el
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΝΒΑ 2019-20: Τα 10 στατιστικά που ξεχώρισαν

Θα ολοκληρωθεί, άραγε, το πρωτάθλημα του ΝΒΑ για τη σεζόν 2019-20; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. Μέχρι να μάθουμε, ας δούμε τα 10 στοιχεία που ξεχώρισαν μέχρι τώρα.

Παραμένει άγνωστο αν και εφόσον συνεχιστεί το ΝΒΑ, το οποίο φυσικά έχει έντονο ελληνικό χρώμα εδώ και αρκετά χρόνια, λόγω της παρουσίας του Γιάννη Αντετοκούνμπο με τη φανέλα των Μιλγουόκι Μπακς.

Η ομάδα του «Greek Freak» είναι αυτή που είχε το καλύτερο ρεκόρ έως και τη διακοπή (53 νίκες – 12 ήττες), για την οποία προκύπτουν πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά, τα οποία η επίσημη ιστοσελίδα της λίγκας χώρισε σε 10 ενότητες.

1 Ο ΡΟΥΚΙ ΣΤΟ «ΖΩΓΡΑΦΙΣΤΟ»

Zion Williamson scores 17 points in 3 minutes during NBA debut ...

Μεγάλες προσδοκίες υπάρχουν για τον Ζάιον Γουίλιαμσον, τον ρούκι των Πέλικανς της Νέας Ορλεάνης. Ο γεννημένος τον Ιούλιο του 2000 φόργουορντ και Νο. 1 του ντραφτ, έχει μέσο όρο 20.6 πόντους μέσα στη ρακέτα σε 36 λεπτά συμμετοχής, κάτι που αποτελεί την καλύτερη επίδοση στη ιστορία του ΝΒΑ και στα 24 χρόνια που υπάρχει αυτή η στατιστική κατηγορία.

Την περσινή σεζόν, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μέτρησε 17.5 πόντους μέσα στη ρακέτα ανά ματς (20.4 ανά 36 λεπτά), που ήταν η καλύτερη επίδοση μετά το 2002-03 και τους 19.6 πόντους μ.ό. που σημείωνε ο Σακίλ Ο’ Νιλ στους Λος Αντζελες Λέικερς.

Ο Ράσελ Γουέστμπρουκ από τα μέσα Ιανουαρίου, όταν οι Χιούστον Ρόκετς επέλεξαν να ανταλλάξουν τον Κλιντ Καπελά και να παίζουν χωρίς σέντερ, μετράει 20.4 πόντους κατά μέσο όρο μέσα στη ρακέτα (τρίτη καλύτερη επίδοση φέτος συνολικά).

2 Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΡΑΚΕΤΑΣ

The Bucks' one trick to forming an elite defense - SBNation.com

Διαθέτοντας τον περσινό MVP (και πιθανότατα και τον φετινό) και το καλύτερο ρεκόρ στο σύνολο, οι Μιλγουόκι Μπακς θεωρούνται ένα από τα φαβορί για τον τίτλο, εφόσον φυσικά το πρωτάθλημα συνεχιστεί. Τα «ελάφια», παραχωρούν μέχρι στιγμής τα περισσότερα τρίποντα στους αντιπάλους (13.7 ανά ματς) στην ιστορία της διοργάνωσης.

Παρόλα αυτά, οι Μπακς συνεχίζουν να είναι η ομάδα με την καλύτερη άμυνα. Δέχονται 101.6 πόντους ανά 100 κατοχές, 3.3 λιγότερες από τον δεύτερο και 8.4 από τον μέσο όρο του πρωταθλήματος.

Η επίδοσή τους μέσα στη ρακέτα είναι και φέτος εξαιρετική, αφού σουτάρουν με ποσοστό 54.9%, όταν το συνολικό ποσοστό είναι στο 53,4%. Μάλιστα, ο σέντερ Μπρουκ Λόπεζ έχει φέτος περισσότερες τάπες (149) από ό,τι φάουλ (147).

Παράλληλα, οι Μπακς παίρνουν φέτος το 77,6% των αμυντικών ριμπάουντ, έχοντας έτσι την καλύτερη επίδοση της 24ετίας (από όταν και ισχύει η συγκεκριμένη κατηγορία).

3 ΚΡΙΣ ΠΟΛ, Ο MR CLUTCH

Chris Paul's clutch shooting for OKC pushes Nets' skid to 7 games ...

Ενας από τους καλύτερους αμυντικούς της γενιάς του (6 φορές στην καλύτερη αμυντική 5άδα) και εξαιρετικός στο δημιουργικό κομμάτι (4 φορές πρώτος σε ασίστ), ο Κρις Πολ έχει και στους Οκλαχόμα Θάντερ το ρόλο του ηγέτη.

Ο έμπειρος πλέι μέικερ είναι αυτός που παίρνει τα σουτ όταν η μπάλα «καίει», τα λεγόμενα Clutch (όταν το σκορ είναι στο +/-5 στο τελευταίο 5λεπτο του αγώνα ή σε παράταση).

Στις μέχρι στιγμής αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας του, ο Πολ έχει σημειώσει 144 πόντους σε αυτές τις καταστάσεις και βρίσκεται στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας. Ο Κρις Πολ είναι επίσης ο πρώτος συνολικά στο ΝΒΑ σε ό,τι αφορά τα λεπτά συμμετοχής σε τέτοιες καταστάσεις (160 αγωνιστικά λεπτά και 42 ματς) ενώ σουτάρει με συνολικό ποσοστό 53,5%.

4 ΝΤΑΛΑΣ: ΤΑ ΧΑΝΕΙ ΟΤΑΝ Η ΜΠΑΛΑ ΚΑΙΕΙ

Doncic rolls with Nowitzki watching, Mavs rout Cavs 143-101 ...

Σε αντίθετη πορεία με τον Κρις Πολ, βρίσκεται στην κατηγορία των Clutch σουτ το Ντάλας. Οι Μάβερικς διαθέτουν τη δεύτερη χειρότερη επίδοση συνολικά, ευρισκόμενοι στην 29η θέση με 93.4 πόντους ανά 100 κατοχές.

Συνολικά φέτος το Ντάλας σκοράρει 115.8 πόντους ανά 100 κατοχές με εξαιρετικά ποσοστά. Οταν όμως έρχονται τα κρίσιμα σουτ, δεν έχει την αντίστοιχη επίδοση. Φέτος έχει 223 clutch σουτ (μεταξύ άλλων 33 ο Χάρνταγουεϊ, 66 ο Ντόντσιτς, 40 ο Πορζίνκις) με 23,6% στα τρίποντα (χειρότερη επίδοση φέτος) και 70,6% στις ελεύθερες βολές (τρίτη χειρότερη επίδοση φέτος).

Ο Λούκα Ντόντσιτς, μετράει 0/9 προσπάθειες για σουτ στο τελευταίο λεπτό του αγώνα ή παράταση.

5 Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΣΥΜΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΛΕΜΠΡΟΝ

LeBron James Has Passed the Los Angeles Lakers' Torch to Anthony ...

Εξαιρετική χημεία στους Λος Αντζελες Λέικερς μεταξύ Λεμπρόν Τζέιμς και Αντονι Ντέιβις. Ο ηγέτης των «λιμνάνθρωπων» και τρεις φορές πρωταθλητής ΝΒΑ έχει μοιράσει 172 ασίστ στον Αντονι Ντέιβις, τις περισσότερες από κάθε άλλον συμπαίκτη του τα 16 χρόνια που αγωνίζεται στην κορυφαία λίγκα.

Ηδη μετρά 30 περισσότερες ασίστ σε συμπαίκτη του όλα αυτά τα χρόνια και εφόσον φυσικά η σεζόν συνεχιστεί, θα μπορέσει να διευρύνει αυτό το ρεκόρ κατά πολύ.

Οι περισσότερες τελικές πάσες που είχε μοιράσει, ήταν 142, στον Κρις Μπος το 2013-14 με τους Μαϊάμι Χιτ. Φέτος, μετράει 10.6 ασίστ ανά αγώνα, κάτι που αποτελεί την καλύτερη επίδοση συνολικά στο φετινό πρωτάθλημα αλλά και στην καριέρα του 35χρονου πλέον Τζέιμς.

Επόμενος στη λίστα μετά τον Λεμπρόν Τζέιμς αναφορικά με ασίστ σε συμπαίκτη του φέτος, είναι ο Ντάμιαν Λίλαρντ (130 στον Χασάν Γουαϊτσάιντ) και ακολουθεί ο Λου Γουίλιαμς (127 στον Μόντρεζλ Χάρελ).

6 Η ΤΕΛΕΙΑ ΣΕΖΟΝ ΤΟΥ ΜΠΕΝ ΜΑΚΛΕΜΟΡ

Rockets' Ben McLemore Cracks Starting Lineup

Εχει εκτελέσει 470 προσπάθειες για σουτ και καμία (!) από μέση απόσταση. Ολες οι προσπάθειες του Μπεν Μάκλεμορ των Χιούστον Ρόκετς ήταν μέσα στη ρακέτα, ή από το τρίποντο.

Στα 24 χρόνια που ισχύει αυτή η κατηγορία, μόλις 2 παίκτες έχουν τελειώσει τη σεζόν χωρίς σουτ από μέση απόσταση. Ο Εντ Ντέιβις σημείωσε και τα 142 καλάθια με το Πόρτλαντ μέσα στη ρακέτα τη σεζόν 2016-17 και ο Γκάρι Κλαρκ που πέρσι αγωνίστηκε στο Χιούστον.

Από τους 229 παίκτες φέτος που είχαν τουλάχιστον 300 προσπάθειες από μέση απόσταση, ο Ρούντι Γκομπέρ των Τζαζ έχει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση, με μόλις 2 στις 506 προσπάθειες!

Σε ό,τι αφορά τους παίκτες που φέτος έχουν γενικά καλύτερο ποσοστό στο τρίποντο από ό,τι σε προσπάθεια για σουτ για δίποντο από μέση απόσταση, είναι οι Μπεν Μάκλεμορ, Τζέιμς Χάρτντεν, Ντάνκαν Ρόμπινσον, Σβι Μιχάιλουκ και Τρέβορ Αρίζα.

7 ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ ΜΕ 25% ΤΡΙΠΟΝΤΟ

Jimmy Butler Leaves Jordan Brand, Now Sneaker Free Agent | HYPEBEAST

Αποκτήθηκε από το Μαϊάμι για να γίνει ο ηγέτης του και μέχρι στιγμής, ο Τζίμι Μπάτλερ, τα έχει καταφέρει καλά. Ο Αμερικανός φόργουορντ με 20.2 πόντους μ.ό. είναι ο πρώτος σκόρερ φέτος για την ομάδα του Ερικ Ποέλστρα, όμως τα στατιστικά του, δεν είναι σε καμία περίπτωση τα ιδανικά.

Ο Μπάτλερ στην κατηγορία των σουτ/αποτελεσματικότητας (effective field goal percentage) έχει ποσοστό 33,8% σε προσπάθειες έξω από τη ρακέτα, το χαμηλότερο από μία μεγάλη γκάμα παικτών με τουλάχιστον 200 σουτ από την περιφέρεια.

Ο 30χρονος μετράει 49/159 προσπάθειες (31%) από μέση απόσταση, που αποτελεί τη δεύτερη χειρότερη επίδοση (με τουλάχιστον 100 προσπάθειες) ενώ από το τρίποντο σουτάρει σε ποσοστό 24,8% (29/117), την τρίτη χειρότερη επίδοση σε σύνολο 242 παικτών με τουλάχιστον 100 προσπάθειες.

Οταν μάλιστα η μπάλα καίει (clutch), ο Μπάτλερ είναι ο παίκτης με το χειρότερο ποσοστό (σε σύνολο 71 παικτών με τουλάχιστον 30 σουτ): έχει 15% στα τρίποντα και 35% στα δίποντα. Πολύ καλύτερο είναι το ποσοστό του στην κατηγορία του true shooting percentage (πραγματικό ποσοστό ευστοχίας) με 58,3% όταν ο μέσος όρος του πρωταθλήματος είναι της τάξης του 56,4%.

Ακόμα, ο Τζίμι Μπάτλερ έχει φέτος περισσότερα κλεψίματα (92) από ό,τι φάουλ (74).

8 Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΤΖΕΪΜΣ ΧΑΡΝΤΕΝ

James Harden Drops Career-High 61 Points in Win Over Knicks ...

Ομάδα με σαφή προσανατολισμό το τρίποντο το Χιούστον, εδώ και χρόνια έχει καθιερώσει αυτό το γρήγορο στιλ παιχνιδιού με πολλές προσπάθειες έξω από τα 7,25 μ., κάτι που φυσικά έχει αρκετούς υποστηρικτές αλλά και επικριτές.

Και φέτος ο Τζέιμς Χάρντεν είναι ο παίκτης-βαρόμετρο για τους Ρόκετς. Φέτος ο «μούσιας» έχει σημειώσει 27 περισσότερα τρίποντα (271) και 138 ελεύθερες βολές (617) από κάθε άλλο παίκτη.

Αυτή είναι η έκτη σερί σεζόν στην οποία ο Χάρντεν έχει σημειώσει τουλάχιστον 200 τρίποντα και 600 ελεύθερες βολές. Μόλις δύο παίκτες κατά το παρελθόν έχουν καταφέρει να σημειώσουν τουλάχιστον 200 τρίποντα και 600 βολές. Το 2006-07 ο Γκίλμπερτ Αρίνας με τους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς και το 2015-16 ο Ράσελ Ουέστμπρουκ με την Οκλαχόμα.

Ο μόνος παίκτης φέτος που είχε σημειώσει 200 τρίποντα τουλάχιστον, μαζί με τον Χάρντεν, είναι ο Τρέι Γιανγκ των Ατλάντα Χοκς.

9 ΤΑ ΝΕΑΡΑ «ΓΕΡΑΚΙΑ»

Trae Young Takes Direct Shot at Jimmy Butler After Dropping 50 on ...

Ευκαιρίες σε νεαρούς παίκτες δίνει τα τελευταία χρόνια η ομάδα της Ατλάντα. Αυτό το επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο και οι αριθμοί, στους οποίους δίνουν πάντα ιδιαίτερη βάση στις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τα σπορ.

Οι Χοκς, δινουν το 53% του χρόνου συμμετοχής τους σε ρούκι και παίκτες που διανύουν τη δεύτερή τους σεζόν. Οι ρούκι ειδικότερα χρησιμοποιούνται στο 27% του χρόνου και οι δευτεροετείς στο 26%.

Η κορυφαία ομάδα στη σχετική κατηγορία στην ιστορία του ΝΒΑ ήταν η Φιλαδέλφεια το 2014-15, με το 67% του χρόνου συμμετοχής να πηγαίνει σε πρωτοετείς και δευτεροετείς.

Στη φετινή σεζόν, τους Ατλάντα Χοκς ακολουθούν στη σχετική λίστα: Σάρλοτ Χόρνετς (48%), Μέμφις Γκρίζλις (43%), Ουάσινγκτον Ουίζαρντς (39%) και Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς (37%).

10 Η ΠΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΣΕΖΟΝ

Report: Miami Heat's Derrick Jones Jr. to participate in 2020 NBA ...

Την πιο παραγωγική σεζόν, διανύουμε φέτος στο ΝΒΑ. Σημειώνονται 109.9 πόντοι ανά 100 κατοχές, σπάζοντας έτσι το ρεκόρ από την περσινή περίοδο, με 109.7 πόντους.

Συγκριτικά με την περσινή σεζόν, φέτος έχουν γίνει περισσότερα λάθη και έχουν μαζευτεί λιγότερα αμυντικά ριμπάουντ, όμως, καταγράφεται μεγάλη άνοδος και βελτίωση στο τρίποντο (στο 38,2% το ποσοστό φέτος συνολικά στο πρωτάθλημα).

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ