el
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ντιέγκο Μαραντόνα: Θα χαρίσει τον τίτλο στη Ρίβερ Πλέιτ;

Τελευταία αγωνιστική στην Αργεντινή, η Μπόκα βρίσκεται 1 βαθμό πίσω από τη Ρίβερ Πλέιτ και χρειάζεται μόνο νίκη κόντρα στη Χιμνάσια. Την ομάδα του Ντιέγκο Μαραντόνα, που επιστρέφει ως αντίπαλος στο «Μπομπονέρα» (08/03, 02:00).

Το όνομα του Ντιέγκο Μαραντόνα, κατά πολλούς κορυφαίου ποδοσφαιριστή όλων των εποχών, είναι ταυτισμένο με την Μπόκα Τζούνιορς. Εκεί «απογειώθηκε» πριν πάρει μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα, εκεί έκλεισε και την καριέρα του, το 1997.

Δηλωμένος οπαδός της ομάδας μεν, σε διαρκή κόντρα με τους τωρινούς διοικούντες δε, ο Ντιεγκίτο πάει το Σάββατο στο «Μπομπονέρα» όχι απλά ως αντίπαλος, αλλά ως ο προπονητής που θα κάνει τα πάντα για να στερήσει από την Μπόκα τις πιθανότητές της για την κατάκτηση του τίτλου.

«ΦυσικΑ και μποροΥμε να νικΗσουμε την ΜπΟκα. ΠροπονητΗς της ΧιμνΑσια εΙμαι εγΩ, Αλλωστε» – ΝτΙΕγκο ΜαραντΟνα

Η ελπίδα επέστρεψε στη Χιμνάσια

Ο Μαραντόνα ανέλαβε τη Χιμνάσια Λα Πλάτα στις 6/9/2019, προκαλώντας φρενίτιδα ενθουσιασμού στον κόσμο της ομάδας που βρισκόταν «αγκαλιά» με τον υποβιβασμό. Στις 19/11 παραιτήθηκε, γιατί ο πρόεδρος Γκαμπριέλ Πελεγκρίνο δεν θα ήταν υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές του συλλόγου, ωστόσο στις 21/11 ανακάλεσε κι επέστρεψε, αφού πρώτα οι εκλογές πήραν αναβολή.

Με απολογισμό 6-4-7, αλλά κυρίως με μόνο μία ήττα στα οχτώ τελευταία και προερχόμενη για πρώτη φορά φέτος από δύο συνεχόμενες νίκες, αμφότερες με 1-0 (Ιντεπεντιέντε εκτός, Ατλ. Τουκουμάν εντός), οι ελπίδες της Χιμνάσια για παραμονή αναπτερώθηκαν, στην πιθανότατα πρώτη επιτυχημένη θητεία του Μαραντόνα σε πάγκο κάποιας ομάδας.

Αποτέλεσμα εικόνας για gimnasia atletico tucuman 1-0

Φυσικά, έβαλε και η ποδοσφαιρική ομοσπονδία το… χεράκι της: αιφνιδιαστικά, στις αρχές του μήνα, άλλαξε τον κανονισμό και δεν θα πέσουν τρεις ομάδες απευθείας, όπως προβλεπόταν, αλλά δύο, με την τρίτη από το τέλος της ειδικής βαθμολογίας να δίνει αγώνα μπαράζ!

Οι ομάδες που θα υποβιβαστούν δεν κρίνονται αυτό το Σαββατοκύριακο αλλά μετά το πέρας των 11 έξτρα αγωνιστικών που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του Copa de la Superliga, από 15 Μαρτίου έως 17 Μαΐου. Η Χιμνάσια, ευρισκόμενη αυτή τη στιγμή στην τελευταία θέση της ειδικής βαθμολογίας, ψάχνει παντού για βαθμούς.

Ακόμα και στο «Μπομπονέρα», όπου η Μπόκα θέλει μόνο τη νίκη, ευελπιστώντας παράλληλα σε γκέλα της Ρίβερ Πλέιτ στο Τουκουμάν, προκειμένου να την προσπεράσει και να πάρει τον τίτλο.

Τιμητική πλακέτα και φανέλα με το… ζόρι

Προπονητής της εθνικής Αργεντινής το 2010 ήταν ο Μαραντόνα. Παρά τις πιέσεις που δέχθηκε, ακόμα και μέσα από την ομοσπονδία, αρνήθηκε να συμπεριλάβει στην αποστολή για το Μουντιάλ τον Χουάν Ρομάν Ρικέλμε, καθώς ο ίδιος είχε πρώτα αποσυρθεί, λόγω Μαραντόνα.

Η μεταξύ τους κόντρα, είχε ξεκινήσει νωρίτερα. «Οσο είναι αυτός προπονητής, δεν θα επιστρέψω στην εθνική ομάδα. Δεν μπορούμε να δουλέψουμε μαζί. Υπάρχουν πράγματα που καταλαβαίνω και άλλα όχι», έλεγε τότε ο Ρικέλμε.

Δέκα χρόνια μετά, ο τελευταίος κατέχει τη θέση του β’ αντιπροέδρου στην Μπόκα, έχοντας υποστηρίξει στις εκλογές του Δεκεμβρίου τον Χόρχε Αμεάλ, που πήρε το 52,8% των ψήφων. Ο Μαραντόνα στήριζε τον Κριστιάν Γκριμπάλντο, που έλαβε μόλις το 30,6%, υποννοώντας μάλιστα ότι αν εκλεγόταν ο Ρικέλμε, θα επέλεγε για προπονητή τον Ντανιέλ Πασαρέλα, θρύλο της Ρίβερ.

Αποτέλεσμα εικόνας για ameal riqulme

«Μου λέτε ότι είναι οπαδός της Μπόκα; Εγώ είμαι οπαδός της Μπόκα και ποτέ δεν απαρνήθηκα την εθνική ομάδα, ποτέ δεν έχασα παιχνίδι της Μπόκα, ποτέ δεν έλειψα από καμία προπόνηση της Μπόκα», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Μαραντόνα, ερωτώμενος για τον Ρικέλμε.

Στην πρώτη επιστροφή του Ντιέγκο στο «Μπομπονέρα», ως αντίπαλος, τέθηκε αρχικά το ερώτημα αν θα υπάρξει κάποιου είδους τιμή. Ο πρόεδρος Αμεάλ, μάλιστα, είχε πει ότι «ο Μαραντόνα είναι ένας προπονητής που έρχεται να κερδίσει την Μπόκα, όπως κάθε άλλος. Δεν έρχεται για γιορτή. Θα τον υποδεχθούμε όπως όλους».

Τελικά, αποφασίστηκε να απονεμηθεί στον Μαραντόνα μια τιμητική πλακέτα και να του δοθεί μια αναμνηστική φανέλα. Οχι από τον Ρικέλμε ή τον Αμεάλ, προφανώς, αλλά διά χειρός ενός παλιού του συμπαίκτη, του Μιγκέλ Ανχελ Μπρίντισι, με τον οποίο πρωταγωνίστησαν στην κατάκτηση του τίτλου το 1981.

«Μη το βρομίζετε άλλο»

Ο Μαραντόνα διαθέτει δική του σουίτα στο «Μπομπονέρα», για την ακρίβεια την έχει μεταβιβάσει στον εγγονό του, Μπενχαμίν (γιος της Τζιανίνα Μαραντόνα και του Κουν Αγουέρο). Τελευταία φορά που πήγε ο ίδιος ήταν το 2015, όμως μέλη της οικογένειάς του τη χρησιμοποιούν σε τακτική βάση. Το Σάββατο προβλέπεται να βρίσκονται εκεί οι κόρες του και σύσσωμη η οικογένειά του.

Αποτέλεσμα εικόνας για maradona boca palco

«Δεν με ενδιαφέρει αν θα μου δώσουν πλακέτα, αν θα με υποδεχθούν. Δεν χρειάζεται ούτε να κρεμάσουν κάποιο πανό ή τίποτα, εγώ είμαι οπαδός της Μπόκα. Το μόνο που ζητάω είναι να μη βρομίζουν άλλο την κατάσταση, γιατί έχω μια σουίτα, έχω εγγόνια, έχω ανίψια που θέλουν να έρχονται στο γήπεδο», δήλωσε ο Ντιέγκο.

«Εχουν πει πολλά ψέματα, έχουν βρομίσει την κατάσταση. Εγώ όχι. Εγώ έρχομαι να κοουτσάρω τα παιδιά της Χιμνάσια, είμαι τεχνικός της Χιμνάσια. Να το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Αγαπώ την Μπόκα και όποτε μιλάω για την Μπόκα το κάνω για το καλό της, αλλά η καρδιά μου αγαπά και τη Χιμνάσια».

O «πυροσβέστης» Μιγκέλ Ανχελ Ρούσο

Η νέα διοίκηση της Μπόκα επέλεξε για προπονητή τον πολύπειρο Μιγκέλ Ανχελ Ρούσο, στη δεύτερη θητεία του στον πάγκο των «χενέισες»: το 2007 είχε κατακτήσει μαζί της, με τον Ρικέλμε να «κεντάει» εντός γηπέδου, το Κόπα Λιμπερταδόρες.

Ο Ρούσο, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με την Εστουδιάντες, παραδοσιακή αντίπαλο της Χιμνάσια, έριξε τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον Μαραντόνα.

Αποτέλεσμα εικόνας για miguel angel russo

«Πρώτα τον έζησα ως αντίπαλο και μετά ως συμπαίκτη. Είναι ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών, από όσους έχω δει, γιατί έπαιξε χωρίς Fair Play. Είναι είδωλο της Μπόκα και θα τιμηθεί, έχει όλο το σεβασμό μου και τον ευγνωμωνώ γιατί μου άνοιξε τις πόρτες της Νάπολι», τόνισε ο Ρούσο.

Μαραντόνα και Ρούσο υπήρξαν συμπαίκτες στην εθνική Αργεντινής, στα προκριματικά για το Μουντιάλ του 1986, στο οποίο ο Ρούσο δεν μπόρεσε να αγωνιστεί, λόγω τραυματισμού.

Φουλ «Μαραντονικός» ο Τέβες

«Τι μπορεί να πει κανείς για τον Ντιέγκο; Είνα ο μεγαλύτερος όλων των εποχών. Φυσικά και θα τον φιλήσω και θα τον αγκαλιάσω. Θα του δώσω τη φανέλα μου, το περιβραχιόνιο, ό,τι αυτός θέλει. Για τον Ντιέγκο, όλα. Ποιος να συγκριθεί μαζί του;». Ο Κάρλος Τέβες πήρε γρήγορα θέση υπέρ του Μαραντόνα, όταν ακόμα υπήρχε η αμφιβολία για τις προθέσεις της διοίκησης.

Ο 36χρονος σήμερα Τέβες, αρχηγός της Μπόκα, είχε πάντα πολύ καλές σχέσεις με τον Μαραντόνα. Στο Μουντιάλ του 2010, ήταν πρώτη επιλογή του Ντιέγκο στην επίθεση, μπροστά από Μέσι και Ιγουαΐν.

Αποτέλεσμα εικόνας για tevez maradona

«Πρέπει να μείνουμε μακριά από την πολιτική, να αφήσουμε στην άκρη ένα σωρό πράγματα, να του βγάλουμε το καπέλο και να σταματήσουμε να είμαστε εγωιστές. Πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε ότι ο Ντιέγκο μας έκανε όλους πολύ ευτυχισμένους, εμάς και τους γονείς μας».

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ