el
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Η χρονιά της καθιέρωσης

Η εκκίνηση στα πλέι οφ ήταν ακριβώς όπως τελείωσε η κανονική περίοδος. Έχοντας το καλύτερο ρεκόρ τόσο στην Ανατολή όσο και συνολικά (60 νίκες – 22 ήττες), κάτι που του δίνει το πλεονέκτημα έδρας μέχρι και τον μεγάλο τελικό εφόσον φυσικά προκριθεί, το Μιλγουόκι του Γιάννη Αντετοκούνμπο πέρασε με κεκτημένη ταχύτητα το εμπόδιο των Ντιτρόιτ Πίστονς «σκουπίζοντας» τη σειρά (4-0 νίκες).

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο λειτούργησε ως πραγματικός σταρ στον πρώτο γύρο των πλέι οφ, όπου φάνηκε πλέον ξεκάθαρα και ο ρόλος του. Ήταν ο ηγέτης των Μπακς στον αγωνιστικό χώρο, κυριολεκτικά το Α και το Ω. Αυτός είναι που θα κατεβάσει, θα μοιράσει την μπάλα, αλλά και θα πάρει την προσπάθεια πάνω του όταν και εφόσον κρίνει πως είναι το σωστό.

Όποιος παρακολούθησε τη σειρά με τους Πίστονς, διαπίστωσε πως ο ντόρος που γίνεται γύρω από το όνομά του, δεν είναι σε καμία περίπτωση τυχαίο γεγονός και, φυσικά, τα διθυραμβικά σχόλια από όλα σχεδόν τα ελληνικά αθλητικά σάιτ δεν γίνεται λόγω υπηκοότητας…

Ο διεθνής φόργουορντ, άλλωστε, έγινε πρόσφατα για δεύτερη φορά εξώφυλλο στο Sports Illustrated (καθόλου τυχαίο γεγονός) ενώ η φιγούρα του κυριαρχεί και στο εξώφυλλο του πλέον δημοφιλούς παιχνιδιού, 2Κ.

Φυσικά, δεν πρέπει να παραληφθεί το γεγονός πως στο φετινό All Star Game ήταν αρχηγός και αυτός που κλήθηκε να διαλέξει τους συμπαίκτες του στη γιορτή του αμερικανικού μπάσκετ.

Αν κάτι έχει κερδίσει, λοιπόν, ο Αντετοκούνμπο φέτος, είναι η αναγνώριση από όλους και οι αριθμοί του, τόσο στην κανονική διάρκεια (27.7 πόντοι, 12.5 ριμπάουντ, 5.9 ασίστ, 1.5 κοψίματα μ.ό.) όσο και τα πλέι οφ, έρχονται να επιβεβαιώσουν όλα τα παραπάνω.

Ρεκόρ καριέρας και φαβορί για MVP

Δύο πολύ σημαντικές επιδόσεις ήρθαν για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στην κανονική διάρκεια της φετινής σεζόν στο ΝΒΑ. Στη νίκη επί της Φιλαδέλφεια (5/4/19), αναμέτρηση που «κλείδωσε» και την πρώτη θέση και κατά συνέπεια το πλεονέκτημα έδρας, ο Αντετοκούνμπο έγινε μόλις ο δεύτερος παίκτης που καταφέρνει να έχει ανάλογη επίδοση με αυτή του θρύλου Μάικλ Τζόρνταν.

Τελείωσε τον αγώνα με 45 πόντους, 13 ριμπάουντ, 6 ασίστ και ΚΑΝΕΝΑ λάθος. Ο πρώτος παίκτης που είχε καταφέρει κάτι ανάλογο (45+ πόντοι, 10+ριμπάουντ, 5+ασίστ) ήταν ο εξάκις πρωταθλητής ΝΒΑ και νυν ιδιοκτήτης των Σάρλοτ Χόρνετς πριν από 10.745 ημέρες και τη συνάντηση των Σικάγο Μπουλς, στους οποίους αγωνιζόταν, με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς.

Λίγο νωρίτερα στο 2019 και συγκεκριμένα στις 7 Μαρτίου, ο Αντετοκούνμπο πραγματοποίησε ρεκόρ καριέρας. Ξανά αντίπαλος όταν έκανε το ρεκόρ ήταν η Φιλαδέλφεια, αλλά αυτή τη φορά η συγκεκριμένη επίδοση δεν είχε συνδυαστεί με νίκη (125-130). Ο Γιάννης είχε 52 πόντους, 16 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 2 κλεψίματα και 1 μπλοκ (15/26 σουτ, 3/8 τρίποντα, 19/21 βολές, 1 λάθος).

Το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ του Αντετοκούνμπο, ήταν 51 πόντοι, στην αναμέτρηση με τους Μπόστονς Σέλτικς, τους οποίους οι Μπακς θα βρουν αντιμέτωπους στα ημιτελικά της Ανατολικής Περιφέρειας.

Για τη ρεβάνς με τη Βοστώνη

Την ομάδα που το απέκλεισε πέρσι στον πρώτο γύρο, αντιμετωπίζει στα ημιτελικά της Ανατολής το Μιλγουόκι. Στην περσινή σειρά, οι Σέλτικς είχαν προκριθεί με 4-3. Εντός έδρας το Μιλγουόκι επικράτησε και στα τρία ματς που έδωσε, όμως στην πολιτεία της Μασαχουσέτης γνώρισε μόνο ήττες. Φέτος, από τα δύο ματς στο «TD Garden» επικράτησε στο ένα ενώ συνολικά πήρε δύο νίκες στα τρία παιχνίδια της κανονικής περιόδου.

Οι αριθμοί του Γιάννη φέτος απέναντι στους Σέλτικς και σε τρία ματς, είναι: 31 πόντοι (10.7/18 προσπάθειες), 10.7 ριμπάουντ, 4.3 ασίστ και 1.7 κοψίματα κατά μέσο όρο, σε 35.3 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα.

Για 14η φορά στην ιστορία του, το Μιλγουόκι τερμάτισε φέτος πρώτο στην περιφέρειά του. Τις άλλες 13 φορές έφτασε τουλάχιστον μέχρι τα ημιτελικά της Περιφέρειας, ενώ κατέκτησε το πρωτάθλημα την πρώτη φορά που είχε καταφέρει να αναδειχθεί πρωτοπόρος Περιφέρειας, το 1970-71.

Οι καλύτεροι μέσοι όροι του Αντετοκούνμπο φέτος, ήταν στα ματς που αγωνίστηκε Δευτέρα. Σε 10 αναμετρήσεις έχει 34.9 πόντους μ.ό.

Απέναντι στους Ντένβερ Νάγκετς σημείωσε τους περισσότερους πόντους κατά μέσο όρο φέτος (38 π. ανά αγώνα) ενώ δεύτερος πιο αγαπημένος του αντίπαλος ήταν η Νέα Υόρκη (37.3 π. μέσο όρο σε τέσσερα ματς).

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ