el
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κύπελλο Ελλάδας: Οι 10 κορυφαίοι τελικοί της ιστορίας

Με περιορισμένο αριθμό θεατών, στο αχανές ΟΑΚΑ, θα διεξαχθεί ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος 2018/19 μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Η απόφαση να διεξαχθεί ο αγώνας κεκλεισμένων των θυρών, με συγκεκριμένο αριθμό προσκλήσεων, ανήκει στον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, για λόγους ασφαλείας.

Τα όσα συνέβησαν στους δύο τελευταίους τελικούς, με φιναλίστ τις ίδιες ομάδες, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος. Συνολικά 940 άτομα προβλέπονται να δουν τον φετινό τελικό από το γήπεδο, με την ΕΠΟ να διαθέτει από 120 προσκλήσεις σε κάθε ομάδα, 600 για τις ανάγκες της ίδιας ενώ επιπλέον 100 άτομα (οι οικογένειες των αθλητών και τα σχετικά) θα μπουν με σχετική λίστα.

Ιδιαιτερότητα του 77ου τελικού της διοργάνωσης, είναι πως θα τεθεί σε εφαρμογή για πρώτη φορά στην Ελλάδα το VAR (Video Assistant Referee) ενώ διαιτητής του αγώνα ορίστηκε ο Γερμανός Φέλιξ Τσβάιερ, με τον 37χρονο να έχει σφυρίξει κατά το παρελθόν αναμετρήσεις του ΠΑΟΚ αλλά και του Ολυμπιακού στα Κύπελλα Ευρώπης. 

Με την ευχή το θέαμα να κυριαρχήσει στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ και να απολαύσουμε ένα ματς αντάξιο ενός τελικού, παραθέτουμε τους 10 κορυφαίους τελικούς της διοργάνωσης, με χρονολογική σειρά.

1975/76 Ηρακλής – Ολυμπιακός 2-2 (4-4 παρ., 6-5 πέν.): Το πρώτο, με Χατζηπαναγή

Έντονα συναισθήματα, ανατροπές και το τρόπαιο να κρίνεται στη διαδικασία του πέναλτι είχε ο τελικός του 1976, στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Ισοπαλία στην κανονική διάρκεια (2-2), με τον Ηρακλή να προηγείται 4-2 στην παράταση, τους «ερυθρόλευκους» να ισοφαρίζουν και τον «γηραιό» να επικρατεί 6-5 στη διαδικασία των πέναλτι. Είναι η μοναδική κατάκτηση του Κυπέλλου από τον Ηρακλή, στον οποίο εκείνη την εποχή μεσουρανούσε ο Βασίλης Χατζηπαναγής.

ΣΚΟΡΕΡ: 25′, 102′ Χατζηπαναγής, 72′ Κουσουλάκης, 111′ Γκέσιος – 60′ Σιώκος, 81′ Βιέρα, 115′ Καραβίτης, 119′ Γκλέζος.

ΗΡΑΚΛΗΣ: Φανάρας, Σεντελίδης, Ξανθόπουλος, Χριστοφορίδης, Καλαϊτζίδης, Τουμπόγλου, Κουσουλάκης, Αντονίεβιτς, Χατζηπαναγής, Γκέσιος (113′ Ποντίκης), Πανταζής (80′ Ματσουκατίδης).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Κελεσίδης, Κυράστας, Σιώκος, Γκλέζος, Αγγελής, Καραβίτης, Βιέρα (91′ Βασιλόπουλος), Δαβουρλής, Κρητικόπουλος (46′ Συνετόπουλος), Γαλάκος, Σταυρόπουλος.

1978/79 Πανιώνιος – ΑΕΚ 3-1: Ανατροπή με Αναστόπουλο

Ο Νίκος Αναστόπουλος ισοφάριζε στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου σε 1-1 στον τελικό με την ΑΕΚ στο στάδιο Καραϊσκάκη και ξεκινούσε την αντεπίθεση του Πανιωνίου προς την ανατροπή. Οι «κυανέρυθροι» εν τέλει επικράτησαν με 3-1, αποδίδοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο στο δεύτερο ημίχρονο και κατέκτησαν το πρώτο Κύπελλο στην Ιστορία τους, με τη Νέα Σμύρνη να… φλέγεται.

ΣΚΟΡΕΡ: 51′ Αναστόπουλος, 67′ Λίμα, 84′ Παθιακάκης – 3′ Τάσος.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Κάκκαρης, Ζαχαρόπουλος, Γραβάνης, Χαλκίδης, Εμβολιάδης, Σαϊπάς (46′ Μωραϊτέλης), Λίμα, Μαυρίκης, Αναστόπουλος, Παθιακάκης, Βαλλίδης.

ΑΕΚ: Στεργιούδας, Μουσούρης, Ραβούσης, Νικολάου, Αρδίζογλου (46′ Αποστολόπουλος), Νικολούδης, Δομάζος, Τσάμης, Τάσος, Μπάγεβιτς, Μαύρος.

1979/80 Καστοριά – Ηρακλής 5-2: Με χατ-τρικ του Τσιρώνη

Η πρώτη ομάδα της επαρχίας που στέφθηκε Κυπελλούχος, έγινε την περίοδο 1979/80 η Καστοριά. Οι «γουναράδες» επικράτησαν στον τελικό του Ηρακλή με το εντυπωσιακό 5-2, έχοντας ως μεγάλο πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Τσιρώνη, που σημείωσε χατ-τρικ.

ΣΚΟΡΕΡ: 41′ Σημαιοφορίδης, 49′ Δίντσικος, 70′, 87′, 90′ Τσιρώνης – 16′ Καλαμπάκας, 80′ Μαυροδουλάκης.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Σαργκάνης (88′ Ερμείδης), Αλεξιάδης, Σιαπανίδης, Κόπανος, Σημαιοφορίδης, Παράσχος, Δίντσικος (73′ Χουνουζίδης), Αρ. Παπαβασιλείου, Βοϊτσίδης, Γρ. Παπαβασιλείου, Τσιρώνης.

ΗΡΑΚΛΗΣ: Παπαδόπουλος, Βούλγαρης, Βαβρόφσκι, Μιχαηλίδης, Μαυροδουλάκης, Ξανθόπουλος, Καλαμπάκας, Χατζηελευθερίου (70′ Τσιρίκας/81′ Αλεξιάδης), Καφκενάρης, Παπαϊωάννου, Χατζηπαναγής.

1985/86 Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 4-0: «Πράσινη» ανωτερότητα

Στην κοινή τους έδρα εκείνη την εποχή, το νεότευκτο ΟΑΚΑ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός βρέθηκαν αντιμέτωποι σε τελικό για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια. Εύκολη επικράτηση για το «τριφύλλι», προηγήθηκε από το πρώτο ημίχρονο (1-0) και στο δεύτερο έδωσε διαστάσεις θριάμβου στη νίκη του.

ΣΚΟΡΕΡ: 24′ Β. Βλάχος, 52′ Χρ. Δημόπουλος, 57′, 72′ Σαραβάκος.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μήνου, Ταράσης, Πατσιαβούρας, Κυράστας, Ζάετς, Μαυρίδης, Σαραβάκος, Γεροθόδωρος (61′ Ρότσα), Μπατσινίλας, Βλάχος, Χρ. Δημόπουλος (84′ Αντωνίου).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Αρβανίτης, Ξανθόπουλος, Κοκολάκης, Τόγιας, Μίχος, Σεμερτζίδης, Σέστιτς, Παπαχρήστου, Αναστόπουλος, Μητρόπουλος, Βαϊτσης (46′ Παπαγγέλης).

1987/88 Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 1-1 (2-2 παρ., 4-3 πέν.): Με ήρωα τον Σαργκάνη

Τρία πέναλτι, γκολ στην παράταση, αποβολή και το περιβόητο χέρι του Βαμβακούλα, στον τελικό του 1987/88 στο ΟΑΚΑ, ξανά μεταξύ των «αιωνίων» και νικητές πάλι τους «πράσινους». Στη διαδικασία των πέναλτι κρίθηκε το τρόπαιο και τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού, Νίκο Σαργκάνη να αποκρούει την εκτέλεση του Φούνες και να οδηγεί την ομάδα του στην κατάκτηση του Κυπέλλου.

Ο Παναθηναϊκός αγωνιζόταν από το 80’ με αριθμητικό μειονέκτημα, λόγω αποβολής του Μπατσινίλα, σε ένα ματς που στιγματίστηκε από την αντίδραση του Νίκου Βαβακούλα να πιάσει την μπάλα με το χέρι στη μεγάλη περιοχή της ομάδας του (πέναλτι), νομίζοντας πως ο διαιτητής έχει σφυρίξει.

ΣΚΟΡΕΡ: 31′ πέν. Σαραβάκος, 101′ Χρ. Δημόπουλος – 59′ πέν., 96′ πέν. Φούνες.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Σαργκάνης, Χατζηαθανασίου, Βαμβακούλας, Καλιτζάκης, Μαυρίδης, Ζάετς (75′ Βλάχος), Σαραβάκος, Χριστοδούλου (46′ Μπατσινίλας), Χρ. Δημόπουλος, Ρότσα, Γεωργαμλής.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ταληκριάδης, Αποστολάκης, Χαντζίδης, Αλεξίου, Μπανιώτης, Τσαλουχίδης, Μπονόβας (40′ Μουστακίδης), Π. Ξανθόπουλος, Φούνες, Μητρόπουλος, Τσιαντάκης.

1993/94 Παναθηναϊκός – ΑΕΚ 2-2 (3-3 παρ., 4-2 πέν.): Πιο ψύχραιμος στα πέναλτι

Πλούσιο θέαμα προσέφεραν Παναθηναϊκός και ΑΕΚ στον τελικό της περιόδου 1993/94 που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ και βρήκε νικητές τους «πράσινους» στη διαδικασία των πέναλτι.

Ισόπαλες με 3-3 αναδείχθηκαν οι δύο ομάδες στα 120′, με τον Παναθηναϊκό να προηγείται 2-0, την ΑΕΚ να κάνει την ανατροπή στην παράταση και τους τυπικά γηπεδούχους να ισοφαρίζουν και να οδηγούν τη διαδικασία στα πέναλτι.

ΣΚΟΡΕΡ: 31′ Βαζέχα, 54′ αυτ. Μανωλάς, 115′ Μάρκος – 71′, 95′ Αλεξανδρής, 77′ Δημητριάδης.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Βάντσικ, Αποστολάκης, Ουζουνίδης, Χριστοδούλου, Καλιτζάκης, Κολιτσιδάκης, Νιόπλιας, Μπορέλι (67′ Μαραγκός), Βαζέχα (66′ Δώνης), Γ.Χ. Γεωργιάδης, Μάρκος.

ΑΕΚ: Ατματσίδης, Κοπιτσής, Καραγιάννης, Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς (46′ Τσάρτας), Μ. Βλάχος (60′ Δημητριάδης), Αλεξανδρής, Σαβέβσκι, Κασάπης, Σταματής, Σλίσκοβιτς.

1997/98 Πανιώνιος – Παναθηναϊκός 1-0: Στέψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας

Πρώτη φορά που έδινε το παρών σε τελικό Κυπέλλου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, που εκείνο τον καιρό ήταν ο Κωστής Στεφανόπουλος. Ήταν ο άνθρωπος που έκανε και την απονομή, δίνοντας το τρόπαιο στον Πανιώνιο, ο οποίος είχε κάνει τη μεγάλη έκπληξη στον τελικό του Καραϊσκάκη με 1-0, σε μία αναμέτρηση με πολύ πάθος και 3 κόκκινες κάρτες (δύο για τον Πανιώνιο και μία για τον Παναθηναϊκό).

ΣΚΟΡΕΡ: 53’ Ναλιτζής

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Στρακόσια, Μπουγάς, Β. Ιωαννίδης, Κατσαμπής (78’ Καρασαββίδης), Βόκολος, Μάντζιος, Μένταν (66’ Κάφαλης), Καμίτσης, Ναλιτζής (73’ Βάσμπεργκ), Σαπουντζής, Φύσσας.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Βάντσικ, Αποστολάκης, Θ. Νικολαΐδης, Γκούμας, Γ.Σ. Γεωργιάδης, Κολιτσιδάκης, Γ.Χ. Γεωργιάδης, Κωνσταντινίδης, Βαζέχα, Μίκλαντ (48’ Μπασινάς), Αλεξούδης (54’ Λυμπερόπουλος)

1998/99 Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 2-0: Άνετα και με δέκα παίκτες

Στο ματς που παρακολούθησαν περισσότεροι από 57.000 φίλαθλοι, ο Ολυμπιακός επικράτησε 2-0 του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ, αγωνιζόμενος με δέκα παίκτες από το 33’.

Ανώτεροι οι «ερυθρόλευκοι» παρότι αγωνίζονταν με αριθμητικό μειονέκτημα στο μεγαλύτερο διάστημα, έβγαλαν τρομερή αντίδραση μετά την αποβολή του Γιώργου Αμανατίδη και με δύο γκολ στο β’ μέρος πήραν τη νίκη.

ΣΚΟΡΕΡ: 54′ Μαυρογενίδης, 90′ Οφορίκουε

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ελευθερόπουλος, Καραταΐδης, Αμανατίδης, Πουρσανίδης, Ανατολάκης, Μαυρογενίδης, Γεωργάτος, Καραπιάλης (82′ Άντζας), Τζόρτζεβιτς, Γκόγκιτς (88′ Νινιάδης) Αλεξανδρής (73′ Οφορίκουε).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Νικοπολίδης, Βόκολος, Γκούμας, Λαγωνικάκης (66′ Κιάσσος), Μπασινάς, Καραγκούνης, Μίκλαντ, Ασάνοβιτς (72′ Αλεξούδης), Κ. Κωνσταντινίδης, Λυμπερόπουλος (81′ Κόλα), Βαζέχα.

2000/01 ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 4-2: Με τη σφραγίδα Μπάγεβιτς

Τόσο εύκολα όσο δείχνει το σκορ (4-2), ο ΠΑΟΚ επικράτησε του Ολυμπιακού στον τελικό του 2001, που διεξήχθη στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στην τεχνική ηγεσία, ο «δικέφαλος» του Βορρά είχε «κλειδώσει» τη νίκη από το πρώτο ημίχρονο (3-0), με τον Ολυμπιακό να παρουσιάζεται κατώτερος των περιστάσεων. Ηταν το πρώτο Κύπελλο για τον ΠΑΟΚ μετά το 1973-74.

ΣΚΟΡΕΡ: 4′ Εγκωμίτης, 31′ Μπορμπόκης, 46′ Γ. Χ. Γεωργιάδης, 85′ Ναλιτζής – 77′ πέν. Τζόρτζεβιτς, 90′ Χούτος.

ΠΑΟΚ: Κόβιτς, Κατσαμπής, Αμπονσά (46′ Κουλακιώτης), Ουντέζε, Μπορμπόκης, Εγκωμίτης, Καφές, Π. Κωνσταντινίδης, Βενετίδης, Οκκάς (89′ Σπάσιτς), Γ.Χ. Γεωργιάδης (78′ Ναλιτζής).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ελευθερόπουλος, Μαυρογενίδης (46′ Πατσατζόγλου), Κωστούλας, Ανατολάκης, Γεωργάτος (68′ Λουτσιάνο), Γιαννακόπουλος, Νινιάδης (46′ Χούτος), Ζε Ελίας, Τζόρτζεβιτς, Αλεξανδρής, Τζιοβάνι.

2008/09 ΑΕΚ – Ολυμπιακός 3-3 (4-4 παρ., 14-15 πέν.): Οι 34 εκτελέσεις πέναλτι!

Συγκλονιστικό ματς, με εναλλαγές σκορ και συναισθημάτων. Στη διαδικασία των πέναλτι κρίθηκε το τρόπαιο, μετά από 34 εκτελέσεις συνολικά και τον Ολυμπιακό να είναι ο μεγάλος νικητής.

Ίσως το κορυφαίο θέαμα που έχουμε παρακολουθήσει ποτέ σε έναν τελικό. Από 2-0 στα πρώτα λεπτά, ο Ολυμπιακός έκανε την ανατροπή στο β’ μέρος (3-2), η ΑΕΚ ισοφάρισε (3-3), το γύρισε (4-3) στην παράταση, αλλά δέχθηκε εκ νέου την ισοφάριση στο τελευταίο λεπτό του έξτρα χρόνου.

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε τον τίτλο, με «χρυσό» σκόρερ τον Αντώνη Νικοπολίδη, ο οποίος ευστόχησε στο τελευταίο χτύπημα πέναλτι και έδωσε τη νίκη με 15-14.

ΣΚΟΡΕΡ: 4′, 8’ Μπλάνκο, 89′ Σκόκο, 107′ Σκόκο – 47′, 90’ Ντάρμπισιρ, 70′ Ντουντού, 102′ Γκαλέτι.

ΑΕΚ: Σάχα, Γεωργέας, Ζεράλδο, Κυργιάκος (62′ Αλεξόπουλος), Μαϊστόροβιτς, Ενσαλίβα, Καφές, Μαντούκα (68′ Πελετιέρι), Σκόκο, Τζεμπούρ (77′ Εντίνιο), Μπλάνκο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Ντομί, Αντζας, Παπαδόπουλος, Ντουντού, Πατσατζόγλου (46′ Ντάρμπισιρ/97’ Όσκαρ), Γκαλέτι, Λέτο (62′ Τζόρτζεβιτς), Μπελούτσι, Ντιόγκο.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ