el
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ατλέτικο vs Ρεάλ: 7 παίκτες-κλειδιά και 2 προπονητές υπό πίεση!

Ατλέτικο και Ρεάλ Μαδρίτης το Σάββατο (28/9, 22:00) θα τεθούν αντιμέτωπες για 165η φορά σε επίπεδο ισπανικού πρωταθλήματος. Ποια είναι τα πρόσωπα-κλειδιά του ντέρμπι.

Η μεταξύ τους αντιπαλότητα είναι από τις μεγαλύτερες που υπάρχουν στην Ισπανία και μετά το clasico (Μπαρτσελόνα vs Ρεάλ), ασφαλώς το ντέρμπι της Μαδρίτης αποτελεί την πιο ενδιαφέρουσα μονομαχία στην Πριμέρα και ένα από τα κορυφαία παιχνίδια σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στις προηγούμενες 164 αναμετρήσεις τους η Ρεάλ έχει τη μερίδα του λέοντος σε νίκες μετρώντας 88, έναντι 39 της Ατλέτικο, ενώ 39 είναι και τα ματς που έληξαν ισόπαλα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει η παράδοση που έχει χτίσει τα τελευταία χρόνια η Ρεάλ στην έδρα της Ατλέτικο, καθώς σε 18 παιχνίδια για την Πριμέρα από τη σεζόν 1999/00 έβγαλε 12 διπλά (!) και ηττήθηκε μόλις μία φορά, το 2015 με 4-0.

Τόσο η Ατλέτικο όσο και η Ρεάλ ζουν φέτος σε εύθραυστες ισορροπίες και οι προπονητές τους παρότι ανήκουν στην ελίτ, είναι διαρκώς αντιμέτωποι με έντονη κριτική, διότι πάντα οι οπαδοί αυτών δύο ομάδων ζητούν κάτι περισσότερο.

Ζινεντίν Ζιντάν: Βγήκαν μπροστά οι παίκτες

Είναι χαρακτηριστική η κρίση που βίωσε ο Ζινεντίν Ζιντάν μετά το βαρύ 3-0 στο Τσάμπιονς Λιγκ από την Παρί Σ.Ζ., όπου η Ρεάλ για πρώτη φορά μέσα στη δεκαετία (578 ματς) δεν είχε ούτε μία τελική στον στόχο!

Related image

Ο Γάλλος τεχνικός, που οδήγησε τη Ρεάλ σε τρεις σερί κατακτήσεις Τσάμπιονς Λιγκ, δέχθηκε στη συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι έξι ερωτήσεις (!) αναφορικά με το μέλλον του στον πάγκο της «βασίλισσας» και αμέσως ο Τύπος άρχισε να γράφει για τους πιθανούς διαδόχους, μεταξύ των οποίων και ο Ζοζέ Μουρίνιο…

Ο Ζιντάν πήρε μεγάλο ρίσκο το περασμένο καλοκαίρι αποφασίζοντας να επιστρέψει στη Ρεάλ, ενώ γνώριζε ότι είχε ήδη πετύχει τα πάντα στον πάγκο της.

Έχοντας να διαχειριστεί ένα μη ισορροπημένο ρόστερ, με μόλις τέσσερις κεντρικούς χαφ, έναν μόνο καθαρόαιμο δεξιό μεσοεπιθετικό (Βάσκες), χωρίς τον Ρονάλντο, φευγάτους παίκτες όπως ο Μπέιλ και ντεφορμέ όπως ο Ισκο, ο Μαρσέλο ή ο Μόντριτς.

Και όλα αυτά με τη Ρεάλ να έχει 65 τραυματισμούς στους τελευταίους 13 μήνες και τη διοίκηση να αδυνατεί να φέρει στη Μαδρίτη τον παίκτη που της είχε ζητήσει ο Ζιντάν, τον Πολ Πογκμπά.

Παρόλα αυτά, ο Ζιζού δήλωσε «παρών», βγήκε μπροστά για τη Ρεάλ και όπως απέδειξε η αντίδραση με το διπλό στη Σεβίλλη μετά την ήττα στο Παρίσι, ο Γάλλος τεχνικός εμπνέει ακόμη τους παίκτες του, οι οποίοι με τη σειρά τους θα βγουν κι αυτοί μπροστά για χάρη του.

Ντιέγκο Σιμεόνε: Μπορεί να την κάνει ελκυστική;

Όποιος νομίζει ότι τα πράγματα για τον Σιμεόνε είναι πιο ρόδινα μάλλον πλανάται. Η Ατλέτικο έκανε θετικό ξεκίνημα στη σεζόν με τρεις σερί νίκες στο πρωτάθλημα, ωστόσο ακολούθησαν τρεις διαδοχικές ισοπαλίες, μεταξύ αυτών και το 2-2 με τη Γιουβέντους στο Τσάμπιονς Λιγκ και αμέσως η ευφορία έδωσε τη θέση της στη μουρμούρα.

Image result for Ντιέγκο Σιμεόνε

Ο Αργεντινός βρίσκεται στον πάγκο της Ατλέτικο επτά ολόκληρα χρόνια, έχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα, δύο Γιουρόπα Λιγκ, άπαντες τον σέβονται και τον εκτιμούν, όμως είναι πλέον φανερό ότι αδυνατεί να εξελίξει τους «ροχιμπλάνκος» σε μία πιο ελκυστική εκδοχή.

Η κυριότερη αμφιβολία ωστόσο έγκειται στο αν μπορεί να πάρει το 100% από τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει κάνει ποτέ ο σύλλογος αποκτώντας τον Ζοάο Φέλιξ.

Ήδη υπάρχουν ερωτηματικά για τον τρόπο που χρησιμοποιείται και για το γεγονός ότι ο Σιμεόνε ως είθισται του φορτώνει περισσότερα αμυντικά καθήκοντα απ’ ό,τι κάνουν συνήθως οι προπονητές με τους σταρ τους, όντας πιστός στο δόγμα «μαρκάρουν και οι 11».

Δεν είναι λίγοι αυτοί που φέρνουν ως παράδειγμα άλλους επιθετικούς παίκτες της Ατλέτικο, νυν και πρώην, όπως ο Βιτόλο, ο Καράσκο, ή ο Λεμάρ, που στο σύστημα του Σιμεόνε δεν μπόρεσαν ποτέ να λάμψουν.

«Οι οπαδοί της Ατλέτικο είναι πάντοτε απαιτητικοί, δεν με εκπλήσσει λοιπόν η κριτική που ασκείται. Πάντα φταίνε οι προπονητές σε μία ήττα», δήλωσε ο Αργεντινός τεχνικός γνωρίζοντας πως μία πιθανή αποτυχία στο ντέρμπι δεν χωνεύεται εύκολα.

Ζοάο Φέλιξ & Αζάρ: Οι δύο σταρ που ακόμη ψάχνονται

Ζοάο Φέλιξ και Εντέν Αζάρ θα ζήσουν για πρώτη φορά το ντέρμπι της Μαδρίτης και ασφαλώς όλα τα φώτα θα πέσουν πάνω τους.

Η Ατλέτικο ξόδεψε το καλοκαίρι 126 εκατ. ευρώ για να φέρει από την Μπενφίκα τον Πορτογάλο σταρ, ο οποίος θεωρείται ο διάδοχος του Κριστιάνο Ρολάντο. Προς το παρόν φαίνεται πως βρίσκεται ακόμη σε στάδιο προσαρμογής. Σε έξι παιχνίδια στη La Liga έχει δύο γκολ και μία ασίστ, μετρώντας μόλις 11 τελικές εκ των οποίων οι έξι εκτός στόχου.

Image result for Ζοάο Φέλιξ

Θεωρητικά ο Ντιέγκο Κόστα φαντάζει ο ιδανικός παρτενέρ για τον Φέλιξ, καθώς ο Ισπανοβραζιλιάνος με το εκτόπισμά του έχει τη δυνατότητα να ανοίγει χώρους για τον 19χρονο συμπαίκτη του.

Στην πράξη, πάντως, αποδεικνύεται μέχρι στιγμής το αντίθετο, η επικοινωνία των δύο δεν είναι η καλύτερη δυνατή και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι σε 279 λεπτά συνύπαρξης στην 11αδα της Ατλέτικο στην Πριμέρα, ο Φέλιξ έχει πασάρει επιτυχημένα μόλις 7 φορές στον Ντιέγκο Κόστα.

Για τον Αζάρ τα λόγια είναι περιττά, άπαντες γνωρίζουν τι είναι ικανός να πετύχει, ωστόσο και αυτός προς το παρόν προσπαθεί να βρει τα πατήματά του στο νέο περιβάλλον.

Image result for Αζάρ

Ο Βέλγος ταλαιπωρήθηκε στο ξεκίνημα της σεζόν από τραυματισμό και ακόμη δεν έχει βρει τη φόρμα του. Στα δύο ματς που έπαιξε για την Πριμέρα και στο Παρίσι για το Τσάμπιονς Λιγκ, πέρασε απαρατήρητος. Στη Ρεάλ ωστόσο ελπίζουν πως στο πρώτο μεγάλο ντέρμπι της σεζόν ο Αζάρ θα πάρει εμπρός και θα παρουσιάσει ένα δείγμα από τα προσεχώς.

Καρίμ Μπενζεμά: Ο πιστός στρατιώτης

Δεν υπάρχει πιο αδικημένος φορ από τον Καρίμ Μπενζεμά στη Ρεάλ. Ο Γάλλος έχει αποδοκιμαστεί ουκ ολίγες φορές από το «Μπερναμπέου» και όμως συνεχίζει να είναι πιστός στρατιώτης των «μερένγκες» και μάλιστα αποτελεί μακράν του δεύτερου την πιο αξιόπιστη επιθετική επιλογή του Ζιντάν.

Image result for Καρίμ Μπενζεμά

Στην περσινή καταστροφική σεζόν, ο Μπενζεμά ήταν ο μόνος που διασώθηκε σκοράροντας 21 γκολ στην Πριμέρα ενώ είχε και 7 ασίστ. Φέτος συνεχίζει στον ίδιο τόνο αφού σε πέντε συμμετοχές μετράει ισάριθμα γκολ και μία τελική πάσα.

Ντιέγκο Κόστα: Η απογοήτευση

Εντελώς αντίθετη είναι η εικόνα του Ντιέγκο Κόστα. To 2017 είχε πετύχει 20 γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ και μαζί με τον Αζάρ οδήγησε την Τσέλσι στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Τότε θεωρούνταν ο κορυφαίος στράικερ του πλανήτη.

Image result for Ντιέγκο Κόστα

Μέσα σε μία διετία έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη απογοήτευση. Είναι ενδεικτικό πως το γκολ που πέτυχε στο 2-0 της Ατλέτικο στη Μαγιόρκα για την εμβόλιμη αγωνιστική ήταν μόλις το πρώτο του μετά τον περασμένο Μάρτιο και συνολικά το δεύτερό του μέσα στο 2019.

Πολλοί, πάντως, ποντάρουν πως με μία μεγάλη εμφάνιση στο ντέρμπι της Μαδρίτης ο Ντιέγκο Κόστα θα αρχίσει επιτέλους να θυμάται τον πραγματικό του εαυτό.

Τόμας Πάρτεϊ vs Καζεμίρο: Η μάχη του κέντρου

Τα ονόματά τους σπάνια αναφέρονται στις επικεφαλίδες των εφημερίδων, όμως ο ρόλος τους είναι κομβικός για τη λειτουργία των ομάδων τους. Από την κόντρα Πάρτεϊ – Καζεμίρο στη μεσαία γραμμή θα κριθεί πολύ μεγάλο μέρος της τελικής μάχης.

Η Ατλέτικο είναι άλλη ομάδα με τον Τόμας Πάρτεϊ στο γήπεδο, πραγματικά «δαγκώνει». Είναι ενδεικτικό ότι στον αγώνα με τη Σοσιεδάδ που έλειψε ο Γκανέζος, ο Οντεγκααρντ έκανε πάρτι ανάμεσα στις γραμμές των «ροχιμπλάνκος».

Ο 26χρονος δυναμικός άσος έχει εξελιχθεί στο απαραίτητο συστατικό της 11άδας προκειμένου να έχουν μεγαλύτερες ελευθερίες οι Σαούλ και Κόκε. Έχει επίσης βελτιώσει τη μεταβίβασή του, βοηθάει πλέον στην κυκλοφορία της μπάλας, έχει πατήματα στην αντίπαλη περιοχή και πλέον λογίζεται ως παίκτης πρώτης γραμμής, ενώ μέχρι πρότινος ήταν απλά μία αλλαγή τακτικής.

Ο Καζεμίρο, από την άλλη, είναι η βασική πηγή σκληράδας στο παιχνίδι της Ρεάλ. Αυτός θα τραβήξει το κουπί δίπλα στον δαντελένιο Κρόος, αυτός θα δώσει την αμυντική ισορροπία, αυτός θα κάνει το έξυπνο φάουλ και θα πάρει την κάρτα όταν πρέπει για να σταματήσει μία αντεπίθεση. Χωρίς τον Καζεμίρο η Ρεάλ δεν θα είχε καμία τύχη απέναντι στο φύσει δυναμικό παιχνίδι της Ατλέτικο.

Σέρχιο Ράμος: Ο αρχηγός κόντρα στην αγαπημένη του αντίπαλο

Δεν υπάρχουν πολλοί στόπερ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο με την επιρροή του Σέρχιο Ράμος. Ο Ισπανός κάπτεν της Ρεάλ είναι πλέον παίκτης-σύμβολο για τους «μερένγκες» και φυσικά όποτε έρχεται αντιμέτωπος με την Ατλέτικο ξυπνούν μνήμες.

Image result for Σέρχιο Ράμος

Ο Ράμος έχει αντιμετωπίσει 41 φορές την Ατλέτικο για όλες τις διοργανώσεις και μετράει 21 νίκες, 11 ισοπαλίες και 9 ήττες. Σε αυτά τα ματς έχει σκοράρει 6 γκολ και έχει μοιράσει 3 ασίστ. Με εξαίρεση τη Σεβίλλη, κόντρα στην οποία έχει βάλει 7 τέρματα, δεν υπάρχει άλλη ομάδα στην οποία να έχει σκοράρει περισσότερες φορές.

Ασφαλώς όλοι θυμούνται τα γκολ που πέτυχε ο διεθνής στόπερ στους δύο νικηφόρους τελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ, απέναντι στην Ατλέτικο. Τόσο το 2014, όταν είχε στείλει το ματς στην παράταση σκοράροντας στο 90+3’, όσο και το 2016 όταν είχε γράψει το 1-0.

Τρομερή εμφάνιση έκανε και πέρυσι ο Σέρχιο Ράμος κόντρα στην Ατλέτικο, καθώς μέσα στο «Γουάντα Μετροπολιτάνο» για την 23η αγωνιστική της Πριμέρα οδήγησε τη Ρεάλ σε σπουδαίο διπλό (3-1) με ένα γκολ και μία ασίστ!

 

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ