el
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μάντσεστερ Σίτι vs Τσέλσι: Τα 7 σημεία-κλειδιά

Το ματς που ξεχωρίζει στη 13η αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ είναι το Μάντσεστερ Σίτι – Τσέλσι (23/11, 19:30). Διαβάστε τα 7 σημεία-κλειδιά του ντέρμπι.

Αν κάποιος στο ξεκίνημα της σεζόν ισχυρίζονταν ότι το Νοέμβριο στη 12η αγωνιστική η Τσέλσι θα είχε έναν βαθμό περισσότερο από τη Σίτι πριν το μεταξύ τους παιχνίδι και οι «πολίτες» θα βρίσκονταν εννιά βαθμούς πίσω από την κορυφή μάλλον θα τον περνούσαν για τρελό!

Η Πρέμιερ, όμως, είναι εκ φύσεως απρόβλεπτη και παρότι η Τσέλσι ως ομάδα βρίσκεται ακόμη στην καμπύλη ανάπτυξής της δεν υπάρχει αμφιβολία ότι περιμένουμε να δούμε ένα πραγματικό ντέρμπι το Σάββατο (23/11, 19:30) στο «Ίτιχαντ», μεταξύ ενός νεανικού συνόλου που έχει φουσκώσει από αυτοπεποίθηση μετά τις έξι διαδοχικές νίκες στο πρωτάθλημα και ενός πληγωμένου γίγαντα, που αναζητά γιατρικό μετά την ήττα στο ματς τίτλου με τη Λίβερπουλ.

Πολλοί πιστεύουν ότι η Τσέλσι πάει στο Μάντσεστερ για να αντιμετωπίσει τους πρωταθλητές στην καταλληλότερη στιγμή, διότι η μηχανή του Πεπ δεν δείχνει το ίδιο άτρωτη, όπως για παράδειγμα πριν έξι μήνες όταν ολοκλήρωνε το back to back. Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η Σίτι παραμένει το απόλυτο φαβορί.

Πάμε όμως να δούμε σε ποια σημεία θα κριθεί το σπουδαιότερο παιχνίδι της 13ης αγωνιστικής στην Πρέμιερ.

1. Η άμυνα της Τσέλσι

Η Τσέλσι δεν είναι εύκολο να διαφοροποιήσει το επιθετικό της στιλ, άλλωστε τα πηγαίνει περίφημα φέτος με αυτό υπερβαίνοντας όλες τις προσδοκίες. Προφανώς λοιπόν θα πατήσει το χορτάρι χωρίς φόβο, όμως αυτό αυτόματα την καθιστά αρκετά ευάλωτη πίσω.

Από την αρχή της σεζόν οι «μπλε» αντιμετωπίζουν αμυντικά προβλήματα και δεν είναι τυχαίο πως ανάμεσα στις πρώτες 15 ομάδες της βαθμολογίας έχουν καλύτερο παθητικό (17 γκολ) μόνο έναντι των Νιούκαστλ, Έβερτον και Μπέρνλι!

Αποτέλεσμα εικόνας για Τομόρι

Προφανώς απέναντι στην ποιοτικότερη επίθεση της Ευρώπης είναι κομβικής σημασίας για την Τσέλσι να παρουσιαστεί συμπαγής αποφεύγοντας όσο μπορεί τα ατομικά λάθη απειρίας παικτών όπως για παράδειγμα του 21χρονου Τομόρι, ο οποίος λογικά προστατεύεται από τον Τύπο και κρίνεται με επιείκεια μέχρι στιγμής.

2. Η ισορροπία που δίνει ο Έντερσον

Ο Έντερσον αποδείχθηκε καθοριστική απώλεια για τη Σίτι στο «Ανφιλντ».

Η ομάδα του Πεπ είναι αλήθεια πως δεν παρουσιάζει την ίδια αμυντική σταθερότητα με πέρυσι στερούμενη τον τραυματία Λαπόρτ, όταν όμως έχει τον Έντερσον κάτω από την εστία νιώθει ξεκάθαρα πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια.Αποτέλεσμα εικόνας για Έντερσον

Με τον Βραζιλιάνο στον άσο αντί του Μπράβο η Σίτι αποκτά ηρεμία στο παιχνίδι της. Μπορεί πολύ πιο εύκολα να παίξει το αγαπημένο της build up διότι ο Έντερσον έχει τη σίγουρη πρώτη πάσα, προσφέρει επίσης πολύ πιο στέρεα αμυντική καθοδήγηση στους αμυντικούς του και φυσικά είναι ανώτερος τερματοφύλακας από τον Χιλιανό κάτω από τα γκολπόστ.

3. Το… οξυγόνο του Ζορζίνιο

Η Σίτι είναι γνωστό πως στην έδρα της μπορεί να σε πνίξει με το πρέσινγκ της, πόσο μάλλον όταν προέρχεται από ήττα και βλέπει το επόμενο παιχνίδι ως την εξιλέωσή της.

Για να αντέξει η Τσέλσι αποφεύγοντας να δέχεται διαδοχικές επιθέσεις είναι υποχρεωμένη να κρατήσει την μπάλα και να την απελευθερώνει όποτε μπορεί από την άμυνά της. Σε αυτόν τον ρόλο η απόδοση του Ζορζίνιο θα είναι το κλειδί.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ζορζίνιο

Ο Ζορζίνιο πέρυσι αντιμετωπίστηκε με καχυποψία από τους οπαδούς της Τσέλσι όταν θεωρήθηκε ότι παίζει διότι απλά είναι το αγαπημένο παιδί του Σάρι.

Φέτος, όμως, με τον Λάμπαρντ αποδεικνύει πόσο πολύτιμος είναι για τη λειτουργία της Τσέλσι και πόσο καλύτερους κάνει τους συμπαίκτες του. Από τις ακριβείς πάσες του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το transition των «μπλε», άρα για τη Σίτι πρώτος στόχος θα είναι να περιορίσει τον ζωτικό χώρο του Ιταλοβραζιλιάνου χαφ.

Αν ο Ζορζίνιο αποτύχει να βγάλει πρώτες μπάλες από την άμυνα στους Γουίλιαμ, Μάουντ, Πούλισικ, τότε η Τσέλσι θα έχει μεγάλο πρόβλημα στο κράτημα της μπάλας και η Σίτι θα έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα για τη νίκη επαναφέροντας διαδοχικά το σκηνικό στην περιοχή των «μπλε».

4. Το άγγιγμα του Έιμπραχαμ

Ο Τάμι Έιμπραχαμ έχει κλέψει τις καρδιές των φίλων της Τσέλσι και ήδη προβάλλει ως ο επόμενος μεγάλος στράικερ των Αγγλων. Σε ηλικία 22 ετών έχει σκοράρει 10 γκολ σε 12 συμμετοχές φέτος στην Πρέμιερ και είναι ο δεύτερος νεότερος παίκτης στην ιστορία των «μπλε» μετά τον Ρόμπεν που φτάνει σε διψήφιο αριθμό τερμάτων.

Αποτέλεσμα εικόνας για Τάμι Έιμπραχαμ

Ο Λάμπαρντ τον έχρισε εξ αρχής βασικό και μαζί με τους Μάουντ, Τομόρι, Χάντσον-Οντόι και Τζέιμς η Τσέλσι χτίζει έναν σαγηνευτικό νεανικό κορμό Άγγλων παικτών, που έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους.

Ο Έιμπραχαμ είναι ο κορυφαίος εκτός έδρας σκόρερ του πρωταθλήματος έχοντας σημειώσει 7 γκολ. 15 από τις 19 υπόλοιπες ομάδες της Πρέμιερ έχουν λιγότερα ή το πολύ ίσα γκολ εκτός έδρας με αυτά που έχει βάλει μόνος του φέτος ο Έιμπραχαμ!

Σε ένα παιχνίδι βέβαια όπως αυτό κόντρα στη Σίτι οι επαφές του με την μπάλα δεν αναμένονται πολλές και το πιθανότερο είναι πως θα δεν θα του δοθούν περισσότερες από μία ή δύο ευκαιρίες να απειλήσει την αντίπαλη εστία.

Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποδειχθεί τρομερά αποτελεσματικός για να σκοράρει και το κυριότερο να διαχειριστεί με ωριμότητα την αρκετά πιθανή περίπτωση της αποτυχίας καθώς τέτοιοι αγώνες απέναντι σε ομάδες κορυφαίας κλάσης μόνο καλύτερο και πιο έμπειρο μπορούν να τον κάνουν.

5. Οι killer της Σίτι

Η επιθετική ποιότητα της Σίτι είναι αδιαμφισβήτητη. Ελάχιστοι αμυντικοί στον κόσμο μπορούν να προβλέψουν τις εμπνεύσεις του Ντε Μπρόινε ή να βάλουν φρένο στην ορμητικότητα του Στέρλινγκ.

Αποτέλεσμα εικόνας για Στέρλινγκ

Ειδικά ο τελευταίος έχει κι έναν λόγο παραπάνω να παίξει καλά κόντρα στην Τσέλσι μετά τα όσα συνέβησαν στην εθνική Αγγλίας. Ο Στέρλινγκ τσακώθηκε με τον Γκόμεζ της Λίβερπουλ και ο Σαουθγκέιτ τον απέκλεισε από την αποστολή για το ματς με το Μαυροβούνιο. Αυτό το επεισόδιο δεν αποκλείεται να αποτελέσει για τον 24χρονο άσο ένα έξτρα κίνητρο εν όψει του σαββατιάτικου αγώνα.

Από εκεί και πέρα στην Τσέλσι έχουν μόνο άσχημες μνήμες όταν βλέπουν μπροστά τους τον Σέρχιο Αγουέρο. Κανένας άλλος παίκτης στο αγγλικό πρωτάθλημα δεν τους έχει βάλει 10 γκολ όπως ο Αργεντινός στράικερ. Για την ακρίβεια ο Αγουέρο έχει βρει δίχτυα οχτώ φορές στα τελευταία έξι ματς κόντρα στους «μπλε» και πέρυσι σημείωσε χατ τρικ.

6. Η άσχημη παράδοση και το περσινό στίγμα

Για τη νεανική Τσέλσι η κόντρα με τη Σίτι είναι δεδομένα ένα τεστ δυνάμεων που θα της δείξει πού πραγματικά βρίσκεται.

Το «Ίτιχαντ» πάντως δεν είναι ένα ευχάριστο μέρος για εκείνη τα τελευταία χρόνια. Την περασμένη δεκαετία έχει επικρατήσει μόλις δύο φορές και έχει υποστεί επτά ήττες με χειρότερη το περσινό 6-0. Αυτή ήταν η βαρύτερη ήττα στην ιστορία της κόντρα στη Σίτι.

Η Τσέλσι πάντως κυνηγά ένα σπουδαίο ρεκόρ το Σάββατο καθώς αν κερδίσει τη Σίτι θα σημειώσει για πρώτη φορά οχτώ διαδοχικές νίκες εκτός έδρας σε όλες τις διοργανώσεις.

Οι «πολίτες», πάντως, σε 15 ματς πρωταθλήματος στο «Ίτιχαντ» μέσα στο 2019 έχουν 13 νίκες, μία ισοπαλία με την Τότεναμ τον περασμένο Αύγουστο και την ήττα-σοκ από τη Γουλβς τον Οκτώβριο.

7. Ματς σημείο αναφοράς

Η Τσέλσι βρίσκεται σε μία διαδικασία μάθησης και ό,τι έχει πετύχει ως τώρα είναι όντως αξιοθαύμαστο.

Το γεγονός βέβαια ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερους βαθμούς από τη Σίτι στις πρώτες 12 αγωνιστικές δεν την καθιστά ανώτερη ομάδα από τους πρωταθλητές. Ούτε ο πρωτόπειρος προπονητικά Λάμπαρντ μπορεί να συγκριθεί αυτήν την στιγμή με τον Γκουαρδιόλα.

Αποτέλεσμα εικόνας για Λάμπαρντ

Η Τσέλσι πάντως δεν ψάχνει απλά μία νίκη στο «Ίτιχαντ». Αυτό που θα αναζητήσει κυρίως είναι μία εμφάνιση σημείο αναφοράς με την οποία θα σφραγίσει την αναγέννησή της.

Για σύνολα που χτίζονται από την αρχή όπως οι Λονδρέζοι το αποτέλεσμα δεν παίζει τόσο μεγάλη σημασία. Αντίθετα, αυτό που μετράει περισσότερο είναι το τι αφήνουν πίσω τους τέτοιου είδους κόντρες όπως αυτή με τη Σίτι.

Η κριτική, η πίεση, οι απαιτήσεις, είναι όλα στοιχεία πρωταθλητισμού στα οποία ο προπονητής Λάμπαρντ και η φρέσκια Τσέλσι τώρα αρχίζουν να εγκλιματίζονται.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ