el
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Βασίλισσα» και στα πέναλτι

Ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για την έναρξη της κορυφαίας ποδοσφαιρικής γιορτής, το Τσάμπιονς Λιγκ. Εκπρόσωπος της Ελλάδας στη φετινή διοργάνωση είναι η ΑΕΚ, η οποία απέκλεισε κατά τη διάρκεια της προκριματικής φάσης  Σέλτικ και MOL Βίντι. Η πρωταθλήτρια επιστρέφει έτσι σε φάση ομίλων Τσάμπιονς Λιγκ μετά το 2006-07 και θα αντιμετωπίζει Μπάγερν Μονάχου, Μπενφίκα και Αγιαξ.

Η Μπάγερν, την οποία η Ενωση θα αντιμετωπίσει για πρώτη φορά στις 23 Οκτωβρίου (εντός έδρας), είναι μία από τις ομάδες που έχουν κερδίσει μεγάλο αριθμό πέναλτι στη διοργάνωση, από το 1992 έως σήμερα, οπότε και μετονομάστηκε σε Τσάμπιονς Λιγκ. Οι Βαυαροί έχουν κερδίσει ειδικότερα 38 πέναλτι και βρίσκονται στην δεύτερη θέση της σχετικής κατάταξης. Στην πρώτη θέση, ισοβαθμούν με 42 κερδισμένα πέναλτι Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα.

Οι πέντε πρώτες ομάδες σε κερδισμένα πέναλτι: 1. Μπαρτσελόνα 42, Ρεάλ Μαδρίτης 42. 2. Μπάγερν Μονάχου 38. 3. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 27. 4. Αρσεναλ 26.

Η Ρεάλ Μαδρίτης, είναι στο μεταξύ και η ομάδα που έχει υποπέσει στα περισσότερα πέναλτι στη διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ, σε 28. Δεύτερη η Αρσεναλ με 23 πέναλτι κατά, τρίτη η Μπάγερν Μονάχου με 22, στην τέταρτη θέση ο Ολυμπιακός με 18 παραχωρήσεις πέναλτι και στην πέμπτη θέση η Μπαρτσελόνα με 17.

Τα δύο γκολ του Σούκερ με Ολυμπιακό

Εντεκα περιπτώσεις ομάδων που έχουν σημειώσει δύο πέναλτι σε αγώνα, βρίσκονται στην επίσημη ιστοσελίδα της ΟΥΕΦΑ. Μάλιστα, η πρώτη φορά που ομάδα εκτέλεσε δύο πέναλτι ήταν σε ματς ελληνικής ομάδας. Ειδικότερα, στον αγώνα Ρεάλ Μαδρίτης – Ολυμπιακός (5-1) στις 22 Οκτωβρίου του 1997, με τον Νταβόρ Σούκερ να σκοράρει στο 36’ και το 66’.
Οι 11 παίκτες που έχουν σκοράρει 2 πέναλτι σε ματς Τσάμπιονς Λιγκ, είναι: Νταβόρ Σούκερ (Ρεάλ – Ολυμπιακός 5-1), Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο (Γιουβέντους – Μονακό 4-1), Αντρέι Τικχόνοφ (Βίλεμ – Σπαρτάκ Μόσχας 1-3), Βλάντιμιρ Λαμπάντ (Βίλεν – Σπάρτα Πράγας 3-4), Λέβαν Κομπιασβίλι (Σάλκε – Αϊντχόφεν 3-0), Ρόμαν Παβλιουτσένβκο (Τότεναμ – Τβέντε 4-1), Γουέιν Ρούνεϊ (Οτελούλ Γκαλάτι – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-2), Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα – Μίλαν 3-1), Αρτούρο Βιντάλ (Γιουβέντους – Κοπεγχάγη 3-1), Λουίζ Αντριάνο (ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ – Σαχτάρ 0-7), Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ Μαδρίτης – Σαχτάρ 4-0).

Ο Πορτογάλος σούπερ-σταρ, είναι στο μεταξύ και ο παίκτης με τα περισσότερα εύστοχα πέναλτι στη διοργάνωση (15 σε 18 εκτελέσεις), ενώ την πρώτη 5άδα συμπληρώνουν οι Λιονέλ Μέσι (11/14), Ρουντ Φαν Νίστελροϊ (10/14), Λουίς Φίγκο (9/11) και Σέρχιο Αγουέρο (8/11). Σε ότι αφορά τώρα το καλύτερο ποσοστό στις εκτελέσεις (με τουλάχιστον πέντε πέναλτι), πρώτοι είναι οι Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο με 7/7, ενώ ακολουθούν Σεσκ Φάμπρεγας και Κακά, με πέντε εύστοχα σε ισάριθμες εκτελέσεις.

Οι παίκτες τώρα με το χειρότερο ποσοστό στα πέναλτι (και με τουλάχιστον 5 εκτελέσεις), είναι οι: Εντέν Αζάρ (4/7), Τιερί Ανρί (3/5), Χαλκ (3/5), Αντρέι Σεφτσένκο (4/6) και Αντουάν Γκριεζμάν (4/6).

Δεύτερος στις αποκρούσεις ο Ολυμπιακός

Σε 18 πέναλτι έχει υποπέσει στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Ολυμπιακός, με την ελληνική ομάδα να έχει και 8 αποκρούσεις. Αυτή είναι και η δεύτερη καλύτερη επίδοση σύμφωνα με τη στατιστική της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και με τουλάχιστον 10 πέναλτι, και μεταφράζεται σε ποσοστό 44%. Στην πρώτη θέση των αποκρούσεων βρίσκεται η Μάντσεστερ Σίτι με ποσοστό 50% και 5 στις 10 ενώ ακολουθούν Σαχτάρ (7 στις 16 αποκρούσεις) και Σέλτικ (4 στις 10).

Σε ότι αφορά τώρα το χειρότερο ρεκόρ (με τουλάχιστον 10 εκτελέσεις), ανήκει στην Ντινάμο Κιέβου, καθώς έχει δεχθεί γκολ και στα 11 πέναλτι που έχει υποπέσει, ενώ η Αϊντχόφεν έχει δεχθεί γκολ στα 15 από τα 16.  Μία απόκρουση σε 14 εκτελέσεις για τη Γιουβέντους (7%) και μία απόκρουση σε 11 εκτελέσεις για τη Μονακό (10%). Εδώ, όπως σημειώνεται από τη διοργανώτρια αρχή, Αϊντχόφεν και Μονακό δεν έχουν καμία απόκρουση, αλλά οι εκτελέσεις των παικτών της αντίπαλης ομάδας κατέληξαν άουτ.

Πέτρ Τσεχ… ο γάτος

Ο μόνος τερματοφύλακας που έχει κερδίζει το «χρυσό γάντι» στην Πρέμιερ Λιγκ με δύο διαφορετικές ομάδες και σε τέσσερις περιπτώσεις, είναι ο Πετρ Τσεχ. Ο Τσέχος γκολκίπερ της Αρσεναλ είναι και ο παίκτης με τις περισσότερες αποκρούσεις πέναλτι από καταβολής Τσάμπιονς Λιγκ. Πέντε αποκρούσεις σε 11 εκτελέσεις μετράει ο 36χρονος ενώ 5 αποκρούσεις σε 19 εκτελέσεις μετράει ο Ικερ Κασίγιας, με τον Ισπανό να βρίσκεται στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας της ΟΥΕΦΑ. Η τελευταία απόκρουση πέναλτι του Κασίγιας σημειώθηκε το 2009, με τον Ισπανό να έχει δεχθεί έκτοτε και στις οκτώ εκτελέσεις πέναλτι, γκολ. Την πρώτη 4άδα συμπληρώνουν οι Μάνουελ Νόιερ (4 αποκρούσεις σε 10 πέναλτι) και Τζίτζι Μπουφόν (4 αποκρούσεις σε 11 εκτελέσεις).

Σε ότι αφορά τον Τσεχ, αξίζει να σημειωθεί πως έγινε ο παίκτης που έφτασε στις λιγότερες συμμετοχές (σε 180) τις 100 ανέπαφες εστίες στην Πρέμιερ Λιγκ, έχει το ρεκόρ για τις περισσότερες φορές που κράτησε το μηδέν παθητικό σε μία σεζόν (24 φορές) ενώ είναι και ο παίκτης με τις περισσότερες ανέπαφες εστίες από καταβολής Πρέμιερ Λιγκ.

Παναθηναϊκός και Φαν Μπάστεν

Σε ματς ελληνικής ομάδας, έχει σημειωθεί το γρηγορότερο τέρμα με πέναλτι και συγκεκριμένα αυτό ανάμεσα σε Βέρντερ Βρέμης – Παναθηναϊκό (5-1 στις 07/12/2005), με τον Ζοά Μικού να σκοράρει μόλις στο 1’45. Την εστία των «πρασίνων» υπερασπιζόταν ο Κροάτης Μάριο Γκαλίνοβιτς. Σε ότι αφορά τώρα το πρώτο γκολ που σημειώθηκε με πέναλτι στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, επιτεύχθηκε από τον Μάρκο Φαν Μπάστεν. Ο Ολλανδός επιθετικός είχε σκοράρει για τη Μίλαν στη νίκη με 4-0 επί της Γκέτεμποργκ το Νοέμβριο του 1992.

Από κει και πέρα, υπάρχουν και περιπτώσεις τερματοφυλάκων που έχουν σκοράρει με πέναλτι. Πρόκειται για τους Χανς Γιοργκ Μπουτ και Βίκτορ Ενιεγιάμα. Ο Μπουτ έχει σκοράρει 3 φορές με πέναλτι και μάλιστα το έχει κάνει με διαφορετικές ομάδες και σε όλες απέναντι στη Γιουβέντους. Το Σεπτέμβριο του 2000 σκόραρε για το Αμβούργο στο 3-3 με τη Γιουβέντους. Τον Μάρτιο του 2002 με τη Λεβερκούζεν στη νίκη 3-1 επί της Γιουβέντους και τον Δεκέμβριο του 2009 στην Μπάγερν και τη νίκη με 4-1 επί της Ιταλικής ομάδας. Ο Βίκτορ Ενιεγιοάμα, είχε σκοράρει τον Σεπτέμβριο του 2010 στην ήττα της Χαποελ Τελ Αβίβ με 3-1 από τη Λυών.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ