el
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η καλύτερη ενδεκάδα του Ζοσέ Μουρίνιο

Τσέλσι, Ιντερ, Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ οι κορυφαίες ομάδες που έχει προπονήσει ο Ζοσέ Μουρίνιο, ο οποίος άρχισε την προπονητική από το 2000 και την Μπενφίκα. Σε αυτή την 18ετία έχει συνεργαστεί με πάρα πολλούς παίκτες, κάποιους από αυτούς περισσότερους από μία φορά. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μία προσέγγιση σχετικά με την καλύτερη 11άδα του Πορτογάλου τεχνικού.

Τερματοφύλακας – Πέτερ Τσεχ

Ο τραυματισμός του τότε βασικού τερματοφύλακα της Τσέλσι, Κάρλο Κουντιτσίνι, επέτρεψε στον Πέτερ Τσεχ να θεωρηθεί από την πρώτη του χρονιά στον σύλλογο του Λονδίνου ως βασικός. Από τη στιγμή που μπήκε στην ενδεκάδα, ουσιαστικά δεν ξαναβγήκε ποτέ. Παρότι έκανε όνομα στους «μπλε» υπό τον Ζοσέ Μουρίνιο, αποκτήθηκε από την ομάδα ως επιλογή του Κλαούντιο Ρανιέρι. Ο Τσεχ αγωνίστηκε στην ομάδα του Λονδίνου από το 2004 έως το 2015, όταν και μεταγράφηκε στην Αρσεναλ. Με εξαίρεση την τελευταία του χρονιά, θεωρείτο αναντικατάστατο μέλος της 11άδας. Με την Τσέλσι, ο Τσέχος γκολκίπερ έχει κατακτήσει 4 πρωταθλήματα Αγγλίας, 4 Κύπελλα, 3 Λιγκ Καπ, Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ.

Κεντρικός αμυντικός – Τζον Τέρι

Με την έλευση του Ζοσέ Μουρίνιο στην τεχνική ηγεσία της Τσέλσι τη σεζόν 2004-05, ο Τζον Τέρι καθιερώθηκε ως αρχηγός. Ο Αγγλος κεντρικός αμυντικός είχε χριστεί αρχηγός κάποιες φορές και κατά το παρελθόν, επιλέχθηκε όμως ως πρώτος αρχηγός από τον Πορτογάλο προπονητή, ως αντικαταστάτης του Μαρσέγ Ντεσαγί, που έβαλε τέλος στην ποδοσφαιρική του καριέρα. Ο 37χρονος πλέον στόπερ, αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Τσάμπιονσιπ και την Αστον Βίλα. Εχει συνδέσει το όνομά του με την Τσέλσι, τη φανέλα της οποίας φόρεσε από το 1998-99 έως το 2016-17. Μετράει 5 πρωταθλήματα, 5 Λιγκ Καπ, Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ.

Κεντρικός αμυντικός – Ρικάρντο Καρβάλιο

Ενα από τα αγαπημένα παιδιά του Πορτογάλου προπονητή, καθώς συνεργάστηκε μαζί του σε τρεις ομάδες. Αρχικά στην Πόρτο, έπειτα στην Τσέλσι και τέλος στη Ρεάλ Μαδρίτης. Με εξαίρεση τις δύο τελευταίες σεζόν του στην Ισπανία και την Ρεάλ, ο Καρβάλιο είχε θέση βασικού στο κέντρο άμυνας των ομάδων του Ζοσέ Μουρίνιο. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως για την απόκτησή του από την Πόρτο, η Τσέλσι είχε δαπανήσει ποσό 30 εκατομμυρίων ευρώ, με τον Καρβάλιο να προέρχεται από εξαιρετικές εμφανίσεις στο Euro του 2004. Μαζί με τον Τζον Τέρι, αποτέλεσαν ένα πολύ δυνατό δίδυμο στην άμυνα που έθεσαν τις βάσεις για την κατάκτηση δύο σερί πρωταθλημάτων από τους «μπλε».  Αυτή τη σεζόν ο Καρβάλιο αγωνίζεται στην Κίνα και την Σανγκάη Σιπγ, ενώ έχει κερδίσει τίτλους σε όλες τις ομάδες που συνεργάστηκε με τον Ζοσέ Μουρίνιο.

Αριστερό μπακ – Ασλεϊ Κόουλ

Ένα από τα καλύτερα μπακ της εποχής του και για πολλούς, ένα από τους καλύτερους ακραίους μπακ στον κόσμο. Αρχισε την καριέρα του στην Αρσεναλ, στην οποία έκανε και όνομα, στην Τσέλσι όμως καθιερώθηκε στις συνειδήσεις του κόσμου ως ένα κορυφαίο αριστερό μπακ. Με τον Μουρίνιο πάντως συνεργάστηκε μόλις για ένα χρόνο και μαζί πανηγύρισαν την κατάκτηση του Λιγκ Καπ και του Κυπέλλου Αγγλίας την αγωνιστική περίοδο 2006-07. Από το 2006 έως το 2013-14 φόρεσε τη φανέλα της Τσέλσι, πριν μετακομίσει στην Ρόμα και στη συνέχεια στο πρωτάθλημα Αμερικής και τους Λος Αντζελες Γκάλαξι, με τους οποίος επέκτεινε πρόσφατα τη συνεργασία του και για την επόμενη σεζόν.

Δεξί μπακ – Χαβιέ Ζανέτι

Ο μεγάλος αρχηγός της Ιντερ και ένας από τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών. Μπορούσε να αγωνιστεί με την ίδια ευχέρεια στα άκρα της άμυνας, στον άξονα της μεσαίας γραμμής αλλά και ως εξτρέμ. Στην Ιντερ, με την οποία κατέκτησε το τρεμπλ υπό τις οδηγίες του Ζοσέ Μουρίνιο, αγωνίστηκε κυρίως στο δεξί άκρο της άμυνας. Διατέλεσε αρχηγός της ομάδας του Μιλάνου από το 2001 έως το τέλος της καριέρας του, το 2013-14.  Με τον Μουρίνιο στην Ιντερ συνεργάστηκε την διετία 2008-10 και κατέκτησε 2 πρωταθλήματα Ιταλίας, Κύπελλο και Τσάμπιονς Λιγκ. Να σημειωθεί πως ο Ζανέτι είναι ο ρέκορντμαν συμμετοχών στην Ιντερ, ο ξένος παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές στο Καμπιονάτο αλλά και πρώτος σε συμμετοχές με την εθνική ομάδα της Αργεντινής (145).

Αμυντικό χαφ – Κλοντ Μακελελέ

Από τα καλύτερα αμυντικά χαφ τουλάχιστον της 20ετίας και παίκτης «κλειδί» στην κατάκτηση του πρωταθλήματος από την Τσέλσι το 2004-05, υπό τις οδηγίες του Ζοσέ Μουρίνιο. Ως ο παίκτης που έκοβε τα πάντα στη μεσαία γραμμή, επέτρεψε στους τότε συμπαίκτες του να «απελευθερωθούν» και να εστιάσουν στο επιθετικό κομμάτι. Τη σεζόν εκείνη μάλιστα χαρακτηρίστηκε από τον Μουρίνιο ως ο πολυτιμότερος παίκτης της ομάδας. Ενεργός από το 1992-93 έως το 2010-11, ο Μακελελέ ήταν βασικός σε όλες τις ομάδες που αγωνίστηκε (Ναντ, Μαρσέιγ, Θέλτα, Ρεάλ, Τσέλσι, Παρί Σεν Ζερμέν). Η αποχώρησή του από την Ρεάλ Μαδρίτης το 2003-04, ήταν μάλιστα και η αρχή του τέλους για τους «γκαλάκτικος». Η κίνηση της πώλησης του Μακελελέ από την Ρεάλ, είχε προκαλέσει στο μεταξύ και αρκετές αντιδράσεις πρωτοκλασάτων παικτών της Ρεάλ Μαδρίτης. Αιτία της αποχώρησής του από τη Ρεάλ το γεγονός πως δεν του έδιναν νέο συμβόλαιο. Ο παίκτης ζήτησε έπειτα να μπει στην λίστα των υπό παραχώρηση παικτών, αίτημα που έγινε αποδεκτό. Αυτή τη στιγμή ο Μακελελέ εργάζεται ως προπονητής στην Βελγική Εουπεν.

Επιθετικό χαφ – Φρανκ Λάμπαρντ

Πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για την Τσέλσι και για αρκετούς ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες που αγωνίστηκαν στον σύλλογο. Στην Τσέλσι αγωνίστηκε από το 2001-02 έως το 2013-14 και ήταν αναντικατάστατο στέλεχος υπό τις οδηγίες του Πορτογάλου προπονητή. Τρία πρωταθλήματα, 4 Κύπελλα, 2 Λιγκ Καπ, Γιουρόπα Λιγκ και Τσάμπιονς Λιγκ «σήκωσε» με την ομάδα, ενώ το 2005-06 διεκδίκησε το βραβείο του κορυφαίου παίκτη στον κόσμο, το οποίο πήγε στον Ροναλντίνιο. Η έλευση του Μουρίνιο στην Τσέλσι απογείωσε στο μεταξύ την καριέρα του Λάμπαρντ, με τον ίδιο να σημειώνει σχετικά με την ομιλία που είχε με τον Πορτογάλο προπονητή και του άλλαξε επίπεδο. Όπως εκμυστηρεύτηκε: «Μου είπε πως ήμουν ο καλύτερος μέσος στον κόσμο. Ειπα πως εφόσον μου το είπε ο προπονητής, ήθελα να του δείξω πως έχει δίκιο. Δεν ήθελα να είμαι ο παίκτης που θα τον απογοητεύσει».

Εξτρέμ – Κριστιάνο Ρονάλντο

Ο παίκτης των ρεκόρ. Η απόκτησή του από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το καλοκαίρι του 2009 έσπασε το τότε παγκόσμιο ρεκόρ μεταγραφής, με τη Ρεάλ Μαδρίτης να βγάζει από τα ταμεία της 94 εκατομμύρια ευρώ και από τις πρώτες ημέρες στη Μαδρίτη, άρχισε την απόσβεση. Εγινε αμέσως ο πρώτος παίκτης της Ρεάλ που σκοράρει για τέσσερα διαδοχικά ματς σε έναρξη σεζόν και η συνέχεια είναι γνωστή. Πλέον είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας, στην οποία πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου το 2010-11 και τον τίτλο της Πριμέρα Ντιβιζιόν τη σεζόν 2011-12, υπό τις οδηγίες του συμπατριώτη του, Ζοσέ Μουρίνιο.

Εξτρέμ – Αριεν Ρόμπεν

Βρέθηκε στην Τσέλσι στην πρώτη χρονιά του Ζοσέ Μουρίνιο (2004-05) και ήταν από τα βασικά «γρανάζια» στη μηχανή της ομάδας για την κατάκτηση των δύο σερί τίτλων στην Πρέμιερ Λιγκ. Στην ομάδα του Λονδίνου βρέθηκε συνολικά για τρεις σεζόν, πριν πάρει μεταγραφή για τη Ρεάλ Μαδρίτης και το 2009 για την Μπάγερν Μονάχου, στην οποία και αγωνίζεται έως σήμερα. Στην ομάδα της Γερμανίας έχει κατακτήσει και τους περισσότερους τίτλους στην καριέρα του, ενώ έχει πάρει το πρωτάθλημα στους τέσσερις από τους πέντε συλλόγους που αγωνίστηκε (Γκρόνινγκεν, Αϊντχόφεν, Τσέλσι, Ρεάλ, Μπάγερν).

Επιθετικός – Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς

Θητεία σε δύο ομάδες του Μουρίνιο για τον Σουηδό φορ, Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, με τον οποίο διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις, όπως παραδέχθηκε σε συνέντευξη Τύπου πριν την ένταξή του στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οπως μάλιστα είχε σημειώσει: «Πιστεύω πως είναι ο άνθρωπος που μπορεί να ξαναφέρει τον σύλλογο στην κορυφή», ενώ σε ότι αφορά τι τον κάνει ξεχωριστό, ανέφερε: «Ξέρω τι θέλει και ποιες είναι οι απαιτήσεις του. Είναι νικητής, όπως και εγώ. Θέλουμε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Οπου πήγε νίκησε. Μπορεί να επιτύχει στις ομάδες του σε σύντομο χρονικό διάστημα». Με τον κορυφαίο Σουηδό επιθετικό ο Μουρίνιο συνεργάστηκε για πρώτη φορά στην Ιντερ την περίοδο 2008-09 και τον έφερε στο Μάνστεστερ το καλοκαίρι του 2016. Κατά το παρελθόν, ο Ιμπραΐμοβιτς έχει αγωνιστεί κατά σειρά σε Μάλμε, Αγιαξ, Γιουβέντους, Ιντερ, Μπαρτσελόνα, Μίλαν και Παρί Σεν Ζερμέν.

Επιθετικός – Ντιντιέ Ντρογκμπά

Αποκτήθηκε από την Μαρσέιγ το 2004 και στα χέρια του Ζοσέ Μουρίνιο εξελίχθηκε σε έναν παγκοσμίου κλάσης φορ. Επίσης ένα από τα αγαπημένα παιδιά του Πορτογάλου προπονητή, με τον οποίο συνεργάστηκε και τις δύο φορές που βρέθηκε στον πάγκο της Τσέλσι. Με τους «μπλε» πανηγύρισε τους περισσότερους τίτλους σαν παίκτης (σταμάτησε το 2017 την αγωνιστή δράση) ενώ ήταν και ο άνθρωπος των μεγάλων αγώνων. Συνολικά κατέκτησε 4 πρωταθλήματα, 4 Κύπελλα και το Τσάμπιονς Λιγκ με την ομάδα. Στην πολύχρονη καριέρα του, αγωνίστηκε σε Λε Μαν, Γκινγκάμπ, Μαρσέιγ, Τσέλσι, Σανγκάη Σενχούα, Γαλατασαράι, Τσέλσι, Μόντρεαλ και Φοίνιξ.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ