el
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ντέρμπι σε όλη την γηραιά ήπειρο!

Περισσότερο από έναν αιώνα κρατάει η ποδοσφαιρική αντιπαλότητα μεταξύ των Αθλέτικ Μπιλμπάο και Ρεάλ Σοσιεδάδ με το μεταξύ τους ματς να είναι γνωστό ως το ντέρμπι των Βάσκων. Η Μπιλμπάο, που είναι και η μία από τις τρεις ομάδες της Ισπανίας που δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ από την μεγάλη κατηγορία (μαζί με Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα) έχει να επιδείξει περισσότερους τίτλους στη συλλογή της ενώ εδώ και πολλά χρόνια είναι η μόνη ομάδα που εξακολουθεί να αγωνίζεται μόνο με παίκτες που έχουν Βάσκικη υπηκοότητα. Δεν υπάρχει βέβαια κάποιος νόμος που να το υπαγορεύει, πρόκειται για προφορική δέσμευση που πάρθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1910 και ισχύει μέχρι σήμερα και φυσικά αφορά μόνο παίκτες και όχι προπονητές.

Δεν χρησιμοποιούσε πάντα μόνο Βάσκους η Μπιλμπάο. Την πρώτη 10ετία της ζωής της είχε αρκετούς Αγγλους, αλλά από το 1912, αυτό άλλαξε και η απόφαση αυτή συνεχίζει να ισχύει μέχρι σήμερα. Το σκεπτικό για αυτή την απόφαση ; «Με το ταλέντο που υπάρχει και την υποστήριξη του κόσμου, δεν χρειάζονται ξένοι».  

Η Ρεάλ Σοσιεδάδ τώρα, έπαψε να χρησιμοποιεί το μοντέλο με τη χρησιμοποίηση μόνο παικτών με Βάσκικη υπηκοότητα το 1989. Ενας ξένος παίκτης που σύνδεσε το όνομά του με τη Σοσιεδάδ και τη χώρα ματς, ήταν ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς (171 συμ/ 92 γκολ), αγωνιζόμενος σε αυτή σε δύο περιόδους (1996-99, 2001-07).

Παρά την αντιπαλότητα μεταξύ των δύο ομάδων, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις παικτών και προπονητών που πέρασαν και από τις δύο ομάδες. Αυτή την εποχή, Μπιλμπάο και Σοσιεδάδ, τις συνδέει ο Ινίγκο Μαρτίνεθ. Ο 27χρονος διεθνής (με την Ισπανία) κεντρικός αμυντικός αποκτήθηκε τον Ιανουάριο του 2018 αντί 32 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε στην ρήτρα του. Αυτό θα είναι το δεύτερο ντέρμπι του Μαρτίνεθ με τη νέα του ομάδα και το πρώτο στο «Σαν Μαμές», έδρα της Αθλέτικ.

Οι δύο ομάδες με το μεταξύ τους ματς το βράδυ της Παρασκευής (05/10, 22:00) ανοίγουν τον… χορό των μεγάλων αγώνων το προσεχές τριήμερο. Από την αγωνιστική της Πριμέρα Ντιβιζιόν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναμέτρηση Βαλένθια – Μπαρτσελόνα και την τελευταία να ζητά την επιστροφή στις νίκες στο πρωτάθλημα μετά από τρία ματς (0-2-1). Τελευταία φορά που ηττήθηκε στο «Μεστάγια», το 2008 για το Κύπελλο (2-3). Ο απολογισμός της ως φιλοξενούμενη από τη Βαλένθια είναι 29 νίκες, 6 ισοπαλίες και 6 ήττες (από το 1993 έως σήμερα).

Το ντέρμπι του Λάζαρου…

Με κεντρικό πρόσωπο τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο, ο οποίος το καλοκαίρι αποχώρησε ως πρωταθλητής από την ΑΕΚ για να ενταχθεί στον Ολυμπιακό, θα διεξαχθεί το βράδυ της Κυριακής (07/10, 20:30) ένα από τα κλασικά ντέρμπι της Σούπερ Λίγκα, στο ΟΑΚΑ.

Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος και ο Κώστας Φορτούνης, πλέον αμφότεροι του Ολυμπιακού, είναι οι δύο από τους πέντε παίκτες από όσους διαθέτουν στο ρόστερ τους οι δύο ομάδες που έχουν σκοράρει σε ντέρμπι μεταξύ των δύο αντιπάλων.

Μάλιστα, στη νίκη με ανατροπή (3-2) στο τελευταίο χρονικά ματς μεταξύ των δύο, στο ΟΑΚΑ, ο Χριστοδουλόπουλος είχε σκοράρει για λογαριασμό της ΑΕΚ με απευθείας εκτέλεση φάουλ (το 2-2), ένα γκολ που ήταν μέσα στα καλύτερα του 2018 στον κόσμο. Πέτρος Μάνταλος, Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι και Γιώργος Γιακουμάκης – και οι τρεις της ΑΕΚ – οι άλλοι παίκτες που έχουν βρει δίχτυα σε ντέρμπι μεταξύ ΑΕΚ – Ολυμπιακού και εξακολουθούν να βρίσκονται στο ρόστερ των δύο ομάδων.

Σε ότι αφορά συνολικά τους πρώτους σκόρερ των δύο ομάδων σε ντέρμπι, πρώτος με 10 γκολ είναι Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς (Ολυμπιακός) και ακολουθούν με 9 γκολ οι Θωμάς Μαύρος (ΑΕΚ), Γιώργος Σιδέρης (Ολυμπιακός) και με 7 ο Ντέμης Νικολαΐδης (ΑΕΚ).

Ο τίτλος περνάει από το «Ανφιλντ»

Όλα έχουν αρχίσει ιδανικά για τη Λίβερπουλ ώστε να διεκδικήσει τη φετινή Πρέμιερ Λιγκ, πιο «ζεστά» από ποτέ, την τελευταία 3ετία. Ενα επίπεδο πάνω βάσει ρόστερ συγκριτικά με την περσινή σεζόν, παραμένει αήττητη στο πρωτάθλημα και διαθέτει μία από τις τρεις καλύτερες επιθέσεις στην κατηγορία.

Υποδέχεται την πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι την Κυριακή (07/10, 18:30) σε ένα ματς σημαντικού βαθμολογικά χαρακτήρα, μεταξύ δύο ομάδων που θέλουν τον τίτλο. Από τον Απρίλιο του 2017 παραμένει αήττητη στο γήπεδό της η Λίβερπουλ σε επίπεδο Πρέμιερ Λιγκ. Δεκάξι νίκες και 7 ισοπαλίες ο απολογισμός της στο διάστημα αυτό. Η Σίτι ηττήθηκε ως φιλοξενούμενη στο πρωτάθλημα για τελευταία φορά, στο αντίστοιχο περσινό ματς, στο «Ανφιλντ». Εκτοτε μετράει 8 νίκες και 2 ισοπαλίες.

Η παράδοση είναι με τη Λίβερπουλ (48 νίκες, 14 ισοπαλίες, 19 ήττες σε όλες τις διοργανώσεις ως γηπεδούχος) η οποία μετρά και 4 σερί νίκες επί της Σίτι ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης.

Παραδοσιακό ντέρμπι στην Μπουντεσλίγκα

Το μεγάλο ντέρμπι είναι με την Ντόρτμουντ, αλλά το παραδοσιακό είναι με την Μπορούσια Γκλάντμπαχ για την Μπάγερν Μονάχου. Τις δύο ομάδες χωρίζουν μόνο λίγοι μήνες ζωής, με την Μπάγερν να ιδρύεται Φεβρουάριο του 1900 και την Μπορούσια τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

Τη δεκαετία του 1970 αναπτύχθηκε έντονα, όταν πρωταγωνιστούσαν στην Ευρώπη. Τρία σερί Τσάμπιονς Λιγκ για την Μπάγερν και δύο ΟΥΕΦΑ για την Γκλάντμπαχ κατέκτησαν από το 1974 έως το 1980.

Συντριπτική η παράδοση για την Μπάγερν (37-11-3 από το 1965), ωστόσο τα τελευταία χρόνια η Γκλάντμπαχ έχει κάνει τις εκπλήξεις της στο «Αλιάνζ Αρίνα», εκεί που οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν το Σαββάτο (06/10, 19:30) στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής της φετινής Μπουντεσλίγκα.

Classico στην Πορτογαλία

Ο περσινός τίτλος κρίθηκε ουσιαστικά στο μεταξύ τους ματς, με την Πόρτο να επικρατεί 1-0 στην έδρα της Μπενφίκα για την 30 αγωνιστική και να συνεχίζει τη θετική παράδοση των τελευταίων ετών. Τη σεζόν 2013-14 νίκησε τελευταία φορά ως γηπεδούχος και έκτοτε η Πόρτο μετράει 2 νίκες και ισάριθμες ισοπαλίες στο «Ντα Λουζ» της Λισσαβώνας. Η Μπενφίκα ηττήθηκε φέτος μόνο από την Μπάγερν Μονάχου ενώ μία ήττα στο σύνολο της σεζόν έχει μέχρι στιγμής και η Πόρτο.

Ο Φερνάντο Σάντος είναι ένας από τους 11 ανθρώπους που έχουν υπάρξει προπονητές και των δύο ομάδων ενώ σε ότι αφορά τους παίκτες, ο Ζλάτκο Ζάχοβιτς, παίκτης με μικρή θητεία στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό, έχει φορέσει τη φανέλα και των δύο. Ενας από τους 35 συνολικά παίκτες που έχουν αγωνιστεί και με τις δύο ομάδες, οι οποίες θα αναμετρηθούν το βράδυ της Κυριακής (07/10, 19:30).

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ