el
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Άριεν Ρόμπεν & Φρανκ Ριμπερί: Το τέλος μιας εποχής

Η 29η Αυγούστου του 2009 είναι μία ιστορική ημερομηνία, όχι μόνο για την Μπάγερν αλλά συνολικά για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Είναι η ημέρα που «γεννήθηκε» το κορυφαίο δίδυμο εξτρέμ στη σύγχρονη ιστορία του αθλήματος.

Η Μπάγερν επικρατεί με 3-0 της Βόλφσμπουργκ και ο Ρόμπεν με τον Ριμπερί συνυπάρχουν για πρώτη φορά μαζί στο γήπεδο. Αμφότεροι έρχονται από τον πάγκο ως αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο και χρειάζονται μόλις πέντε λεπτά κοινής παρουσίας στο χορτάρι για να συνεργαστούν για το 2-0. Ο Ριμπερί την ασίστ, ο Ρόμπεν το γκολ. Ακριβώς ίδιο σενάριο και στο 3-0, ο Ριμπερί την τελική πάσα, ο Ρόμπεν την εκτέλεση.

Από τότε τρομοκρατούν μαζί κάθε αντίπαλη άμυνα σε Γερμανία και Ευρώπη. Ο δεξιοπόδαρος Γάλλος από την αριστερή πτέρυγα και ο αριστεροπόδαρος Ρόμπεν από τη δεξιά με τη γνωστή, αλλά μη αντιμετωπίσιμη κίνηση σήμα κατατεθέν, όπου συγκλίνει προς το κέντρο και εκτελεί με το αντίθετο πόδι.

Τα πιο επιτυχημένα 50 εκατ. ευρώ που έδωσε η Μπάγερν

Ο Ριμπερί αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2007 από τη Μαρσέιγ έναντι 25 εκατ. ευρώ, ποσό ρεκόρ τότε για την Μπάγερν. Είχε ήδη προλάβει να τραβήξει το παγκόσμιο ενδιαφέρον πάνω του με τις εμφανίσεις του στο Μουντιάλ του 2006 με τη φανέλα της Γαλλίας, η οποία έφτασε μέχρι τον τελικό.

Image result for franck ribery marseille


Μετά το τουρνουά στα γήπεδα της Γερμανίας δεν πήρε άμεσα μεταγραφή, έμεινε για ακόμη μία σεζόν στη Μασσαλία και πριν μετακομίσει στη Βαυαρία αναδείχθηκε από το «France Football» κορυφαίος Γάλλος ποδοσφαιριστής της χρονιάς βάζοντας τότε τέλος στην τετραετή κυριαρχία του Τιερί Ανρί.

Δύο χρόνια μετά, το 2009, ήταν η σειρά του Ρόμπεν να ντυθεί στα χρώματα των Βαυαρών και ενώ στο ενδιάμεσο ο Ριμπερί είχε ήδη προλάβει να πανηγυρίσει ένα νταμπλ το 2008.

Η Μπάγερν δαπάνησε άλλα 25 εκατ. ευρώ για να φέρει στο Μόναχο τον ιπτάμενο Ολλανδό, ο οποίος είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα σε Ολλανδία, Αγγλία και Ισπανία με Αϊντχόφεν, Τσέλσι και Ρεάλ αντίστοιχα.

Image result for robben eindhoven


Η έλευση του Ρόμπεν αντιμετωπίστηκε αρχικά με καχυποψία διότι ήρθε με την ταμπέλα του εύθραυστου λόγω των τραυματισμών που είχε αντιμετωπίσει, ωστόσο στην πρώτη του σεζόν στη Γερμανία αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Μπάγερν στην Μπουντεσλίγκα με 16 γκολ, κατέκτησε το νταμπλ, έφτασε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και το καλοκαίρι στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής έκανε το κορυφαίο Παγκόσμιο Κύπελλο της ζωής του οδηγώντας την Ολλανδία μέχρι τον τελικό.

Η κατάκτηση της Ευρώπης

Με το συγκεκριμένο δίδυμο στην καλύτερη και πιο ώριμη ποδοσφαιρική του ηλικία ήταν νομοτελειακό ότι η Μπάγερν θα πατούσε κάποια στιγμή την κορυφή της Ευρώπης. Στην πρώτη τους κοινή παρουσία στο Τσάμπιονς Λιγκ το 2010 έχει μείνει αξέχαστος ο επαναληπτικός προημιτελικός στο «Ολντ Τράφορντ».

Η Γιουνάιτεντ διατηρεί σκορ πρόκρισης (3-1), ωστόσο ο Ριμπερί στήνει την μπάλα στο κόρνερ, εκτελεί στο ύψος της μεγάλης περιοχής και ο Ρόμπεν με μονοκόμματο βολέ γράφει το 3-2. Η Μπάγερν προκρίνεται και το ντουέτο αρχίζει να χτίζει το μύθο του.

Οι Βαυαροί περνούν εύκολα το εμπόδιο της Λυών στον ημιτελικό, όμως ο Ριμπερί αποβάλλεται και χάνει τον τελικό της Μαδρίτης. Χωρίς τον Γάλλο, όλο το βάρος πέφτει στον Ρόμπεν, το παιχνίδι της Μπάγερν γίνεται προβλέψιμο για τον μετρ της άμυνας Ζοζέ Μουρίνιο και η πρώτη απόπειρα για τη μεγάλη κούπα ολοκληρώνεται άδοξα αφού αυτή καταλήγει στην Ιντερ (2-0).

Δύο χρόνια αργότερα η Μπάγερν είναι το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς ο τελικός διεξάγεται στην έδρα της.

Αυτή τη φορά και οι δύο είναι παρόντες, με τον Ρόμπεν ωστόσο να εξελίσσεται σε μοιραίος αφού χάνει το πέναλτι που κέρδισε στην παράταση ο Ριμπερί από τον Ντρογκμπά, σε μία φάση μάλιστα που ο Γάλλος τραυματίστηκε. Το ματς οδηγείται στη ρωσική ρουλέτα, ο Ρόμπεν λυγίζει υπό το βάρος της πίεσης, ζητάει να μην εκτελέσει ξανά και η Μπάγερν ηττάται στα πέναλτι 4-3.

Image result for robben eindhoven


Φορτωμένοι στην πλάτη τους δύο χαμένους τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ηττοπαθείς. Όλα όμως γίνονται όπως πρέπει το 2013 στο Λονδίνο. Ο Ριμπερί με μία μοναδική έμπνευση επιχειρεί τακουνάκι και ακινητοποιεί όλη την άμυνα της Ντόρτμουντ. Τα υπόλοιπα ανήκουν στον Ρόμπεν, που απλά έρχεται από πίσω και πλασάρει εύστοχα τον Βαϊντενφέλερ. Η Μπάγερν κάνει το 2-1 στο 89’, κατακτά το Τσάμπιονς Λιγκ και ξορκίζει οριστικά τους δαίμονές της.

Πίσω μόνο από Μέσι και Κριστιάνο

Σε αυτό το διάστημα Ριμπερί και Ρόμπεν παίζουν το κορυφαίο ποδόσφαιρο της καριέρας τους και απολαμβάνουν καθολικής αναγνώρισης. Το 2013 ο Γάλλος σταρ κατατάσσεται τρίτος στην ψηφοφορία για τη Χρυσή Μπάλα πίσω από τους Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι. Το 2014 τον διαδέχεται στην τρίτη θέση ο Ρόμπεν, ξανά πίσω από τους Μέσι και Κριστιάνο.

Οι δυο τους αρχίζουν και χτίζουν μία στενή διαπροσωπική σχέση, γίνονται φίλοι και ξεπερνούν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στα πρώτα τους κοινά βήματα στην Μπάγερν. «Είναι κρίμα που δεν ήμασταν φίλοι από το ξεκίνημα και είχαμε κάποιες διαφωνίες», θυμάται ο Ριμπερί.

Image result for robben and ribery


Πιο χαρακτηριστική εκείνη στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη Ρεάλ το 2012. Ο Ρόμπεν είχε πει στον Ριμπερί να κάνει στην άκρη για να εκτελέσει ένα φάουλ ο Κρόος. Ο Γάλλος εκνευρίστηκε με τον Ολλανδό και στο ημίχρονο επενέβησαν οι ψυχραιμότεροι για να τους χωρίσουν….

Η τελευταία παράσταση

Έχοντας μοιραστεί για 10 σεζόν τα ίδια αποδυτήρια ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και αμφότεροι στο τέλος της φετινής περιόδου θα αποχαιρετίσουν τον αγαπημένο τους σύλλογο.

Ο 35χρονος Ρόμπεν και ο 36χρονος Ριμπερί θα αγωνιστούν το Σάββατο (18/5, 16:30) για τελευταία φορά με τη φανέλα της Μπάγερν σε αγώνα της Μπουντεσλίγκα. Μάλιστα η μοίρα τα έφερε έτσι και το ματς με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης στην «Αλιάντς Αρένα» κρίνει τον τίτλο, καθώς οι Βαυαροί χρειάζονται έναν βαθμό για να σφραγίσουν μαθηματικά το 7ο διαδοχικό τους πρωτάθλημα.

Image result for robben and ribery


Τι καλύτερο λοιπόν και για τους δύο να φύγουν από το Μόναχο ως πρωταθλητές γνωρίζοντας την αποθέωση από το κοινό της ομάδας. Ο Ριμπερί έχει την ευκαιρία να γίνει ο πιο επιτυχημένος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών στην Μπουντεσλίγκα με 9 πρωταθλήματα, ενώ ο Ρόμπεν φτάνοντας τα 8 θα ισοφαρίσει τους Όλιβερ Καν, Φίλιπ Λαμ και Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ.

Η οριστικά τελευταία τους αποστολή, βέβαια, έχει προγραμματιστεί για τις 25 Μαΐου και τον τελικό κυπέλλου στο Βερολίνο κόντρα στη Λειψία, όπου ο Ριμπερί θα διεκδικήσει το 6ο DFB-Pokal της καριέρας του και ο Ρόμπεν το 5ο αντίστοιχα.

Τα νούμερά τους προκαλούν θαυμασμό. Ο Ριμπερί σε 423 ματς με την Μπάγερν έχει σκοράρει 123 γκολ και έχει μοιράσει 183 ασίστ, όντας ο κορυφαίος πασέρ στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα. Ο Ρόμπεν, από την πλευρά του, σε 307 ματς έχει σκοράρει 143 γκολ (δηλαδή σχεδόν ένα κάθε δύο ματς) κι έχει δώσει 101 ασίστ.

Image result for robben and ribery


Εν ολίγοις οι δυο τους πρόσφεραν στην Μπάγερν 266 γκολ και 284 ασίστ υπογράφοντας την πιο επιτυχημένη δεκαετία του συλλόγου. Για κάθε ομάδα είναι ευλογία να έχει στις τάξεις της έναν εξτρέμ παγκόσμιας κλάσης. Η Μπάγερν κατάφερε να έχει δύο ταυτόχρονα και αυτό μάλλον ονομάζεται μαγεία ή πιο απλά «Ρομπερί».


Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ