el
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Παναθηναϊκός vs Ερ. Αστέρας: Για το 9/9 το «τριφύλλι»

Μόνο νίκες εντός έδρας σε πρεμιέρα Euroleague για τον Παναθηναϊκό. Επιστροφή Γκιστ ως αντίπαλος μετά από μία επταετία στους «πράσινους». Ντεμπούτο στην Ευρώπη για Φριντέτ και Τζόνσον.

Με στόχο αντίστοιχο με πέρσι, να είναι τουλάχιστον στις 8 κορυφαίες ομάδες, αρχίζει τις υποχρεώσεις του στην Ευρωλίγκα απόψε (3/10, 21:00) ο Παναθηναϊκός.

Θυμηθείτε ΕΔΩ το preview της φετινής Euroleague.

Οι αλλαγές συγκριτικά με την περσινή σεζόν είναι αρκετές, με πρώτη αυτή στη θέση του προπονητή και την ανάληψη της ηγεσίας από τον Αργύρη Πεδουλάκη (τρίτη θητεία), αντί του Ρικ Πιτίνο που δεν μπορούσε να συνεχίσει στην Ελλάδα για προσωπικούς λόγους.

Ο Έλληνας προπονητής θα στηριχθεί στο μεγαλύτερο μέρος του περσινού βασικού κορμού, πλαισιωμένο από τους Τζίμι Φριντέτ και Ουέσλι Τζόνσον. Αμφότεροι παίκτες με θητεία στο ΝΒΑ.

Ο Φριντέτ, χαρισματικός σκόρερ, θεωρείται κλασικός σουτέρ και θα είναι λογικά το βασικό δυάρι (μπορεί να αγωνιστεί και στη θέση «3») ενώ ο Τζόνσον μπορεί να αγωνιστεί τόσο ως τριάρι (η φυσική του θέση) αλλά και ως τεσσάρι.

Νικ Καλάθης στον άσο, Γιώργος Παπαγιάννης στη θέση «5», Ιωάννης Παπαπέτρου στο «3» και Ντεσόν Τόμας στο «4» είναι οι άλλοι παίκτες που αναμένεται να τραβήξουν φέτος το… κουπί στην όλη προσπάθεια του «εξάστερου» για διάκριση.

Μάλιστα, ο Φριντέτ, δηλώνει έτοιμος να γίνει ο ηγέτης της ομάδας, εντός και εκτός παρκέ, σημειώνοντας πως θέλει να φέρει τη νοοτροπία νικητή, αλλά και επισημαίνοντας εν όψει της πρεμιέρας, πως πρώτος στόχος είναι η πρόκριση στα πλέι οφ.

Ο Παναθηναϊκός αρχίζει τις φετινές υποχρεώσεις του στην Ευρώπη από το ΟΑΚΑ, εκεί που μετράει μόνο νίκες σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις που έκανε πρεμιέρα στη διοργάνωση ως γηπεδούχος. Στα 5 από τα 8 αυτά ματς, νίκησε με διαφορά μεγαλύτερη των 10 πόντων.

 

Θετική παράδοση, πλην της πρεμιέρας, έχει και συνολικά ο Παναθηναϊκός απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα. Στα πέντε ματς που τον έχει υποδεχθεί μετράει 4 νίκες και 1 ήττα ενώ συνολικά, ανεξαρτήτως διοργάνωσης, το «τριφύλλι» προηγείται με 6-4 στις νίκες.

Το 2017-18 η ελληνική ομάδα επικράτησε και στα δύο ματς της κανονικής περιόδου, με 69-63 στο Βελιγράδι και 91-71 στην Αθήνα.

Με τα «ερυθρόλευκα» ο Τζέιμς Γκιστ

Ένας από τους παίκτες που αποχώρησαν στο τέλος της περσινής σεζόν από τον Παναθηναϊκό, είναι ο Τζέιμς Γκιστ, ο οποίος πάντως δεν θα είναι και ο μοναδικός πρώην «πράσινος» που διαθέτει στο ρόστερ του ο Ερυθρός Αστέρας. Την πράσινη φανέλα φόρεσαν κατά το παρελθόν και οι Στράτος Περπέρογλου και Όγκνιεν Κούζμιτς.

Μετά από 7 χρόνια και 162 συμμετοχές στην Ευρωλίγκα, ο Γκιστ αποχώρησε με προορισμό το Βελιγράδι. Ο 32χρονος σέντερ/πάουερ φόργουορντ, θα βρεθεί για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τον Παναθηναϊκό, με τον οποίο κατέκτησε 5 πρωταθλήματα και 6 Κύπελλα Ελλάδος.

Ο Ερυθρός Αστέρας έχει εμπιστευτεί από πέρσι την τεχνική ηγεσία στον Μίλαν Τόμιτς. Διατηρήθηκε ο κορμός που φέτος πλαισιώθηκε πλην του Τζέιμς Γκιστ και από τους Λορέντζο Μπράουν και Ντέρικ Μπράουν.

Ο πρώτος είναι 29 ετών, πλέι μέικερ και έχει περισσότερα από 100 ματς στο ΝΒΑ (από 2013 έως το 2018-19). Αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2019 από το Τορόντο ενώ τελείωσε τη σεζόν στην Κίνα. Ο Ντέρικ, αγωνίζεται ως τεσσάρι, έχει επίσης θητεία στο ΝΒΑ (2009 με 2012) και την 3ετία 2015-18 έπαιζε στην Εφές (το 2018-19 έμεινε εκτός δράσης).

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ