el
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΠΑΟΚ vs ΑΕΚ: Τα βαρόμετρα του ντέρμπι

Την Κυριακή (12/01, 19:30) ο ΠΑΟΚ υποδέχεται στην Τούμπα την ΑΕΚ στο σημαντικότερο ματς της 18ης αγωνιστικής της Super League 1. Διαβάστε όλα τα δεδομένα του ντέρμπι των Δικεφάλων.

Ένα παραδοσιακό ντέρμπι που την τελευταία τριετία έχει πιο έντονα από ποτέ τα στοιχεία αντιπαλότητας, καθώς οι δύο ομάδες από το 2017 συνθέτουν σταθερά το ζευγάρι του τελικού στο κύπελλο και παράλληλα είναι οι δύο τελευταίες πρωταθλήτριες.

Ο ΠΑΟΚ από την αρχή της φετινής σεζόν επιδίδεται σε ένα σκληρό μπρα-ντε-φερ με τον Ολυμπιακό, συνεπώς οποιαδήποτε απώλεια βαθμών θα είναι πολύ σοβαρό πλήγμα στην προσπάθεια που κάνει για το ριπίτ.

Από την πλευρά της η ΑΕΚ μπορεί να έχει μείνει σχετικά πίσω στην κούρσα του τίτλου, ωστόσο γνωρίζει πως αν κερδίσει στη Θεσσαλονίκη θα μειώσει στους έξι βαθμούς της διαφορά της από τον ΠΑΟΚ και θα αναπτερώσει τις ελπίδες της τουλάχιστον για τη δεύτερη θέση, που δίνει εισιτήριο στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, αποκτώντας έτσι νέο κίνητρο για τη συνέχεια του πρωταθλήματος.

Η δίψα για την πρώτη νίκη σε ντέρμπι

Ο ΠΑΟΚ διαχειρίστηκε πολύ ψύχραιμα την ήττα στο ντέρμπι από τον συμπολίτη Αρη την προηγούμενη εβδομάδα.

Αποτέλεσμα εικόνας για αρης παοκ 4-2"

Παρότι ο Δικέφαλος του Βορρά υποχώρησε στη δεύτερη θέση εξαιτίας αυτού του αποτελέσματος και ταυτόχρονα είδε το αήττητό του να σπάει στα 51 παιχνίδια, σερί που αποτελεί το δεύτερο καλύτερο στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος, αντέδρασε υποδειγματικά την Τρίτη στο κύπελλο.

Κέρδισε πειστικά με 3-0 τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο, άφησε πολύ γρήγορα πίσω του το ατυχές 4-2 στο «Βικελίδης» και πρακτικά μετέτρεψε σε τυπική διαδικασία τη ρεβάνς της Τούμπας.

Το ζητούμενο πλέον για τον ΠΑΟΚ είναι την Κυριακή να πετύχει την πρώτη του φετινή νίκη σε ντέρμπι. Μέχρι στιγμής σε πέντε ματς με Αρη, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, η ομάδα του Αμπελ Φερέιρα μετράει τέσσερις ισοπαλίες και μία ήττα έχοντας δεχθεί συνολικά 11 γκολ, όταν στα υπόλοιπα 12 παιχνίδια του πρωτάθλημα έχει δεχθεί μόλις 5.

Προφανώς, κοινός παρονομαστής σε όλα τα ντέρμπι που έχει δώσει φέτος ο ΠΑΟΚ είναι η αμυντική του αστάθεια. Παρότι λοιπόν έχει σκοράρει και στα πέντε φετινά ντέρμπι, προδίδεται από την αδυναμία του να κρατήσει το μηδέν.

Άνοιξε ξανά η κουβέντα για τον άσο

Ελλείψει Κρέσπο δεν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές στην άμυνα, εκ των πραγμάτων το δίδυμο των στόπερ θα είναι ξανά οι Ινγκασον-Βαρέλα, ενώ «ακούνητοι» θεωρούνται και οι δύο μπακ, Μάτος-Γιαννούλης.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ζίβκοβιτς

Αντίθετα, η κουβέντα άνοιξε ξανά σε ό,τι αφορά στον άσο, διότι ο Ζίβκοβιτς ήταν απογοητευτικός με τον Αρη φέροντας ευθύνη τόσο στο πρώτο γκολ του αντιπάλου, όσο και στο τρίτο. Ο Πασχαλάκης φάνηκε πως βρίσκεται σε ετοιμότητα την Τρίτη με τον ΟΦΗ και δεν αποκλείεται να εκτοπίσει από την ενδεκάδα τον Σέρβο.

Από εκεί και πέρα ερωτηματικό υπάρχει στους χαφ διότι ο Μαουρίτσιο τραυματίστηκε μεσοβδόμαδα και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να αγωνιστεί την Κυριακή. Εφόσον ο Βραζιλιάνος δεν τα καταφέρει, τότε τη θέση του μάλλον θα καλύψει ο συμπατριώτης του, Αουγκούστο.

Στη μεσοεπιθετική γραμμή ο Φερέιρα έχει πολλές λύσεις (Βιεϊρίνια, Μπίσεσβαρ, Λημνιός, Πέλκας) και μπορεί να ανακατέψει κατά το δοκούν την τράπουλα.

Οσο για την κορυφή της επίθεσης, ο Ακπομ έδειξε ζεστός την Τρίτη σκοράροντας στο «Θ. Βαρδινογιάννης» κόντρα στον ΟΦΗ, ωστόσο ο Σβιντέρσκι εξακολουθεί να έχει το προβάδισμα. Ο Πολωνός είναι ο πρώτος σκόρερ του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα με 9 γκολ, άνοιξε το σκορ την περασμένη εβδομάδα απέναντι στον Αρη και το κυριότερο είχε πραγματοποιήσει σπουδαία εμφάνιση στην αναμέτρηση του πρώτου γύρου με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ βάζοντας και τα δύο γκολ των «ασπρόμαυρων» για το τελικό 2-2.

Το… γαλλικό κλειδί από την Κροατία

Ιδιαίτερη αναφορά οφείλει να γίνει στον Γιόσιπ Μίσιτς, έναν ποδοσφαιριστή που τα κάνει όλα και συμφέρει.

Αποτέλεσμα εικόνας για μισιτς παοκ"

Πολλοί βιάστηκαν να χαρακτηρίσουν τον Κροάτη χαφ παίκτη δεύτερης διαλογής όταν πρωτοφόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ, ωστόσο ο 25χρονος άσος εξελίσσεται φέτος στο κλειδί των πρωταθλητών Ελλάδας και με τις εμφανίσεις που πραγματοποιεί χτυπάει πλέον την πόρτα της εθνικής Κροατίας!

Είναι στο πρωτάθλημα ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας με 5 γκολ και κορυφαίος πασέρ με 6 ασίστ. Την Τρίτη με τον ΟΦΗ ήταν εκπληκτικός μοιράζοντας και τις τρεις τελικές πάσες στα τρία γκολ του ΠΑΟΚ! Ακόμη και στην ήττα από τον Αρη ήταν ανάμεσα στους ελάχιστους διακριθέντες του Δικεφάλου.

Γενικά, με την ηγετική του παρουσία στη μεσαία γραμμή ο Μίσιτς έχει κερδίσει τους πάντες στην Τούμπα και ήδη η διοίκηση του ΠΑΟΚ κάνει ενέργειες για να μετατρέψει το δανεισμό του από τη Σπόρτινγκ σε κανονική μεταγραφή.

Το πρώτο ντέρμπι του Καρέρα

Για την ΑΕΚ η αναμέτρηση της Τούμπας έχει ξεχωριστή σημασία καθώς είναι το πρώτο ντέρμπι της Ενωσης με τον Μάσιμο Καρέρα στον πάγκο. Ο Ιταλός τεχνικός θα βιώσει για παρθενική φορά τι σημαίνει μεγάλο παιχνίδι στην Ελλάδα.

Αποτέλεσμα εικόνας για Μάσιμο Καρέρα

Μέχρι στιγμής ο 55χρονος προπονητής σε τέσσερα ματς στον πάγκο της ΑΕΚ έχει τρεις νίκες (Ξάνθη, Αστέρας Τρίπολης, Παναιτωλικός) και μία ισοπαλία (Λαμία).

Στο τελευταίο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό, όπου η ΑΕΚ κέρδισε 3-1 στο ΟΑΚΑ, ο Καρέρα άνοιξε πολύ το ροτέισον χρησιμοποιώντας στους χαφ τον Σαμπανάτζοβιτς, στην κορυφή της επίθεσης τον Γιακουμάκη, ενώ για πρώτη φορά ξεκίνησαν μαζί στους εξτρέμ οι Αλμπάνης και Ντέλετιτς. Προφανώς ο Ιταλός τεχνικός υπολογίζοντας στον σχεδιασμό του και το μεσοβδόμαδο ματς κυπέλλου με τον Αστέρα Τρίπολης, το οποίο τελικά αναβλήθηκε, ήθελε να κρατήσει φρέσκα τα βαριά χαρτιά του.

Σε κάθε περίπτωση η ΑΕΚ ανεβαίνει στην Τούμπα πλήρης και ξεκούραστη δεδομένου ότι απέφυγε το ταξίδι στην Αρκαδία την Τετάρτη. Παίκτες λοιπόν όπως οι Μάνταλος, Σιμόες, Βέρντε, Μπακάκης, Τσιγκρίνσκι, Ολιβέιρα, που είτε έπαιξαν ως αλλαγή με τον Παναιτωλικό, είτε δεν έπαιξαν καθόλου, τώρα διεκδικούν θέση στη βασική ενδεκάδα.

Σε ό,τι αφορά στη διάταξη της Ενωσης, ο Καρέρα ως γνήσιο τέκνο της ιταλικής σχολής είναι αρκετά πιθανό να επαναφέρει σχηματισμό με τρεις στόπερ θέλοντας να θωρακίσει την αμυντική του γραμμή.

Η επιστροφή του Ολιβέιρα και οι παίκτες βαρόμετρο

Το σημαντικό νέο για την ΑΕΚ είναι πως ο Νέλσον Ολιβέιρα εκμεταλλευόμενος και τη διακοπή των εορτών ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού που τον ταλαιπώρησε και τέθηκε στη διάθεση του Καρέρα.

Αποτέλεσμα εικόνας για nelson oliveira aek"

Ο Πορτογάλος στράικερ με 8 γκολ στη Super League 1 είναι ο πρώτος σκόρερ της Ενωσης και θέτει βασική υποψηφιότητα για να ξεκινήσει την Κυριακή στην κορυφή της επίθεσης.

Από εκεί και πέρα, ως γνωστόν Λιβάγια και Μάνταλος αποτελούν παίκτες βαρόμετρο για τους «κιτρινόμαυρους». Από τη δική τους απόδοση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό κατά πόσο θα μπορέσει η ΑΕΚ να γίνει απειλητική επιθετικά. Ο Κροάτης φέτος έχει 6 γκολ και 3 ασίστ στο πρωτάθλημα, ενώ ο Μάνταλος μετράει 5 γκολ και 7 τελικές πάσες όντας ο καλύτερος πασέρ της Ενωσης.

Τι λέει η προϊστορία στην Τούμπα

Σε επίπεδο Α’ Εθνικής από τη σεζόν 1959/60, συμπεριλαμβανομένων και των αγώνων για τα πλέι οφ, ο ΠΑΟΚ μετράει στην Τούμπα απέναντι στην ΑΕΚ 29 νίκες. 22 ματς έληξαν ισόπαλα, ενώ 13 φορές η ΑΕΚ έφυγε με το διπλό από τη Θεσσαλονίκη, τελευταία τον Μάρτιο του 2018 στο περιβόητο ντέρμπι με την εισβολή του Ιβάν Σαββίδη, το οποίο τελικά κατακυρώθηκε υπέρ των «κιτρινόμαυρων» με 3-0 και πρακτικά έμελλε να κρίνει τον πρωταθλητή.

Αν προσθέσουμε τις αναμετρήσεις των δύο Δικεφάλων στο πανελλήνιο πρωτάθλημα πριν το 1960 και στο κύπελλο ο ΠΑΟΚ έχει πανηγυρίσει 38 νίκες, η ΑΕΚ 19, ενώ 26 ματς έληξαν ισόπαλα.

Η ευρύτερη νίκη του ΠΑΟΚ εντός έδρας επί της ΑΕΚ σημειώθηκε το Δεκέμβριο του 1982 με σκορ 5-0 και σκόρερ τότε τους Κούδα, Κωστίκο, Δημόπουλο (χατ τρικ). Με τη σειρά της η ΑΕΚ έχει να επιδείξει το 4-0 της σεζόν 2007/2008 όταν είχε κερδίσει στην Τούμπα με γκολ των Παπασταθόπουλο, Μπλάνκο, Λυμπερόπουλου και Καλόν.

Το πιο θεαματικό παιχνίδι στην ιστορία των δύο ομάδων στην Τούμπα έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου το 1999. Ηταν για την πρώτη αγωνιστική εκείνου του πρωταθλήματος και οι δύο Δικέφαλοι είχαν αναδειχθεί ισόπαλοι με 4-4!

Στον πάγκο του ΠΑΟΚ ήταν ο Αρι Χάαν και σε αυτόν της ΑΕΚ ο Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς. Τα γκολ των γηπεδούχων είχαν σημειώσει οι Μαραγκός (16’), Ντόλμπεργκ (36’), Γεωργιάδης (65’), Βαλένσια (89’) και για την Ενωση οι Τσίριτς (1’ πέν.), Νικολαΐδης (20’), Ντόλμπεργκ (23’ αυτογκόλ), Δέλλας (46’).

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ