el
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μπάγερν vs Σάλκε: Η αγαπημένη του «Λέβα»

Η πιο βελτιωμένη ομάδα της φετινής Μπουντεσλίγκα, η Σάλκε του Ντέιβιντ Βάγκνερ, δοκιμάζεται αυτό το Σάββατο (25/1, 19:30) στην έδρα της ισόβιας πρωταθλήτριας Γερμανίας, Μπάγερν, στο πιο ενδιαφέρον ματς της 19ης αγωνιστικής.

Η Σάλκε την περσινή σεζόν ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα με 33 βαθμούς, όσους έχει φέτος μόλις σε 18 ματς! Οι «βασιλικοί μπλε» φιγουράρουν στην 5η θέση της βαθμολογίας, έχουν ίδια συγκομιδή με τη γειτόνισσα Ντόρτμουντ και διεκδικούν επί ίσοις όροις ένα εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ της ερχόμενης περιόδου.

Από την άλλη, η Μπάγερν παρότι υπολείπεται τεσσάρων βαθμών της πρωτοπόρου Λειψίας παραμένει ασφαλώς το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.

Με το ίδιο σύστημα και οι δύο

Η Μπάγερν ξεκίνησε το 2020 με την εύκολη νίκη επί της Χέρτα στο Βερολίνο με 4-0. Αυτή ήταν η 9η σε 11 επίσημα ματς (9-0-2) υπό της οδηγίες του Χάνζι Φλικ, ο οποίος επιμένει σταθερά στο δοκιμασμένο 4-2-3-1.

Μετά μάλιστα την προσθήκη του Οντριοθόλα από τη Ρεάλ με τη μορφή δανεισμού, η Μπάγερν αποκτά άλλη μία λύση στους μπακ και πρακτικά θα απελευθερώσει τον Κίμιχ, ο οποίος αναμένεται να μονιμοποιηθεί στους χαφ, στη θέση δηλαδή που τον χρησιμοποιεί και ο Γιόακιμ Λεβ στην εθνική Γερμανίας.

Το 4-2-3-1 εμπιστεύεται στις περισσότερες των περιπτώσεων και ο Ντέιβιντ Βάγκνερ στη Σάλκε. Ο Ομάρ Μασκαρέλ αποτελεί τη βασική επιλογή του Γερμανού τεχνικού για το «έξι». Δίπλα του σε πιο ελεύθερο ρόλο αγωνίζεται ο κομβικός Σουάτ Σερντάρ (7 γκολ), που χτυπά σοβαρά την πόρτα της εθνικής Γερμανίας εν όψει της τελικής φάσης του Euro.

Αποτέλεσμα εικόνας για gregoritsch schalke

Στις δύο πτέρυγες κινούνται ο έμπειρος Ντανιέλ Καλιτζιούρι και ο αναγεννημένος Αμίτ Αρίτ (6 γκολ, 4 ασίστ), που έχει πάντα την τάση να συγκλίνει προς τον άξονα αναλαμβάνοντας ρόλο οργανωτή. Στην κορυφή παίζει ο ταχύτατος Βέλγος Μπενίτο Ράμαν (4 γκολ), ο οποίος στην κόντρα επίθεση μπορεί να κάνει μεγάλες ζημιές και στήριγμά του από πίσω αναμένεται να είναι ο νεοφερμένος, Μίχαελ Γκρέγκοριτς (δανεικός από την Αουγκσμπουργκ), που έκανε ονειρικό ντεμπούτο στο 2-0 επί της Γκλάντμπαχ με γκολ και ασίστ!

Ο Βάγκνερ βέβαια, μετά την προσθήκη του Ζαν-Κλερ Τοντιμπό (δανεικός από την Μπαρτσελόνα) έχει πλέον και την επιλογή να παίξει με τριάδα στους στόπερ αντιγράφοντας κατά κάποιον τρόπο το 3-5-2 της Λεβερκούζεν, η οποία στον πρώτο γύρο με το συγκεκριμένο σύστημα κατάφερε να βγάλει μεγάλο διπλό στην «Αλιάντς Αρένα».

Κόντρα στην αγαπημένη του αντίπαλο ο Λεβαντόφσκι

Σε ό,τι αφορά στην Μπάγερν εδώ και 6,5 χρόνια σημείο αναφοράς είναι δίχως άλλο ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Ο Πολωνός στράικερ είναι ο πρώτος σκόρερ του φετινού πρωταθλήματος και με 20 γκολ σε 18 αγώνες συγκαταλέγεται στους μόλις τρεις παίκτες στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα που έχουν πετύχει αυτήν την επίδοση 16 αγωνιστικές πριν το φινάλε της σεζόν. Οι άλλοι δύο είναι φυσικά ο Γκερντ Μίλερ και ο Τίμο Βέρνερ, που έχει επίσης πετύχει 20 γκολ την τρέχουσα σεζόν.

Ο Λέβα διατηρεί ιδιαίτερη σχέση με τη Σάλκε δεδομένου ότι πέτυχε το πρώτο του γκολ στην Μπουντεσλίγκα εναντίον της στις 29 Σεπτεμβρίου το 2010 όταν ακόμη φορούσε τη φανέλα της Ντόρτμουντ.

Αποτέλεσμα εικόνας για lewandowski schalke

Επίσης, το πρώτο του γκολ με την Μπάγερν το πέτυχε ξανά κόντρα στη Σάλκε τον Αύγουστο του 2014. Ο 31χρονος φορ σκοράρει με συνέπεια εδώ και οχτώ αγώνες κόντρα στους «βασιλικούς μπλε» συμπεριλαμβανομένου και του χατ τρικ που είχε σημειώσει στον πρώτο γύρο (3-0). Συνολικά στα τελευταία οχτώ ματς με τη Σάλκε έχει βρει δίχτυα 11 φορές.

Αν καταφέρει να σκοράρει και το Σάββατο θα ισοφαρίσει το αμίμητο ρεκόρ του Κλάους Φίσερ, ο οποίος είχε σημειώσει γκολ σε εννιά διαδοχικά παιχνίδια πρωταθλήματος απέναντι στην ίδια ομάδα (Στουτγάρδη).

Αντιτουριστικός αλλά χρήσιμος

Ξεχωριστή αναφορά ωστόσο αξίζει και ο… παρεξηγημένος Τόμας Μίλερ. Ο 30χρονος άσος των Βαυαρών έμοιαζε πως διανύει τις τελευταίες ημέρες του στο Μόναχο όσο ήταν στον πάγκο ο Νίκο Κόβατς, καθώς ήταν φανερό πως ο Κροάτης τεχνικός είχε πάψει να τον εμπιστεύεται.

Μετά την έλευση όμως του Φλικ τα δεδομένα άλλαξαν, ο Μίλερ απέκτησε ξανά βασικό ρόλο στο ροτέισον των πρωταθλητών και παρότι παραμένει από τους πιο… αντιτουριστικούς στο μάτι παίκτες υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία πόσο χρήσιμος είναι.

Αποτέλεσμα εικόνας για muller bayern

Για παράδειγμα, τη φετινή σεζόν είναι ο πρώτος πασέρ του πρωταθλήματος με 12 ασίστ. Μαζί με τα τρία γκολ που έχει πετύχει, προκύπτει ότι ο Μίλερ συμμετέχει σε τέρμα της Μπάγερν κάθε 70 λεπτά!

Αγκάθι για τη Σάλκε τα ματς με την Μπάγερν

Η Μπάγερν είναι η δεύτερη κορυφαία επίθεση της κατηγορίας με 50 γκολ, ένα λιγότερο συγκριτικά με την πρωτοπόρο Λειψία. Η Σάλκε έχει σημειώσει 19 τέρματα λιγότερα σε σχέση με τους Βαυαρούς, ωστόσο είναι εξίσου αποτελεσματική με βάση τις τελικές που εκδηλώνει. Η Μπάγερν για παράδειγμα χρειάζεται 6,72 τελικές κατά μέσο όρο για να βρει ένα γκολ, ενώ η Σάλκε χρειάζεται 6,90.

Γενικά, η ομάδα του Ντέιβιντ Βάγκνερ τη φετινή σεζόν έχει καταφέρει να σταθεί ανταγωνιστικά σχεδόν σε όλα τα μεγάλα παιχνίδια. Είναι ενδεικτικό ότι μάζεψε 8 από τους 15 διαθέσιμους βαθμούς στα ματς κόντρα στις ομάδες της πρώτης τετράδας. Κέρδισε τη Λειψία, έφερε ισοπαλία με την Ντόρτμουντ, σημείωσε μία νίκη και μία ισοπαλία κόντρα στην Γκλάντμπαχ και μοναδική της ήττα είναι απέναντι στην Μπάγερν, η οποία αποτελεί το διαχρονικό της αγκάθι.

Αποτέλεσμα εικόνας για bayern schalke

Η Σάλκε έχει να κερδίσει την Μπάγερν από τον Δεκέμβριο του 2010, όταν είχε επικρατήσει με 2-0 στη «Φέλτινς Αρένα», χάρη σε γκολ των Χουράδο και Χέβεντες. Τότε προπονητής της ήταν ακόμη ο Φέλιξ Μάγκατ.

Εκτοτε, σε 18 αγώνες πρωταθλήματος απέναντι στους Βαυαρούς, οι «βασιλικοί μπλε» μετρούν 15 ήττες και τρεις ισοπαλίες. Προφανώς, δεν υπάρχει άλλη ομάδα στη Γερμανία που να τρέχει η Σάλκε εναντίον της τόσο αρνητικό ρεκόρ.

Αν λοιπόν καταφέρει το Σάββατο να φύγει νικήτρια από την «Αλιάντς Αρένα» θα σημειώσει την πρώτη της νίκη σε επίπεδο Μπουντεσλίγκα κόντρα στην Μπάγερν έπειτα από 10 χρόνια και το πρώτο της διπλό μετά το 0-1 της σεζόν 2008/09.

Κλειδί τα late γκολ και ο υψηλός ρυθμός

Η Σάλκε έχει τη δεύτερη καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα με 21 γκολ παθητικό και έχει δεχθεί σε open play μόνο 11 τέρματα. Μάλιστα έχει την κορυφαία επίδοση στη λίγκα στο πρώτο ημίχρονο, αφού η εστία της έχει παραβιαστεί μόλις 5 φορές.

Το πρόβλημα των «βασιλικών μπλε» εντοπίζεται στο τελευταίο τέταρτο των αγώνων της, αφού στους μισούς (9/18) έχει δεχθεί γκολ. Σε εκείνο το χρονικό σημείο οφείλει να είναι διπλά προσεκτική διότι η Μπάγερν έχει σημειώσει 13 τέρματα φέτος μετά το 75’.

Αποτέλεσμα εικόνας για schalke

Από εκεί και πέρα, η Σάλκε είναι εμφανώς βελτιωμένη στον τομέα της μετάβασης αφού την περσινή σεζόν έχει σκοράρει μόλις τρεις φορές με αντεπιθέσεις, ενώ φέτος το έχει πράξει ήδη επτά. Γενικά, οι «βασιλικοί μπλε» βάζουν μεγάλη ένταση στο παιχνίδι τους και πολλά τρεξίματα.

Το πιο χαρακτηριστικό στατιστικό που περιγράφει το πόσο μεγάλη είναι η αλλαγή της το δείχνουν τα σπριντ που κάνει. Φέτος, η Σάλκε καταγράφει 243 σπριντ ανά ματς, 30 περισσότερα συγκριτικά με πέρυσι. Με αυτήν την επίδοση η ομάδα του Ντέιβιντ Βάγκνερ βρίσκεται φέτος στην τέταρτη θέση της σχετικής λίστας πίσω μόνο από τις Μπάγερν, Ντόρτμουντ, Λειψία αποδεικνύοντας ότι μπορεί πλέον να ανταποκριθεί σε παιχνίδια υψηλού ρυθμού.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ