el
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μπαρτσελόνα: 20 αστέρια που δεν έλαμψαν ποτέ

Πίνακας Περιεχομένων

Από τη φημισμένη La Masia, την ακαδημία της Μπαρτσελόνα, βγαίνουν κάθε χρόνο πολλοί ποδοσφαιριστές και, ασφαλώς, δεν παίζουν όλοι στην πρώτη ομάδα. Διαβάστε 20 περιπτώσεις παικτών που δεν δικαίωσαν τις αρχικές προσδοκίες.

Η «χρυσή φουρνιά» παικτών που, ως προϊόντα της ακαδημίας, οδήγησε την Μπαρτσελόνα στην κατάκτηση όλων των τίτλων στην εποχή Γκουαρδιόλα, με Τσάβι, Ινιέστα, Πουγιόλ, Πικέ, Βαλντές, Πέδρο και, φυσικά, τον Λιονέλ Μέσι, ανέβασε τον πήχη για την ανάδειξη των επόμενων αστέρων.

Την τελευταία 10ετία πάντως, οι παίκτες που κέρδισαν θέση στην πρώτη ομάδα προερχόμενοι από τα «σπλάχνα» της Μπάρτσα είναι ελάχιστοι.

Κάποιοι, που δέκα χρόνια πριν χαρακτηρίζονταν ως υποσχόμενα ταλέντα, πέτυχαν και παίζουν σε υψηλό επίπεδο. Κάποιοι άλλοι όμως, βρίσκονται σήμερα μεταξύ 2ης και 4ης κατηγορίας ή ακόμα και χωρίς ομάδα.

Ας δούμε αναλυτικά 20 τέτοιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

ΑΛΜΠΕΡΤ ΝΤΑΛΜΑΟΥ (28 χρ., δεξιός μπακ – Γιαγκοστέρα)

Αποτέλεσμα εικόνας για albert dalmau

Δύο φορές διεθνής με την U19 της Ισπανίας, κλήθηκε μία φορά σε αποστολή της Μπάρτσα από τον Γκουαρδιόλα, για ένα παιχνίδι με την Ατλέτικο (Φεβρουάριος 2010). Δεν έπαιξε ποτέ στην Πριμέρα. Η καριέρα του κυμάνθηκε μεταξύ Σεγούντα Β (Κάντιθ, Ερκουλες, Ατλ. Λεβάντε) και Σεγούντα Ντιβισιόν (Λούγο, Κόρδοβα), με ένα μικρό πέρασμα από τη ρουμάνικη Σέπσι. Το Νοέμβριο υπέγραψε ως ελεύθερος στη Γιαγκοστέρα, ομάδα της Σεγούντα Β (3η Κατηγορία).

ΟΡΙΟΛ ΡΟΣΕΛ (27 χρ., μέσος – Ορλάντο Σίτι)

Αποτέλεσμα εικόνας για oriol rosell barcelona

Πρώτος Ισπανός παίκτης που κέρδισε το πρωτάθλημα στο MLS, με τη φανέλα της Σπόρτινγκ Κάνσας Σίτι. Εκεί πήγε, το 2012, αφήνοντας την Μπαρτσελόνα, όπου έπαιξε μέχρι τη 2η ομάδα της. Το 2014 μετακόμισε στην Πορτογαλία, όπου έπαιξε σε Σπόρτινγκ, Γκιμαράες, Μπελενένσες και Πορτιμονένσε, πριν επιστρέψει στην Αμερική, τον Ιανουάριο του 2018, για λογαριασμό του Ορλάντο Σίτι.

ΕΝΤΟΥ ΚΑΜΠΑΜΠΑΔΑΛ (27 χρ., δεξιός μπακ – Λούγο)

Αποτέλεσμα εικόνας για edu campabadal

Εμεινε ελεύθερος από την Μπάρτσα τον Ιούλιο του 2012 και υπέγραψε στη Γουίγκαν, με την οποία αγωνίστηκε μία φορά στην Πρέμιερ Λιγκ, την τελευταία αγωνιστική της περιόδου 2012-13. Δεν έκατσε περισσότερο, γύρισε στην Ισπανία για την Κόρδοβα (Σεγούντα Ντιβισιόν), όπου έμεινε ως το 2015. Από εκεί στη Μαγιόρκα ως το 2017 και από τότε στη Λούγο, της Σεγούντα. Υπήρξε διεθνής με τις «μικρές» εθνικές (U16, U17, U18) της Ισπανίας.

ΑΛΕΞ ΚΟΡΕΔΕΡΑ (23 χρ., επιτελικός μέσος – Μπανταχόθ)

Αποτέλεσμα εικόνας για alex corredera

Γεννημένος στη Βαρκελώνη, από το 2004 ως το 2015 ήταν μέλος των ακαδημιών της Μπάρτσα και αγωνίστηκε στο UEFA Youth League τις σεζόν 2013/14 και 2014/15. Το καλοκαίρι του 2015 υπέγραψε στη Λα Κορούνια, όπου έπαιξε μόνο στη δεύτερη ομάδα της, για να ακολουθήσουν συμμετοχές σε Αλμερία Β, Μούρθια, Βαλένθια Β και από το καλοκαίρι στην Μπανταχόθ, της 3ης Κατηγορίας.

ΡΟΜΠΕΡΤ ΚΟΣΤΑ (25 χρ., στόπερ – Ατλέτικο Λεβάντε)

Αποτέλεσμα εικόνας για robert costa barca b

Στα 20 του έφτασε μέχρι την Μπαρτσελόνα Β (12 συμμετοχές στη Σεγούντα και 20 στη Σεγούντα Β), αυτό ήταν το ταβάνι της καριέρας του. Ακολούθησε η Θέλτα Β και από τον Ιούλιο του 2019 βρίσκεται στην Ατλέτικο Λεβάντε, τη δεύτερη ομάδα της Λεβάντε δηλαδή, που παίζει στη Σεγούντα Β.

ΛΙΟΝΕΛ ΕΝΓΚΟΥΕΝΕ (24 χρ., μέσος – χωρίς ομάδα)

Αποτέλεσμα εικόνας για lionel enguene

Μέλος της ομάδας που κατέκτησε το UEFA Youth League το 2014, έφτασε μέχρι την Μπάρτσα Β όπου αγωνίστηκε 12 φορές, μόνο 2 ως βασικός. Τον Ιανουάριο του 2016 υπέγραψε στην Αντάλιασπορ, όπου έμεινε λίγους μήνες κι επέστρεψε στην Ισπανία για τη Λούγο. Υπέγραψε 3ετές συμβόλαιο, δεν έπαιζε καθόλου όμως και τον Ιανουάριο του 2017 μετακόμισε στην πορτογαλική Λεϊσόες. Ελάχιστες (2) συμμετοχές και εκεί, εμφανίστηκε μετά σε ομάδα του Κουβέιτ και στη γεωργιανή Τελάβι, απ’ όπου έμεινε ελεύθερος τον Ιανουάριο του 2020.

ΦΡΑΝ ΑΛΒΑΡΕΘ (23 χρ., αριστερός μπακ – χωρίς ομάδα)

Αποτέλεσμα εικόνας για fran alvarez barcelona

Το 2008, σε ηλικία 12 ετών, ήταν ο MVP του LaLiga Promises, τουρνουά που διεξάγεται κάθε Χριστούγεννα. Εφτασε μέχρι την U19 της Μπαρτσελόνα, με λίγα παιχνίδια όμως λόγω συνεχόμενων τραυματισμών. Το 2015 υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο στη Μονακό, αλλά από την επόμενη κιόλας σεζόν έμεινε ελεύθερος. Ακολούθησαν σύντομα περάσματα από μικρές ομάδες (Ρέκρε Γρανάδα, Λα Ρόδα, Μοντερόζι, Βιλαφράνκα, Χετάφε Β) και το καλοκαίρι υπέγραψε στην ιταλική Βιτερμπέζε (Γ’ Κατ.), που τον άφησε ελεύθερο τον Ιανουάριο.

ΡΟΖΕΡ ΡΙΕΡΑ (25 χρ., στόπερ – Μπρέντα)

Αποτέλεσμα εικόνας για roger riera

Αρχηγός σε όλες τις μικρές ηλικίες με την Μπάρτσα, το 2013 κατέκτησε μαζί της το UEFA Youth League. Το 2014, σε ηλικία 19 ετών, υπέγραψε 2ετές συμβόλαιο με τη Νότιγχαμ Φόρεστ, όπου όμως δεν έπαιξε ποτέ στην πρώτη ομάδα. Τον Ιανουάριο του 2016 γύρισε στην Ισπανία για τη Θέλτα Β (51 συμμετοχές) της 3ης Κατηγορίας, ακολούθησε στο ίδιο επίπεδο μια τριετία στη Βιγιαρεάλ Β (63 συμμετοχές) και από το καλοκαίρι αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Β’ Ολλανδίας, με τη φανέλα της Μπρέντα.

ΣΙΜΟΝ ΚΟΛΙΝΑ (25 χρ., μέσος – Σάντνες Ουλφ)

Atento a una acción de ataque del Espanyol

«Αποφοίτησε» από τη Masia, όπου εντάχθηκε το 2007, το καλοκαίρι του 2013. Εκτοτε βρίσκεται εκτός Ισπανίας. Αρχικά στην Πάρτικ Θιστλ (δύο χρόνια χωρίς συμμετοχή) και ακολούθως σε Κύπρο (Νέα Σαλαμίνα), Πολωνία (Ραντόμιακ Ράντομ) και τελευταία Νορβηγία (Σάντνες Ουλφ).

ΚΑΡΛΟΣ ΜΠΛΑΝΚΟ (24 χρ., στόπερ – Βιγιαρεάλ Β)

Αποτέλεσμα εικόνας για carlos blanco barcelona

Στα 18 του άφησε την ακαδημία της Μπαρτσελόνα για να ενταχθεί σε εκείνη της Γιουβέντους, η εξέλιξή του όμως δεν ήταν αυτή που θα περίμενε. Δανεικός στη Λωζάννη (1 συμμετοχή σε ματς Κυπέλλου), από εκεί στην Ταραγόνα της Σεγούντα (4 συμμετοχές) και από το 2017 στην 3η Κατηγορία, αρχικά με την Μπέτις Β και την τελευταία διετία με τη φανέλα της Βιγιαρεάλ Β.

ΑΝΤΡΕΟΥ ΦΟΝΤΑΣ (30 χρ., στόπερ – Κάνσας Σίτι)

Αποτέλεσμα εικόνας για andreu fontàs

Το 2009 έκανε ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα της Μπάρτσα, παίρνοντας τη θέση του Πικέ σε ένα ματς με τη Σπόρτινγκ Χιχόν. Ενα χρόνο μετά έπαιξε και στο Τσάμπιονς Λιγκ, σκοράροντας μάλιστα κόντρα στη Ρούμπιν Καζάν. Συνολικά κατέγραψε 16 συμμετοχές με την Μπαρτσελόνα, πριν παίξει μία χρονιά δανεικός στη Μαγιόρκα και μία 5ετία στη Θέλτα (105 συμμετοχές), όπου μόνο τις δύο πρώτες σεζόν ήταν βασικός. Από το 2018 βρίσκεται στην Αμερική και σήμερα αναρρώνει από επέμβαση στον αχίλλειο.

ΣΕΡΖΙ ΣΑΜΠΕΡ (25 χρ., αμυντικός χαφ – Βίσελ Κόμπε)

Αποτέλεσμα εικόνας για sergi samper

Από 6 ετών στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, κατέγραψε 103 συμμετοχές με τη β’ ομάδα (2013-16) κι έκανε ντεμπούτο στην πρώτη το 2014, κόντρα στον ΑΠΟΕΛ. Ηταν για 5 χρόνια στο ρόστερ αλλά δεν υπολογιζόταν, έπαιξε συνολικά 13 φορές, μόνο μία εξ’ αυτών στο πρωτάθλημα. Δανεικός στη Γρανάδα που υποβιβάστηκε το 2016-17, δανεικός και στη Λας Πάλμας (2017-18) όπου πρόλαβε να παίξει 5 ματς πριν τραυματιστεί σοβαρά, από τον Μάρτιο του 2019 ανήκει στη Βίσελ Κόμπε, που τότε είχε Ισπανό προπονητή (Χουάνμα Λίγιο).

ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΕΡΕΡΑ (25 χρ., εξτρέμ – Ιντερσίτι Αλικάντε)

Αποτέλεσμα εικόνας για cristian herrera barcelona

Μετά τις μικρές ομάδες της Μπαρτσελόνα (2010-13), το βιογραφικό του… γέμισε με τις εξής: Βιγιαρεάλ C, Πόμπλα Μαφουμέτ, Γκαβά, Νατέρ (Ελβετία), Αλθίρα, Καστεγιόν, Ιμπίθα, Αλμερία Β. Από το καλοκαίρι του 2019 στην Ιντερσίτι Αλικάντε, ομάδα Δ’ Κατηγορίας.

ΧΟΥΑΝΜΑ ΓΚΑΡΘΙΑ (23 χρ., στόπερ – Βόρσκλα Πολτάβα)

Αποτέλεσμα εικόνας για juanma barcelona

Ξεκίνησε από τους μικρούς της Μπαρτσελόνα, υπήρξε και αρχηγός της U19, ενώ διετέλεσε 6 φορές διεθνής με την U17 της Ισπανίας. Το καλοκαίρι του 2016 εντάχθηκε στην U23 της Λίβερπουλ, όπου έμεινε μία τριετία. Το Σεπτέμβριο του 2019 υπέγραψε στην ουκρανική Βόρσκλα Πολτάβα, όπου ακόμα περιμένει να κάνει το ντεμπούτο του.

ΒΙΛΦΡΙΝΤ ΚΑΠΤΟΥΜ (23 χρ., μέσος – Αλμερία)

Αποτέλεσμα εικόνας για kaptoum barcelona

Κατέκτησε με την Μπαρτσελόνα το Youth League το 2014, ενώ στα 18 του έκανε ντεμπούτο στη Σεγούντα με την Μπάρτσα Β. Επαιξε και στην πρώτη ομάδα, με τεχνικό τον Λουίς Ενρίκε, τόσο στο κύπελλο (σκόραρε απέναντι στη Βαλένθια) όσο και στο Τσάμπιονς Λιγκ (κόντρα στη Λεβερκούζεν). Ελυσε το συμβόλαιό του τον Ιανουάριο του 2018 με προορισμό την Μπέτις. Τον Ιανουάριο δόθηκε δανεικός στην Αλμερία.

ΣΕΡΧΙΟ ΜΠΟΥΕΝΑΚΑΣΑ (23 χρ., επιθετικός – Μάλαγα)

Αποτέλεσμα εικόνας για sergio buenacasa barcelona

Από το 2010 στις ακαδημίες της Μπάρτσα, το καλοκαίρι του 2013 πήγε στη Γιουβέντους όπου έφτασε μέχρι να κάνει προετοιμασία με την πρώτη ομάδα, το 2015. Τότε επέστρεψε στη Σαραγόσα, όπου έχει γεννηθεί, για να παίξει με τη Σαραγόσα Β στην 3η Κατηγορία, καθώς και 3 ματς με την πρώτη της ομάδα. Ακολούθησε η Μπαρακάλντο (3η Κατ.) το 2017-18, πήρε μεταγραφή για τη Μαγιόρκα (Σεγούντα) αλλά έπαιξε λίγο και δόθηκε δανεικός, πρώτα στην Πονφεραδίνα και μετά στη Μάλαγα, όπου βρίσκεται σήμερα χωρίς να έχει αγωνιστεί.

ΙΣΑΑΚ ΚΟΥΕΝΚΑ (28 χρ., αριστερός χαφ – Σεντάι)

Αποτέλεσμα εικόνας για isaac cuenca barcelona

Μετά από ένα δανεισμό στη Σαμπαντέλ (κέρδισε την άνοδο στη Σεγούντα) και καλές εμφανίσεις με την Μπάρτσα Β, ο Γκουαρδιόλα του έδωσε ευκαιρίες στην πρώτη ομάδα, και ως βασικό, σε όλες τις διοργανώσεις: 30 ματς, 4 γκολ. Ο σοβαρός του τραυματισμός τον Μάιο του 2012 ανέκοψε την πορεία του, ενώ τον Ιανουάριο του 2013, ως δανεικός στον Αγιαξ, χτύπησε ξανά σοβαρά κι έχασε τη σεζόν. Εκτοτε περιπλανήθηκε σε Λα Κορούνια, Μπούρσασπορ, Γρανάδα, Χάποελ Μπέερ Σεβά και από το 2019 βρίσκεται στην Ιαπωνία.

ΜΑΞΙ ΡΟΛΟΝ (25 χρ., επιθετικός – χωρίς ομάδα)

Αποτέλεσμα εικόνας για maxi rolon barcelona

Πρωταθλητής και αυτός με την Μπαρτσελόνα στο UEFA Youth League το 2014, μέλος της εθνικής Αργεντινής U20 που κατέκτησε τον τίτλο στη Ν. Αμερική το 2015. Μετά από 24 συμμετοχές με την Μπαρτσελόνα Β (7 στη Σεγούντα και 17 στη Σεγούντα Β), έλυσε το συμβόλαιό του και πήγε στη Σάντος, όπου έπαιξε ελάχιστα. Γύρισε στην Ισπανία, 2 συμμετοχές ως αλλαγή με τη Λούγο και μετά Αργεντινή (Αρσεναλ Σαραντί), Χιλή (Κοκίμπο Ουνίδο), Εκουαδόρ (Φουέρσα Αμαρίγια) και, πλέον, χωρίς ομάδα.

ΡΟΥΜΠΕΝ ΜΙΝΙΟ (31 χρ., τερματοφύλακας – Λογκρονιές)

Αποτέλεσμα εικόνας για ruben miño barcelona

Στα 11 του εντάχθηκε στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, από το 2008 ως το 2012 αγωνίστηκε στην Μπάρτσα Β (74 συμμετοχές) και φόρεσε μία φορά τη φανέλα της πρώτης ομάδας, στην ήττα 3-1 από τη Σεβίλλη για το Σούπερ Καπ, το 2010. Εμεινε ελεύθερος το 2012 και έπαιξε έκτοτε σε Μαγιόρκα, Οβιέδο, ΑΕΚ Λάρνακας, Αλμπαθέτε, Πόλι Ιάσι και από τον Αύγουστο του 2019 ανήκει στη Λογκρονιές, ομάδα 3ης Κατηγορίας στην Ισπανία.

ΖΑΝ ΜΑΡΙ ΝΤΟΝΓΚΟΥ (25 χρ., επιθετικός – Χόνκα)

Αποτέλεσμα εικόνας για dongou barcelona

Ντεμπούταρε στη Σεγούντα με την Μπάρτσα Β σε ηλικία 16 ετών. Εφτασε να αγωνιστεί –ως αλλαγή– μέχρι και την πρώτη ομάδα, τη σεζόν 2013/14: ένα ματς στο πρωτάθλημα (Λεβάντε), ένα στο κύπελλο (όπου σκόραρε, κόντρα στην Καρταχένα) και ένα στο Τσάμπιονς Λιγκ (Σέλτικ). Τον Ιανουάριο του 2016 μετακόμισε στη Σαραγόσα (31 συμμετοχές/7 γκολ), για να ακολουθήσει… κατήφορος: Ταραγόνα (8 συμμετοχές), Λούγο (12), Γέιδα (8) και από τον περασμένο μήνα στη Φινλανδία, για λογαριασμό της Χόνκα.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ