el
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σάλκε vs Ντόρτμουντ: Τα κλειδιά του πραγματικού ντέρμπι

Μπορεί το πιο κλασάτο ντέρμπι πλέον στη Γερμανία να είναι το Μπάγερν – Ντόρτμουντ, ωστόσο η πραγματική «μητέρα των μαχών» στη χώρα παραμένει το ντέρμπι του Ρουρ ανάμεσα στην Ντόρτμουντ και τη Σάλκε.

Τις δύο πόλεις, το Ντόρτμουντ και το Γκελζενκίρχεν χωρίζουν μόλις 30 χιλιόμετρα. Η κοιλάδα του Ρουρ είναι η μεγαλύτερη αστική περιοχή στη Γερμανία και τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Για πολλές γενιές ήταν το κέντρο παραγωγής άνθρακα και χάλυβα.

Και οι δύο ομάδες έχουν παρόμοιο υπόβαθρο καθώς οι οπαδοί τους προέρχονται από την εργατική τάξη επομένως ζουν και αναπνέουν για αγώνες πάθους και έντασης. Αυτή είναι η σημαντική διαφορά με άλλα ντέρμπι παγκοσμίως που πηγάζουν από θρησκευτικές, οικονομικές ή πολιτικές διαφορές.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο συλλόγων είναι ηπιότερη. Το αντίθετο μάλιστα, για τους ντόπιους οι δρόμοι είναι δύο: Είτε είσαι «κιτρινόμαυρος» είτε είσαι «βασιλικός μπλε».

Υπάρχουν αρκετοί οπαδοί και των δύο που έχουν ορκιστεί ότι δεν θα πατήσουν ποτέ στην έδρα του αντιπάλου, κρατούν την αναπνοή τους όταν βρίσκονται στον σταθμό της άλλης πόλης ή αρνούνται καν να αναφέρουν το όνομα της αντίπαλης ομάδας.

Αντιπαλότητα αλλά και σεβασμός

Οι δύο σύλλογοι πάντως παρά την παραδοσιακή τους κόντρα λειτουργούν μέσα σε κανόνες αλληλοσεβασμού. Μέσα στα χρόνια μάλιστα υπήρξαν και στιγμές που το ένα κλαμπ βοήθησε το άλλο.

Το πιο διάσημο παράδειγμα είναι αυτό του 1974 όταν η Ντόρτμουντ μετά τον υποβιβασμό της είχε να διαχειριστεί ένα δυσβάσταχτο χρέος και η Σάλκε της έδωσε χείρα βοηθείας. Πώς έγινε αυτό; Στα εγκαίνια του νέου Βεστφάλεν, που ανεγέρθηκε για το Μουντιάλ του 1974 η Ντόρτμουντ κάλεσε σε φιλική αναμέτρηση τη Σάλκε.

Οι «βασιλικοί μπλε» αποδέχθηκαν την πρόσκληση χωρίς να ζητήσουν αποζημίωση και χωρίς να αξιώσουν λεφτά από τις εισπράξεις των εισιτηρίων. 27 χρόνια μετά η Σάλκε ανταπέδωσε την πρόσκληση κάνοντας τα εγκαίνια της Veltins Arena σε φιλικό με την Ντόρτμουντ!

Της ψαλίδισε τις ελπίδες τίτλου

Το Σάββατο είναι η 95η έκδοση του ντέρμπι της κοιλάδας του Ρουρ. Η Σάλκε αποτυγχάνοντας να κερδίσει τη Χοφενχάιμ την προηγούμενη εβδομάδα έχασε την ευκαιρία να υποδεχθεί την Ντόρτμουντ ως πρωτοπόρος της βαθμολογίας για πρώτη φορά μετά το 1971!

Σε κάθε περίπτωση έχουν αλλάξει πολλά συγκριτικά με την τελευταία τους μονομαχία τον περασμένο Απρίλιο όταν η Σάλκε είχε διαφορά 42 βαθμών από την Ντόρτμουντ και όμως κόντρα σε όλες τις προβλέψεις πέρασε με διπλό από το «Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ» και πρακτικά ψαλίδισε τις ελπίδες των «κιτρινόμαυρων» για τον τίτλο.

Τώρα η Σάλκε βρίσκεται μόλις στο -1 από τη μεγάλη της αντίπαλο και θα κατέβει στο ντέρμπι με σαφώς μεγαλύτερες αξιώσεις σε σχέση με ό,τι συνέβη την περσινή σεζόν.

Οι «βασιλικοί μπλε» το καλοκαίρι εμπιστεύτηκαν για τον πάγκο τους τον Ντέιβιντ Βάγκνερ, έναν άνθρωπο που δούλεψε τέσσερα χρόνια στον οργανισμό της Ντόρτμουντ δίπλα στον Κλοπ ως επικεφαλής της Β’ ομάδας.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ντέιβιντ Βάγκνερ"

Η απόφασή τους αποδεικνύεται στην πράξη απόλυτα επιτυχημένη διότι ο Βάγκνερ έχει αρχίσει να παίρνει τον καλύτερο εαυτό των ταλαντούχων παικτών του ρόστερ, όπως ο Αρίτ, ο Σερντάρ και ο ΜακΚένι, όταν πέρυσι άπαντες ήταν σκιά του εαυτού τους.

Οι αναγεννημένοι και ο ήρωας

Η Σάλκε περιμένει την Ντόρτμουντ ούσα σε πολύ καλή αγωνιστική και ψυχολογική κατάσταση, ενώ τα τελευταία χρόνια δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως έχει πάρει τον αέρα των «κιτρινόμαυρων», αφού στις προηγούμενες επτά συναντήσεις τους ηττήθηκε μόνο μία φορά.

Εντός έδρας, μάλιστα, η Σάλκε βρίσκει δίχτυα 13 σερί χρόνια κόντρα στην Ντόρτμουντ και ο πολύπειρος Καλιτζιούρι, που πέρυσι έπαιζε μπακ και φέτος χρησιμοποιείται ως εξτρέμ από τον Βάγκνερ, στα τέσσερα τελευταία ματς με τη Ντόρτμουντ έχει τέσσερα γκολ και δύο ασίστ κερδίζοντας ήδη την υστεροφημία του ήρωα των ντέρμπι.

Το βασικό πρόβλημα της Σάλκε εντοπίζεται στην αφλογιστία των επιθετικών της. Ενώ οι «βασιλικοί μπλε» παίρνουν πολλά πράγματα από τους αμυντικούς και τους χαφ δεν εισπράττουν ανάλογη προσφορά από τους φορ.

Αποτέλεσμα εικόνας για Μπουργκστάλερ"

Μπουργκστάλερ, Ουτ και Ράμαν παραμένουν ακόμη άσφαιροι, ενώ ένα γκολ έχει δώσει ο πιτσιρικάς Κουτουτσού, που συνήθως έρχεται ως αλλαγή από τον πάγκο.

Σε κατάσταση πίεσης ο Φαβρ

Τα θέματα της Ντόρτμουντ πάντως είναι σαφώς πολύ πιο σοβαρά. Η περσινή πορεία στο πρωτάθλημα γέννησε φέτος μεγάλες προσδοκίες και η διοίκηση το καλοκαίρι διά στόματος του προέδρου, Χόακιμ Βάτσκε δήλωσε ευθαρσώς πως φέτος η ομάδα στοχεύει στον τίτλο.

Αποτέλεσμα εικόνας για Λουσιάν Φαβρ"

Δυστυχώς, οι εμφανίσεις των «κιτρινόμαυρων» μέχρι στιγμής δεν έχουν δικαιώσει τα λεγόμενα των διοικούντων και ασφαλώς σε τέτοιες περιπτώσεις στο στόχαστρο μπαίνει πάντα ο προπονητής.

Ο Λουσιάν Φαβρ πέρυσι έκανε την Ντόρτμουντ διεκδικήτρια του τίτλου χωρίς να το περιμένει κανένας, φέτος όμως που οι απαιτήσεις αυξήθηκαν τα πράγματα δεν πηγαίνουν το ίδιο καλά. Ήδη στον γερμανικό Τύπο αναφέρονται σενάρια διαδοχής που εμπλέκουν μέχρι και το όνομα του Ζοζέ Μουρίνιο.

Η εμφάνιση της Τετάρτης στο Μιλάνο και η ήττα με 2-0 από την Ίντερ, σε ένα ματς βέβαια απ’ όπου έλειπαν Ρόις και Αλκάθερ, απογοήτευσε το κοινό της ομάδας και ενέτεινε τον προβληματισμό.

Η Ντόρτμουντ έχει μπει σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι με διαδοχικούς σημαντικούς αγώνες. Μετά το ντέρμπι με τη Σάλκε, ακολουθούν τα εντός έδρας ματς με την Γκλάντμπαχ (κύπελλο), την αήττητη Βόλφσμπουργκ (πρωτάθλημα), την Ιντερ (Τσάμπιονς Λιγκ) και στις 9/11 το εκτός έδρας Κλάσικερ με την Μπάγερν, πριν την τελευταία διακοπή για τις εθνικές.

Ο Ελβετός τεχνικός είναι αβέβαιο αν θα μπορέσει να βγει αλώβητος από αυτήν τη δύσκολη αλληλουχία αναμετρήσεων ειδικά από τη στιγμή που οι σταρ της ομάδας δεν βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Ο Αλκάθερ προέρχεται από τραυματισμό, ο Σάντσο εμφάνισε σημάδια κόπωσης και ο Ρόις που έπαιξε εμπύρετος κόντρα στην Γκλάντμπαχ για το πρωτάθλημα, είναι δεδομένο πως χρειάζεται ειδική μεταχείριση.

Αποτέλεσμα εικόνας για Σάντσο"

Τα κλειδιά της Ντόρτμουντ

Για την Ντόρτμουντ είναι κομβικό να βγουν νικητές στις μάχες με τους αντίπαλους μπακ (Κένι, Οτσίπκα) οι δύο εξτρέμ, Σάντσο και Αζάρ.

Επίσης, πολλά θα κριθούν από το πώς θα λειτουργήσει το δίδυμο Βίτσελ-Ντιλέινι κόντρα στη δυνατή μεσαία γραμμή της Σάλκε. Ο Βέλγος πασάρει με ευστοχία 95% και ο Δανός κερδίζει πάνω από το 60% των μονομαχιών που διεκδικεί.

Ασφαλώς η Ντόρτμουντ ελπίζει και σε ένα μεγάλο παιχνίδι από τον ηγέτη Ρόις, ο οποίος χρωστάει μία ξεχωριστή εμφάνιση απέναντι στη Σάλκε.

Στο παρελθόν έχει συμμετάσχει σε οχτώ ντέρμπι του Ρουρ έχοντας μόλις ένα γκολ, ενώ σε επτά επισκέψεις του είτε με τη φανέλα της Ντόρτμουντ είτε με αυτήν της Γκλάντμπαχ στο Γκελζενκίρχεν δεν έχει σκοράρει ποτέ. Ίσως ήρθε η ώρα να βρει δίχτυα τώρα…

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ