el
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παναθηναϊκός vs Ολυμπιακός: Τα 5 πρόσωπα του ντέρμπι

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή έχοντας ξεκινήσει άσχημα τη σεζόν με μόλις έναν βαθμό σε τρεις αγωνιστικές.

Αντίθετα, ο Ολυμπιακός έχει κάνει το απόλυτο στη Super League 1 και προέρχεται από την ισοπαλία (2-2) με την Τότεναμ στο Τσάμπιονς Λιγκ, όντας ανταγωνιστικός στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η κατάσταση των δύο ομάδων είναι εκ διαμέτρου αντίθετη, όμως στη μητέρα των μαχών προγνωστικά δεν χωρούν.

Πάμε να δούμε τα κεντρικά πρόσωπα του 199ου ντέρμπι των δύο «αιώνιων» αντιπάλων.

Γιώργος Δώνης: Ίσως το τελευταίο του χαρτί

Ο Γιώργος Δώνης έχει συνδέσει το όνομά του με την ιστορία του Παναθηναϊκού ως ποδοσφαιριστής και ποτέ δεν έκρυψε ότι όποτε κάθεται στον πάγκο του «τριφυλλιού» αισθάνεται πολλά περισσότερα, νιώθει τεράστια ευθύνη και δεν είναι απλά μία ακόμη ημέρα στη δουλειά.

Image result for Γιώργος Δώνης


Ως εκ τούτου, η βαριά ήττα με 4-0 στη Θεσσαλονίκη από την Αρη πλήγωσε τον Δώνη, ο οποίος αναπόφευκτα σκέφτηκε την παραίτηση. Τελικά, η διοίκηση των «πράσινων» στήριξε τον 50χρονο τεχνικό και στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό έχει την ευκαιρία να γυρίσει το χαρτί.

Ο Δώνης ως προπονητής θα συμπληρώσει την Κυριακή 600 επαγγελματικούς αγώνες, έχοντας εκτός από την Ελλάδα θητεύσει σε Κύπρο και Ασία. Τον Ολυμπιακό τον έχει αντιμετωπίσει 21 φορές από τον ρόλο του τεχνικού με ΑΕΛ, ΑΕΚ, Ατρόμητο, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό και ο απολογισμός του είναι 2 νίκες, 5 ισοπαλίες, 14 ήττες και γκολ 11-34.

Όντας ποδοσφαιριστής ο Δώνης έπαιξε κόντρα στον Ολυμπιακό οχτώ φορές σε επίπεδο Α’ κατηγορίας με τις φανέλες του ΠΑΣ Γιάννινα, του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ. Σε αυτά τα οχτώ ματς δεν κατάφερε να σκοράρει, όμως ηττήθηκε μόνο μία φορά από τους «ερυθρόλευκους» (3-4-1).

Βέβαια, οι φίλοι του «τριφυλλιού» θυμούνται ακόμη το καθοριστικό γκολ που είχε πετύχει τον Μάρτιο του 1995 στο παλιό «Γ. Καραϊσκάκης» για τα προημιτελικά του κυπέλλου.

Ο Παναθηναϊκός είχε χάσει το πρώτο παιχνίδι με 1-2 από τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, στη ρεβάνς όμως επικράτησε με 3-2 και πήρε την πρόκριση. Ο Δώνης τότε είχε ισοφαρίσει σε 2-2 με λόμπα στο 71ο λεπτό και λίγο αργότερα κέρδισε το πέναλτι με το οποίο ο Βαζέχα ολοκλήρωσε την ανατροπή, πριν ο Βάντσικ αποκρούσει πέναλτι του Αλεξανδρή στις καθυστερήσεις.

Ο Παναθηναϊκός μετέπειτα έφτασε στον τελικό, κέρδισε 1-0 την ΑΕΚ στην παράταση και κατέκτησε το νταμπλ.

Νίκος Νταμπίζας: Ο πρώην «ερυθρόλευκος»

Τον Μάιο του 2018 επέστρεψε στον Παναθηναϊκό ως τεχνικός διευθυντής για δεύτερη φορά μετά τη θητεία του το 2013-14. Το χαμηλών τόνων προφίλ του δεν έδωσε τροφή για ιδιαίτερες αντιδράσεις από τους φίλους του Παναθηναϊκού αναφορικά με το «ερυθρόλευκο» παρελθόν του.

Ο Νταμπίζας μαζί με τον Δώνη βοήθησαν τα μέγιστα πέρυσι ώστε να χτιστεί μία ανταγωνιστική ομάδα παρά το γεγονός ότι υπήρχε περιορισμός μεταγραφών. Το «τριφύλλι», λοιπόν, μολονότι ξεκίνησε τη σεζόν με -6 βαθμούς, απέφυγε τις κακοτοπιές και έβαλε τις βάσεις για κάτι καλύτερο φέτος.

Image result for Νίκος Νταμπίζας


Ο Νταμπίζας αγωνίστηκε 3,5 χρόνια με τη φανέλα του Ολυμπιακού και κατέκτησε ένα πρωτάθλημα το 1997 πριν πάρει μεταγραφή το 1998 στη Νιούκαστλ, με την οποία πραγματοποίησε σπουδαία καριέρα.

Μαζί με τον Δώνη, που το 1996 μεταγράφηκε στην Μπλάκμπερν (πρωταθλήτρια Αγγλίας το 1996) αλλά και τους Ζαγοράκη, Μπορμπόκη, Γεωργιάδη, ήταν και αυτός ανάμεσα στους Έλληνες που κυνήγησαν το αγγλικό όνειρο.

Και μάλιστα το έπιασε, αφού ακόμη και σήμερα οι οπαδοί της Νιούκαστλ μνημονεύουν τον Νίκο Νταμπίζα και κυρίως εκείνο το γκολ που είχε κρίνει το καυτό ντέρμπι Tyne-Wear κόντρα στη «μισητή» Σάντερλαντ, το 2002.

Ο Νταμπίζας ως ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού αγωνίστηκε τρεις φορές εναντίον του Παναθηναϊκού έχοντας απολογισμό δύο νίκες και μία ισοπαλία. Μετά την επιστροφή του από την Αγγλία φόρεσε τη φανέλα της Λάρισας και αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό 11 φορές με απολογισμό 0-3-8.

Δημήτρης Κολοβός: Ο άτυχος

Ιδιαίτερο θα είναι το ντέρμπι της Κυριακής και για τον Κολοβό. Ο διεθνής επιθετικός το 2013 σε ηλικία 20 ετών τότε, είχε πάρει μεταγραφή από τον Πανιώνιο στον Ολυμπιακό.

Άπαντες μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για το ταλέντο του, ωστόσο στους «ερυθρόλευκους» δεν πήρε τις ευκαιρίες που ήθελε και ποτέ δεν κατάφερε να καθιερωθεί. Ο Ολυμπιακός τον παραχώρησε δύο φορές δανεικό στον Πανιώνιο και κατόπιν στη Μαλίν, πριν ο βελγικός σύλλογος αποκτήσει τελικά τα δικαιώματά του.

Ακολούθησαν η Βίλεμ, η Ομόνοια, η επιστροφή στην εθνική Ελλάδος και από τη φετινή σεζόν ο Παναθηναϊκός. Για τον Κολοβό, που πέρασε δύο ρήξεις χιαστού στην καριέρα του και τίποτα δεν του έχει έρθει εύκολα, το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό είναι ασφαλώς ένα ματς αποδείξεων για τον ίδιο.

Στο παρελθόν έχει αντιμετωπίσει πέντε φορές τους «ερυθρόλευκους» με τη φανέλα του Πανιώνιου έχοντας απολογισμό 0-2-3. Τη σεζόν μάλιστα 2014/15 στο 2-2 της Νέας Σμύρνης είχε σημειώσει και γκολ ανοίγοντας το σκορ στο 25’.

Ματιέ Βαλμπουενά: O… έφηβος

Ο Ματιέ Βαλμπουενά αποτελεί την ατραξιόν του φετινού Ολυμπιακού. Ο πολύπειρος Γάλλος μπορεί να έχει πατήσει τα 34, όμως μάχεται σαν έφηβος και η παρουσία του αποτελεί έμπνευση για όλους τους υπόλοιπους.

Image result for Ματιέ Βαλμπουενά


Ο Βαλμπουενά έχει βιώσει από πρώτο χέρι τα μεγάλα γαλλικά ντέρμπι κόντρα στην Παρί Σ.Ζ. φορώντας τη φανέλα της Μαρσέιγ. Έχει πάρει γεύση από τα μοσχοβίτικα ντέρμπι παίζοντας για τη Ντιναμό. Ξέρει τι εστί τουρκικό ντέρμπι στην Πόλη ανάμεσα σε Φενέρ – Γαλατά ή Φενέρ – Μπεσίκτας. Ήρθε η ώρα τώρα να προσθέσει στις σπουδαίες παραστάσεις του και το «αιώνιο» ελληνικό ντέρμπι.

Πολλοί μπορεί να αντιμετώπισαν με καχυποψία την προσθήκη του το περασμένο καλοκαίρι, όμως ο Γάλλος άσος αποδεικνύεται λίρα εκατό για τον Πέδρο Μαρτίνς, καλύπτει επάξια το κενό του Κώστα Φορτούνη, έχει άψογη ποδοσφαιρική επικοινωνία με τον άλλο καθοριστικό παίκτη στην επιθετική λειτουργία του Ολυμπιακού, Ντανιέλ Ποντένσε και τα νούμερά του προς το παρόν είναι εντυπωσιακά.

Σε 10 συμμετοχές φέτος σε Τσάμπιονς Λιγκ (έξι στα προκριματικά) και πρωτάθλημα Ελλάδος ο Ματιέ Βαλμπουενά μετράει τέσσερα γκολ και επτά ασίστ παίζοντας 728 λεπτά!

Πέδρο Μαρτίνς: Τα ντέρμπι του Πορτογάλου

Ο Πέδρο Μαρτίνς με τη δουλειά του έχει ισχυροποιήσει τη θέση του στο λιμάνι και στο πρόσφατο 4-0 του Ολυμπιακού επί της Κράσνονταρ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, το όνομά του έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών της ομάδας.

Image result for Πέδρο Μαρτίνς


Την περσινή σεζόν ο απολογισμός του Πορτογάλου τεχνικού στα μεγάλα παιχνίδια με Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ ήταν δύο νίκες (με Παναθηναϊκό εκτός, ΑΕΚ εντός), δύο ισοπαλίες (με Παναθηναϊκό εντός, ΑΕΚ εκτός) και δύο ήττες (με ΠΑΟΚ).

Φέτος, ο Μαρτίνς ευελπιστεί ακόμη καλύτερες επιδόσεις στα ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος καθώς διαπίστωσε στην πράξη πως μία στραβή σε τέτοιου είδους ματς στην Ελλάδα προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Την περσινή σεζόν μετά την ήττα με 0-1 από τον ΠΑΟΚ, είχε ακολουθήσει η ήττα με 3-1 στο Μιλάνο από τη Μίλαν για το Γιουρόπα Λιγκ, το 1-1 στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ να ισοφαρίζει στο 91’ και αμέσως μετά η ήττα στο Ηράκλειο από τον ΟΦΗ.

Σε εκείνο το σημείο της σεζόν το μέλλον του Μαρτίνς στον Ολυμπιακό ήταν στο αέρα. Τελικά η διοίκηση των «ερυθρόλευκων» έκανε υπομονή και ο Πορτογάλος τεχνικός κέρδισε το στοίχημα της παραμονής παρότι η χρονιά έκλεισε χωρίς κάποιον τίτλο.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ