el
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αρσεναλ vs Μάν. Σίτι: Ο Λιούνγκμπεργκ, ο Πεπ και ο Αρτέτα

Δύο ομάδες υπό πίεση αν όχι σε κρίση θα συναντηθούν αυτήν την Κυριακή (15/12, 18:30). Αρσεναλ και Μάντσεστερ Σίτι δεν βιώνουν τις καλύτερες μέρες τους το τελευταίο διάστημα και το μεταξύ τους ντέρμπι ενδέχεται να ρίξει κι άλλο αλάτι στις πληγές αυτού που θα ηττηθεί.

Η Αρσεναλ παρότι κέρδισε τη Γουέστ Χαμ τη Δευτέρα και εξασφάλισε την πρόκριση στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ με το 2-2 που πήρε την Πέμπτη στη Λιέγη κόντρα στη Σταντάρ συνεχίζει να βρίσκεται πολύ μακριά από το επίπεδο που έχουν συνηθίσει να βλέπουν οι οπαδοί της.

Η απομάκρυνση του Εμερι από τον πάγκο είχε εξελιχθεί σε μονόδρομο, ωστόσο η αγωνιστική εικόνα των «κανονιέρηδων» δεν έχει βελτιωθεί ιδιαίτερα υπό τις οδηγίες του υπηρεσιακού, Φρέντι Λιούνγκμπεργκ, επομένως φαίνεται ξεκάθαρα πως το πρόβλημα στους Λονδρέζους είναι πολύ βαθύτερο από μία απλά λάθος επιλογή προπονητή. Ούτως ή άλλως ο Εμερι ήταν εξ αρχής καταδικασμένος να αποτύχει διαδεχόμενος τον εμβληματικό Αρσέν Βενγκέρ.

Η Αρσεναλ στα τελευταία 11 παιχνίδια της για όλες τις διοργανώσεις έχει πανηγυρίσει μόνο μία νίκη, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως η πιο πρόσφατη επικράτησή της μέσα στο «Εμιρέιτς» για την Πρέμιερ πάει πολύ πίσω, στις 6 Οκτωβρίου, όταν λύγισε με 1-0 την Μπόρνμουθ.

Εξίσου ζόρικες στιγμές βιώνει και η Μάντσεστερ Σίτι τη φετινή σεζόν. Ο μανδύας της ακαταμάχητης ομάδας έχει σκιστεί και ειδικά μετά την ήττα με 1-2 από τη Γιουνάιτεντ στο μεγάλο ντέρμπι της πόλης οι ελπίδες για το three-peat περιορίστηκαν δραματικά αφού πλέον η Λίβερπουλ έχει ξεφύγει 14 βαθμούς!

Για πρώτη φορά έπειτα από δύο ολόκληρα χρόνια απόλυτης κυριαρχίας η Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα μοιάζει θνητή. Είναι ενδεικτικό ότι την περσινή σεζόν οι «πολίτες» έκοψαν το νήμα πρώτοι με 98 βαθμούς γνωρίζοντας μόλις τέσσερις ήττες σε 38 αγωνιστικές. Φέτος η Σίτι έχει ήδη υποστεί τις ίδιες ήττες σε μόνο 16 παιχνίδια.

Κεντρικό πρόσωπο ο Αρτέτα

Το γεγονός ότι η Σίτι δεν είναι πλέον τέλεια και αψεγάδιαστη έχει αντίκτυπο και στη συμπεριφορά του Πεπ. Ο εκνευρισμός του Καταλανού είναι διάχυτος τόσο στις δηλώσεις του όσο και στις αντιδράσεις του προς τους διαιτητές, οι οποίες πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο.

Μέσα σε όλα έχει να αντιμετωπίσει και την ενδεχόμενη απώλεια του Μικέλ Αρτέτα, ο οποίος αυτήν την στιγμή φαντάζει ο βασικός υποψήφιος για να αναλάβει την Αρσεναλ.

«Είμαστε άνθρωποι και έχουμε όνειρα και επιθυμίες. Ελπίζω να παραμείνει εδώ αυτήν τη σεζόν και την επόμενη και όσο περισσότερο γίνεται. Αυτό θα ήταν το όνειρό μου, όμως ο Μικέλ έχει τη δική του ζωή και δεν θα του πω τι θα κάνει. Προσπάθησα να τον βοηθήσω και με βοήθησε. Εχουμε περάσει πολύ χρόνο μαζί. Ξέρει τι θέλω και τι θέλει το κλαμπ από αυτόν», ανέφερε ο Γκουαρδιόλα για τον βοηθό του, ο οποίος εκ των πραγμάτων θα είναι το κεντρικό πρόσωπο στο ντέρμπι της Κυριακής.

Ο πρώην άσος της Αρσεναλ δεν έχει αναλάβει ποτέ ξανά ως επικεφαλής σε ομάδα της Πρέμιερ, ωστόσο τα 3,5 χρόνια δίπλα στον Πεπ αποτελούν το καλύτερο διαβατήριο για να κάνει το μεγάλο βήμα. Οι οπαδοί της Αρσεναλ τον εκτιμούν καθώς τον έχουν δει να φοράει τη φανέλα της ομάδας τους και είναι γεγονός πως το όνομά του είχε ακουστεί και πριν 1,5 χρόνο όταν τελικά προκρίθηκε η λύση του Εμερι.

Σύμφωνα με τον αγγλικό Τύπο, ο ίδιος επιθυμεί να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Αρσεναλ, ωστόσο πρώτα θα πρέπει να λάβει εγγυήσεις από τη διοίκηση για το πρότζεκτ και τις κατευθύνσεις που θα χαραχθούν.

Ο Γκουαρδιόλα, από την πλευρά του, ξεκαθάρισε πως προς το παρόν η Σίτι δεν έχει δεχθεί καμία ενόχληση από τους «κανονιέρηδες» για τον Αρτέτα, ωστόσο είναι προφανές πως αργά ή γρήγορα ο επόμενος τεχνικός των Λονδρέζων θα είναι αυτός.

Η πρόκληση του Πεπ

Οσον αφορά στον Γκουαρδιόλα, το συμβόλαιό του λήγει το 2021, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι θα το εξαντλήσει. Ο ίδιος αποκάλυψε πως θα ήταν ανοιχτός ακόμη και σε μία πρόωρη ανανέωση, όμως αν η φετινή χρονιά κριθεί αποτυχημένη δεν αποκλείεται να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις το καλοκαίρι.

Αλλωστε οι φήμες ότι στη Σίτι προετοιμάζουν ήδη το έδαφος για τη μετα-Γκουαρδιόλα εποχή με τον Μαουρίτσιο Ποκετίνο να αποτελεί την πρώτη επιλογή για διάδοχος του Πεπ μάλλον δεν είναι τυχαίες.

Ο Πεπ, πάντως, έχει μπροστά του φέτος τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του. Ο ίδιος λέει ότι «δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να κατακτήσουμε το Τσάμπιονς Λιγκ», όμως είναι δεδομένο πως η Σίτι αυτήν τη χρονιά θα ρίξει όλο το βάρος στην Ευρώπη και αν στο τέλος φτάσει στην κορυφή τότε ποιος θα μπορέσει ποτέ να αμφισβητήσει ξανά αυτόν τον προπονητή;

Οσο για το πρωτάθλημα, με τη Λίβερπουλ να έχει ξεφύγει τόσο πολύ, η Σίτι δεν έχει λόγο πλέον να νιώθει πίεση. Οι «πολίτες» στο εξής δεν έχουν τίποτα να χάσουν και ίσως τους δούμε αρχής γενομένης από το ματς στο «Εμιρέιτς» να το διασκεδάζουν θυμίζοντας λίγο από τις δύο προηγούμενες σεζόν.

Το έργο της μιζέριας

Από την άλλη η Αρσεναλ βίωσε μάλλον μία σουρεαλιστική εμπειρία κόντρα στη Γουέστ Χαμ. Μέσα σε εννιά μαγικά λεπτά πέτυχε τρία γκολ εκεί που δεν το περίμενε κανείς και από την αμηχανία πέρασε στον ενθουσιασμό με το πάτημα ενός διακόπτη. Το ζητούμενο τώρα για τους Λονδρέζους είναι αν μπορούν αυτά τα εκρηκτικά διαστήματα να τα μεγαλώσουν και να τα καθιερώσουν στο υπόλοιπο της σεζόν.

Η Σίτι έστω κι αν φέτος δείχνει ευάλωτη δεν αποτελεί ποτέ και για κανέναν την ιδανική αντίπαλο, πόσο μάλλον για την αφελή αμυντικά Αρσεναλ, η οποία δέχεται σταθερά από όλους γκολ και τώρα καλείται να περιορίσει παίκτες όπως ο Ντε Μπρόινε, ο Στέρλινγκ και ο Ζεσούς, που πέτυχε χατ τρικ στο 4-1 της Τετάρτης επί της Ντινάμο Ζάγκρεμπ για το Τσάμπιονς Λιγκ.

Αν πάντως η ομάδα του Λιούνγκμπεργκ κάνει την έκπληξη και καταφέρει να κερδίσει τους πρωταθλητές Αγγλίας τότε ίσως αρχίσει όντως να γυρίζει το έργο της μιζέριας που παίζει σταθερά από το ξεκίνημα της τρέχουσας σεζόν στο βόρειο Λονδίνο.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ