el
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ζοζέ Μουρίνιο: Η ιστορία γράφει τίτλους και απολύσεις

Η ανάγκη του κόσμου να δει επιθετικό ποδόσφαιρο και το διαταραγμένο κλίμα στα αποδυτήρια, ήταν ο κύριος λόγος της αποχώρησης του Ζοσέ Μουρίνιο από την τεχνική ηγεσία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις αρχές της εβδομάδας.

Μία κίνηση που δεν προκαλεί έκπληξη αναφορικά με την απομάκρυνση του Πορτογάλου, αλλά με το τάιμινγκ, τη στιγμή που οι υποχρεώσεις στην Αγγλία συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Ως γνωστόν, οι Αγγλοι έχουν την boxing day και διαχρονικά οι γιορτές συνδυάζονται με ποδόσφαιρο.

Ο Μουρίνιο ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον Μάιο του 2016 και κατέκτησε στην πρώτη του χρονιά το Λιγκ Καπ Αγγλίας και το Γιουρόπα Λιγκ. Η ευρωπαϊκή διοργάνωση ήταν και αυτή που έλλειπε από τη συλλογή της ομάδας, αφού ήταν το μόνο τρόπαιο που δεν είχαν κατακτήσει οι «κόκκινοι διάβολοι».

Η σεζόν φέτος δεν άρχισε καλά, το κλίμα ήταν διαταραγμένο μεταξύ του Πορτογάλου και του μεγαλύτερου «αστέρα» που διαθέτει αυτή την εποχή η ομάδα, Πολ Πογκμπά και η ήττα από την Αρσεναλ (1-3) στο τελευταίο χρονικά ματς με τον Μουρίνιο στην τεχνική ηγεσία, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Είναι ενδεικτικό του κλίματος που υπήρχε, το γεγονός πως αμέσως μετά την γνωστοποίηση της απόλυσης του Μουρίνιο, ο Πογκμπά ανέβασε σε λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μία φωτογραφία του με το χαμόγελο… μέχρι τα αυτιά (την οποία και διέγραψε λίγο αργότερα).

Τρίτη απόλυση σε πέντε χρόνια

Αυτή ήταν η τρίτη φορά που υπάρχει απόλυση, αφού στην πρώτη του αποχώρηση από την Τσέλσι (το 2007) το «διαζύγιο» ήταν συναινετικό. Μετά από Ρεάλ Μαδρίτης (2013) και Τσέλσι (2015), ακολούθησε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Και στις τρεις περιπτώσεις, ο λόγος είναι ίδιος. Η ανάγκη για επιθετικό ποδόσφαιρο. Και αν στην Τσέλσι δεν ισχύει στο 100%, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Δύο ομάδες που ήταν μαθημένες και έχουν συνδυάσει το όνομά τους με το θέαμα.

Όπως και να χει βέβαια, η παρουσία του στους πάγκους αυτή την πενταετία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αποτυχημένη, από άποψη τίτλων. Πήρε πρωτάθλημα με τη Ρεάλ σπάζοντας την παντοκρατορία της Μπαρτσελόνα εκείνη την εποχή ενώ οδήγησε και τη Μάντσεστερ στην κατάκτηση του μοναδικού τροπαίου που της έλλειπε. Η ιστορία λοιπόν, γράφει τίτλους και απολύσεις.

Ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών…

Για μία 10ετία σαν παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και σκόρερ στον αλησμόνητο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με την Μπάγερν Μονάχου – στην κατάκτηση με ανατροπή 2-1 το 1999 – , ο Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ είναι ο αντικαταστάτης του Μουρίνιο στην τεχνική ηγεσία. Η συμφωνία προβλέπει την παραμονή του Νορβηγού μέχρι το τέλος της περιόδου και φυσικά υπάρχει ενδεχόμενο μονιμοποίησής του.

Ο Σόλσκιερ γνωρίζει τις απαιτήσεις της ομάδας και τη φιλοσοφία της ενώ έχει επταετή εμπειρία σαν προπονητής (Μόλντε 2011-14, 2015-2018), Κάρντιφ (2014). Αυτά ήταν και τα στοιχεία που μέτρησαν οι διοικούντες την Μάντσεστερ ώστε να καταλήξουν στην επιλογή του 45χρονου πλέον Νορβηγού.

«Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανήκει στην καρδιά μου. Είναι πανέμορφο που επιστρέφω εδώ με το ρόλο του προπονητή. Είναι μία ευκαιρία που έπρεπε να πάρω. Ειμαι ανυπόμονος να δουλέψω με το πολύ ταλαντούχο ρόστερ που διαθέτει η ομάδα, αλλά και με όλους τους ανθρώπους του κλαμπ», ανέφερε στις πρώτες του δηλώσεις ο Σόλσκιερ, που θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του το Σάββατο (22/12/2018, 19:30) στην έδρα της Κάρντιφ.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ομάδας, Εντ Γουντγορντ, ανέφερε: «Ο Σόλσκιερ είναι ένας θρύλος, με μεγάλη εμπειρία στο χορτάρι αλλά και σαν προπονητής. Η ιστορία του στην ομάδα δείχνει πως ξέρει την κουλτούρα της και είμαστε χαρούμενοι που έχουμε αυτόν, αλλά και τον Μάικ Φέλαν (βοηθός), πάλι πίσω. Είμαστε αισιόδοξοι πως θα ενώσει τους παίκτες και τον κόσμο, σε αυτό το δεύτερο κομμάτι της σεζόν».

Φυσικά, η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ το 1999 είναι μία από τις κορυφαίες στιγμές του Νορβηγού –πρώην- επιθετικού με τη φανέλα της Μάντσεστερ και ένας από τους 13 συνολικά τίτλους που κατέκτησε στην ομάδα από το 1996 έως το 2007 που αγωνίστηκε σε αυτή. Είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους φίλους των «κόκκινων διαβόλων» και είναι χαρακτηριστικό αυτού, πως στο παιχνίδι που διοργανώθηκε προς τιμήν του τον Αύγουστο του 2008, το γήπεδο σχεδόν γέμισε (παραβρέθηκαν περίπου 69.000).

Μόλις η τρίτη φορά με υπηρεσιακό

Η απόλυση προπονητή δεν ήταν καθόλου συχνό φαινόμενο μέχρι και την εποχή που έβαλε τέλος στην καριέρα του ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον. Δεκαοκτώ άνθρωποι είχαν καθίσει στον πάγκο της Μάντσεστερ από το 1892 έως και το 2013, που σταμάτησε ο Σκωτσέζος. Έκτοτε και μέσα σε μία πενταετία, έχουν αλλάξει πέντε προπονητές (μαζί με τον Σόλσκιερ).

Μάλιστα, ο Νορβηγός, είναι μόλις ο τρίτος στην ιστορία της ομάδας που έχει το ρόλο υπηρεσιακού. Ο Τζίμι Μέρφι το 1958 ήταν ο πρώτος, ακολούθησε το 2014 ο Ράιαν Γκίγκς και πριν λίγες μέρες στη σχετική λίστα προστέθηκε και το όνομα του Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ.

Ο Αργεντινός Μαουρίτσιο Ποκετίνο, φαντάζει από τα Αγγλικά ΜΜΕ ως ο επικρατέστερος να αναλάβει στο τέλος της σεζόν την τεχνική ηγεσία της Μάντσεστερ, ενώ ανάμεσα στα φαβορί για να διαδεχθεί τον Πορτογάλο, είναι και ο Ζινεντίν Ζιντάν. Το όνομα του Γάλλου είχε απασχολήσει έντονα στην αρχή της σεζόν.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ