el
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Γιουβέντους vs Λάτσιο: Ο πρώτος τίτλος στο Ριάντ

Την Κυριακή (22/12, 18:45) η πρωταθλήτρια Γιουβέντους και η κυπελλούχος Λάτσιο θα διεκδικήσουν τον πρώτο τίτλο της χρονιάς στην Ιταλία.

Οι δύο ομάδες έχουν δώσει ραντεβού στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας όπου θα διεξαχθεί η 32η έκδοση του Σούπερ Καπ Ιταλίας. Με αφορμή λοιπόν το Supercoppa πάμε να δούμε τους πιο χαρακτηριστικούς αριθμούς της συγκεκριμένης διοργάνωσης.

Η αναμέτρηση θα διεξαχθεί στο «Κινγκ Σάουντ Στάντιουμ», χωρητικότητας 23.700 θέσεων. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι θα είναι γεμάτο. Η Γιουβέντους αναμένεται να έχει στο πλευρό της και 800 εκδρομείς από την Ιταλία, ενώ η Λάτσιο 100.

Αποτέλεσμα εικόνας για King Saud University Stadium

Γιουβέντους και Λάτσιο θα συναντηθούν για πέμπτη φορά στην ιστορία τους σε Σούπερ Καπ. Ποτέ κανένα άλλο ζευγάρι δεν έχει τόσες εμφανίσεις στη διοργάνωση. Ακολουθεί το Ιντερ – Ρόμα με τέσσερις.

Στις τέσσερις προηγούμενες φορές που Γιουβέντους και Λάτσιο διεκδίκησαν το Supercoppa, οι κατακτήσεις ήταν μοιρασμένες. Δύο για τους «μπιανκονέρι», το 2013 και το 2015, δύο και για τους «λατσιάλι» το 1998 και το 2017. Σε αυτά τα τέσσερα ματς σημειώθηκαν 14 γκολ, δηλαδή 3,5 κατά μέσο όρο.

Αποτέλεσμα εικόνας για juventus lazio supercoppa

Το Supercoppa εισήχθη για πρώτη φορά στην Ιταλία το 1988. 19 από τους προηγούμενους 31 τελικούς διεξήχθησαν στην έδρα του πρωταθλητή Ιταλίας.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο συνηθίζεται οι τελικοί να φιλοξενούνται εκτός συνόρων. Στο παρελθόν έχουν γίνει τέσσερις τελικοί στην Κίνα και δύο στην Ντόχα του Κατάρ.

Πέρυσι το ιταλικό Σούπερ Καπ φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στη Σαουδική Αραβία (Τζέντα) με τη Γιουβέντους να το κατακτά κερδίζοντας 1-0 τη Μίλαν.

Αποτέλεσμα εικόνας για juventus maglia supercoppa

Φέτος η Γιουβέντους παρουσίασε και εμφανίσεις με τα ονόματα των παικτών στα αραβικά, ως φόρο τιμής στον αραβικό πολιτισμό. Αυτές οι εμφανίσεις είναι limited edition και τα νούμερα των παικτών κοσμούνται από παραδοσιακά καλλιγραφικά αραβικά σύμβολα, τα οποία έχει επιμεληθεί ο διάσημος καλλιγράφος, Σακέρ Κασγκάρι.

Η Γιουβέντους συμμετέχει στον τελικό του Σούπερ Καπ για 15η φορά. Καμία άλλη ομάδα δεν έχει τόσες πολλές συμμετοχές, ακολουθεί η Μίλαν με 11. Η Λάτσιο θα διεκδικήσει το Supercoppa για όγδοη φορά στην ιστορία της. Η Γιουβέντους ασφαλώς είναι η πολυνίκης του θεσμού με οχτώ κατακτήσεις, ακριβώς τις μισές έχει η Λάτσιο.

Στους 14 προηγούμενους τελικούς που συμμετείχε η Γιουβέντους απέτυχε να σκοράρει μόνο μία φορά, το 2005 κόντρα στην Ιντερ όταν είχε χάσει με 1-0. Αντίθετα η Λάτσιο έχει μείνει άσφαιρη στις τρεις από τις επτά συμμετοχές της σε Supercoppa.

Στους 31 τελικούς του ιταλικού Σούπερ Καπ, 22 φορές νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα που είχε κατακτήσει την περασμένη σεζόν το Scudetto. Ποσοστό δηλαδή 71%.

Αποτέλεσμα εικόνας για milan supercoppa italiana 2016

Στο Supercoppa όταν την προηγούμενη σεζόν μία ομάδα έχει κάνει το νταμπλ, τότε το ζευγάρι του τελικού συνθέτουν η πρωταθλήτρια και η φιναλίστ του κυπέλλου. Οχτώ φορές στο παρελθόν διεκδίκησε το Σούπερ Καπ φιναλίστ του κυπέλλου. Η πρώτη που κατάφερε να το κερδίσει ήταν η Μίλαν το 2016 στα πέναλτι (4-3) κόντρα στη Γιουβέντους. Την αμέσως επόμενη σεζόν έκανε το ίδιο και η Λάτσιο επικρατώντας με 3-2 της Γιουβέντους. Αυτή ήταν η δεύτερη και τελευταία φορά που κέρδισε το Σούπερ Καπ η φιναλίστ του περσινού κυπέλλου.

Η Λάτσιο στα τελευταία έξι παιχνίδια της ανεξαρτήτως διοργάνωσης κόντρα στη Γιουβέντους μετράει τρεις νίκες. Οσες ακριβώς είχε πετύχει στα 35 προηγούμενα ματς (3-8-24) κόντρα στους «μπιανκονέρι».

Αποτέλεσμα εικόνας για dybala supercoppa lazio

Ο Πάουλο Ντιμπάλα έχει πετύχει τρία γκολ σε τελικούς του Supercoppa, όλα κόντρα στη Λάτσιο. Αν σημειώσει ακόμη ένα θα γίνει ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης προσπερνώντας τους Ντελ Πιέρο, Ετό, Σεβτσένκο και Τέβες.

Ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν αν αγωνιστεί θα γίνει ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές σε Supercoppa. Αυτήν την στιγμή μετράει εννιά όσες και ο Ντέγιαν Στάνκοβιτς. Αμφότεροι έχουν στο παλμαρέ τους από έξι κατακτήσεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για immobile supercoppa 2017

Ο Τσίρο Ιμόμπιλε στον νικηφόρο τελικό για τη Λάτσιο του 2017, είχε σημειώσει δύο γκολ. Κανένας άλλος παίκτης της Λάτσιο πλην Κλαούντιο Λόπες, δεν έχει πετύχει δύο γκολ σε Supercoppa.

Από το 2012 η Γιουβέντους διεκδικεί σταθερά το Supercoppa ως πρωταθλήτρια Ιταλίας μετρώντας τέσσερις κατακτήσεις σε επτά τελικούς. Οι δύο από τις τρεις ήττες της ήρθαν στα πέναλτι.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ