el
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μάντσεστερ Γιουν. vs Τότεναμ: Η επιστροφή του Μουρίνιο

Ήταν 18 Δεκεμβρίου του 2018 όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανακοίνωνε τη λύση της συνεργασίας της με τον Ζοζέ Μουρίνιο. Έναν χρόνο μετά ο Πορτογάλος τεχνικός επιστρέφει ως αντίπαλος στο «Ολντ Τράφορντ».

Το παιχνίδι της Τετάρτης (4/12, 21:30) ανάμεσα στη Γιουνάιτεντ και την Τότεναμ αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία στον Special One για να δώσει απαντήσεις, αν όχι να πάρει εκδίκηση.

Γραμμένη στο «Ολντ Τράφορντ» η μοίρα του

Το «Ολντ Τράφορντ» κατά κάποιον τρόπο αποτελεί το γήπεδο που άλλαξε την προπονητική μοίρα του Ζοζέ Μουρίνιο. Το τάιμινγκ στο ποδόσφαιρο και γενικότερα στον αθλητισμό πολλές φορές είναι πιο σημαντικό ακόμη και από αυτήν καθαυτή την ικανότητα ενός ατόμου. Αν δεν βρεθείς στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή τότε μπορεί να μην λάμψεις ποτέ…

Τον Μάρτιο του 2004 η Πόρτο του Μουρίνιο αντιμετώπιζε τη Γιουνάιτεντ στο Μάντσεστερ. Ο αποκλεισμός ήταν προ των πυλών, όμως στις καθυστερήσεις ο τερματοφύλακας των «κόκκινων διαβόλων», Τιμ Χάουαρντ κάνει το μοιραίο λάθος, ο Κοστίνια βρίσκεται στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή και στέλνει την μπάλα στα δίχτυα. Αυτό είναι!

Αποτέλεσμα εικόνας για manchester united porto mourinho

Η Πόρτο προκρίνεται στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Μουρίνιο τρέχει κατά μήκος στο «Θέατρο των Oνείρων» για να πανηγυρίσει και ο μύθος του γεννάται!

Πράγματι εκείνη τη νύχτα στο Μάντσεστερ γεννήθηκε ο Special One. Ο άνθρωπος που αργότερα θα κατακτούσε το Τσάμπιονς Λιγκ με την Πόρτο και εν συνεχεία θα πραγματοποιούσε μία αξιοζήλευτη καριέρα όντας ένας εκ των κορυφαίων τεχνικών της τελευταίας 20ετίας με δουλειές στα μεγαλύτερα κλαμπ του πλανήτη.

Δώρο Θεού η Τότεναμ

Πριν δύο εβδομάδες ο Ζοζέ Μουρίνιο αναλαμβάνοντας την Τότεναμ από τον Μαουρίτσιο Ποκετίνο δήλωσε πως για τον ίδιο αυτό ήταν ένα «δώρο Θεού».

Ο Μουρίνιο ένιωσε πως το τάιμινγκ είναι το κατάλληλο για να επιστρέψει στους πάγκους έχοντας να διαχειριστεί μία ομάδα που του δίνει ξανά τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει. Ένα σύνολο με παίκτες πρώτης γραμμής (Κέιν, Σον, Αλι), που πέρυσι έφτασε μία ανάσα από την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ.

Τι λείπει από την Τότεναμ; Η νοοτροπία του νικητή, μία νοοτροπία που θεωρητικά μπορεί να της δώσει ο Μουρίνιο μέσα από τις σπουδαίες παραστάσεις που κουβαλάει. Στα πρώτα τρία παιχνίδια του ως τεχνικός των «Σπιρουνιών» ο Πορτογάλος μετράει ισάριθμες νίκες. Η Τότεναμ ανέβηκε εν ριπή οφθαλμού στην πρώτη πεντάδα της Πρέμιερ ενώ βρισκόταν στο δεύτερο μισό της βαθμολογίας και παράλληλα σφράγισε την πρόκριση στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ.

Αυτό ωστόσο που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση δεν είναι οι νίκες με Γουέστ Χαμ, Μπόρνμουθ και Ολυμπιακό αλλά το γεγονός πως ο Μουρίνιο προς το παρόν δείχνει πολύ διαφορετικός από τον έξαλλο άνθρωπο που ήταν πριν έναν χρόνο όταν απολύονταν από τη Γιουνάιτεντ.

Αποτέλεσμα εικόνας για tottenham hotspur jose mourinho

Πιο ήρεμος, πιο ψύχραιμος, πιο σίγουρος, καμία σχέση με εκείνον τον Μουρίνιο που επαναλάμβανε διαρκώς τη λέξη «σεβασμό» και επιδείκνυε στην εξέδρα τρία δάχτυλα για να συμβολίσει τα πρωταθλήματα που έχει κατακτήσει στην Αγγλία.

Το λάθος τάιμινγκ και η απαξίωση

Ο Special One από την ημέρα που έτρεξε στο «Ολντ Τράφορντ» για να πανηγυρίσει το γκολ του Κοστίνια φαινόταν πως ήταν προορισμένος για να προπονήσει μία μέρα τη Γιουνάιτεντ. Είχε το χάρισμα, την αυτοπεποίθηση και την ακόρεστη επιθυμία για τρόπαια, χαρακτηριστικά που τον ανήγαγαν στον ιδανικό διάδοχο του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον.

Πολλοί πίστευαν ότι η κατάλληλη στιγμή ήταν τον Μάιο του 2013 όταν ο κορυφαίος προπονητής στην ιστορία της Γιουνάιτεντ αποφάσιζε να αποσυρθεί. Ο Μουρίνιο όμως είχε δώσει τον λόγο του στην Τσέλσι, επέλεξε λοιπόν να επιστρέψει για μία δεύτερη -επεισοδιακή θητεία- στο «Στάμφορντ Μπριτζ» και έτσι οι «κόκκινοι διάβολοι» κατέφυγαν στη λύση του Ντέιβιντ Μόγιες, μπαίνοντας σε μία εποχή μετριότητας η οποία έχει εξελιχθεί στο… σημερινό χάος.

Για τον Μουρίνιο όμως, όπως προείπαμε, ήταν γραφτό να κάτσει στον πάγκο της Γιουνάιτεντ και το καλοκαίρι του 2016 ήρθε επιτέλους το πλήρωμα του χρόνου. Ο Πορτογάλος αντικατέστησε τον Λουίς Φαν Χάαλ, ωστόσο για πρώτη φορά στην καριέρα του ανέλαβε μία δουλειά στη λάθος στιγμή. Ενώ όλοι συνομολογούσαν ότι ήταν ο σωστός τεχνικός για τη Γιουνάιτεντ, η ομάδα δεν ήταν έτοιμη να ανταγωνιστεί στο κορυφαίο επίπεδο και να φέρει τις επιτυχίες που άπαντες προσδοκούσαν.

Την ίδια ώρα, στην άλλη πλευρά του Μάντσεστερ, η Σίτι έφερνε για τεχνικό τον Πεπ Γκουαρδιόλα και έχοντας από πίσω της ολόκληρη την οικονομία του Άμπου Ντάμπι έχτισε μία πραγματική υπερομάδα, όπου ο Μουρίνιο δεν ήταν δυνατό να κοντράρει. Ο Special One λοιπόν βρέθηκε σε μία πόλη, που εκ των προτέρων γνώριζε ότι θα τερματίσει δεύτερος.

Δεν έπεσε βέβαια αμαχητί. Επί των ημερών του η Γιουνάιτεντ ξόδεψε σχεδόν 400 εκατ. δολάρια (!) για να μπορέσει να ακολουθήσει τα εξωπραγματικά οικονομικά δεδομένα της Σίτι, όμως το πρόβλημα ήταν πως δεν μπόρεσε ποτέ να χαράξει μία σαφή στρατηγική πορεία.

O Μουρίνιο, πάντως, είναι ο μοναδικός τεχνικός στην ιστορία της Γιουνάιτεντ που στην παρθενική του σεζόν στον πάγκο των «μπέμπηδων» κατάκτησε τίτλο και μάλιστα όχι έναν, αλλά δύο, τόσο το Λιγκ Καπ, όσο και το Γιουρόπα Λιγκ.

Αποτέλεσμα εικόνας για mourinho europaleague manchester

Στα 2,5 χρόνια ωστόσο που παρέμεινε στη Γιουνάιτεντ δεν μπόρεσε ποτέ να φτάσει έστω κοντά στη διεκδίκηση της Πρέμιερ και στο τέλος της πορείας του έμεινε μία πικρή γεύση αφού υπερίσχυσαν τα ξεσπάσματά του κατά του Τύπου, κατά των παικτών του και κατά των διαιτητών.

Εν ολίγοις αποχώρησε από το «Ολντ Τράφοντ» ως παντελώς αποτυχημένος, βιώνοντας για πρώτη φορά το συναίσθημα της απαξίωσης, έστω κι αν ο κόσμος της Γιουνάιτεντ ποτέ δεν τον αντιπάθησε.

Το χαμόγελο επέστρεψε

Στην Τότεναμ, όμως, τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά διότι έχει τα εχέγγυα να χτίσει μία ομάδα με χαρακτήρα νικητή χωρίς να ξοδέψει δεκάρα.

Από τι χαρακτηρίζονται όλες οι ομάδες του Μουρίνιο; Από τους αξιόπιστους αμυντικούς τους, από έναν φορ παγκόσμιας κλάσης, από μέσους που σκοράρουν και από ταχείς εξτρέμ. Η Τότεναμ του δίνει όλα τα εργαλεία που δεν βρήκε στο Μάντσεστερ και ήδη ο εμφανώς ανεβασμένος Αλι έχει εξελιχθεί στο αγαπημένο του παιδί, όπως κάποτε ο Λάμπαρντ στην Τσέλσι.

Ο Μουρίνιο νιώθει αυτή φορά πως η επιλογή του είναι σωστή και το χαμόγελο επέστρεψε στα χείλη του. Αντίθετα, η Γιουνάιτεντ ακόμη και μετά τη φυγή του εξακολουθεί να βρίσκεται σε ένα διαρκή αρνητικό κύκλο, επιβεβαιώνοντας έστω και καθυστερημένα πως το πρόβλημα τελικά στο «Ολντ Τράφορντ» δεν ήταν ο Special One.

Αποτέλεσμα εικόνας για mourinho tottenham

Θα καταφέρει ο Μουρίνιο να κλείσει στόματα με μια μεγάλη νίκη μέσα στην έδρα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ;

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ