el
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μεγάλα ματς στα Κύπελλα Ευρώπης

Υπέρβαση χωρίς Νεϊμάρ
Την τρίτη νίκη της στα επτά ματς που έχει αντιμετωπίσει την Παρί Σεν Ζερμέν, πανηγύρισε στον πρώτο μεταξύ τους προημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ η Ρεάλ Μαδρίτης. Η επικράτηση με 3-1 στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» δίνει το προβάδισμα πρόκρισης στους «μερένχες», όπως είναι το προσωνύμιο του συλλόγου από τη Μαδρίτη. Μετά και το ματς του πρώτου αγώνα, η Ρεάλ μετράει 3 νίκες έναντι 2 της Παρί ενώ 2 ματς έληξαν ισόπαλα (9-8 τα γκολ υπέρ της Ρεάλ).  Η Παρί πάντως διατηρεί στην έδρα της θετική παράδοση απέναντι σε Ισπανικούς συλλόγους (7 νίκες, 5 ισοπαλίες, 2 ήττες) ενώ θετική είναι και η παράδοση με προκρίσεις. Σε διπλά ματς απέναντι σε ομάδες από την Ισπανία μετράει 5 προκρίσεις και 3 αποκλεισμούς.

Αρνητικό για τους Γάλλους εν όψει της ρεβάνς με την κάτοχο του τροπαίου, το γεγονός πως δεν είναι σε θέση να προσφέρει τις υπηρεσίες του – και για τους επόμενους δύο μήνες – ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός, Νεϊμάρ. Ο παίκτης για τον οποίο το καλοκαίρι δαπανήθηκαν κάτι περισσότερο από 200 εκατομμύρια για να αποκτηθεί από την Μπαρτσελόνα, τραυματίστηκε στον αγώνα πρωταθλήματος της ομάδας του με την Μαρσέιγ. Από πλευράς αγωνιστικών προβλημάτων για την Ρεάλ, αμφίβολοι είναι οι Μαρσέλο (αρ. μπακ), Κροος (κεντρικός μέσος) και Μόντριτς (κεντρικός μέσος) ενώ επιστρέφει ο Καρβαχάλ (δεξί μπακ).

Τελειωμένη υπόθεση η πρόκριση
Εχοντας ως μεγάλο πρωταγωνιστή τον Σενεγαλέζο εξτρέμ, Σάντιο Μανέ, που σημείωσε χατ-τρικ, η Λίβερπουλ επικράτησε 5-0 στο πρώτο ματς με την Πόρτο, στην Πορτογαλία και ουσιαστικά πρόκειται για αποτέλεσμα που «σφραγίζει» την πρόκριση. Δεδομένο βέβαια δεν μπορεί να θεωρηθεί τίποτα, ιδίως στο ποδόσφαιρο, όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει η ανατροπή. Με την επικράτηση στο πρώτο ματς, η Λίβερπουλ διεύρυνε παράλληλα το αήττητο απέναντι στην Πόρτο (3 νίκες, 2 ισοπαλίες, 12-2 τα γκολ) και όπως όλα συνηγορούν, θα πάρει για πρώτη φορά την πρόκριση στην 8άδα μετά το 2008-09. Αξίζει να σημειωθεί πως και τις 32 φορές που η Λίβερπουλ πήρε το προβάδισμα στο πρώτο ματς νοκ-άουτ ματς στην Ευρώπη, προκρίθηκε.

Για την Πόρτο, η ήττα του πρώτου αγώνα, ήταν η βαρύτερη στην ιστορία της ως γηπεδούχος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Δεν την ευνοεί παράλληλα η παράδοση με συλλόγους από την Αγγλία. Τις 10 φορές που βρήκε Αγγλική ομάδα σε νοκ-άουτ φάση, προκρίθηκε 3 και αποκλείστηκε 7. Σε Αγγλικό έδαφος παράλληλα αγνοεί τη νίκη με απολογισμό 2 ισοπαλίες και 15 ήττες (τέρματα 10 υπέρ – 48 κατά).

Σε επίπεδο απουσιών, δεν καταγράφονται ιδιαίτερα προβλήματα από πλευράς Λίβερπουλ. Για την Πόρτο, νοκ-άουτ παραμένουν οι Ντανίλο Περέιρα (μέσος), Βινσέντ Αμπουμπακάρ (φορ), Ρικάρντο Περέιρα (στόπερ) και Αλεξ Τέλες (μπακ).

Με κεκτημένη ταχύτητα
Στην επόμενη φάση θα πρέπει να θεωρείται – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – και η Μάντσεστερ Σίτι, μετά τη νίκη με 4-0 επί της Βασιλείας, στην Ελβετία, στην πρώτη αναμέτρηση για τη φάση των «16». Ηταν και το πρώτο ματς μεταξύ των δύο ομάδων ιστορικά. Αυτή είναι η τρίτη παρουσία για την Βασιλεία στους 16 και όπως όλα δείχνουν και αυτή τη φορά δεν θα καταφέρει. Απέναντι σε συλλόγους από την Αγγλία, μετά και το σκορ του πρώτου αγώνα, μετράει 1 νίκη και 4 ήττες σαν απολογισμό. Αυτή είναι από την άλλη μεριά η πέμπτη παρουσία της Μάντσεστερ Σίτι στον πρώτο γύρο των νοκ-άουτ και έχει προκριθεί μία, όταν και το 2015-16 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά.

Σε αγωνιστικό επίπεδο, εκτός πλάνων από πλευράς Βασιλείας έχει τεθεί ο τιμωρημένος Τσάκα (κεντρικός αμυντικός) ενώ αμφίβολοι από πλευράς Μάντσεστερ Σίτι είναι οι Φερναντίνιο (αμυντικός μέσος) και Στέρλιγκ (εξτρέμ).

Ολα ανοικτά στη ρεβάνς
Το πιο αμφίρροπο ζευγάρι, από τα ματς αυτής της εβδομάδας στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, είναι αυτό ανάμεσα σε Τότεναμ και Γιουβέντους. Στον πρώτο αγώνα, στην Ιταλία, οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες με 2-2 σκορ. Ηταν και το πρώτο ματς μεταξύ των δύο ομάδων στην ιστορία τους, με τη Γιουβέντους να διατηρεί στο μεταξύ το αήττητο της έδρας για 27 ευρωπαϊκά ματς (16 νίκες, 11 ισοπαλίες).  Μόνο νίκες στο «Γουέμπλεϊ» μετράει από την άλλη φέτος η Τότεναμ, που επικράτησε και στα 3 ματς της φάσης των ομίλων επί των Ντόρτμουντ (3-1), Ρεάλ Μαδρίτης (3-1) και ΑΠΟΕΛ (3-0).

Αξίζει να αναφερθεί πως με το γκολ που σημείωσε στο πρώτο ματς ο Χάρι Κέιν από πλευράς Τότεναμ, μετράει 9 τέρματα στις 9 πρώτες του συμμετοχές στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, που είναι και ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης (116 τέρματα) έφτασε τα 9 γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ σε 36 συμμετοχές ενώ ο Λιονέλ Μέσι σε 28 συμμετοχές. Ο πρώτος παίκτης που έφτασε πρώτος τα 9 γκολ ήταν ο Καρίμ Μπενζεμά, ο οποίος χρειάστηκε 14 αγώνες για να τα καταφέρει.

Κυριαρχεί το Μίλαν – Αρσεναλ
Το τριήμερο των Ευρωπαϊκών υποχρεώσεων ολοκληρώνεται την Πέμπτη με τις πρώτες αναμετρήσεις για τη φάση των 16. Ξεχωρίζει το Μίλαν – Αρσεναλ. Δύο ομάδες με συνεχή παρουσία διαχρονικά στα Κύπελλα Ευρώπης αλλά χωρίς καμία κατάκτηση της διοργάνωσης (είτε Γιουρόπα Λιγκ, ή Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, όπως λεγόταν παλαιότερα η διοργάνωση).

Εξι φορές κατά το παρελθόν έχουν συναντηθεί Μίλαν και Αρσεναλ. Μοιρασμένη η παράδοση, με δύο νίκες για κάθε ομάδα και ισάριθμες ισοπαλίες. Τελευταία φορά που τέθηκαν αντιμέτωπες, το 2012-13 για τους 16. Νίκη με 4-0 για τη Μίλαν στο πρώτο ματς, στην Ιταλία, με την Αρσεναλ να επικρατεί με 3-0 στον επαναληπτικό. Από εκείνη τη φορά, στο ρόστερ της Μίλαν υπάρχει ο Ιγκνάτσιο Αμπάτε (μπακ) και της Αρσεναλ οι Λορέν Κονσιελνί (στόπερ), Ααρον Ράμσεϊ (μέσος). Να σημειωθεί, πως η Μίλαν έχει νικήσει μόνο στα 3 από τα 8 τελευταία εντός έδρας ματς σε νοκ-άουτ φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Δεν υπάρχει ελληνική συμμετοχή στη διοργάνωση, μετά τον αποκλεισμό της ΑΕΚ από την Ντιναμό Κιέβου. Ο σύλλογος από την Ουκρανία αντιμετωπίζει σε αυτή τη φάση την Λάτσιο, με την ομάδα της Ρώμης να είναι επίσης η μοναδική της Ιταλίας, μετά τον αποκλεισμό της πρωτοπόρου στο Καμπιονάτο, Νάπολι. Η Λειψία την πέταξε εκτός από την προηγούμενη φάση, με την ομάδα της Γερμανίας να αντιμετωπίζει τη Ζενίτ, σε μία ενδιαφέρον σειρά.

Για τη φάση των 16, παίζουν: Ατλέτικο Μαδρίτης – Λοκομοτίβ Μόσχας, ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Λυών, Ντόρτμουντ – Σάλτζμπουργκ, Μίλαν – Αρσεναλ, Λάτσιο – Ντιναμό Κιέβου, Λειψία – Ζενίτ, Μαρσέιγ – Μπιλμπάο, Σπόρτινγκ Λισσαβώνας – Βικτόρια Πλζεν.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ