el
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ποδόσφαιρο: Οι 5 κανονισμοί που διχάζουν (poll)

Το ποδόσφαιρο και οι κανονισμοί του έδιναν και πάντα θα δίνουν τροφή για κουβέντα, όπως και πολλές διαφορετικές απόψεις. Διαβάστε που προκύπτουν οι περισσότερες διαφωνίες. Εσείς, τι θα αλλάζατε;

Η τεχνολογία και η χρήση του VAR άλλαξε το παιχνίδι προς το καλύτερο. Μπορεί και όχι, προχωράμε.

Οι μεγάλες καθυστερήσεις που προκαλούνται και το γεγονός πως έχει χαθεί ο ενθουσιασμός από τον κόσμο από τη στιγμή που δεν ξέρει αν θα πρέπει να πανηγυρίσει το γκολ της ομάδας του (μέχρι να επανεξεταστεί η φάση), είναι οι κυριότεροι λόγοι που το μέτρο του Video Assistant Referee (VAR) αμφισβητείται έντονα.

Στην αρχή, το VAR αντιμετωπίστηκε θετικά από την πλειονότητα των παικτών και των φιλάθλων. Η αλόγιστη χρήση του όμως και οι πολλές διακοπές που το συνοδεύουν, έχουν στερήσει τον αυθορμητισμό. Ακόμα, παρότι κάποιοι κανόνες μοιάζουν ξεκάθαροι, στην πράξη δεν είναι.

Πάμε να δούμε 5 διαφορετικές κατηγορίες κανονισμών που ίσως χρήζουν επανεξέτασης.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ

Οι κανόνες αναφορικά με το χέρι είναι απλοί (;). Στις ακόλουθες περιπτώσεις, ακόμα και όταν είναι ακούσιο το χέρι, δίνεται φάουλ:

  • Οταν η μπάλα καταλήγει στα δίχτυα έχοντας βρει στο χέρι επιτιθέμενου
  • Οταν ο επιτιθέμενος αποκτά έλεγχο/κατοχή της μπάλας έχοντας βρει στο χέρι του και εφόσον από αυτό το πλεονέκτημα μπαίνει γκολ ή προκαλείται ευκαιρία για γκολ

Στη θεωρία, όλα καλά. Στην πράξη, οι διατητές τα θαλάσσωσαν. Ακυρώθηκαν γκολ γιατί η μπάλα βρήκε σε χέρι, χωρίς ο εμπλεκόμενος να αποκτά πλεονέκτημα ή να δημιουργεί με αυτόν τον τρόπο ευκαιρία. Ακυρώθηκαν γκολ ακόμα και στο build up, πολλά δευτερόλεπτα πριν η μπάλα καταλήξει στα δίχτυα.

Liverpool vs Man City: VAR, handball rule and baffling ...

Το πιο «τρανταχτό» παράδειγμα αφορά την αναμέτρηση Μάντσεστερ Σίτι – Τότεναμ στις 19 Αυγούστου 2019 (2-2) όταν ακυρώθηκε το γκολ της Σίτι στις καθυστερήσεις.

Ο Ζεσούς σκόραρε από τη μικρή περιοχή μετά από εκτέλεση κόρνερ αλλά το γκολ δεν μέτρησε. Ο διαιτητής επανεξέτασε τη φάση μέσω του VAR, είδε πως πριν φτάσει η μπάλα στον σκόρερ, είχε ακουμπήσει το χέρι του Λαπόρτ – που ήταν ξεκάθαρα ακούσιο, αφού ήταν σε διεκδίκηση – όμως η απόφαση του διαιτητή μέσω του VAR ήταν να ακυρωθεί το γκολ.

[totalpoll id=”9731″]

ΠΟΛΛΑ ΟΦΣΑΪΝΤ, ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΓΚΟΛ

Πολύ περισσότερα πλέον είναι τα γκολ που ακυρώνονται μετά από χρήση VAR, αφού πλέον οι αποστάσεις μετριούνται σε βαθμό χιλιοστού.

Είναι ένα μέτρο που έχει εξοργίσει αρκετό κόσμο σε όλη την Ευρώπη, αφού πλέον έχει χαθεί το πλεονέκτημα υπέρ του επιτιθέμενου και κυρίως, έχει χαθεί ο ενθουσιασμός. Το ποδόσφαιρο άλλωστε είναι στιγμές, και αυτές έχουν χαθεί σε μεγάλο βαθμό μετά τη χρήση της τεχνολογίας.

Premier League to consider VAR changes over 'armpit offside' calls ...

Ο Αρσέν Βενγκέρ, που πλέον είναι μέλος της επιτροπής της FIFA (διευθυντής ανάπτυξης ποδοσφαίρου), πρότεινε την αλλαγή του κανονισμού: «Να μην είναι οφσάιντ, όταν οποιοδήποτε μέλος του σώματος που μπορεί να σκοράρει (κεφάλι, πόδι) βρίσκεται στην ίδια γραμμή με τον τελευταίο αμυντικό, ακόμα και αν άλλα μέλη του σώματος είναι πιο μπροστά».

Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ικανοποιητική λύση. Στο κρίκετ, μάλιστα, ο κανονισμός αποδέχεται ότι η τεχνολογία δεν μπορεί να είναι πάντα ακριβής. Βέβαια, εκεί γίνεται πρόβλεψη για την πορεία της μπάλας, ενώ στο ποδόσφαιρο είναι απλά μία γραμμή που πρέπει να μπει σωστά.

[totalpoll id=”9733″]

ΤΑ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΓΚΟΛ

Ο κανονισμός των εκτός έδρας γκολ ευνοεί ξεκάθαρα τους φιλοξενούμενους, όταν μετά το δεύτερο παιχνίδι υπάρχει συνολική ισοπαλία και οι ομάδες οδηγούνται σε ημίωρη παράταση: αν βάλουν γκολ οι φιλοξενούμενοι, οι γηπεδούχοι υποχρεώνονται να σκοράρουν δύο φορές.

Away goals rule is outdated - Wenger - YouTube

Ο Αρσέν Βενγκέρ «φωνάζει» εδώ και χρόνια για την κατάργηση αυτού του κανονισμού. «Ο τωρινός κανονισμός ενθαρρύνει τον γηπεδούχο να κοιτάξει πρώτα την άμυνά του, γιατί το να μη δεχθεί γκολ είναι ζωτικής σημασίας».

Πράγματι, μιλάμε για έναν αρχαίο κανονισμό, που ήθελε να δώσει ένα πλεονέκτημα στις φιλοξενούμενες ομάδες, σε εποχές που τα ταξίδια και τα εκτός έδρας παιχνίδια ήταν δύσκολα και χωρίς τηλεοπτική κάλυψη.

[totalpoll id=”9735″]

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΑΛΤΙ

Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι δεν είναι δίκαιο μία πρόκριση ή ακόμα περισσότερο, ένας τίτλος, να κρίνεται από τη διαδικασία των πέναλτι.

Υφίσταται, όμως, καλύτερη λύση; Να παίζουν μήπως οι ομάδες μετά και την ημίωρη παράταση, μέχρι να σκοράρει κάποια από τις δύο; Ή να διεξάγεται τρίτο παιχνίδι, όπως παλιά;

How England ended their penalties curse | UK News | Sky News

Τα πέναλτι είναι μεν ψυχοφθόρα διαδικασία για τους εμπλεκόμενους, παράλληλα όμως συναρπαστική και έντονη για όλους τους ουδέτερους.

[totalpoll id=”9737″]

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΩΝ

Οι τερματοφύλακες αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους κανονισμούς, απολύτως λογικά. Για παράδειγμα, δεν μπορεί το παιχνίδι να συνεχιστεί, αν ένας τερματοφύλακας δέχεται τις πρώτες βοήθειες.

Τι συμβαίνει, όμως, με την υπερπροστασία που έχουν σε διεκδικήσεις της μπάλας; Κάθε φορά που αγγίζεται ένας τερματοφύλακας, σφυρίζεται φάουλ. Κάτι που δεν ισχύει με όλους τους υπόλοιπους παίκτες, αφού το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα επαφής.

Everton goal: Why VAR did not call a foul on Manchester United ...

Μήπως να χαλαρώσει λίγο ο κανονισμός σε αυτό το θέμα; Οπου υπάρχει φάουλ, όπως συμβαίνει σε όλα τα σημεία του γηπέδου, προφανώς να σφυρίζεται. Οχι όμως σε κάθε επαφή με επιτιθέμενο που διεκδικεί την μπάλα.

[totalpoll id=”9739″]

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ