el
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γκλάντμπαχ vs Μπάγερν: Ντέρμπι τίτλου, σχεδόν μισό αιώνα μετά

Πρώτη φορά μετά από 42 χρόνια που η Γκλάντμπαχ θα υποδεχθεί ως πρωτοπόρος της Μπουντεσλίγκα την Μπάγερν Μονάχου.

Σοβαρή από την αρχή της σεζόν, η Γκλάντμπαχ βρίσκεται μετά την ολοκλήρωση 13 αγωνιστικών στην κορυφή της βαθμολογίας. Το Σάββατο (7/12, 16:30) υποδέχεται την Μπάγερν και εφόσον επικρατήσει, κανείς δεν θα μπορεί να της στερήσει τα όνειρα τίτλου.

Η σεζόν 1976-77 ήταν η τελευταία στην οποία πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος η Γκλάντμπαχ, του ενός από τα πέντε της ιστορίας της. Από τότε, που είχε νικήσει μάλιστα με 1-0, έχει να υποδεχθεί την Μπάγερν ως πρωτοπόρος, ενώ το 1997 ήταν η τελευταία φορά που πριν το μεταξύ τους ματς βρισκόταν ψηλότερα στη βαθμολογία.

Αποτέλεσμα εικόνας για Γκλάντμπαχ

Η Γκλάντμπαχ, που το 2020 θα συμπληρώσει 120 χρόνια ζωής, ανέβηκε επίπεδο στις αρχές του 1970, όταν από το 1969 έως το 1979 κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα Γερμανίας και δύο ευρωπαϊκά τρόπαια. Από τότε άρχισε η μεγάλη αντιπαλότητα με την Μπάγερν.

ΓΚΛΑΝΤΜΠΑΧ

Από το 2010-11 άρχισε ουσιαστικά η νέα εποχή στην Γκλάντμπαχ. Από τότε έως και σήμερα έχει καταφέρει να συμμετάσχει σε Γιουρόπα Λιγκ και Τσάμπιονς Λιγκ ενώ από το 2017, άρχισε να βάζει γερά το χέρι στα ταμεία της για την ενίσχυσή της, με τα οφέλη να φαίνονται φέτος.

Ο Ματίας Γκίντερ (αμυντικός) αποκτήθηκε για περισσότερα από 17 εκατομμύρια ευρώ από την Ντόρτμουντ, ενώ τον Ιούλιο του 2018 έδωσε 23 εκατομμύρια για να εντάξει στο δυναμικό της τον Γάλλο επιθετικό Αλασάν Πλεά από τη Νις. Παράλληλα, είχαν γίνει σωστές μεταγραφικές κινήσεις και νωρίτερα (Ζόμερ/τερματοφύλακας, Ζακάρια/μέσος), με συνέπεια να έχει δημιουργήσει πλέον ένα ισχυρό κορμό.

Αποτέλεσμα εικόνας για Αλασάν Πλεά γκλαντμπαχ

Αυτό που την χαρακτηρίζει φέτος, είναι η ικανότητα στην επίθεση. Προσπαθεί όταν της δοθεί η δυνατότητα να βγει με ταχύτητα στην κόντρα και είναι ένα αγωνιστικό στιλ που φαίνεται να της ταιριάζει, όπως επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα. Το 4-3-3 είναι ο σχηματισμός που προτιμά ο Μάρκο Ρόζε, με plan b το 4-2-3-1.

Ο 43χρονος Γερμανός προπονητής, αφού έκανε το… αγροτικό του στις ομάδες του ομίλου της Ρεντ Μπουλ (Λοκομοτίβ Λειψίας, Σάλτσμπουργκ), κατακτώντας και τίτλους (Τσάμπιονς Λιγκ Νέων με την Σάλτσμουργκ, κύπελλο και πρωτάθλημα Αυστρίας), ανέλαβε τον Ιούλιο του 2019 την τεχνική ηγεσία της Γκλάντμπαχ. Ως ποδοσφαιριστής ήταν αμυντικός, με καριέρα σε Λειψία, Αννόβερο και Μάιντζ.

Επιστρέφει στη διάθεση του Ρόζε ο αριστερός μπακ Γκίντερ, έτσι η Γκλάντμπαχ αναμένεται να παραταχθεί πλήρης.

ΓΚΛΑΝΤΜΠΑΧ (4-2-3-1): Ζόμερ – Λάινερ, Γιάντσκε, Ελβεντί, Γκίντερ – Ζακάρια, Νόιχαους – Χέρμαν, Μπένες, Τιράμ – Πλεά.

ΜΠΑΓΕΡΝ

Από τις αρχές Νοεμβρίου και την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό όπου πραγματοποίησε το ντεμπούτο του, η Μπάγερν συνεχίζει με υπηρεσιακό προπονητή τον Χάνζι Φλικ αντί του Νίκο Κόβατς.

Αποτέλεσμα εικόνας για Χάνσι Φλικ

Στα πέντε αυτά ματς, οι Βαυαροί μετρούν τέσσερις (σερί) νίκες και μία ήττα, αυτή από τη Λεβερκούζεν (1-2 εντός) στην πιο πρόσφατη χρονικά αναμέτρηση για την Μπουντεσλίγκα, ένα ματς όπου ήταν καλύτερη, με 76% κατοχή μπάλας, αλλά αναποτελεσματική (μεταξύ άλλων είχε 3 δοκάρια).

Είναι η πέμπτη φορά στην ιστορία της Μπάγερν (ιδρύθηκε το 1900) από το 1963 και μετά που πορεύεται με υπηρεσιακό προπονητή. Το 2017 ήταν η πιο πρόσφατη, όταν είχε αναλάβει για μικρό χρονικό διάστημα ο Βίλι Σανιόλ.

Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι έχει ήδη 16 γκολ σε 13 ματς πρωταθλήματος, αλλά σε 13 περιπτώσεις που αντιμετώπισε την Μπάγερν στο παρελθόν, έχει καταφέρει να βρει δίχτυα μόλις 4 φορές (τρία γκολ με τη φανέλα της Μπάγερν, ένα με αυτή της Ντόρτμουντ).

Τα αγωνιστικά προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει από την αρχή της σεζόν στην άμυνα, έχουν επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ανασταλτική λειτουργία της Μπάγερν.

Αποτέλεσμα εικόνας για Χάβι Μαρτίνεθ

Ζίλε (στόπερ) και Ερναντές (αριστερός μπακ) παραμένουν εκτός, με τους Χάβι Μαρτίνεθ και Αλάμπα να συνθέτουν έτσι ακόμα μία φορά το κεντρικό αμυντικό δίδυμο και τον Αλφόνσο Ντέιβις στο αριστερό άκρο της άμυνας.

ΜΠΑΓΕΡΝ (4-2-3-1): Νόιερ – Παβάρ, Χάβι Μαρτίνεθ, Αλάμπα, Ντέιβις – Κίμιχ, Γκορέτσκα (Τιάγκο) – Γκνάμπρι, Κοουτίνιο, Πέρισιτς (Μίλερ) – Λεβαντόφσκι.

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

  • Over 2,5 τα 9 τελευταία ματς της Μπάγερν στην Μπουντεσλίγκα
  • Η Γκλάντμπαχ σκόραρε από 3+ γκολ στα 4 τελευταία της εντός έδρας παιχνίδια
  • Over 2,5 τα 6 τελευταία εντός έδρας ματς της Γκλάντμπαχ
  • Μπάγερν (11) και Γκλάντμπαχ (8) είναι οι ομάδες που έχουν «σημαδέψει» περισσότερες φορές το δοκάρι φέτος
  • Η Γκλάντμπαχ είναι η ομάδα που έχει βάλει τα περισσότερα γκολ (128) από κάθε άλλη στην Μπάγερν, αλλά ισχύει και το αντίθετο (195)

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ