el
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι μεγάλες μεταγραφές στην Ευρώπη

Ρεκόρ, με πέντε μήνες καθυστέρησης

Εντέλει, όπου υπάρχει… καπνός, υπάρχει και φωτιά. Αυτό επιβεβαιώθηκε με τη μεταγραφή του Φελίπε Κουτίνιο στην Μπαρτσελόνα από την Λίβερπουλ. Το… φλερτ κρατούσε από το καλοκαίρι, με τον 25χρονο Βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό να φάνταζε ως ιδανικός αντικαταστάτης του Νέιμαρ, μετά την αποχώρηση του τελευταίου με προορισμό το Παρίσι και την Παρί Σεν Ζερμέν.

Το κόστος της μεταγραφής του Κουτίνιο ανέρχεται σε 142 εκατομμύρια ευρώ, μαζί με τα μπόνους συμμετοχών. Ο Κουτίνιο ήταν και ο παίκτης για τον οποίο δαπανήθηκαν τα περισσότερα χρήματα στην Ευρώπη την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο (ολοκληρώνεται στις 31/01 στα περισσότερα πρωταθλήματα).

Ο γεννημένος το 1992 μέσος από την Βραζιλία, ήρθε στην Ευρώπη το 2008 για χάρη της Ιντερ, ενώ έχει αγωνιστεί πλην της Λίβερπουλ (2013-18) και στην Εσπανιόλ (2012). Πλην του Κουτίνιο, η Μπαρτελόνα απέκτησε και τον Κολομβιανό αμυντικό Γιεράι Μίνα έναντι 12 εκατομμυρίων ευρώ, από την Παλμέιρας.

Επιστροφή στη Μαδρίτη

Αποκτήθηκε αρχικά το 2010 από την Ατλέτικο Μαδρίτης, σε μία εποχή που είχε στην επίθεση τους Κουν Αγουέρο και Ντιέγκο Φορλάν. Μετά την αποχώρηση του τελευταίου, o Ντιέγκο Κόστα άρχισε να θεωρείται αναντικατάστατος, ενώ τη σεζόν 2012-13 ήταν και ο κορυφαίος σκόρερ στην Πριμέρα Ντιβιζιόν. Η συνέχεια (2014-15) τον φέρνει στην Τσέλσι, στην οποία έμεινε για μία 4ετία, πριν την επιστροφή του στη Μαδρίτη τον Ιανουάριο του 2018. Μάλιστα, στο πρώτο ματς που φόρεσε και πάλι τη φανέλα της Ατλέτικο, φρόντισε να σκοράρει (σε αγώνα Κυπέλλου με την Γέιδα). Το ποσό που δαπανήθηκε για τον… επαναπατρισμό του (πολιτογραφημένος Ισπανός είναι ο Βραζιλιάνος) δεν έχει γνωστοποιηθεί επίσημα από καμία πλευρά.

Από την Ισπανία, ξεχωρίζει στην τρέχουσα μεταγραφική περίοδο και η αποχώρηση του Σεντρίκ Μπακαμπού από την Βιγιαρεάλ, με τον επιθετικό από το Κονγκό να αποκτάται από την Μπεγίνγκ Γκουόν της Κίνας έναντι 35 εκατομμυρίων ευρώ. Στην Κίνα συνεχίζει και ο Χαβιέ Μαστσεράνο, με τον Αργεντινό αμυντικό μέσο να αποχωρεί από την Μπαρτσελόνα με προορισμό την Χεμπέι, έναντι 10 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τα Ισπανικά μέσα.

Λεφτά υπάρχουν, αλλά στην Αγγλία

Τα οικονομικά δεδομένα στην Πρέμιερ Λιγκ είναι διαφορετικά. Καμία ομάδα στο Νησί δεν έχει πρόβλημα να ξοδέψει. Αυτό τον Ιανουάριο η ομάδα που έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη ήταν η Λίβερπουλ. Είχε άλλωστε «ζεστό χρήμα» από την πώληση του Κουτίνιο και απέκτησε έναντι 75 εκατομμυρίων λιρών τον κεντρικό αμυντικό Βίρτζιλ Φαν Ντάικ από την Σαουθάμπτον.

Η μεταγραφή που έκανε αίσθηση, είναι η απόκτηση του Αλέξις Σάντσεζ από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο απέκτησε τον Χιλιανό εξτρέμ από την Αρσεναλ και έδωσε ως αντάλλαγμα τον Αρμένιο μέσο, Χένρικ Μικιταριάν. Ξεχωρίζει ακόμα το διπλό μεταγραφικό χτύπημα της Εβερτον. Απέκτησε έναντι 20 εκατομμυρίων λιρών τον Θίο Γουόλκοτ από την Αρσεναλ και τον Τούρκο επιθετικό, Σενκ Τοσούν, έναντι 27 εκατομμυρίων από την Μπεσίκτας.

Δρομολόγιο Ελλάδα – Αγγλία και αντίστροφα

Κάτοικος Λονδίνου έγινε πριν λίγο καιρό ο Κωνσταντίνος Μαυροπάνος, με την Αρσεναλ να τον αποκτά έναντι 2.1 εκατομμυρίων ευρώ από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ο 20χρονος κεντρικός αμυντικός, που χαρακτηρίζεται για την ικανότητα στο ψηλό παιχνίδι, όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει στο ρόστερ της Αρσεναλ από φέτος (αρχικά υπήρχε η εκτίμηση πως θα δοθεί δανεικός).

Το αντίθετο… δρομολόγιο από τον Μαυροπάνο, έκανε ο Κέβιν Μιραλάς. Μεταξύ της Εβερτον και του Ολυμπιακού επήλθε συμφωνία και έτσι ο Βέλγος εξτρέμ επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό των «Πειραιωτών» ως δανεικός μέχρι το τέλος της περιόδου. Ο 30χρονος αγωνίστηκε αρχικά στον Ολυμπιακό την διετία 2010-12, κατακτώντας ισάριθμα πρωταθλήματα ενώ το 2011-12 αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ της Σούπερ Λίγκα.

Εκ των μεταγραφών που ξεχωρίζουν, συγκαταλέγεται ακόμα η απόκτηση του Ιρανού μέσου, Σοτζέι Μασούντ από την ΑΕΚ (από Πανιώνιο) και του Βραζιλιάνου μέσου Μάρσιο Αζεβέντο από τον ΠΑΟΚ (ως δανεικός από την Σαχτάρ).

Στο μέτωπο των αποχωρήσεων τώρα, πριν λίγη ώρα ανακοινώθηκε η παραχώρηση του Βιγιαφάνες από τον Παναθηναϊκό στην Αλάνιασπορ, ενώ ανοικτά παραμένουν πολλά ζητήματα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, όπως οι περιπτώσεις των Εμενίκε, Ζντιέλαρ, Μίλιτς (Ολυμπιακός), Κουτρουμπή και Μολέντο (ΠΑΟ). Από τον Παναθηναϊκό έχουν υπάρξει στο μεταξύ αρκετές αποχωρήσεις, με κυριότερες των Βιγιαφάνες και Τσάβεζ (φορ, σε Ουρακάν).

Ο επαναπατρισμός του «Λας»

Χαρακτηρίστηκε ως ο νέος Κλοντ Μακελελέ. Και σαν τέτοιος, αποκτήθηκε τη σεζόν 2005-06 από την Τσέλσι, προερχόμενος από την Χάβρη, ως ένα από τα μεγάλα ταλέντα της Γαλλίας. Στην ομάδα δεν βρήκε πάντως τον χρόνο που επιθυμούσε, όπως και στην Αρσεναλ, την επόμενη χρονια. Η άνοδος άρχισε από την Πόρτσμουθ (2008-09), για να ακολουθήσει μία γεμάτη τριετία στην Ρεάλ Μαδρίτης και παράλληλα η καθιέρωση εκείνη την εποχή στην εθνική ομάδα της Γαλλίας. Μετά τη Ρεάλ ακολούθησε μία διετία στην Ρωσία και ακολούθως η Μαρσέιγ (2015-17), πριν περάσει ένα… φεγγάρι στην Αλ Τζαζίρα στα Η.Α.Ε.  Από τις 23/01, ανήκει στο δυναμικό της Παρί Σεν Ζερμέν, με τον 32χρονο αμυντικό μέσο να επιστρέφει σε πάτρια εδάφη.

Η απόκτηση του Λασανά Ντιαρά από την Παρί Σεν Ζερμέν είναι μία από τις λίγες κινήσεις που ξεχωρίζουν την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο στην Λιγκ1. Ενδιαφέρουσες θεωρούνται οι κινήσεις της Σεντ Ετιέν, που απέκτησε ως ελεύθερο από την Ντόρτμουντ τον Σέρβο στόπερ, Νέβεν Σούμποτιτς και τον Γαλλο αμυντικό μέσο, Γιαν Μβιλά.

Με λίγα ή καθόλου χρήματα

Αρκετές (76 μέχρι στιγμής), αλλά καμία μεγάλη μεταγραφή δεν έχει πραγματοποιηθεί την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο στην Ιταλία. Οι περισσότερες ομάδες δαπάνησαν λίγα ή καθόλου χρήματα, αποκτώντας στην πλειονότητα παίκτες με τη μορφή δανεισμού. Ο Χαράλαμπος Λυκογιάννης σε μία από τις τελευταίες χρονικά κινήσεις θα συνεχίσει την καριέρα του στην Κάλιαρι (από Στουρμ Γκρατς).

Ουσιαστικά, από τις μέχρι στιγμής κινήσεις, ξεχωρίζει ο δανεισμός του Βραζιλιάνου μέσου Ραφίνια στην Ιντερ (από Μπαρτσελόνα) και ο δανεισμός του Μαουρίτσιο Λέμος (Ουρουγουανός στόπερ) από την Λας Πάλμας στην Σασσουόλο.

Γύρισε σπίτι του

Στην πόλη που γεννήθηκε και στην ομάδα που έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα, αρχικά στα τμήματα υποδομής και έπειτα σε επαγγελματικό επίπεδο, επέστρεψε ο Ολλανδός Ρόμπιν Φαν Πέρσι. Ο λόγος για την Φέγενοορντ, με την οποία υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας 18 μηνών και ενδεχομένως το τελευταίο στην μεγάλη καριέρα του 34χρονου επιθετικού.

Πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Ολλανδίας (50 γκολ σε 101 συμμετοχές), έκανε καριέρα στην Αγγλία με τις φανέλες των Αρσεναλ (2004-12) και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2012-15) για να ακολουθήσει το πρωτάθλημα Τουρκίας και η Φενερμπαχτσέ. Αρχισε την καριέρα του στην Φέγενοορντ το 2000 σε επαγγελματικό επίπεδο, πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ εκείνης τη σεζόν 2000-01. Στον τελικό (3-2 την Ντόρτμουντ), είχε αγωνιστεί μάλιστα ως βασικός. Συνολικά στην καριέρα του μετράει 549 συμμετοχές και 248 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ