el
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γιουρόπα Λιγκ: Η κούπα που τους λείπει

Λείπει και στις δύο, αλλά μπορεί να το κατακτήσει μόνο μία.  Ο τίτλος του Γιουρόπα Λιγκ (παλαιότερα Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ) δεν συγκαταλέγεται στις κατακτήσεις των Μίλαν και Αρσεναλ. Ισως η κατάκτηση του τροπαίου να μοιάζει ως ο πιο εύκολος δρόμος για να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στο Τσάμπιονς Λιγκ,  κάτι που δεν μοιάζει αυτή τη στιγμή εφικτό μέσω των πρωταθλημάτων τους, αφού η πορεία δεν είναι η αναμενόμενη. Το ζευγάρι Μίλαν – Αρσεναλ, είναι αυτό που ξεχωρίζει στη φάση των 16 του Γιουρόπα Λιγκ. Στις 08/03 θα διεξαχθούν τα πρώτα ματς και μία εβδομάδα αργότερα οι επαναληπτικοί.

Τα ζευγάρια της φάσης των 16: Ατλέτικο Μαδρίτης – Λοκομοτίβ Μόσχας, ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Λυών, Ντόρτμουντ – Σάλτζμπουργκ, Μίλαν – Αρσεναλ, Λάτσιο – Ντιναμό Κιέβου, Λειψία – Ζενίτ, Μαρσέιγ – Μπιλμπάο, Σπόρτινγκ Λισσαβώνας – Βικτόρια Πλζεν.

Ο χαμένος τελικός του 2000
Στον μοναδικό ευρωπαϊκό τελικό της ιστορίας της, υπό τις οδηγίες του Αρσέν Βενγκέρ,  έφτασε τη σεζόν 1999-2000 η Αρσεναλ. Στον τελικό του τότε κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, στην Κοπεγχάγη, ηττήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι από την Γαλατασαράι (0-0 το 90λεπτο και η παράταση). Ιδιαιτερότητα της διοργάνωσης εκείνη τη σεζόν, το γεγονός πως ο νικητής έπαιρνε και την πρόκριση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα συλλόγων, όπως και έκανε η ομάδα από την Τουρκία.

Σε τελικό έχει φτάσει και η Σάλτζμπουργκ (σαν Αούστρια Σάλτζμπουργκ), την αγωνιστική περίοδο 1993-94. Σε διπλό τελικό τότε, έχασε το τρόπαιο από την Ιντερ με δύο ήττες και συνολικό σκορ 2-0. Αυτή είναι και η καλύτερη πορεία της σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Πρωταγωνιστεί φέτος στο πρωτάθλημα Αυστρίας και προπορεύεται στη βαθμολογία.

Χαμένος τελικός και για την Λάτσιο, τη σεζόν 1997-98. Στο «Παρκ Ντε Πρενς» του Μονακό, έχασε το τρόπαιο από την Ιντερ γνωρίζοντας την ήττα με 3-0. Σεζόν, κατά την οποία στον πρώτο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης ο ΠΑΟΚ είχε αποκλείσει την Αρσεναλ.

Σε… χειρότερη μοίρα από τις τρεις παραπάνω βρίσκεται η Μαρσέιγ, καθώς και τις δύο φορές που έφτασε μέχρι τον τελικό, ηττήθηκε. Η σεζόν 1998-99 ήταν η πρώτη που έχασε τον τίτλο από την Πάρμα (0-3), στο «Λουζίνσκι» της Ουκρανίας. Το 2003-04 ο δεύτερος χαμένος τελικός. Στο «Ούλεμπι» της Σουηδίας είχε διεξαχθεί και τη Βαλένθια να την υποχρεώνει σε βαριά ήττα (0-4).

Μηδέν στα δύο και η Μπιλμπάο
Καμία κατάκτηση και δύο χαμένοι τελικοί και για την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Οι Βάσκοι, που δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ από την Πριμέρα Ντιβιζιόν, ηττήθηκαν τις περιόδους 1977-78 και 2011-12.

Από τη Γιουβέντους στην πρώτη περίπτωση, σε διπλούς τελικούς και την κατάκτηση να κρίνεται στα εκτός έδρας γκολ (ήττα 1-0 εκτός, νίκη 2-0 εντός). Η ομάδα της Ιταλίας στα ημιτελικά, είχε αποκλείσει την ΑΕΚ. Από την Ατλέτικο Μαδρίτης τη δεύτερη, το 2012, με 3-0. Φέτος η Μπιλμπάο μετά από αρκετά χρόνια δεν καταφέρνει να πρωταγωνιστήσει στην Πριμέρα Ντιβιζιόν ενώ ακριβώς αντίθετη είναι η πορεία της Μαρσέιγ στο Σαμπιονά.

Ιδιος ο απολογισμός και για την Μπορούσια Ντόρτμουντ. Δυο τελικοί και οι δύο χαμένοι. Τη σεζόν 1992-93 σε διπλούς τελικούς από τη Γιουβέντους (1-3 εντός, 0-3 εκτός) και το 2001-02 από τη Φέγενοορντ (2-3). Ο τελικός είχε διεξαχθεί στο «Ντα Κάιπ», φυσική έδρα της ομάδας από την Ολλανδία. Η Ντόρτμουντ μετέχει στη φετινή  διοργάνωση προερχόμενη από το Τσάμπιονς Λιγκ. Πολύ βελτιωμένη η εικόνα της στον αγωνιστικό χώρο αυτή την εποχή, βρίσκεται στο «κυνήγι» της δεύτερης θέσης στην Μπουντεσλίγκα και της πρόκρισης στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Στη «μάχη» για τις θέσεις του Τσάμπιονς Λιγκ βρίσκεται φέτος στο Σαμπιονά η Λυών, με τις πιθανότητες για να το καταφέρει να μην είναι αυτή τη στιγμή με το μέρος της. Γενικά πάντως εδώ και μία 10ετία (τελευταίος τίτλος στο Σαμπιονά το 2007-08) δεν έχει καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία της στην ευρώπη.

Το απόλυτο οι «Ροχιμπλάνκος»
Δύο φορές έχουν φτάσει στον τελικό και τις δύο έχει κατακτήσει το Γιουρόπα Λιγκ η Ατλέτικο Μαδρίτης. Το 2009-10 και 2011-12. Τη δεύτερη, με τον Ντιέγκο Σιμεόνε στην τεχνική ηγεσία και τον Αργεντινό να συνεχίζει το έργο του στον πάγκο των «ροχιμπλάνκος». Η Ατλέτικο έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα Ισπανίας και στη «μάχη» του τίτλου με την Μπαρτσελόνα από την οποία και φιλοξενείται πριν το πρώτο ματς για τους 16 του Γιουρόπα Λιγκ με τη Λοκομοτίβ Μόσχας.

Μία φορά φιναλίστ και κατάκτηση τροπαίου για ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Ζενίτ. Το 2004-05, στην Λισσαβώνα, η ΤΣΣΚΑ επικράτησε 3-1 της διοργανώτριας Σπόρτινγκ. Οπως και φέτος, έτσι και εκείνη την περίοδο η ομάδα της Ρωσίας είχε βρεθεί στο Γιουρόπα προερχόμενη ως τρίτη στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Στον πάγκο της βρισκόταν ο Βαλερί Γκαζάεφ. Με τον Βίκτορ Γκοντσαρένκο πορεύεται από το 2016 και φέτος βρίσκεται στην 5η θέση και τη διεκδίκηση των θέσεων (2-3) που οδηγούν στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Πρωταγωνιστικός ο ρόλος στο πρωτάθλημα Πορτογαλίας για την Σπόρτινγκ, που ήρθε από το Τσάμπιονς Λιγκ (σε όμιλο με Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους, Ολυμπιακό) και πλην του 2004-05, δεν έχει φτάσει άλλη φορά τόσο μακριά στη διοργάνωση.

Η Ζενίτ, το κατέκτησε το 2007-08, έχοντας μάλιστα βρεθεί αντιμέτωπη στη φάση των ομίλων με τη Λάρισα. Στην πόλη της Θεσσαλίας είχε διεξαχθεί ο αγώνας και η Ζενίτ επικράτησε 3-2. Στον τελικό, στο Μάντσεστερ, επικράτησε 2-0 της Ρέιντζερς και πανηγύρισε τον μοναδικό ευρωπαϊκό τίτλο της ιστορίας της. Μαζί με την ΤΣΣΚΑ, δίνει τη «μάχη» της στο πρωτάθλημα Ρωσίας για τις πρώτες θέσεις.

Το πρωτάθλημα, μαζί με τη Σαχτάρ, διεκδικεί στην Ουκρανία η Ντινάμο Κιέβου. Η ομάδα που απέκλεισε την ΑΕΚ στην προηγούμενη φάση της διοργάνωσης, έχει διακρίσεις, αλλά όχι σε αυτή τη διοργάνωση αλλά το Κύπελλο Κυπελλούχων (δύο κατακτήσεις).

Διαφορά ασφαλείας από τη δεύτερη θέση της βαθμολογίας έχει αποκτήσει στην Τσεχία η Βικτόρια Πλζεν και όλα δείχνουν πως φέτος θα είναι πρωταθλήτρια για πέμπτη φορά την τελευταία οκταετία. Μάλιστα, το ματς με την Σπόρτινγκ, θα είναι το 50ο στην ιστορία της στο Γιουρόπα Λιγκ. Ο συνολικός απολογισμός της: 22 νίκες, 12 ισοπαλίες, 15 ήττες.

Σε τροχιά για την κατάκτηση του τρίτου πρωταθλήματος Ρωσίας στην ιστορία της βρίσκεται η Λοκομοτίβ Μόσχας. Οπως και η Ντιναμό Κιέβου, έχει διακρίσεις κατά το παρελθόν στο Κύπελλο Κυπελλούχων (δύο φορές φιναλίστ). Μετά την δεύτερη θέση στην περσινή Μπουντεσλίγκα, η Λειψία έκανε φέτος και το βήμα στην Ευρώπη, αφού απέκλεισε στην προηγούμενη φάση τη Νάπολι. Στο φετινό πρωτάθλημα, βρίσκεται στην διεκδίκηση εντός εισιτηρίου για το Τσάμπιονς Λιγκ.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ