el
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η καλύτερη 11δα στην ιστορία της Superleague

Το 2006-07 είναι η σεζόν κατά την οποία η μεγάλη κατηγορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, διεξήχθη για πρώτη φορά υπό τη Σούπερ Λίγκα. Δέκα πρωταθλήματα έχουν διεξαχθεί υπό την αιγίδα της και τρεις ομάδες έχουν κατακτήσει το πρωτάθλημα σε αυτό το διάστημα. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ.

Από τις τρεις αυτές ομάδες προέρχεται και η πλειονότητα των παικτών που επέλεξε το φίλαθλο κοινό, αναφορικά με την καλύτερη ενδεκάδα από την εποχή δημιουργίας της Σούπερ Λίγκα.

Τερματοφύλακας: Αντώνης Νικοπολίδης
Αγωνίστηκε με επιτυχία στους δύο «αιώνιους». Αρχικά στον Παναθηναϊκό (1989-2004) και στη συνέχεια στον Ολυμπιακό (2004-11). Ο πρώην διεθνής τερματοφύλακας, πανηγύρισε τίτλους και στους δύο. Συνολικά 11 πρωταθλήματα και 9 Κύπελλα. Από το 2015 και αφού την προηγούμενη τριετία είχε πόστο στην τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, είναι προπονητής στην εθνική ομάδα των Ελπίδων (U21).

Κεντρικός αμυντικός: Σωκράτης Παπασταθόπουλος
Η δημιουργία της Σούπερ Λίγκα, συμπίπτει και με την πρώτη εμφάνιση στην κατηγορία για τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο, με τη φανέλα της ΑΕΚ. Στην Ενωση έμεινε για δύο σεζόν, πριν μετακομίσει στην Τζένοα (αντί 4.5 εκατομμυρίων ευρώ) και εν συνεχεία στη Μίλαν το 2010, στην οποία βέβαια δεν πήρε πολλές ευκαιρίες. Από το 2013 αγωνίζεται στην Μπουντεσλίγκα και την Μπορούσια Ντόρτμουντ και θεωρείται αναντικατάστατο στέλεχος τόσο για την ομάδα του, όσο και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Σε επίπεδο Σούπερ Λίγκα μετράει 38 συμμετοχές και 1 γκολ.

Κεντρικός αμυντικός: Ολοφ Μέλμπεργκ
Για μία τριετία αγωνίστηκε στην Ελλάδα (2006-09) και η παρουσία του αποδείχθηκε καθοριστική για τον Ολυμπιακό. Μαζί με τον Αβραάμ Παπαδόπουλο συνέθεσαν ίσως ένα από τα καλύτερα δίδυμα στο κέντρο άμυνας στην ιστορία των «ερυθρολεύκων». Ο διεθνής Σουηδός στόπερ, ήρθε στη χώρα μας προερχόμενος από το Καμπιονάτο και τη Γιουβέντους έναντι 2.5 εκατομμυρίων ευρώ. Με τον Ολυμπιακό μέτρησε 71 συμμετοχές και 7 γκολ σε επίπεδο πρωταθλήματος και κατέκτησε 2 πρωταθλήματα και 1 Κύπελλο. Πλέον ακολουθεί τον δρόμο του προπονητή (2015 με 2017 βρισκόταν στην Μπρομαποϊκάρνα).

Αριστερό μπακ: Αρτούρ Μαζουακού
Αγωνίστηκε για μία 2ετία στην Ελλάδα με τη φανέλα του Ολυμπιακού (2014-16). Με τα «ερυθρόλευκα», ο Γάλλος ακραίος μπακ είδε την καριέρα του να απογειώνεται και να παίρνει μεταγραφή στην Πρέμιερ Λιγκ και τη Γουέστ Χαμ, στην οποία και αγωνίζεται έως σήμερα. Συνολικά μέτρησε 51 συμμετοχές και 1 γκολ σε επίπεδο Σούπερ Λίγκα. Οι περισσότεροι φίλαθλοι θα θυμούνται πάντως το γκολ που σημείωσε στο Τσάμπιονς Λιγκ, απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Με τον Ολυμπιακό κατέκτησε 2 πρωταθλήματα και 1 Κύπελλο.

Δεξί Μπακ: Βασίλης Τοροσίδης
Καθιερώθηκε στις συνειδήσεις του κόσμου ως ένας από τους καλύτερους παίκτες που έχουν αγωνιστεί στο δεξί άκρο της άμυνας τόσο στον Ολυμπιακό όσο και την εθνική ομάδα. Στην ομάδα του Πειραιά αγωνίστηκε από το 2007 έως το 2013, προερχόμενος από την Ξάνθη (2002-07). Συνολικά, σε επίπεδο πρώτης εθνικής κατηγορίας μετράει 210 συμμετοχές και 5 γκολ ενώ έχει κατακτήσει 5 πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα. Από την αγωνιστική περίοδο 2012-13 αγωνίζεται στο εξωτερικό. Αρχικά στην Ρόμα και την τελευταία διετία στην Μπολόνια.

Αμυντικός μέσος: Ζιλμπέρτο Σίλβα
Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που αγωνίστηκαν στην Ελλάδα. Ηρθε στην χώρα μας και αποχώρησε, ως διεθνής και αρχηγός στην εθνική ομάδα της Βραζιλίας. Τρεις σεζόν έμεινε στον Παναθηναϊκό, προερχόμενος από το πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ και την Αρσεναλ. Στο «τριφύλλι» κατέκτησε το νταμπλ της αγωνιστικής περιόδου 2009-10 ενώ σε επίπεδο Σούπερ Λίγκα μέτρησε 78 συμμετοχές και 4 γκολ. Στον Παναθηναϊκό, διετέλεσε μετά το τέλος της καριέρας του για ένα μικρό διάστημα, τεχνικός διευθυντής (το 2016).

Επιθετικός μέσος: Ριβάλντο
Το μεγαλύτερο όνομα που αγωνίστηκε στην χώρα μας. Τέσσερις σεζόν έμεινε στην Ελλάδα. Αρχικά αγωνίστηκε για τρεις περιόδους στον Ολυμπιακό και μία στην ΑΕΚ (από το 2004 έως το 2008) και κατέκτησε 3 πρωταθλήματα και 2 Κύπελλα, όλα με τα «ερυθρόλευκα», ωστόσο η αποχώρησή του από την ομάδα του λιμανιού δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Μουντιάλ και Χρυσή Μπάλα ήταν κάποιοι από τους τίτλους που είχε κερδίσει ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός όταν ήρθε στην χώρα μας, έχοντας φυσικά συνθέσει το όνομά του με την εθνική ομάδα της Βραζιλίας και την Μπαρτσελόνα. Ολοκλήρωσε την καριέρα του το 2014-15 με την Μότζι Μιρίμ στην Βραζιλία, της οποίας είναι πρόεδρος.

Αριστερό εξτρέμ: Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς
Εγινε συνώνυμο της «χρυσής» εποχής του Ολυμπιακού, στον οποίο αγωνίστηκε επί σειρά ετών ενών ενώ για πολλά χρόνια ήταν και ο αρχηγός. Στην ομάδα του Πειραιά εντάχθηκε το 1996-97, προερχόμενος από τον Πανηλειακό. Μέχρι το 2009 φορούσε τα ερυθρόλευκα» και κατέκτησε 12 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα. Συνολικά μέτρησε 476 συμμετοχές και 145 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις κατά την παρουσία του στη χώρα μας.

Δεξί εξτρέμ: Λουτσιάνο Γκαλέτι
Τρεις περιόδους αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό ο Λουτσιάνο Γκαλέτι (2007-10) ενώ το 2013 για ένα διάστημα φόρεσε και τη φανέλα του ΟΦΗ. Ο πρώτη διεθνής εξτρέμ, αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας, το οποίο τον ανάγκασε αρχικά να βάλει τέλος στην ποδοσφαιρική τον Φεβρουάριο του 2010. Ικανός τόσο δημιουργικά όσο και εκτελεστικά, ο Γκαλέτι μέτρησε 65 συμμετοχές και 19 γκολ κατά την παρουσία του στην Ελλάδα.

Επιθετικός: Ντάρκο Κοβάσεβιτς
Όπως ο Γκαλέτι, έτσι και ο Κοβάσεβιτς, αναγκάστηκε να σταματήσει το ποδόσφαιρο λόγω προβλήματος υγείας. Σε επίπεδο Σούπερ Λίγκα πρόλαβε να αγωνιστεί 41 φορές, σκοράροντας 21 γκολ, με τον Ολυμπιακό (2007-09). Στην Ελλάδα ήρθε προερχόμενος από το πρωτάθλημα της Πριμέρα Ντιβιζιόν και την Ρεάλ Σοσιδάδ. Στην ομάδα του Πειραιά, ο Σέρβος πρώην διεθνής επιθετικός, εκτελεί χρέη τεχνικού συμβούλου.

Επιθετικός: Τζιμπρίλ Σισέ
Η ένταξή του στον Παναθηναϊκό το 2009, ήταν καθοριστική, αφού με ηγέτη τον Γάλλο επιθετικό, το «τριφύλλι» επέστρεψε μετά από αρκετά χρόνια στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στην περίπτωση του Σισέ, η προσφορά ήταν αμφίδρομη. Αφενός ο παίκτης ηγήθηκε, αφετέρου μέσω της ευκαιρίας που του δόθηκε, έγινε ξανά διεθνής και μάλιστα βασικός με τη Γαλλία στο Μουντιάλ του 2010. Δύο σεζόν έμεινε στην Ελλάδα και τους «πράσινους», κατακτώντας το νταμπλ του 2009-10. Μέτρησε 61 συμμετοχές και 47 γκολ σε επίπεδο Σούπερ Λίγκα. Είχε έρθει στην Ελλάδα προερχόμενος από την Πρέμιερ Λιγκ και την Σάντερλαντ. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως οι δύο σεζόν του στον Παναθηναϊκό ήταν και από τις πιο παραγωγικότερες στη μεγάλη καριέρα του.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ