el
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οδηγός eSports: Κατηγορίες, δημοφιλή παιχνίδια & στοίχημα

Τα eSports αποτελούν τη νέα τάση της εποχής. Μία ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία με φανατικούς υποστηρικτές στις νεότερες γενιές που έχουν μεγαλύτερη εξοικείωση με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και τις βίντεο κονσόλες.

Τα Electronic Sports (συντομογραφία eSports) αποτελούν ουσιαστικά μία νέα μορφή αθλητισμού όπου Video Gamers μετέχουν σε τουρνουά και ανταγωνίζονται σε γνωστά videogames.

Πλέον υπάρχουν επαγγελματικές ομάδες και στα πρωταθλήματα προσφέρονται έπαθλα αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Εδώ στην Ελλάδα είναι ενδεικτικό πως ο Παναθηναϊκός, ο Αρης και η ΑΕΚ έχουν ιδρύσει τμήματα eSports.

Πολλά τουρνουά προσελκύουν πολύ μεγάλο κοινό, χιλιάδες άνθρωποι παρακολουθούν ζωντανά τα events και φυσικά πολλοί περισσότεροι διαδικτυακά. Το ενδιαφέρον για τα eSports αυξάνεται διαρκώς. Οχι μόνο από αυτούς που ενδιαφέρονται να παίξουν ή απλά να παρακολουθήσουν αλλά και από εκείνους που επιθυμούν να παίξουν στοίχημα σε διαγωνισμούς βιντεοπαιχνιδιών.

How to become a Professional Gamer and Make Money Gaming

Πολλοί δεν μπορούν να διανοηθούν ότι ένα video game μπορεί να αποτελέσει την αρένα για επαγγελματικό ηλεκτρονικό αθλητισμό. Τα eSports όμως ήρθαν για να μείνουν.

Είναι άγνωστο αν θα φτάσουν ποτέ σε επίπεδο να είναι τόσο δημοφιλή όπως τα real life αθλήματα, εντούτοις το γεγονός ότι υπάρχουν τουρνουά σχεδόν καθημερινά τα κάνει προσιτά σε όλους. Επίσης η ποικιλία των παιχνιδιών είναι μεγάλη επομένως μπορεί να καλυφθεί και ο πιο απαιτητικός.

Οι περισσότεροι τύποι των video games έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε eSport. Μερικοί τύποι βέβαια είναι πιο δημοφιλείς. Αυτήν τη στιγμή στα ανταγωνιστικά ηλεκτρονικά παιχνίδια κυριαρχούν πέντε κατηγορίες.

Multiplayer Online Battle Arena (MOBA) Games

GameBench reveals the most fluid and lag-free MOBA games on mobile

Σε αυτό τον τύπο παίζουν πολλοί παίκτες σε μία online μάχη, η οποία βασίζεται σε στρατηγική και δράση. Τα περισσότερα από αυτά τα παιχνίδια είναι ομαδικά, με κάθε ομάδα να αποτελείται από έναν αριθμό εικονικών χαρακτήρων.

Ο κάθε παίκτης ελέγχει έναν χαρακτήρα και πρέπει να συνεργάζεται με τους συμπαίκτες του για να επιτύχουν έναν συγκεκριμένο στόχο. Αυτός συνήθως είναι να σκοτώσεις την αντίπαλη ομάδα ή να καταστρέψεις τη βάση της.

Στα MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) Games κάθε χαρακτήρας έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και ικανότητες που μπορούν να βελτιωθούν κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού για να τον καταστήσουν πιο ικανό και αποτελεσματικό.

Η ιστορία των ΜOBA ξεκίνησε το 1998 όταν ένας video gamer σχεδίασε έναν χάρτη για το παιχνίδι στρατηγικής StarCraft. Αυτή η ιδέα έδωσε την έμπνευση για τη δημιουργία ενός νέου είδους. Εκτοτε τα MOBA είναι από τα πιο δημοφιλή βιντεοπαιχνίδια στον κόσμο.

league of legends novibet

Το League of Legends, το DOTA 2, το Smite, το Heroes of the Storm, το Heroes of Newerth, το Vainglory, το Clash Royale και το Defense of the Ancients είναι μερικά από αυτά που εμφανίζονται σε κορυφαίους επαγγελματικούς διαγωνισμούς eSports παγκοσμίως.

First Person Shooter (FPS) Games

20 Best FPS Games for PC - Games Bap

Αυτό είναι ένα από τα πιο δημοφιλή είδη βίντεο παιχνιδιών καθώς τα πρώτα παιχνίδια FPS αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του ’70 και εκτοξεύτηκαν το ’90. Σήμερα η σχεδίαση ασφαλώς είναι πολύ καλύτερη, ωστόσο η κεντρική ιδέα παραμένει η ίδια.

Δηλαδή οι παίκτες βλέπουν το παιχνίδι από την οπτική γωνία του χαρακτήρα που ελέγχουν για να χρησιμοποιούν διάφορα όπλα για να πολεμήσουν αντιπάλους χαρακτήρες. Και εδώ υπάρχουν συνήθως συγκεκριμένοι στόχοι που πρέπει να ολοκληρώσει ο κάθε παίκτης.

Αυτήν τη στιγμή τα FPS αντιπροσωπεύουν το 1/3 των πωλήσεων παγκοσμίως σε videogames. Εκτός από single player υπάρχουν εκδόσεις multi-player και co-op. Φυσικά τα FPS είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα και σε μεγάλα επαγγελματικά τουρνουά eSports.

Ένα από τα σημαντικότερα παιχνίδια αυτής της σειράς είναι το Counter-Strike Global Offensive, όπου αντιμάχονται δύο ομάδες. Η μία προσπαθεί είτε να βάλει μία βόμβα, είτε να κρατήσει ομήρους, η αντίπαλη προσπαθεί να αποτρέψει το ενδεχόμενο να μπει βόμβα και να διασώσει τους ομήρους.

Άλλη μία σειρά παιχνιδιών είναι το Halo, το οποίο πρωτοαναπτύχθηκε το 2002 για το Xbox. Στη συνέχεια κυκλοφορήσαν νέες εκδόσεις, ωστόσο οι συνεχείς αλλαγές στον σχεδιασμό και τη μορφή του παιχνιδιού μείωσαν τη δημοτικότητά του. Η τελευταία έκδοση ωστόσο αναπτύχθηκε ειδικά με βάση τα eSports και το Halo πέρασε σε φάση ανάκαμψης με το επιτυχημένο Halo Championship Series Pro League.

Το Battlefield κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 2002. Από τότε έχουν υπάρξει πολλά πακέτα επέκτασης και νέες εκδόσεις. Οι περισσότερες κυκλοφορίες έχουν επικεντρωθεί στην online μορφή του παιχνιδιού και για πολλούς παίκτες γεγονός που το καθιστά ιδανικό για τουρνουά eSports.

Μία από τις πιο γνωστές σειρές όλων των εποχών είναι το Call of Duty. Ξεκίνησε το 2003 όταν κυκλοφόρησε το COD για τα Microsoft Windows. Σύντομα υπήρξαν εκδόσεις για φορητούς υπολογιστές και κονσόλες. Το παιχνίδι αρχικά είχε θέμα το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό άλλαξε με την κυκλοφορία του Modern Warfare το 2007, αλλά οι μεταγενέστερες εκδόσεις επέστρεψε στην εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το COD παραμένει ένα από τα παιχνίδια που συνήθως παίζουν σε διαγωνισμούς esports.

Αλλα τέτοια παιχνίδια είναι το Fortnite Battle Royale, το PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG), το, Overwatch, το Quake, το Unreal Tournament, το Painkiller, το CrossFire ή το Team Fortress 2.

Fighting/Combat Games

Αυτό είναι ίσως το πιο κλασικό είδος βίντεο παιχνιδιού το οποίο συναντάται εδώ και δεκαετίες. Τα περισσότερα παιχνίδια αυτού του είδους ακολουθούν παρόμοια μορφή, δηλαδή κάθε παίκτης ελέγχει έναν χαρακτήρα και παλεύει ενάντια σε έναν άλλον χαρακτήρα.

Τα ματς συνήθως χωρίζονται σε γύρους με χρονικό όριο και στόχος είναι να καταφέρεις στον αντίπαλο όσο το δυνατόν περισσότερα χτυπήματα ή δυνατόν να τον βγάλεις νοκ άουτ. Ο παίκτης που θα κερδίσει έναν συγκεκριμένο αριθμό γύρων είναι ο νικητής.

Το πιο δημοφιλές σε αγώνες eSports είναι το Street Fighter. Πρόκειται για ένα κλασικό παιχνίδι το οποίο κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1987 από την Capcom. Εκτοτε φυσικά προέκυψαν πολλές νέες εκδόσεις με βελτιωμένα γραφικά.

Στην ίδια κατηγορία ανήκει επίσης το Super Smash Bros που βγήκε πρώτη φορά το 1999 για το Nintendo 64, αλλά και τα Tekken, Killen Instinct.

Real-Time Strategy (RTS) Games

RTS Games MEGAPACK vr 3D model | CGTrader

Τα περισσότερα παιχνίδια στρατηγικής σε πραγματικό χρόνο περιλαμβάνουν συνδυασμό διαχείρισης πόρων και μάχης. Οι παίκτες προσπαθούν στις πλείστες των περιπτώσεων να καταστρέψουν έναν ή περισσότερους αντιπάλους όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ενώ παράλληλα υπερασπίζονται τη δική τους βάση.

Στα RTS (Real Time Strategy) ο κάθε παίκτης έχει τη δυνατότητα να χτίσει διάφορες δομές που βοηθούν τη δημιουργία πόρων και διάφορες μονάδες που επιστρατεύονται σε άμυνα και επίθεση.

Τα RTS είναι παιχνίδια όπου οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με βάση γεγονότα και αλλαγές που συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο. Είναι εξαιρετικά δημοφιλή για τη χρήση ενός παίκτη, αλλά λιγότερο για multiplayer.

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες εξαιρέσεις. Το καλύτερο παράδειγμα είναι το Starcraft II, το οποίο έθεσε ένα νέο πρότυπο για τα βιντεοπαιχνίδια που βασίζονται σε στρατηγική. Το Starcraft II διαδραμάτισε επίσης βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της βιομηχανίας eSports, δεδομένου ότι ένα από τα πρώτα βιντεοπαιχνίδια που αξιοποιήθηκε ως μαζικό θέαμα σε μεγάλο κοινό και ζωντανό ακροατήριο.

Αλλα παιχνίδια αυτού του είδους είναι το Warcraft III, το Age of Empires και το World in Conflict.

Sports and Racing Games

Rocket League's 4th Birthday | Rocket League® - Official Site

Τα αθλητικά βιντεοπαιχνίδια και της ταχύτητας αποτελούν εδώ και καιρό μέρος της σκηνής των eSports. Δεν είναι τόσο διαδομένα όπως τα προηγούμενα είδη, ωστόσο υπάρχουν μερικά παιχνίδια που κάνουν την εμφάνισή τους σε πρωταθλήματα υψηλού προφίλ.

Μία από τις πιο γνωστές σειρές παιχνιδιών είναι ασφαλώς το FIFA της ΕΑ Sports. Το αρχικό παιχνίδι κυκλοφόρησε ως FIFA International Soccer το 1993. Εκτοτε ακολούθησαν πάνω από 20 νέες εκδόσεις και κάθε χρόνο η τελευταία έκδοση αναμένεται με ανυπομονησία.

Τα περισσότερα αθλητικά βιντεοπαιχνίδια βασίζονται σε πραγματικά αθλήματα αλλά το Rocket League είναι από τις εξαιρέσεις. Μοιάζει λίγο με το ποδόσφαιρο, αλλά δεν έχει ποδοσφαιριστές, αντίθετα περιλαμβάνει τη χρήση οχημάτων με ρουκέτα για να μετακινήσει ο παίκτης την μπάλα προς το αντίπαλο τέρμα με στόχο να σκοράρει.

Πολλοί μεγάλοι διαγωνισμοί έχουν συμπεριλάβει το Rocket League, όπως αυτοί που διοργανώνονται από το ESL και το Major League.

Αλλα διαδεδομένα παιχνίδια αυτού του είδους είναι το ΝΒΑ2Κ, το Need for Speed και το Pro Evolution Soccer.

Υπόλοιπες κατηγορίες

Update 5.10 | World of Tanks Blitz

Φυσικά υπάρχουν και άλλου είδους παιχνίδια που δεν συγκαταλέγονται στις παραπάνω κατηγορίες. Πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα το World of Tanks, το Hearthstone, το Guild Wars 2 ακόμη και το πασίγνωστο σε όλους Tetris.

Το World of Tanks όπως αναφέρει και το όνομά του αφορά μία μάχη με τεθωρακισμένα. Ο παίκτης επιλέγει με ποιο τανκ θα παίξει από μία γκάμα μεγαλύτερη των 400 και μπαίνει στη μάχη ενάντια σε άλλους αντιπάλους. Ο στόχος είναι να καταστρέψει όλα τα εχθρικά οχήματα ή να καταλάβει τη βάση της αντίπαλης ομάδας.

hearthstone novibet

Το Hearthstone από τη μεριά του έχει αποδειχθεί ιδανικό για διαγωνισμούς eSports και παρότι δεν είναι τόσο δημοφιλές όπως το World of Warcraft έχει φανατικό κοινό. Η λογική είναι απλή, πρόκειται για turn-based card game, δηλαδή ο κάθε παίκτης παίζει στη σειρά του και προσπαθεί να καταστρέψει τον αντίπαλο. Οι παίκτες ελέγχουν ένα ήρωα και χρησιμοποιούν κάρτες και κρυστάλλους για να κάνουν τις κινήσεις τους. Οι χαρακτήρες και οι κάρτες είναι επηρεασμένες από το  World of Warcraft.

Τα σημαντικότερα πρωταθλήματα

League of Legends World Championship

Το πρώτο τουρνουά που έγινε το 2009 αρχικά προσέφερε στους νικητές 100.000 δολάρια. Η συνέχεια ήταν εκθετική καθώς μετά από δέκα χρόνια τα έπαθλα για τους νικητές ήταν 2,3 εκατομμύρια δολάρια! Λόγω της δημοτικότητας του παιχνιδιού πλέον οι χορηγοί των πρωταθλημάτων είναι μεγάλα Brands όπως η MasterCard, η Red Bull, η Louis Vuitton και πολλά άλλα.

DOTA 2 The International

Το πρώτο τουρνουά του DOTA 2 είχε ως έπαθλο 1,6 εκατομμύρια δολάρια ενώ το 2021 το τουρνουά έδωσε στους νικητές το ποσό των 40 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό ρεκόρ για τα eSports.

Call of Duty World League Championship

Ο πρώτος διαγωνισμός COD διεξήχθη το 2013. Το main event διοργανώνεται στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Καλιφόρνια, ωστόσο διεξάγονται περιφερειακά προκριματικά σε όλο τον κόσμο.

Fortnite World Cup Finals

Το τουρνουά του Fortnite έδωσε το 2019 15,3 εκατομμύρια δολάρια το οποίο είναι ποσό ρεκόρ για solo κατηγορία στα eSports.

Major League Gaming Pro Circuit

Πρόκειται για μία σειρά τουρνουά που διεξάγεται στις ΗΠΑ και στον Καναδά από το 2002. Διαθέτει ποικιλία διαφορετικών παιχνιδιών σε διάφορες διαφορετικές πλατφόρμες.

Evolution Championship Series

Συνήθως αναφέρεται ως EVO. Πρόκειται για ετήσιο διαγωνισμό και είναι ένας από τους πιο μακροχρόνιους στα eSports. Διεξάγεται κάθε χρόνο από το 1996.

Smite World Championship

Είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός Smite. Διεξάγεται κάθε χρόνο τον Ιανουάριο και περιλαμβάνει 10 προκριματικές ομάδες.

Apex

Αυτό το τουρνουά πραγματοποιείται στο Νιου Τζέρσι και επικεντρώνεται στα fighting games. Διεξάγεται κάθε χρόνο από το 2009. Το κύριο παιχνίδι είναι το Super Smash Bros, αλλά συμπεριλαμβάνονται και άλλα παιχνίδια.

Capcom Cup

Εστιάζει κυρίως στο Street Fighter και διεξάγεται ετησίως στην Αμερική. Μία σειρά από προκριματικούς γύρους πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, το γνωστό Capcom Pro Tour.

eGames

Διεθνής διαγωνισμός που έχει χαρακτηριστεί ως «Ολυμπιακοί Αγώνες». Ξεκίνησε από τη Διεθνή Επιτροπή eGames το 2016 και διεξάγεται κάθε δύο χρόνια.

Πού μπορείς να παρακολουθήσεις eSports;

Υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες όπου μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει eSports. Δύο από τις μεγαλύτερες είναι το Twitch.TV και το HLTV.org.

Αυτές οι τοποθεσίες προσφέρουν ζωντανές ροές για σχεδόν όλους τους μεγάλους διαγωνισμούς αλλά και για μικρότερους. Επίσης φιλοξενούν μαγνητοσκοπήσεις αυτών των διαγωνισμών, ώστε να μπορείτε να παρακολουθήσετε το γεγονός όποτε θέλετε.

YouTube's exclusive Activision esports deal is a blow to Twitch ...

Περιστασιακά μεταδίδονται αγώνες και στην τηλεόραση, κυρίως στην Αμερική, αν και ακόμη ως τηλεοπτικό προϊόν δεν έχει γίνει αρκετά mainstream. Το ESPN πάντως και άλλοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς έχουν αρχίσει να εκπέμπουν μερικά από τα μεγαλύτερα γεγονότα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι πάνω από τα δύο τρίτα των οπαδών των eSports παρακολουθούν επαγγελματικούς διαγωνισμούς για να βελτιώσουν τις δικές τους δεξιότητες. Επίσης όποιος νομίζει ότι τα eSports αφορούν μόνο τους άντρες κάνει λάθος: το 40% των οπαδών αντιπροσωπεύεται από γυναίκες!

Πόσα λεφτά κερδίζουν οι επαγγελματίες παίκτες;

Για να παίξεις το μόνο που χρειάζεται είναι ένας υπολογιστής ή μια κονσόλα παιχνιδιών και πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο να γίνεις επαγγελματίας gamer.

Οι ομάδες και οι παίκτες που κερδίζουν τους μεγάλους διαγωνισμούς είναι απίστευτα εξειδικευμένοι. Για να φτάσει κάποιος σε αυτό το επίπεδο χρειάζεται αφοσίωση και εντατική πρακτική.

How to Become a Professional Gamer

Οι κορυφαίοι παίκτες κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Τα ακριβή ποσά βέβαια ποικίλλουν, καθώς οι παίκτες κερδίζουν χρήματα μέσω πολλαπλών πηγών. Το χρηματικό έπαθλο είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για τους περισσότερους παίκτες, αλλά κάποιοι κερδίζουν πολλά μέσω χορηγιών.

5 Δεξιότητες που χρειάζεται για να γίνει κάποιος επαγγελματίας στα eSports

Επικοινωνία

Το να παίζει κάποιος σε μια ομάδα eSports απαιτεί να μπορεί να επικοινωνήσει με την ομάδα του γρήγορα και αποτελεσματικά.

Αφοσίωση

Το να παίζεις επαγγελματικά σε μια ομάδα eSports χρειάζεται άπειρες ώρες προπόνησης ώστε να γίνεις πραγματικά καλός.

Κριτική Σκέψη

Η κριτική σκέψη και τα αντανακλαστικά είναι αυτό που θα κάνει την διαφορά όταν μιλάμε για millisecond τα οποία μπορεί να καθορίσουν το αποτέλεσμα και το έπαθλο.

Multitasking

Το να μπορείτε να κάνετε διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα είναι μια δεξιότητα που θα ξεχωρίσει στο τέλος της ημέρας τους απλούς παίκτες από τους καλύτερους.

Αποφασιστικότητα

Η αποτυχία είναι δεδομένη κάποια στιγμή. Το θέμα είναι πως την διαχειρίζεται κάποιος και πόσο αποφασισμένος είναι να προσπαθήσει ξανά και ξανά μέχρι να τα καταφέρει.

Στοίχημα και eSports

Πλέον οι στοιχηματικές εταιρείες όπως η Novibet, εκτός από τα διαδεδομένα στοίχημα σε ποδόσφαιρο και στοίχημα σε μπάσκετ προσφέρουν στους πελάτες τους την δυνατότητα να στοιχηματίσουν και για τα μεγάλα τουρνουά eSports.

Στοίχημα League of Legends

Εάν είστε λάτρης του League of Legends και παρακολουθείτε τις μεγάλες διοργανώσεις και γνωρίζετε τις δυνατότητες των μεγάλες ομάδες που συμμετέχουν, στην Novibet σας δίνεται η δυνατότητα για στοίχημα στο League of Legends. Εκτός από τον νικητή του αγώνα προσφέρονται και επιπλέον ειδικά στοιχήματα.

Στοίχημα DOTA 2

Άλλο ένα eSport για το οποίο διοργανώνονται επίσημα τουρνουά με πολύ μεγάλες ομάδες και αντίστοιχα πολύ μεγάλους χορηγούς. Η Novibet προσφέρει στοίχημα για το DOTA 2 με ανταγωνιστικές αποδόσεις.

Στοίχημα Counter Strike: GO

Το αγαπημένο Counter Strike για το οποίο διοργανώνονται μεγάλα τουρνουά έχει μεγάλο κοινό. Στην Novibet θα βρείτε την επιλογή για στοίχημα για το Counter Strike.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ