el
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μουντομπάσκετ 2019: Τα «κλειδιά» των ημιτελικών

Το κλισέ περί 25% πιθανότητας για κάθε μία από τις τέσσερις φιναλίστ, την Αργεντινή, την Αυστραλία, τη Γαλλία και την Ισπανία ισχύει περισσότερο από ποτέ, αφού όλες πλέον ονειρεύονται το κορυφαίο σκαλί του βάθρου.

Στον πρώτο χρονικά ημιτελικό η Ισπανία αντιμετωπίζει την Αυστραλία. Αμφότερες έχουν φτάσει ως εδώ με ρεκόρ 6-0.

Ισπανία: Με οδηγό το 2006

Η Ισπανία δεν εντυπωσίασε στην πρώτη φάση, ζορίστηκε με την Ιταλία στο πρώτο ματς της δεύτερης, όμως με την επιβλητική της εμφάνιση κόντρα στη Σερβία έστειλε το μήνυμα ότι στοχεύει ψηλά.

Στα προημιτελικά δεν αντιμετώπισε προβλήματα με την Πολωνία και τώρα έχει μπροστά της δύο παιχνίδια προκειμένου να διεκδικήσει το δεύτερο μετάλλιο της ιστορίας της σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η «Φούρια Ρόχα» αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2006 στην Ιαπωνία κόντρα στην Ελλάδα, όμως από εκεί και πέρα έχει μία 4η θέση το 1982 και τρεις 5ες, με τελευταία αυτή στο τουρνουά που διοργάνωσε η ίδια το 2014.

Image result for Ρίκι Ρούμπιο ισπανια

Για την ομάδα του Σέρτζιο Σκαριόλο σε άριστη φόρμα βρίσκεται ο Ρίκι Ρούμπιο. Ο άσος των Σανς είναι ο πρώτος σκόρερ της Ισπανίας στη διοργάνωση με 15,3 πόντους και πρώτος πασέρ με 5,5 ασίστ. Κόντρα στην Πολωνία ήταν εκπληκτικός αφού σημείωσε 19 πόντους βάζοντας και δύο τρίποντα «μαχαιριές» την ώρα που η αντίπαλος έκανε την τελική της προσπάθεια για να πλησιάσει.

Η παρουσία του θα είναι καθοριστική και στον ημιτελικό δεδομένου ότι εκτός από εκτελεστικό και δημιουργικό ρόλο, θα προσπαθήσει να φρενάρει και το βαρύ πυροβολικό της Αυστραλίας, τον Πάτι Μιλς.

Από εκεί και πέρα, ο Μαρκ Γκασόλ παίζει προς το παρόν όσο χρειάζεται σημειώνοντας 11,3 πόντους. Σπουδαίο τουρνουά πραγματοποιεί ο Χουάντσο Ερνανγκόμες (10,8 πόντους) σουτάροντας με 42,1% από το τρίποντο. Πιο ώριμοι από ποτέ ο Ρούντι Φερνάντεθ (8,2 πόντους) με 46,4% από το τρίποντο και ο Βίκτορ Κλαβέρ (9,5 πόντους) με 5,2 ριμπάουντ ανά αγώνα.

Ο Γιουλ έρχεται από τον πάγκο και ως γνωστόν προσφέρει ορισμένες στιγμές εκτός πλάνου, ο Ρίμπας θα πιέσει την μπάλα και ο Γουίλι Ερνανγκόμες θα δώσει κάποιους σίγουρους πόντους μέσα στο ζωγραφιστό.

Αυστραλία: Γράφει ιστορία

Οι Boomers έχουν ήδη υπερβάλει εαυτόν αφού για πρώτη φορά φτάνουν στα ημιτελικά ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τέσσερις φορές στο παρελθόν σταμάτησαν στα προημιτελικά (1978, 1982, 1990, 1994), ενώ στην τελευταία διοργάνωση το 2016 τερμάτισαν μόλις 12οι.

Η Αυστραλία διεκδικεί το παρθενικό της μετάλλιο σε Μουντομπάσκετ και με την παρουσία της μέχρι στιγμής στα γήπεδα της Κίνας το αξίζει πέρα για πέρα.

Στον δρόμο της ως τους «4» έκανε μεγάλα παιχνίδια κερδίζοντας στην πρώτη φάση τη Λιθουανία και στη δεύτερη τη Γαλλία. Με αυτές τις νίκες έφτιαξε το μονοπάτι της και στους «8» καθάρισε εύκολα την Τσεχία.

Σκοράρει ανά αγώνα 90 πόντους, 9,2 περισσότερους από την Ισπανία, σουτάρει με 40% από το τρίποντο, ενώ οι Ισπανοί έχουν μόλις 32,4%, μοιράζει 24,7 ασίστ, δύο παραπάνω από τη «Φούρια Ρόχα» και υστερεί μόνο στα ριμπάουντ αφού μαζεύει ένα λιγότερο έναντι των Ισπανών. Γενικά είναι ομάδα υψηλού ρυθμού, πολλών κατοχών και το μπάσκετ που αποδίδει αρέσει στο μάτι αφού φωτογραφίζει τη νέα εποχή.

Ο Πάτι Μιλς κάνει το τουρνουά της ζωής του, είναι τρίτος σκόρερ της διοργάνωσης με 22,2 πόντους κατά μέσο όρο, σουτάρει με 40,5% από το τρίποντο και ασφαλώς από τα νούμερά του θα εξαρτηθεί εν πολλοίς αν η ομάδα του Αντρέι Λεμάνις θα μπορέσει να κάνει την υπέρβαση κόντρα στην Ισπανία.

Image result for Πάτι Μιλς

Από εκεί και πέρα οι Αυστραλοί έχουν άλλους τρεις παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, που προσφέρουν σταθερό σκοράρισμα, όπως ο Μπέινς, ο Ινγκλις και ο Ντελαβεντόβα. Οι δύο τελευταίοι είναι καθοριστικοί και στη δημιουργία αφού δίνουν από κοινού σε κάθε ματς περίπου 12 ασίστ!

Προφανώς κόντρα στη «Φούρια Ρόχα» οι Boomers θα χρειαστούν το κάτι παραπάνω και από το πάγκο, με τα σουτ του Γκούλντινγκ και το εκτόπισμα του πολύπειρου σέντερ Μπόγκουτ.

Αργεντινή: Η προσωποποίηση του πάθους

Η Αργεντινή είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια κόσμου το 1950 στην παρθενική διοργάνωση της FIBA, την οποία είχε φιλοξενήσει η ίδια. Έκτοτε έχει να θυμάται τον χαμένο τελικό στην Ινδιανάπολις, από τους Γιουγκοσλάβους, όπου τερμάτισε 2η και την 4η θέση το 2006 στην Ιαπωνία.

Εν ολίγοις η «Αλμπισελέστε» στην Κίνα διεκδικεί το τρίτο μετάλλιο της ιστορίας της σε Μουντομπάσκετ και ασφαλώς έχει ήδη ξορκίσει τα… φαντάσματα του 2002 σκορπώντας τους Σέρβους στα προημιτελικά.

Η ομάδα του Σέρχιο Ερνάντες είχε τον πιο βατό δρόμο ως τους «8» κερδίζοντας κατά σειρά τη Νότια Κορέα, τη Νιγηρία, την ελλιπή Ρωσία, τη Βενεζουέλα και την Πολωνία. Στον προημιτελικό, όμως, η Αργεντινή έπεισε και τους πιο δύσπιστους. Κάνοντας πραγματικά το τέλειο παιχνίδι εκτέλεσε τους Σέρβους από τα 6,75 με 12/27 (44,4%)!

Μπορεί η «Αλμπισελέστε» να μην έχει το μεγαλύτερο ατομικό ταλέντο μεταξύ των τεσσάρων φιναλίστ, είναι όμως ο ορισμός του πάθους και της ομάδας. Οι παίκτες του Ερνάντες αντιμετωπίζουν κάθε φάση σαν να είναι η τελευταία τους στο τουρνουά και αντλώντας έμπνευση από τον 39χρονο ηγέτη, Λουίς Σκόλα προχωρούν προς το παρόν ακάθεκτοι.

Ο Σκόλα κάνει απίθανο τουρνουά με 17,8 πόντους και 7,3 ριμπάουντ. Φυσικά ο Καμπάτσο είναι ο παίκτης-ορχήστρα με 13,8 πόντους, 43,8% στο τρίποντο και 8 ασίστ!

Image result for καμπατσο σκολα αργεντινη

Η Αργεντινή βρίσκει επίσης σταθερό τρίποντο από τον Γκαρίνο (42,1%), ο Ντεκ των 12,3 πόντων κατά μέσο όρο της δίνει την απαιτούμενη σκληράδα μέσα στη ρακέτα και οι Λαπροβίτολα, Βιλντόσα προσθέτουν 15 πόντους, ερχόμενοι από τον πάγκο.

Γαλλία: Έτοιμη για όλα

Η Γαλλία είναι η μοναδική από τις τέσσερις φιναλίστ που έφτασε ως εδώ κουβαλώντας και ήττα (5-1) καθώς έχασε στη δεύτερη φάση από την Αυστραλία.

Οι «Τρικολόρ» βρίσκονται για δεύτερη σερί διοργάνωση στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του κόσμου, αφού το 2014 στην Ισπανία είχαν κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο κερδίζοντας στον μικρό τελικό τη Λιθουανία. Με τη νίκη τους όμως στα προημιτελικά επί των Αμερικανών δείχνουν έτοιμοι όχι μόνο για το δεύτερο βάθρο της ιστορίας τους σε Παγκόσμιο Κύπελλο αλλά ακόμη και για το χρυσό!

Ο Ρουντί Γκομπέρ ήταν εντυπωσιακός με τους ημίψηλους της Team USA, σημείωσε 21 πόντους, κατέβασε 16 ριμπάουντ και μοίρασε 3 μπλοκ. Ο Γάλλος γίγαντας των Τζαζ πλεονεκτεί και των undersized Αργεντινών, όπως ο Σκόλα ή ο Ντεκ, επομένως η παρουσία του αναμένεται κλειδί και στον ημιτελικό.

Image result for Ρουντί Γκομπέρ γαλλια

Η Αργεντινή πιθανότατα θα προσπαθήσει να τον σταματήσει με διάφορα τρικ, είτε βάζοντας πάνω του αναλώσιμους παίκτες όπως ο Γκαλίσι, είτε στέλνοντας βοήθειες. Πάντως η «Αλμπισελέστε» όπως και οι Αμερικάνοι δεν έχουν κορμί να κοντράρει στα ίσα τον Γκομπέρ, αφού ακόμη και ο ύψους 2,10 μ. Ντέλια δεν είναι στα κυβικά του άσου της Γιούτα.

Από εκεί και πέρα οι «Τρικολόρ» διαθέτουν σίγουρο σκορ από το δίδυμο των γκαρντ τους. Φουρνιέ και Ντε Κολό δίνουν σε κάθε αγώνα 38 πόντους! Αμφότεροι παίζουν πολύ iso, εκτελούν… εκνευριστικά εύστοχα από το τρίποντο, ο σταρ των Μάτζικ με 44,8% και ο άσος της Φενέρ με 50% και αυτό ίσως εξηγεί γιατί η Αργεντινή μοιάζει πιο ομαδική μοιράζοντας σχεδόν δύο ασίστ παραπάνω στο τουρνουά από τη Γαλλία.

Συνολικά η Αργεντινή υπερέχει και στα ριμπάουντ (38,7 έναντι 33,2) κάτι οξύμωρο αν συγκρίνουμε το μέγεθος και την αθλητικότητα των δύο ομάδων, ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Γαλλία στην πορεία της ως τα ημιτελικά έδωσε πολύ πιο απαιτητικά ματς με Γερμανία, Αυστραλία, Λιθουανία και ΗΠΑ, σημειώνοντας κατά μέσο όρο 89,3 πόντους, την ώρα που η «Αλμπισελέστε» έχει στο τουρνουά 88,8.

Αν ο Βινσέντ Κολέ βρει και έναν τέταρτο πόλο δίπλα στους σίγουρους Φουρνιέ, Ντε Κολό, Γκομπέρ, όπως για παράδειγμα τον Μπατούμ, ο οποίος προς το παρόν κάνει πολύ μέτριο τουρνουά, τότε οι Γάλλοι έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι θα ξεπεράσουν και το εμπόδιο της παθιασμένης Αργεντινής.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ