el
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Βικτόρια Πλζεν: Αυτή είναι η αντίπαλος του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που θα κάνει επίσημη πρεμιέρα για το 2019/20, αφού την Τρίτη (23/7, 20:00) ρίχνεται στη μάχη των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη δευτεραθλήτρια Τσεχίας, Βικτόρια Πλζεν.

Aμέτρητα Ειδικά Στοιχήματα για τη μάχη του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ

Η Βικτόρια εδρεύει στην πόλη Πλζεν, η οποία βρίσκεται στη Δυτική Βοημία, 90 χιλιόμετρα δυτικά της Πράγας. Είναι η τέταρτη πολυπληθέστερη πόλη της Τσεχίας με 172.000 κατοίκους και είναι γνωστή παγκοσμίως για την μπύρα Pilsner.

Από τα τέλη της δεκαετίας του ‘90 η πόλη γνώρισε άνθηση λόγω των ξένων επενδύσεων και πλέον θεωρείται από τις πιο ευημερούσες στην Τσεχική Δημοκρατία με κατά κεφαλήν εισόδημα 44.000 δολάρια.

Φυσικά δεσπόζουσα θέση κατέχει η εταιρία Skoda, που έχει έδρα της το Πλζεν από το 1859. Η πασίγνωστη αυτοκινητοβιομηχανία στη διάρκεια των ετών εκτός από αυτοκίνητα δημιούργησε και ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια όπλων στην Ευρώπη. Πέρα όμως από τη Skoda υπάρχουν και πολλές αλλοδαπές εταιρίες, που έχουν πλέον παραγωγικές βάσεις στο Πλζεν, συμπεριλαμβανομένων των Daikin και Panasonic.

Η Βικτόρια ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1911 έπειτα από πρωτοβουλία ενός υπαλλήλου στους δημόσιους σιδηροδρόμους. Δύο μήνες μετά έδωσε το πρώτο της παιχνίδι χάνοντας με 7-3 από την Ολίμπια Πλζεν.

Σε πρώτη φάση η Βικτόρια ήταν ερασιτεχνικός σύλλογος, ωστόσο το 1929 το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να προωθήσει την ομάδα στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Τσεχοσλοβακίας. Μάλιστα το 1935 τερμάτισε στην 4η θέση και συμμετείχε στο Μιτρόπα Καπ, όπου αντιμετώπισε τη Γιουβέντους γνωρίζοντας τον αποκλεισμό με συνολικό σκορ 8-4.

Τα επόμενα χρόνια παρέμεινε πρακτικά στην αφάνεια χωρίς να μπορεί να σταθεροποιηθεί στην κορυφαία κατηγορία κάτι που πέτυχε τελικά για οχτώ συναπτά έτη από το 1972. Είχε προηγηθεί ωστόσο η μεγάλη επιτυχία του 1971 όταν κατέκτησε το κύπελλο Τσεχίας κι έπαιξε στον τελικό του κυπέλλου Τσεχοσλοβακίας κόντρα στη Σπαρτάκ Τρνάβα.

Παρά την ήττα της, πήρε ως φιναλίστ το εισιτήριο για το Κύπελλο Κυπελλούχων της ερχόμενης σεζόν, διότι η Σπαρτάκ έκανε το νταμπλ. Με το όνομα τότε Σκόντα Πλζεν έπαιξε για πρώτη φορά σε επίσημα αναγνωρισμένη διοργάνωση της UEFA γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από την Μπάγερν στον πρώτο γύρο με συνολικό σκορ 7-2.

Από το 1980 και για 13 χρόνια, μέχρι δηλαδή τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας συνέχισε να έχει τον χαρακτήρα ομάδας-ασανσέρ. Το 1992 επέστρεψε στο ιστορικό της όνομα αφήνοντας στην άκρη το Σκόντα. Ως Βικτόρια συμμετείχε στην πρώτη κατηγορία της Τσεχίας μέχρι το 1999 χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Ακολούθησαν επτά δύσκολα χρόνια μεταξύ πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, όμως από το 2005 είναι σταθερό μέλος της Φορτούνα Λίγκα.

Το 2005 το πλειοψηφικό της πακέτο από μία ιταλική επενδυτική εταιρία πέρασε σε ντόπια χέρια και με τη βοήθεια φυσικά της Skoda, η Βικτόρια σημείωσε ραγδαία εξέλιξη και πλέον θεωρείται από τις κορυφαίες δυνάμεις της χώρας δίπλα στις δύο ομάδες της πρωτεύουσας (Σπάρτα και Σλάβια Πράγας).

Το 2010 κατέκτησε το Κύπελλο Τσεχίας, που ήταν ο πρώτος τίτλος της ιστορίας της. Το 2011 αναδείχθηκε για πρώτη φορά πρωταθλήτρια και παράλληλα επένδυσε 12 εκατομμύρια ευρώ για να ανακαινίσει την έδρα της (Doosan Arena, 11.700 θέσεων), προκειμένου να πληροί τις προδιαγραφές της UEFA. Ακολούθησαν άλλα τέσσερα πρωταθλήματα Τσεχίας με τελευταίο αυτό του 2018, ενώ με εξαίρεση το 2012 που κατέληξε τρίτη, την τελευταία 9ετία τερματίζει σταθερά στην πρώτη δυάδα.

Άρρηκτα συνδεδεμένος με την πορεία της Πλζεν προς την κορυφή είναι ο τεχνικός Πάβελ Βρμπα. Ο 55χρονος Τσέχος προπονητής ανέλαβε τη Βικτόρια το 2008 και μαζί της κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και ένα Σούπερ Καπ μέχρι το 2013. Ακολούθησε μία διετία στην εθνική Τσεχίας, την οποία οδήγησε στα τελικά του Euro 2016, ένα σύντομο και μάλλον αποτυχημένο πέρασμα από την Ανζί και το 2017 επέστρεψε στη Βικτόρια.

Image result for Πάβελ Βρμπα

Ο Βρμπα θεωρείται ο κορυφαίος εν ενεργεία Τσέχος τεχνικός: από το 2010 μέχρι το 2017 αναδείχθηκε ο καλύτερος προπονητής της χώρας επτά φορές (έχασε το βραβείο μόνο το 2016) και με τη Βικτόρια σε 323 συνολικά ματς έχει απολογισμό 190 νίκες, 67 ισοπαλίες και 66 ήττες.

Από το ρόστερ της μπορεί να λείπουν τα ηχηρά ονόματα, ωστόσο κλειδί της επιτυχίας της είναι η ομοιογένεια, η χημεία και η ομαδική δουλειά. Είναι χαρακτηριστικό πως έχει μόλις οχτώ ξένους, εκ των οποίων όμως οι πέντε είναι Σλοβάκοι!

Πόσα γκολ θα μπουν στο Βικτόρια Πλζεν – Ολυμπιακός;

Σε χαμηλούς τόνους και οι μεταγραφές της, απέκτησε τον έμπειρο μπακ Χλούσεκ (Λέγκια) και τον αμυντικό χαφ Κάλβαχ (Σίγκμα Ολομους), που έρχεται από γεμάτη σεζόν. Συμπληρωματικές προσθήκες οι δανεισμοί του χαφ Χερκ (Γουλβς) και του φορ Μίχαλικ (Αλκμααρ).

Πρώτοι σκόρερ την περσινή σεζόν ήταν οι Τσέχοι επιθετικοί Χόρι και Κρμέντσικ με 12 και 9 γκολ αντίστοιχα, ωστόσο υπάρχει και η λύση του δυναμικού και πανύψηλου Γάλλου Μποζουέλ (1,92 μ.). Εν ενεργεία διεθνείς με την Τσεχία είναι ο 26χρονος στόπερ Μπράμπετς (πρώην Γκενκ) και ο 29χρονος ακραίος χαφ Κόπιτς, που έχει ήδη πετύχει δύο γκολ στις πρώτες δύο αγωνιστικές του φετινού πρωταθλήματος.

Image result for Tomáš Chorý

Επικίνδυνος λόγω ταχύτητας ο μικρόσωμος Κονγκολέζος αριστερός εξτρέμ Καϊμπά. Ηγετική μορφή στον άξονα ο Σλοβάκος Χροσόφσκι, ο οποίος θα συνεχίσει την καριέρα του στην Γκενκ, όμως θα βοηθήσει κανονικά τη Βικτόρια στα ματς με τον Ολυμπιακό, αφού έχει συμφωνηθεί να μετακομίσει στον βελγικό σύλλογο στις 14 Αυγούστου.

Γνωστός στο ελληνικό κοινό από το πέρασμά του στην Ανόρθωση ο αναπληρωματικός γκολκίπερ Κόζατσικ. Εμβληματική φιγούρα ασφαλώς ο 35χρονος αριστερός μπακ Λιμπέρσκι, που είναι ο ρέκορντμαν ευρωπαϊκών συμμετοχών (79) της Βικτόρια.

Η ομάδα του Πάβελ Βρμπα έχει ξεκινήσει το φετινό πρωτάθλημα με δύο νίκες αφού κέρδισε εντός έδρας 3-1 τη Σίγκμα Ολομουτς και εκτός έδρας 2-1 τη Λίμπερετς. Στην Ευρώπη σε συνολικά 83 αγώνες με εννιά συμμετοχές στο Γιουρόπα Λιγκ, έξι στο Τσάμπιονς Λιγκ και μία στο Κύπελλο Κυπελλούχων, μετράει 37 νίκες, 18 ισοπαλίες και 28 ήττες με γκολ 136-120.

Φέτος εκκινεί με 34.000 βαθμούς και βρίσκεται στην 38η θέση του UEFA ranking. 35.000 έχει ο Ολυμπιακός, που είναι μία θέση παραπάνω.

Με αφορμή λοιπόν τις επικείμενες μάχες με τον Ολυμπιακό, πάμε να δούμε τις 9 σπουδαιότερες ευρωπαϊκές βραδιές των Τσέχων.

29 Ιουλίου 2010: Βικτόρια Πλζεν – Μπεσίκτας 1-1

Είναι το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι της σύγχρονης ιστορίας της, το παρθενικό που δίνει ως τσέχικη ομάδα μετά τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας.

Η αναμέτρηση διεξάγεται στο πλαίσιο του 3ου προκριματικού γύρου του Γιουρόπα Λιγκ. Το σκορ ανοίγει ο Λιμπέρσκι για τη Βικτόρια, όμως η Μπεσίκτας ισοφαρίζει με πέναλτι. Στη ρεβάνς οι Τούρκοι κερδίζουν με 3-0 και προκρίνονται.

16 Αυγούστου 2011: Κοπεγχάγη – Βικτόρια Πλζεν 1-3

Στην πρώτη της συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ η Πλζεν περνάει διαδοχικά τις Πιούνικ (Αρμενία), Ρόζενμποργκ και στα πλέι οφ πέφτει πάνω στην πρωταθλήτρια Δανίας, Κοπεγχάγη.

Στο πρώτο ματς εκτός έδρας, σκοράρει τρεις φορές στο δεύτερο ημίχρονο και κερδίζει ανέλπιστα με 3-1. Αυτή η νίκη πρακτικά της εξασφαλίζει την πρόκριση για πρώτη φορά στην ιστορία της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που επιβεβαιώνει πανηγυρικά στη ρεβάνς, όπου κερδίζει ξανά τους Δανούς με 2-1.

23 Νοεμβρίου 2011: ΜΠΑΤΕ – Βικτόρια Πλζεν 0-1

Στην παρθενική της παρουσία σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ η Βικτόρια τερματίζει τρίτη πίσω από Μπαρτσελόνα και Μίλαν με απολογισμό 5 βαθμούς και ρεκόρ 1-2-3.

Η μοναδική νίκη, που ήταν και η πρώτη της σε ομίλους, ήρθε μέσα στη Λευκορωσία επί της ΜΠΑΤΕ με γκολ του Μπάκος. Εκείνο το αποτέλεσμα πρακτικά της έδωσε το δικαίωμα να συνεχίσει στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, όπου γνώρισε τελικά τον αποκλεισμό από τη Σάλκε.

9 Αυγούστου 2012: Βικτόρια Πλζεν – Ρουχ Χορζόφ 5-0

Στην πορεία προς τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ η Βικτόρια κερδίζει με 5-0 την πολωνική Ρουχ Χορζόφ στο πλαίσιο του 3ου προκριματικού γύρου και προκρίνεται στα πλέι οφ με συνολικό σκορ 7-0. Αυτή είναι η ευρύτερη ευρωπαϊκή νίκη της ιστορίας της.

6 Δεκεμβρίου 2012: Βικτόρια Πλζεν – Ατλέτικο 1-0

Στον όμιλο η Πλζεν τα πηγαίνει περίφημα και πετυχαίνει περιφανή νίκη με 1-0 επί της κατόχου του Γιουρόπα Λιγκ, Ατλέτικο χάρη σε γκολ του Προχάτσκα (είναι ακόμη στο ρόστερ). Με αυτό το τρίποντο οι Τσέχοι προκρίνονται ως πρώτοι με 13 βαθμούς και απολογισμό 4-1-1.

Image result for viktoria plzen atletico madrid 1-0

14 Φεβρουαρίου 2013: Νάπολι – Βικτόρια Πλζεν 0-3

Στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ η Βικτόρια σοκάρει την κυπελλούχο Ιταλίας Νάπολι κερδίζοντας με το επιβλητικό 3-0 μέσα στο «Σαν Πάολο» στο πρώτο μεταξύ τους ματς. Η ανωτερότητα των Τσέχων επαληθεύεται και στη ρεβάνς με το 2-0.

Η Βικτόρια προκρίνεται στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ και διαγράφει την καλύτερη ευρωπαϊκή πορεία της ιστορίας της. Εκεί, ωστόσο θα σταματήσει πάνω στη Φενέρμπαχτσε, με τους Τούρκους να περνούν στις λεπτομέρειες.

27 Φεβρουαρίου 2014: Σαχτάρ – Βικτόρια Πλζεν 1-2

Τη σεζόν 2013/14 ξεκίνησε από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, πέρασε τρεις γύρους, έπαιξε στους ομίλους, έκανε μία νίκη επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας (2-1 εντός έδρας) και συνέχισε στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ.

Εκεί συνάντησε τη Σαχτάρ, στο πρώτο ματς ήρθε ισόπαλη 1-1 στην Τσεχία, όμως στην Ουκρανία πετυχαίνει δύο γκολ σε τέσσερα λεπτά (29’-33’) και ουσιαστικά στέλνει νοκ άουτ τη Σαχτάρ.

Για δεύτερη διαδοχική χρονιά φτάνει στους «16» του Γιουρόπα για να της βάλει στοπ αυτή τη φορά η Λυών με συνολικό σκορ 5-3.

15 Μαρτίου 2018: Βικτόρια Πλζεν – Σπόρτινγκ 2-1 (παράταση)

Η σεζόν 2017/18 ξεκίνησε στραβά με αποκλεισμό από τη Στεάουα στον 3ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, όμως, δεν λάθεψε: πέρασε την ΑΕΚ Λάρνακας και βρέθηκε στους ομίλους.

Εκεί πρώτευσε κόντρα σε Λουγκάνο, Χάποελ Μπερ Σεβά και Στεάουα μαζεύοντας 12 βαθμούς με τέσσερις νίκες. Ακολούθησε η πρόκριση επί της Παρτιζάν στους «32» και στους «16» ήρθαν οι μεγάλες αναμετρήσεις με τη Σπόρτινγκ, που λίγο έλειψε να την στείλουν για πρώτη φορά σε προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Στο πρώτο ματς οι Τσέχοι έχασαν 2-0. Στον επαναληπτικό όμως κάνουν σπουδαία εμφάνιση, ισοφαρίζουν το σκορ της Πορτογαλίας και στέλνουν το παιχνίδι στην παράταση. Η πρόκριση κρίνεται σε μία κλωστή και καταλήγει τελικά στη Σπόρτινγκ που βρίσκει το εκτός έδρας γκολ στο 105+2’!

12 Δεκεμβρίου 2018: Βικτόρια Πλζεν – Ρόμα 2-1

Το 2018 η Βικτόρια σημείωσε την κορυφαία επίδοσή της σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ μαζεύοντας 7 βαθμούς (2-1-3).

Image result for viktoria plzen roma 2-1


Μάλιστα προκρίθηκε στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ στην ισοβαθμία με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, διότι την τελευταία αγωνιστική κέρδισε 2-1 τη Ρόμα στη «Doosan Arena». Τα γκολ σημείωσαν ο εξτρέμ Κόβαρικ και ο φορ Τσόρι, αμφότεροι ενεργά μέλη στο τωρινό ρόστερ της Πλζεν.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ