el
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σαββατοκύριακο των ντέρμπι

Ντέρμπι τίτλου στην Τούμπα
Η ήττα στην Τρίπολη από τον Αστέρα και η (πρωτόδικη) απόφαση αφαίρεσης τριών βαθμών, φέρνουν πλέον τον ΠΑΟΚ σε δυσμενή θέση, αναφορικά με την κατάκτηση του φετινού τίτλου στη Σούπερ Λίγκα. Ο «δικέφαλος» του Βορρά πλέον χρειάζεται μόνο νίκη απέναντι στην ΑΕΚ, την οποία φιλοξενεί το βράδυ της Κυριακής στην προσπάθεια να μην χάσει περαιτέρω έδαφος. Η Ενωση, η οποία ήταν και η κερδισμένη στη μάχη για το πρωτάθλημα παίζει ουσιαστικά για δύο αποτελέσματα, αφού ακόμα και ο βαθμός της ισοπαλίας μπορεί να αποδειχθεί «χρυσός».

Σύμμαχος για την ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ, η πρόσφατη παράδοση, καθώς επικρατήσει στα 4 από τα 5 τελευταία ματς του ΠΑΟΚ σε επίπεδο Σούπερ Λίγκα, ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης. Από το 1994-95 οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί 27 φορές με τον ΠΑΟΚ ως γηπεδούχο για το πρωτάθλημα. Υπέρ της ομάδας από τη Θεσσαλονίκη η παράδοση, με 15 νίκες, 6 ισοπαλίες και 6 ήττες σε αυτό το διάστημα. Στον αγώνα του πρώτου γύρου, ΑΕΚ- ΠΑΟΚ 1-0, μία αναμέτρηση που βγήκαν τρεις κόκκινες κάρτες (μία για ΑΕΚ, δύο για ΠΑΟΚ).

Σημειώνεται, πως λόγω τιμωρίας της έδρας του ΠΑΟΚ, ο αγώνας θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών.

Στη σκιά του θανάτου του Αστόρι

Σοκαρισμένη είναι η ποδοσφαιρική κοινωνία της Φλωρεντίας και όχι μόνο, από την είδηση του θανάτου του Νταβίντε Αστόρι. Σε ηλικία 31 ετών, ο διεθνής κεντρικός αμυντικός (14 συμ./1 γκολ) και αρχηγός της Φιορεντίνα, άφησε την τελευταία του πνοή παραμονές του αγώνα με την Ουντινέζε, την περασμένη Κυριακή, κατά τη διάρκεια του ύπνου. Εξαιρετική η κίνηση του συλλόγου να ανανεώσει το συμβόλαιό του και τα χρήματα να δοθούν στην γυναίκα και το παιδί του. Ο Αστόρι έκανε όνομα στην Κάλιαρι, στην οποία αγωνίστηκε επί σειρά ετών (2008-14) για να ακολουθήσει η Ρόμα (2014-15) και έπειτα η Φιορεντίνα. Είχε αρχίσει την καριέρα του από τα τμήματα υποδομής της Μίλαν, από όπου είχε παραχωρηθεί δανεικός σε Πιτζιγκετόνε (2006-07) και Κρεμονέζε (2007-08). Ο αγώνας με τη Μπενεβέντο, την οποία η Φιορεντίνα υποδέχεται νωρίς την Κυριακή αναμένεται έτσι να έχει χαρακτήρα φόρου τιμής στον Αστόρι. Μάλιστα, σε ένδειξη πένθους, οι σημαίες στην πόλη της Φλωρεντίας μεσοβδόμαδα κυμάτιζαν μεσίστιες.

Σε ότι αφορά τώρα το υπόλοιπο πρόγραμμα, ξεχωρίζει η αναμέτρηση Ιντερ – Νάπολι. Οι φιλοξενούμενοι παραμένουν η μόνη ομάδα φέτος στο Καμπιονάτο χωρίς εκτός έδρας ήττα (12 νίκες, 1 ισοπαλία) και θα διεκδικήσουν τους τρεις βαθμούς στην προσπάθεια να παραμείνουν σε τροχιά τίτλου, με τους «νερατζούρι» να θέλουν με τη σειρά τους το αποτέλεσμα για την 4άδα και τη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι η έκτη αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων από τον Ιανουάριο του 2016 (ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης). Στις πέντε προηγούμενες, σκόραρε μόνο η μία ομάδα. Στον αγώνα του πρώτου γύρου στο φετινό πρωτάθλημα, Νάπολι – Ιντερ  0-0.

Το Classico της ισοπαλίας
Η σεζόν στην Αγγλία θεωρείται τελειωμένη ως προς τον τίτλο, με την Μάντσεστερ Σίτι να βρίσκεται στο +16 και να απομένει το τυπικό της υπόθεσης, να τον σφραγίσει και μαθηματικά. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν τη Σίτι και ρεαλιστικός στόχος για το υπόλοιπο της περιόδου είναι η 4άδα και το Τσάμπιονς Λιγκ. Στόχος, που όπως όλα δείχνουν δεν χάνεται για καμία από τις δύο.

Μεσημέρι Σαββάτου στο «Ολντ Τράφορντ», Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Αρσεναλ θα αναμετρηθούν στο ματς που ανοίγει την 30η αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ και τόσο για βαθμολογικούς λόγους όσο και το γόητρο, θα επιδιώξουν να πάρουν τους τρεις βαθμούς. Αξίζει να σημειωθεί πως τα τέσσερα πιο πρόσφατα ματς μεταξύ των δύο ομάδων έληξαν ισόπαλα. Με γηπεδούχο τη Μάντσεστερ 1-1 και στην έδρα της Λίβερπουλ 0-0. Συνολικά, η παράδοση είναι με το μέρος της Μάντσεστερ (42 νίκες, 27 ισοπαλίες, 16 ήττες), η οποία έχει φέτος εντός έδρας απολογισμό στην Πρέμιερ Λιγκ 11 νίκες, 2 ισοπαλίες και 1 ήττα. Η μόνη εντός έδρας ήττα έχει έρθει από την Σίτι (1-2).

Για το ματς του Σαββάτου, από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν θα είναι διαθέσιμοι οι Ιμπραΐμοβιτς (φορ), Ερέρα (μέσος), Φελαϊνί (μέσος), Μπιλντ (στόπερ) και αμφίβολοι οι Τζόουνς (στόπερ), Ρόχο (στόπερ-μπακ), Μαρτιάλ (φορ). Για τη Λίβερπουλ, αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Βαϊνάλντουμ (μέσος) και εκτός ο τραυματίας Κλάιν (μπακ).

Από τα μεγαλύτερα ντέρμπι μίσους
Ένα από τα κλασικότερα ντέρμπι στην Ευρώπη, διεξάγεται το μεσημέρι της Κυριακής. Ρέιντζερς εναντίον Σέλτικ στο επονομαζόμενο «Old firm». Φέτος, μετά από πολλά χρόνια και ειδικότερα τη σεζόν 2010-11 που κατέκτησε τον τελευταίο της τίτλο στην Πρέμιερ Σκωτίας, η Ρέιντζερς παίζει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο. Ενδεχόμενη επικράτηση στο ντέρμπι θα μειώσει τη διαφορά στους τρεις βαθμούς (με ένα ματς περισσότερο) και θα την βάλει για τα καλά στη διεκδίκηση του φετινού τίτλου. Η Ρέιντζερς είναι παράλληλα και η ομάδα με την καλύτερη επίθεση της κατηγορίας (59 γκολ σε 29 ματς) ενώ έχει ως σύμμαχο την παράδοση (20 νίκες, 9 ισοπαλίες, 14 ήττες από το 1994-95).

Το πρώτο ματς μεταξύ των δύο ομάδων διεξήχθη τον Μάιο του 1888, με τη Σέλτικ να επικρατεί 5-3 σε φιλικό. Η Σέλτικ έχει παράλληλα σημειώσει και τη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη απέναντι στην μεγάλη της αντίπαλο, 7-1 τον Οκτώβριο του 1957, για το Λιγκ Καπ. Μεγαλύτερη νίκη για τη Ρέιντζερς στο κλασικό ντέρμπι της Σκωτίας, τον Ιανουάριο του 1894 για το Κύπελλο και τη νίκη 5-0.

Πρώτος σκόρερ στην ιστορία των ντέρμπι είναι από πλευράς Ρέιντζερς ο Αλι ΜακΚόιστ (27 γκολ σε 55 αγώνες) και από πλευράς Σέλτικ ο Τζίμι ΜακΓκρόρι (22 γκολ σε 35 αγώνες).  Αγωνιζόμενος και με τις δύο ομάδες, έχει στο μεταξύ βρει δίχτυα 10 φορές ο Κένι Μίλερ. Όταν αποκτήθηκε από την Σέλτικ ως ελεύθερος το 2006 από την Γουλβς έγινε μόλις ο τρίτος παίκτης στην ιστορία των δύο ομάδων που αγωνίστηκε και με τους δύο συλλόγους.

Υπενθυμίζεται πως η Ρέιντζερς υποβιβάστηκε λόγω οικονομικών θεμάτων από την Πρέμιερ στην Λιγκ2 Σκωτίας το 2011-12 και επέστρεψε στην μεγάλη κατηγορία το 2016-17. Πέρσι τερμάτισε στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα στην Πρέμιερ και φέτος βρίσκεται στην δεύτερη θέση και στο -6 από την Σέλτικ. Από την επιστροφή της στα μεγάλα σαλόνια, έχει αντιμετωπίσει 4 φορές την Σέλτικ για το πρωτάθλημα και έχει γνωρίσει ισάριθμες ήττες από την μόνιμη πρωταθλήτρια Σκωτίας τα τελευταία χρόνια.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ