el
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ρονάλντο, Μόντριτς ή Σαλάχ

Λίγες ημέρες απέμειναν για την ανάδειξη του κορυφαίου ποδοσφαιριστή στον κόσμο για το 2018. Οι τρεις φιναλίστ έχουν ανακοινωθεί από την Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA) και έκπληξη συνιστά το γεγονός πως στους διεκδικητές, δεν βρίσκεται ο Λιονέλ Μέσι. Είναι η πρώτη φορά μετά το 2006 που δεν θα βρίσκεται στις τρεις πρώτες θέσεις.  Ο Αργεντινός σούπερ – σταρ προφανώς «πληρώνει» έτσι την κακή παρουσία της εθνικής του ομάδας στα τελικά του Μουντιάλ της Ρωσίας, σε μία σεζόν παράλληλα που η ομάδα του, Μπαρτσελόνα, δεν είχε την αναμενόμενη πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ (αποκλείστηκε στη φάση των 8 από τη Ρόμα).

Το πρώτο βραβείο για τον καλύτερο παίκτη του κόσμου στο ποδόσφαιρο δόθηκε το 1956 από το Φρανς Φουτμπόλ. Η ΦΙΦΑ το θέσπισε το 1991 και μέχρι το 2010 υπήρχαν δύο ξεχωριστά βραβεία. Ως διοργανώτρια αρχή, το βραβείο της FIFA είχε τη μεγαλύτερη αναγνώριση. Από το 2010 και μετά τα βραβεία συγχωνεύτηκαν. Από το 2016, η ΦΙΦΑ διοργανώνει ειδικό γκαλά, έχοντας και άλλα βραβεία, όπως για τον καλύτερο προπονητή αλλά και την καλύτερη παίκτρια του κόσμου.  Φέτος η ειδική τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο.

Φαβορί ο Λούκα Μόντριτς

Ο πεντάκις καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου, Κριστιάνο Ρολάντο, μαζί με τους Λούκα Μόντρις και Μοχάμεντ Σαλάχ, διεκδικούν το βραβείο. Η ψηφοφορία έχει ολοκληρωθεί και ο νικητής θα γνωστοποιηθεί στην Πρωτεύουσα της Αγγλίας στις 24 του μήνα. Η παρουσία του Λούκα Μόντρις με την Κροατία στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο, όπου κέρδισε το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη, αλλά και η πορεία του σε συλλογικό επίπεδο με τη Ρεάλ Μαδρίτης, όπου επίσης κέρδισε το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη για το 2017-18 στο Τσάμπιονς Λιγκ, του δίνουν τον τίτλο του φαβορί. Μπορεί να γίνει έτσι ο πρώτος Κροάτης που κατακτά το συγκεκριμένο βραβείο από τη ΦΙΦΑ  ενώ είναι ο δεύτερος μετά τη διάσπαση της Σοβιετικής Ενωσης που βρίσκεται στην τελική τριάδα. Ο πρώτος, ήταν ο Ουκρανός Αντρέι Σεφτσένκο το 2004.

Σε ότι αφορά τώρα την παρουσία των άλλων δύο υποψήφιων στο 2018, ο Κριστιάνο Ρονάλντο κατέκτησε το πέμπτο Τσάμπιονς Λιγκ της καριέρας του, ήταν ο πρώτος σκόρερ με 15 γκολ, ενώ στον προημιτελικό με τη Γιουβέντους σημείωσε ένα εξαιρετικής ομορφιάς και κλάσης γκολ, σκοράροντας με «ανάποδο ψαλίδι». Σε επίπεδο εθνικών ομάδων, στη διάρκεια του Μουντιάλ 2018 έγινε ο δεύτερος σκόρερ στην ιστορία των εθνικών ομάδων (85 γκολ) αλλά και ο γηραιότερος παίκτης που σημειώνει χατ – τρικ σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Παράλληλα, έγινε και ένας τους τέσσερις παίκτες στην ιστορία που έχει σκοράρει σε 4 Μουντιάλ.

Πρώτος σκόρερ στην Πρέμιερ Λιγκ την περσινή σεζόν με τη Λίβερπουλ ο Μοχάμεντ Σαλάχ, με τον Αιγύπτιο να σημειώνει 32 γκολ σε 36 συμμετοχές. Τα 32 γκολ σε πρωτάθλημα 38 αγωνιστικών, ήταν και νέο ρεκόρ στο πρωτάθλημα. Ο Σαλάχ, που έγινε το καλοκαίρι του 2017 ο πρώτος  Αιγύπτιος παίκτης που αγωνίζεται στη Λίβερπουλ, είχε σημαντική συνεισφορά και στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπου οδήγησε την ομάδα του μέχρι τον τελικό. Μάλιστα, ψηφίστηκε και ως καλύτερος παίκτης στην Αγγλία για την περίοδο 2017-18 από την Ενωση Ποδοσφαιριστών σε Ουαλία-Αγγλία, ενώ αναδείχθηκε και πολυτιμότερος παίκτης της Πρέμιερ Λιγκ.

Οι «κομμένοι» και υποψήφιοι προπονητές

Κέβιν Ντε Μπρόινε, Αντουάν Γκριεζμάν, Εντέν Αζάρ, Χάρι Κέιν, Κιλιάν Μπαπέ, Λίο Μέσι και Ραφαέλ Βαράν, είναι οι παίκτες που ολοκληρώνουν την πρώτη 10άδα και βρίσκονται εκτός διεκδίκησης του βραβείου. Για την ανάδειξη του κορυφαίου παίκτη τώρα, μετράει η ψηφοφορία κατά 50% των αρχηγών και προπονητών των εθνικών ομάδων και κατά 50% η γνώμη του κοινού και η ψήφος 200 επίλεκτων εκπροσώπων του Τύπου.

Για τον κορυφαίο προπονητή του 2018, το βραβείο διεκδικούν οι Ζλάτκο Ντάλιτς, Ντιντιέ Ντεσάμπ και Ζινεντίν Ζιντάν. Ο Ντάλιτς οδήγησε την Κροατία στον τελικό του Μουντιάλ. Ο Ντεσάμπ το κατέκτησε με τη Γαλλία και έγινε ο τρίτος που το καταφέρνει τόσο σαν παίκτης όσο και προπονητής. Ο Ζιντάν κατέκτησε το τρίτο σερί Τσάμπιονς Λιγκ με τη Ρεάλ Μαδρίτης, από την οποία αποχώρησε έχοντας ποσοστό νικών 70%.

Ο Ζιντάν ήταν και ο νικητής το 2017, ενώ το 2016, χρονιά που θεσπίστηκε το βραβείο, το κατέκτησε ο Κλαούντιο Ρανιέρι.

Σε επίπεδο παικτών, περσινός νικητής ήταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο, για πέμπτη φορά στην καριέρα του. Συνοπτικά, η πρώτη 3άδα των κορυφαίων από το 1991 και υπό τη FIFA:
1991: Λόταρ Ματέους, Ζαν-Πιερ Παπέν, Γκάρι Λίνεκερ
1992: Μάρκο Βαν Μπάστεν, Κρίστο Στόιτσκοφ, Τόμας Χέσλερ
1993: Ρομπέρτο Μπάτζιο, Ρομάριο, Ντένις Μπέργκαμπ
1994: Ρομάριο, Κρίστο Στόιτσκοφ, Ρομπέρτο Μπάτζιο
1995: Ζορζ Γουεά, Πάολο Μαλντίνι, Γιούργκεν Κλίνσμαν
1996: Ρονάλντο, Ζορζ Γουεά, Αλαν Σίρερ
1997: Ρονάλντο, Ρομπέρτο Κάρλος, Ζινεντίν Ζιντάν, Ντέιβιντ Μπέκαμ
1998: Ζινεντίν Ζιντάν, Ρονάλντο, Νταβόρ Σούκερ
1999: Ριβάλντο, Ντέιβιντ Μπέκαμ, Μπατιστούτα
2000: Ζινεντίν Ζιντάν, Λουίς Φίγκο, Ριβάλντο
2001: Λουίς Φίγκο, Ντέιβιντ Μπέκαμ, Ραούλ
2002: Ρονάλντο, Ολιβερ Καν, Ζινεντίν Ζιντάν
2003: Ζινεντίν Ζιντάν, Τιερί Ανρί, Ρονάλντο
2004: Ροναλντίνιο, Ντέκο, Αντρέι Σεβτσένκο
2005: Ροναλντίνιο, Φρανκ Λάμπαρντ, Σάμουελ Ετό
2006: Φάμπιο Καναβάρο, Ζινεντίν Ζιντάν, Ροναλντίνιο
2007: Κακά, Λιονέλ Μέσι, Κριστιάνο Ρονάλντο
2008: Κριστιάνο Ρονάλντο, Λιονέλ Μέσι, Φερνάντο Τόρες
2009: Λιονέλ Μέσι, Κριστιάνο Ρονάλντο, Τσάβι
2010: Λιονέλ Μέσι, Αντρές Ινιέστα, Τσάβι
2011: Λιονέλ Μέσι, Κριστιάνο Ρονάλντο, Τσάβι
2012: Λιονέλ Μέσι, Κριστιάνο Ρονάλντο, Αντρές Ινιέστα
2013: Κριστιάνο Ρονάλντο, Λιονέλ Μέσι, Φρανκ Ριμπερί
2014: Κριστιάνο Ρονάλντο, Λιονέλ Μέσι, Μάνουελ Νόιερ
2015: Λιονέλ Μέσι, Κριστιάνο Ρονάλντο, Νεϊμάρ
2016: Κριστιάνο Ρονάλντο, Λιονέλ Μέσι, Αντουάν Γκριεζμάν
2017: Κριστιάνο Ρονάλντο, Λιονέλ Μέσι, Νεϊμάρ

Η υποψηφιότητα του Χριστοδουλόπουλου

Παράλληλα με την ανάδειξη του κορυφαίου παίκτη και προπονητή για το 2018, η ΦΙΦΑ θα αναδείξει και το καλύτερο γκολ της χρονιάς. Το βραβείο με την ονομασία «Puskas Award» θεσπίστηκε το 2009 και για πρώτη φορά, το διεκδικεί ένας Ελληνας. Ειδικότερα, ένα από τα υποψήφια για το καλύτερο γκολ, είναι αυτό του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου , όταν έκανε το 2-2 ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό για το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκα. Ο διεθνής μεσοεπιθετικός είχε σκοράρει με απευθείας εκτέλεση φάουλ από μακρινή απόσταση και είχε στείλει την μπάλα στο «Γ» της εστίας των «ερυθρολεύκων». Οι άλλοι διεκδικητές του βραβείου είναι: Γκάρεθ Μπέιλ (Ρεάλ, το 2-1 στον τελικό με Λίβερπουλ), Ντένις Τσέρισεφ (Ρωσία, το 1-0 με Κροατία), Γκιοργκιάν Ντε Αρασκαέτα (Κρουζέιρο, το 1-0 με Αμέρικα Μινέιρο), Ρίλεϊ ΜακΓκρι (Νιούκαστλ Τζετς, το 1-0 με Μέλμπουρν Σίτι), Λιονέλ Μέσι (Αργεντινή, το 1-0 με Νιγηρία), Μπέντζαμιν Παβάρ (Γαλλία, το 2-2 με Αργεντινή), Ρικάρντο Κουαρέσμα (Πορτογαλία, το 1-0 με Ιράν), Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ, το 2-0 με Γιουβέντους), Μοχάμεντ Σαλάχ (Λίβερπουλ, το 1-0 με Εβερτον).

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ