el
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΠΑΟΚ: 4+1 φορές στην Ευρώπη που τα έφερε… Τούμπα

Ο στόχος της πρόκρισης είναι κομβικός για τον Δικέφαλο του Βορρά τόσο για τον ίδιο και τη βελτίωση της θέσης του στο UEFA Ranking όσο και για την Ελλάδα, η οποία παλεύει να μπει στην πρώτη 15άδα ώστε να μην χάσει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο από το 2021.

Ο ΠΑΟΚ μετέχει στα ευρωπαϊκά κύπελλα από τη σεζόν 1965/1966 και η εφετινή είναι η 38η ευρωπαϊκή συμμετοχή της ιστορίας του. Σε αυτά τα 53 χρόνια έχει σημειώσει πέντε ανατροπές στη ρεβάνς σε νοκ άουτ αναμετρήσεις και τώρα ψάχνει την έκτη κόντρα στην πρωταθλήτρια Σλοβακίας.

Θα καταφέρει ο ΠΑΟΚ να βρεθεί στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ;

Πάμε να θυμηθούμε τις πέντε φορές που ο ΠΑΟΚ ενώ ηττήθηκε στο πρώτο παιχνίδι έφερε τούμπα την κατάσταση στον επαναληπτικό και προκρίθηκε.

9 Νοεμβρίου 2000: ΠΑΟΚ – Ουντινέζε 3-0

Ο ΠΑΟΚ το φθινόπωρο του 2000 αντιμετώπισε την Ουντινέζε για τον δεύτερο γύρο του κυπέλλου UEFA.

Τότε η ομάδα του Ούντινε ήταν από τις πιο υπολογίσιμες του Καμπιονάτο και την προηγούμενη σεζόν είχε τερματίσει 6η στη Serie A. Στο πρώτο ματς ο ΠΑΟΚ στάθηκε εξαιρετικά στο «Φρίουλι» και δέχθηκε πίεση μόνο προς το τέλος με τον Μαρτζιότα να έχει δοκάρι στο 85’ και τελικά να δίνει τη νίκη στους Ιταλούς με γκολ στο 94’ (1-0).

Στον επαναληπτικό της κατάμεστης Τούμπας ο Δικέφαλος του Βορρά πέτυχε τη μεγαλύτερη ανατροπή της ιστορίας του. Το ματς κυλούσε στο 0-0, ώσπου ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έκανε κίνηση ματ φέρνοντας από τον πάγκο τον Πατρίσιο Καμπς στο 64ο λεπτό.

Ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός χρειάστηκε μόλις εννιά λεπτά για να σκοράρει με κεφαλιά και να ισοφαρίσει το σκορ του πρώτου αγώνα. Η αναμέτρηση οδηγήθηκε στην παράταση και εκεί ο Καμπς με νέα κεφαλιά έγραψε το 2-0 στο 102’. Και τα δύο γκολ του Αργεντινού προήλθαν από εκτελέσεις του Βασίλη Μπορμπόκη, το πρώτο από κόρνερ, το δεύτερο από φάουλ.

Οι Ιταλοί δεν είχαν άλλες δυνάμεις, οι παίκτες του Μπάγεβιτς συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό και ο Φρούσος στο 108’ «απογείωσε» την Τούμπα διαμορφώνοντας το τελικό 3-0.

Ο ΠΑΟΚ απέκλεισε τότε στην παράταση την πρωτοπόρο του ιταλικού πρωταθλήματος σε μία από τις πιο λαμπερές βραδιές της ευρωπαϊκής του ιστορίας, ωστόσο στη συνέχεια αποκλείστηκε στον τρίτο γύρο από την Αϊντχόφεν με δύο ήττες.

ΠΑΟΚ (Μπάγεβιτς): Τοχούρογλου, Μπορμπόκης, Βενετίδης, Χασιώτης, Κουλακιώτης, Μπράτιτς (64’ Καμπς), Κωνσταντινίδης, Ουντέζε, Τετράτζε, Οκκάς (74’ Φρούσος), Ναλιτζής (114’ Καφές)

3 Οκτωβρίου 2002: ΠΑΟΚ – Λεϊσόες 4-1

Ο ΠΑΟΚ τη σεζόν 2002/03 κληρώνεται στον πρώτο γύρο του κυπέλλου UEFA με τη Λεϊσόες, η οποία αγωνιζόταν τότε στην τρίτη κατηγορία της Πορτογαλίας!

Το πρώτο ματς στη χώρα της Ιβηρικής δεν κυλάει ιδανικά για τον Δικέφαλο. Ο Κουκιέλκα ισοφαρίζει στο 24’ (1-1) με κεφαλιά έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Φουτσίνι, αλλά η Λεϊσόες επικρατεί με 2-1. Ο ΠΑΟΚ δέχεται δριμύτατη κριτική από τον ελληνικό Τύπο για την εμφάνισή του στην Πορτογαλία, όμως στη ρεβάνς της Τούμπας αποκαθιστά την τάξη.

Οι παίκτες του Άγγελου Αναστασιάδη επικρατούν με 4-1 και προκρίνονται στον δεύτερο γύρο χωρίς προβλήματα. Το σκορ άνοιξε στο 14’ ο Σαλπιγγίδης, ο Οκκάς διαμόρφωσε το 2-0 στο 16’, ο Κουτσόπουλος έκανε το 3-0 στο 57’ και ξανά ο Οκκάς στο 80’ ανέβασε τον δείκτη στο 4-0. Στο 81’ ήρθε το γκολ της τιμής από τους Πορτογάλους.

Εκείνη τη σεζόν ο ΠΑΟΚ πέρασε άλλον έναν γύρο πετώντας εκτός την ελβετική Γκρασχόπερς, ωστόσο στη συνέχεια αποκλείστηκε από τη Σλάβια Πράγας. Μολονότι κέρδισε 1-0 στην Τούμπα, ηττήθηκε στην Τσεχία με 4-0 και αποχαιρέτισε την Ευρώπη. Τότε, το πρώτο γκολ των Τσέχων είχε σημειώσει ο μετέπειτα ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, Ρούντολφ Σκάτσελ.

ΠΑΟΚ (Αναστασιάδης): Πουρλιοτόπουλος (26’ Τοχούρογλου), Καφές, Κουτσόπουλος, Μάρκος, Σαλπιγγίδης (69’ Φρούσος), Οκκάς (88’ Γιασεμάκης), Γεωργιάδης, Αμπονσά, Φουτσίνι, Ουντέζε, Κουκιέλκα.

16 Οκτωβρίου 2003: Λιν – ΠΑΟΚ 0-3

Ο ΠΑΟΚ για δεύτερη σερί σεζόν ξεκινάει τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του με ήττα και καλείται να κάνει την ανατροπή στη ρεβάνς. Το 2002 ήταν η Λεϊσόες, το 2003 ήταν η νορβηγική Λιν, που έκανε την έκπληξη, αυτή τη φορά μέσα στην Τούμπα κερδίζοντας με 1-0.

Ο Δικέφαλος όμως διορθώνει την κατάσταση στη Νορβηγία και προκρίνεται στον δεύτερο γύρο του κυπέλλου UEFA επικρατώντας με 3-0.

Το ημίχρονο είχε λήξει 0-0, ωστόσο στην επανάληψη ο Άγγελος Αναστασιάδης ρισκάρει, ρίχνει στο ματς τον Σπάσιτς και η ομάδα της Θεσσαλονίκης ούσα καταιγιστική με τρία γκολ σε 17 λεπτά (51’-68’) τσαλαπατάει τις ελπίδες των Νορβηγών. Σκόρερ εκείνη τη βραδιά για τον ΠΑΟΚ ήταν οι Γιασεμάκης, Κούτσης και Βόκολος.

Η ευρωπαϊκή πορεία του ΠΑΟΚ, πάντως, τερματίστηκε άδοξα στον επόμενο γύρο αφού αποκλείστηκε από την ουγγρική Ντέμπρετσεν με δύο ισοπαλίες, 1-1 στην Τούμπα και 0-0 στον επαναληπτικό της Ουγγαρίας.

ΠΑΟΚ (Αναστασιάδης): Ατματσίδης, Κουτσόπουλος, Βόκολος, Μάρκος, Σαλπιγγίδης (75’ Γιανιτσανάκης), Γιασεμάκης (83’ Βοσκαρίδης), Κούτσης, Φουτσίνι, Χασιώτης (46’ Σπάσιτς), Ουντέζε, Χάγκαν

28 Αυγούστου 2014: ΠΑΟΚ – Ζίμπρου 4-0

Η ομάδα έχει περάσει ήδη εδώ και δύο χρόνια στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη, ωστόσο έρχεται από μία δύσκολη σεζόν με τον Χουμπ Στέφενς αρχικά στον πάγκο και μετέπειτα τον Γιώργο Γεωργιάδη.

Ο Άγγελος Αναστασιάδης επιστρέφει για 4η φορά στον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2014 και το πρώτο του επίσημο ματς για τη νέα αγωνιστική περίοδο διεξάγεται στη Μολδαβία στο πλαίσιο των πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Ο Δικέφαλος παρουσιάζεται εμφανώς «πιασμένος» από την προετοιμασία και ηττάται με 1-0 (80’) από την άσημη Ζίμπρου.

Ο επαναληπτικός της Τούμπας, όμως, αποδεικνύεται τελείως διαφορετική υπόθεση. Παρότι οι οπαδοί του ΠΑΟΚ γκρινιάζουν ζητώντας μεταγραφές, η ομάδα της Θεσσαλονίκης κερδίζει εύκολα 4-0 τους Μολδαβούς, οι οποίοι από το 42’ είχαν μείνει με δέκα παίκτες.

Τα γκολ σε εκείνο το παιχνίδι είχαν σημειώσει οι Φακούντο Περέιρα (11’), Αθανασιάδης (45’), Μακ (79’), Μάρτενς (84’).

Ο ΠΑΟΚ με εκείνη την ανατροπή προκρίθηκε στον όμιλο του Γιουρόπα και εκεί σε έξι αγώνες με τις Φιορεντίνα, Γκινγκάμπ, Ντιναμό Μινσκ μάζεψε 7 βαθμούς μένοντας τρίτος.

ΠΑΟΚ (Άγγελος Αναστασιάδης): Γλύκος, Κίτσιου, Σκόνδρας, Τζαβέλλας, Ρατς, Τζιόλης, Περέιρα, Μαντούρο (52′ Κάτσε), Μακ (83′ Πόζογλου), Σαλπιγγίδης (62′ Μάρτενς), Αθανασιάδης.

23 Ιουλίου 2015: ΠΑΟΚ – Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ 6-0

Ο ΠΑΟΚ ξεκινάει τη σεζόν 2015/16 με νέο προπονητή τον Ιγκόρ Τούντορ. Η μοίρα τα φέρνει έτσι και το πρώτο επίσημο ματς γίνεται στην πατρίδα του Κροάτη τεχνικού.

Ο ΠΑΟΚ για ακόμη μία πρεμιέρα την πατάει και ηττάται 2-1 από τη Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ. Τα πράγματα μάλιστα θα ήταν ακόμη χειρότερα αν δεν μείωνε στις καθυστερήσεις ο Μακ.

Γενικά υπάρχει ανησυχία διότι ο ΠΑΟΚ κινδυνεύει να μείνει εκτός Ευρώπης από τον Ιούλιο, καθώς τα ματς τότε με τη Λοκομοτίβα αφορούσαν τον β’ προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ.

Ο επαναληπτικός όμως της Τούμπας εξελίσσεται σε μία μοναδική ευρωπαϊκή παράσταση για τον Δικέφαλο, ο οποίος συντρίβει με 6-0 τους Κροάτες και πανηγυρίζει τη δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση ευρωπαϊκή νίκη της ιστορίας του (πρώτη το 7-0 επί της Λοκ. Τιφλίδας τη σεζόν 1999/00). Τα γκολ εκείνο το βράδυ είχαν σημειώσει οι Λούκας (3’), Μακ (7’, 84’), Πέλκας (14’), Κίτσιου (34’) και Αντριγιάσεβιτς (60’ αυτογκόλ).

Μετά τη Λοκομοτίβα ο ΠΑΟΚ πέρασε άλλους δύο προκριματικούς γύρους κόντρα σε Σπαρτάκ Τρνάβα (Σλοβακία) και Μπρόντμπι (Δανία) και μπήκε στους ομίλους του Γιουρόπα όπου μάζεψε 7 βαθμούς κόντρα σε Ντόρτμουντ, Κράσνονταρ, Γκαμπάλα, χάνοντας μόνο ένα ματς, αυτό με τους Ρώσους εκτός έδρας.

ΠΑΟΚ (Τούντορ): Όλσεν, Κίτσιου, Βίτορ, Κόστα, Τζαβέλλας, Κάτσε, Τζιόλης (46’ Μαντούρο), Πέλκας, Λούκας (82’ Μυστακίδης), Μακ, Κουλούρης (60’ Ρατς)

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ