el
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ολυμπιακός – ΑΕΚ: Ντέρμπι τίτλου στο «Γ. Καραϊσκάκης»

Διανύουμε την 20η αγωνιστική στη Σούπερ Λίγκα, η οποία παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον ως προς τις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας και την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Τρεις ομάδες εδώ και καιρό έχουν ξεχωρίζει στη «μάχη» για την κατάκτηση της πρώτης θέσης και κατά συνέπεια του τίτλου. ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός και ΑΕΚ.

Ολυμπιακός και ΑΕΚ αναμετρώνται σήμερα (04/02) στην έδρα του Ολυμπιακού, το γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» στην τρίτη (από τις τέσσερις φορές που θα βρεθούν αντίπαλοι φέτος) και ενδεχομένως κρισιμότερη μεταξύ τους αναμέτρηση.  Το εν λόγω είναι το ένα από τα έξι μεγάλα ντέρμπι μέχρι τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου.  Τα επόμενα ντέρμπι στο πρωτάθλημα: 20η αγωνιστική (04/02): Ολυμπιακός – ΑΕΚ. 23η αγωνιστική (25/02): ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός. 24η αγωνιστική (04/03): Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. 25η αγωνιστική (11/03): ΠΑΟΚ – ΑΕΚ. 26η αγωνιστική (18/03): ΑΕΚ – Παναθηναϊκός. 29η αγωνιστική (29/04): Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ.

Θύρα 7 και Μπάγεβιτς

Συμπληρώνονται 37 χρόνια από την τραγωδία της θύρας 7, στις 08/02/1981. Φίλαθλοι στην προσπάθειά τους να αποχωρήσουν από τη θύρα στο τέλος του αγώνα Ολυμπιακός – ΑΕΚ (6-0) βρήκαν τις πόρτες κλειστές (ή μισόκλειστες σύμφωνα με τις μαρτυρίες), με συνέπεια να υπάρξει συνωστισμός, ποδοπατήματα και εν τέλει να θρηνήσουμε θύματα από ασφυξία. Είκοσι ένα άτομα έχασαν τη ζωή τους και πολλοί περισσότεροι τραυματίστηκαν εκείνο το βράδυ και συνέθεσαν τη χειρότερη τραγωδία που έχει βιώσει η ελλάδα, στον αθλητισμό.  Ιδιαιτερότητα, το γεγονός πως η θύρα 7 δεν οδηγούσε απευθείας στις κερκίδες αλλά υπήρχε και μία στοά 50 μέτρων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ορατότητα για τον κόσμο που είχε εγκλωβιστεί και το κακό να πάρει σύντομα διαστάσεις.

Κοινό χαρακτηριστικό εκείνης της περιόδου με τη φετινή, το γεγονός πως η αναμέτρηση αφορούσε την 20η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Με λίγες μέρες διαφορά από την θλιβερή αυτή επέτειο, Ολυμπιακός και ΑΕΚ θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι στο ίδιο γήπεδο και την ίδια αγωνιστική…

Τις δύο ομάδες, στις δύο αυτές εποχές, ενώνει ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ο 69χρονος πλέον Σέρβος, αγωνιζόταν στην τραγωδία της θύρας 7 ως παίκτης στην ΑΕΚ, ενώ έχει διατελέσει και στις δύο ομάδες ως προπονητής. Μάλιστα τόσο με την ΑΕΚ (1988-96, 2002-04) όσο και με τον Ολυμπιακό 1996-99, 2004-05), έχει κατακτήσει από 4 πρωταθλήματα. Και στις δύο περιπτώσεις, ΑΕΚ και Ολυμπιακός στην πρώτη θητεία του Μπάγεβιτς επέστρεψαν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 10 σεζόν.  Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς –  που από το 2011 είναι αντιπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Ανάπτυξης της ΟΥΕΦΑ – έχει αυτή τη στιγμή στην ΑΕΚ τον ρόλο του εκτελεστικού διευθυντή.

Κορυφαίοι Παπαϊωάνου και Τζόρτζεβιτς

Μεγαλύτερος σκόρερ όλων των εποχών σε ντέρμπι Ολυμπιακού – ΑΕΚ (ανεξαρτήτως έδρας και μόνο για το πρωτάθλημα), είναι ο Μίμης Παπαϊωάννου. Εχει σημειώσει 14 γκολ, φορώντας τη φανέλα της ΑΕΚ από το 1962 έως το 1979. Σε όσα ματς σκόραρε, η ομάδα του παράλληλα δεν ηττήθηκε (επτά νίκες και 5 ισοπαλίες). Για την περίπτωση του Μίμη Παπαϊωάννου, αξίζει να σημειωθεί πως το 1965 ενδιαφέρθηκε να τον αποκτήσει η Ρεάλ Μαδρίτης, προσφέροντας τότε 4 εκατομμύρια δραχμές στην ΑΕΚ, με την τελευταία να αρνείται.

Οπως έχει σημειώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του πριν λίγα χρόνια στην Καθημερινή: «Στο δείπνο που έκανε η ΑΕΚ στην αποστολή της Ρεάλ, ήλθε ο Πούσκας και με γύρευε. Όταν πλησίασε στο τραπέζι μου, ίδρωσα. Τον κοιτούσα στα μάτια και δεν πίστευα ότι ο μεγάλος Φέρεντς Πούσκας μιλούσε σε μένα. Μου είπε ότι είμαι καλός παίκτης, ότι θα με πάρουν και μου έδωσε δύο συμβουλές. Η πρώτη να είμαι ήρεμος, να τρώω και να κοιμάμαι καλά. Η δεύτερη να μάθω να παίζω χωρίς την μπάλα. Από τότε είχαν οι άνθρωποι κατά νου το ποδόσφαιρο που παίζει τώρα, πενήντα χρόνια μετά, η Μπαρτσελόνα. Κίνηση χωρίς την μπάλα. Και σκέφτηκα εγώ ο πονηρός: Αν δεν την έχω εγώ την μπάλα, ποιος άλλος αξίζει να την έχει; Γράψαμε μια επιστολή και τη στείλαμε στη Ρεάλ, λέγοντας πως αν με ήθελε, μπορούσα να πάω στην Ισπανία, να μην παίξω ένα χρόνο και να κάνω δελτίο μετά. Το επέτρεπαν αυτό οι κανονισμοί. Η Ρεάλ μου απάντησε ότι αρχή της ήταν να μη χαλάει τις σχέσεις της με τις ομάδες. Αν με έδινε η ΑΕΚ, καλώς. Αν όχι, δεν θα προχωρούσε η μεταγραφή, όπως δεν προχώρησε».

Από πλευράς Ολυμπιακού, κορυφαίος σκόρερ στα ντέρμπι με την ΑΕΚ είναι ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς. Ο Σέρβος αγωνίστηκε με τα «ερυθρόλευκα» από το 1996 έως το 2009 και σκόραρε 10 φορές απέναντι στην ΑΕΚ σε αγώνα πρωταθλήματος. Σε όσα ματς επίσης βρήκε δίχτυα, η ομάδα του δεν ηττήθηκε (οκτώ νίκες και 2 ισοπαλίες).

Οι Θωμάς Μαύρος (ΑΕΚ, 9 γκολ), Γιώργος Σιδέρης (Ολυμπιακός, 9 γκολ) και Ντέμης Νικολαΐδης (ΑΕΚ, 7 γκολ), συνθέτουν την πρώτη 5άδα των σκόρερ στην ιστορία των ντέρμπι μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού.

Από όσους βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ρόστερ των δύο ομάδων, οι πρώτοι σκόρερ στα ντέρμπι είναι οι Κώστας Φορτούνης (Ολυμπιακός, 2 γκολ), Κέβιν Μιραλάς (Ολυμπιακός, 2 γκολ) και Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος (ΑΕΚ, 2 γκολ).

«Κόκκινη» η παράδοση στο πρωτάθλημα

Εξι σερί νίκες επί της ΑΕΚ ως γηπεδούχος, μετράει σε επίπεδο πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός. Τη σεζόν 2010-11 ήταν η τελευταία φορά που η φιλοξενούμενη επικράτησε στο «Γ. Καραϊσκάκης» στο πρωτάθλημα, με τον Ολυμπιακό να μετρά έκτοτε μόνο νίκες και με γκολ 20-1. Στην πρόσφατη παράδοση μεταξύ των δύο ομάδων, η ΑΕΚ μετρά 2 νίκες και 1 ισοπαλία στις 4 πιο πρόσφατες επισκέψεις της, τα 3 από αυτά τα ματς ήταν όμως για το Κύπελλο.  Συνολικά, με τον Ολυμπιακό ως γηπεδούχο και από την αγωνιστική περίοδο 1994-95 σε όλες τις διοργανώσεις, οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί 27 φορές. Δεκαπέντε νίκες έχει ο Ολυμπιακός, 7 η ΑΕΚ ενώ 7 ματς έληξαν ισόπαλα.

Στο ματς του πρώτου γύρου στη φετινή Σούπερ Λίγκα, η ΑΕΚ επικράτησε 3-2 με ανατροπή, μία αναμέτρηση που ο Ολυμπιακός είχε στην τεχνική ηγεσία τον Μπέσνικ Χάσι, αποτέλεσμα που είχε και σαν συνέπεια την αποχώρησή του από την τεχνική ηγεσία των Πειραιωτών, με τον Τάκη Λεμονή να τον διαδέχεται και έπειτα να αναλαμβάνει τον πάγκο των πρωταθλητών ο Οσκαρ Γκαρθία.

Μάλιστα, ο νυν προπονητής του Ολυμπιακού, με τον προπονητή της ΑΕΚ, Μανόλο Χιμένεθ, έχουν τεθεί αντιμέτωποι και σαν παίκτες, σε αγώνα Μπαρτσελόνα – Σεβίλλη, στις οποίες αγωνίστηκαν αντίστοιχα στο πρωτάθλημα της χώρας τους.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ