el
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βγαίνουν τα ζευγάρια του τελικού

Ενα γκολ κάθε 28 λεπτά

Τρεις αναμετρήσεις απομένουν για την ολοκλήρωση της φετινής περιόδου στην κορυφαία διοργάνωση συλλόγων, το Τσάμπιονς Λιγκ. Εκκρεμούν οι επαναληπτικοί της ημιτελικής φάσης και ο μεγάλος τελικός, στο Κίεβο. Ηδη όμως, η φετινή συγκομιδή σε γκολ στη διοργάνωση, αποτελεί νέο ρεκόρ. Το τέρμα του Ρομπέρτο Φιρμίνιο (το 4-0) στην αναμέτρηση Λίβερπουλ – Ρόμα, ήταν αυτό που έσπασε το περσινό. Πλέον έχουν σημειωθεί 387 γκολ σε 122 ματς από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου, κάτι που μεταφράζεται σε 3.17 γκολ ανα αγώνα και ένα τέρμα κάθε 28 λεπτά. Ακόμα και αν δεν σημειωθεί κανένα τέρμα σε αυτά τα ματς που απομένουν, ο μέσος όρος θα είναι 3.10 ανά ματς και συνάμα ένα τέρμα κάθε 29 λεπτά. Το προηγούμενο ρεκόρ σημειώθηκε πέρσι, με 3.04 τέρματα ανά αναμέτρηση (1 γκολ ανα 30 λεπτά).

Οι επαναληπτικοί της ημιτελικής φάσης διεξάγονται αυτή την εβδομάδα. Τρίτη (01/05) παίζει Ρεάλ Μαδρίτης – Μπάγερν και Τετάρτη (02/05) Ρόμα – Λίβερπουλ. Αναμετρήσεις που παρουσιάζουν μεγάλο ποδοσφαιρικό ενδιαφέρον για όλους τους φιλάθλους, με τους περισσότερους να μετρούν παράλληλα αντίστροφα και για το Παγκόσμιο Κύπελλο του καλοκαιριού στη Ρωσία. Αλλωστε, το Μουντιάλ είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση σε επίπεδο εθνικών ομάδων σε όλα τα σπορ, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πολλοί από τους παίκτες που μετέχουν σε αυτή τη φάση της διοργάνωσης του Τσάμπιονς Λιγκ, αναμένεται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και στις ομάδες τους το προσεχές καλοκαίρι. Από αυτούς, ξεχωρίσει ο Μοχάμεντ Σαλάχ της Λίβερπουλ, με τον Αιγύπτιο επιθετικό να πραγματοποιεί εξαιρετική σεζόν στην ομάδα του λιμανιού.

Με MVP τον Σαλάχ

Με 2 ασίστ και ισάριθμα τέρματα, ο Σαλάχ ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της Λίβερπουλ στη νίκη με 5-2 στο πρώτο ματς με τη Ρόμα, για τους «4» του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο 25χρονος επιθετικός σημείωσε τα δύο πρώτα τέρματα της ομάδας του και έδωσε την τελική πάσα στα δύο επόμενα, έχοντας ως άξιο συμπαραστάτη τον Βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό, Ρομπέρτο Φιρμίνιο. Η αγγλική ομάδα μπήκε όπως και στα προηγούμενα ματς των νοκ-άουτ στη διοργάνωση. Με σκοπό να κυριαρχήσει και το κατάφερε. Η Ρόμα ακόμα και όταν βρέθηκε με 5-0 πίσω στο σκορ δεν το παράτησε και με τα τέρματα των Τζέκο και Περότι στο τελευταίο 10λεπτο, έχει τη δυνατότητα να ελπίζει στη ρεβάνς.

Αλλωστε, 3 γκολ κυνηγούσε και στην προηγούμενη φάση, όταν απέκλεισε την Μπαρτσελόνα και στον επαναληπτικό που είχε στην έδρα της, τα βρήκε. Βέβαια το «έργο» της μοιάζει δυσκολότερο αυτή τη φορά, με δεδομένο πως η Λίβερπουλ παραμένει αήττητη φέτος στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις με 9 νίκες και 4 ισοπαλίες σαν απολογισμό (μαζί με τα προκριματικά).

Με το γκολ στο πρώτο ματς, ο Εντιν Τζέκο έχει σημειώσει 4 γκολ ως αντίπαλος της Λίβερπουλ (αγωνίστηκε επί σειρά ετών στην Μάντσεστερ Σίτι), με απολογισμό 3 νίκες, 4 ισοπαλίες και 5 ήττες ενώ στη συνολική παράδοση, υπερέχει η Λίβερπουλ με 3-1 στις νίκες και 2 ισοπαλίες.

Υπενθυμίζεται πως η Λίβερπουλ μετέχει για 11η φορά σε ημιτελικά (7 προκρίσεις, 3 αποκλεισμοί) ενώ η Ρόμα στη μοναδική παρουσία της στα ημιτελικά (το 1983), προκρίθηκε.

Ξανά νίκη με ανατροπή η «βασίλισσα»

Βγαλμένος από πέρσι, ήταν ο πρώτος ημιτελικός ανάμεσα σε Μπάγερν Μονάχου και Ρεάλ Μαδρίτης, με τη φιλοξενούμενη να παίρνει τη νίκη με ανατροπή. Την περσινή σεζόν η Μπάγερν ηττήθηκε και πάλι 2-1 στην έδρα της, προηγούμενη στο σκορ με τον Βιντάλ (25’)για να δεχθεί τα γκολ από τον Ρονάλντο (47’, 77’). Φέτος, ήταν άλλοι οι πρωταγωνιστές. Ο Κίμιχ έδωσε το προβάδισμα στους Βαυαρούς στο 28’ για να ανατρέψει το σκορ η «βασίλισσα» της Ευρώπης με τέρματα των Μαρσέλο (44’) και Ασένσιο (57’). Στον περσινό ημιτελικό, Ρεάλ – Μπάγερν 1-2, με τη Ρεάλ να προκρίνεται στην παράταση.

Η επικράτηση της Ρεάλ στο πρώτο φετινό μεταξύ τους ήταν η έκτη σερί επί της Μπάγερν Μονάχου (15-5 τα γκολ) και πλέον οι «μερένχες» υπερτερούν στη συνολική παράδοση. Δώδεκα οι νίκες της Ρεάλ, μία λιγότερη για την Μπάγερν και 2 ισοπαλίες, με τα γκολ 39-37 υπέρ της ισπανικής ομάδας.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι της πρώτης αναμέτρησης τώρα, το ματς κρίθηκε στην αποτελεσματικότητα της Ρεάλ Μαδρίτης, αφού η Μπάγερν ήταν αυτή που είχε την κατοχή της μπάλας (59% έναντι 41%), τις περισσότερες πάσες (631 έναντι 416), τελικές (13 έναντι 7), κερδισμένα κόρνερ (10 έναντι 3) αλλά όχι την ουσία, όπως αποδείχθηκε. Στα μείον, το γεγονός πως είχε να αντιμετωπίσει και τον τραυματισμό του Αριεν Ρόμπεν, με τον Ολλανδό μεσοεπιθετικό να γίνεται αλλαγή μόλις στο 8ο λεπτο, λόγω τραυματισμού.

Μπάγερν και Ρεάλ Μαδρίτης βρίσκονται αντιμέτωπες σε ημιτελική φάση Τσάμπιονς Λιγκ για 12η φορά. Εξι προκρίσεις για την ισπανική ομάδα και 5 για την γερμανική. Συνολικά, η Μπάγερν δίνει το παρών σε ημιτελικά για 19η φορά (10 προκρίσεις, 8 αποκλεισμοί) και η Ρεάλ 29η (15 προκρίσεις, 13 αποκλεισμοί).

Προβάδισμα για Ατλέτικο, Μαρσέιγ

Αγώνες για την ημιτελική φάση, υπάρχουν αυτή την εβδομάδα και στο Γιουρόπα Λιγκ. Και οι δύο επαναληπτικοί θα διεξαχθούν την Πέμπτη (03/05) στις 22:05. Ατλέτικο Μαδρίτης (1-1 στο Λονδίνο με Αρσεναλ) και Μαρσέιγ (2-0 εντός έδρας την Σάλτσμπουργκ) είναι οι ομάδες που έχουν θεωρητικά πάντα, το προβάδισμα να πάρουν το εισιτήριο για τον τελικό, που θα διεξαχθεί στο γήπεδο της Λυών, στη Γαλλία.

Η Ατλέτικο ήταν η… ευνοημένη του πρώτου επαναληπτικού, καθώς είχε παθητικό ρόλο στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης, αγωνιζόμενη μάλιστα με δέκα παίκτες από το 10’. Στο πρώτο ματς μεταξύ των δύο ομάδων σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, η Αρσεναλ κυριάρχησε στον αγώνα, προηγήθηκε (Λακαζέτ στο 61’) αλλά δέχθηκε την ισοφάριση σε μία από τις λίγες στιγμές που απείλησε η Ατλέτικο (στο 82’ από τον Γκριεζμάν).

Στα αξιοσημείωτα στατιστικά για το Ατλέτικο Μαδρίτης – Αρσεναλ, το γεγονός πως η γηπεδούχος δεν έχει δεχθεί γκολ στην έδρα της στο 2018 (και σε 11 αγώνες). Στα θετικά και η παράδοση, αφού με αντιπάλους ομάδες από την Αγγλία έχει προκριθεί στις 7 από τις 9 τελευταίες περιπτώσεις.

Η νίκη της Μαρσέιγ έφερε ισορροπία στην παράδοση με την Σάλτσμπουργκ, με την κάθε ομάδα να μετρά από μία νίκη ενώ ένα ματς έληξε ισόπαλο (2-1 τα γκολ για τη Μαρσέιγ). Εν όψει του επαναληπτικού, η Σάλτσμπουργκ έχει ως σύμμαχο την έδρα, στην οποία παραμένει αήττητη στο 2018 αλλά και σε σύνολο 38 αγώνων (30 νίκες, 8 ισοπαλίες από το Νοέμβριο του 2016).

Το πρόγραμμα των ημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ
Λίβερπουλ – Ρόμα 5-2
Ρόμα – Λίβερπουλ 02/05 21:45
Μπάγερν – Ρεάλ Μαδρίτης 1-2
Ρεάλ Μαδρίτης – Μπάγερν 02/05 21:45
* Ο τελικός θα διεξαχθεί στις 26/05, στο «Ολιμπίνκσι» στο Κίεβο της Ουκρανίας.

Το πρόγραμμα των ημιτελικών του Γιουρόπα Λιγκ
Αρσεναλ – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-1
Ατλέτικο Μαδρίτης – Αρσεναλ 03/05 22:05
Μαρσέιγ – Σάλτσμπουργκ 2-0
Σάλτσμπουργκ – Μαρσέιγ 03/05 22:05
* Ο τελικός θα διεξαχθεί στις 16/05, στο στάδιο της Λυών, στη Γαλλία.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ