el
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Σούπερ Λίγκα: Αρχίζει…

Πρωταθλήτρια Ελλάδας για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια, αναδείχθηκε την περσινή σεζόν η ΑΕΚ. Τίτλος, που συνδυάστηκε και με ρεκόρ καλύτερης αμυντικής επίδοσης όλων των εποχών, καθώς η Ενωση δέχθηκε μόλις 12 τέρματα σε σύνολο 30 αγώνων. Το προηγούμενο ρεκόρ (13 γκολ παθητικό) ανήκε στον Ολυμπιακό, από τον οποίο και πήρε τα σκήπτρα.

«Οπλο» της Ενωσης αποδείχθηκε πλην της άμυνας και η έδρα, κάτι που φυσικά θα θελήσει να αξιοποιήσει και τη φετινή περίοδο, έχοντας τον Μαρίνο Ουζουνίδη στην τεχνική ηγεσία. Ο έλληνας προπονητής αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό και αντικατέστησε τον Μανόλο Χιμένεθ, ο οποίος για προσωπικούς λόγους επέστρεψε στην Ισπανία για λογαριασμό της Λας Πάλμας. Στην ομάδα της Ισπανίας επέστρεψε και ο Σέρχιο Αράουχο και στο «στοίχημα» για την Ενωση είναι να μπορέσει να καλύψει το κενό του, αποκτώντας για τη θέση του τον Αργεντίνο Εζέκιελ Πόνσε από τη Ρόμα.

Γιόχανσον (αμυντικό χαφ), Χριστοδουλόπουλος (εξτρέμ), Βράνιες (στόπερ) και Μασούντ (μέσος) οι σημαντικότερες αποχωρήσεις από πλευράς ΑΕΚ, που επένδυσε στη μεταγραφική περίοδο κυρίως σε νεαρούς ταλαντούχους παίκτες, όπως ο κεντρικός μέσος Αλεφ, ο στόπερ Οικονόμου και ο εξτρέμ Μπογιέ.

Ο,τι δεν κατάφερε πέρσι

Η κατάκτηση του τίτλου, είναι ο μοναδικός στόχος για τον ΠΑΟΚ τη φετινή περίοδο. Πέρσι ουσιαστικά έχασε τον τίτλο μέσα από τα χέρια του και φέτος δεν θέλει να επαναληφθεί το ίδιο. Διατήρησε τον βασικό κορμό, απέκτησε παίκτες σε καίριες θέσεις που μπορούν θεωρητικά να του δώσουν το κάτι παραπάνω (τον στόπερ Χατσερίντι, τον μέσο Βέρνμπλουμ, τους επιθετικούς Λεό Ζαμπά και Τσούπα Ακπομ) ενώ επέστρεψε από τον δανεισμό του στον Ατρόμητο και ο Ουάρντα, με τον Αιγύπτιο μέσο να είναι και ο σκόρερ στην ισοπαλία με την Μπενφίκα (1-1) στην Πορτογαλία, στο πρώτο μεταξύ τους ματς για τη φάση των πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ.

Πλην των ματς με Ολυμπιακό και ΑΕΚ που έχασε στα χαρτιά (αμφότερα 3-0), η ομάδα της Θεσσαλονίκης πέρσι είχε μόνο νίκες στο γήπεδο της Τούμπας στο πρωτάθλημα και η δυναμική της έδρας αναμένεται να αποτελέσει και φέτος τον οδηγό στον δρόμο για την διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Στα μείον εν όψει της σεζόν που εκκινεί αύριο Σάββατο για τον δικέφαλο του Βορρά, το γεγονός πως θα αρχίσει το πρωτάθλημα με -2 βαθμούς.

«Ξήλωμα» και από την αρχή

Κάκιστη η περσινή σεζόν για τον Ολυμπιακό, τόσο από θέμα τίτλων, αλλά κυρίως, του ποδοσφαίρου που απέδωσε. Το κλίμα στις τάξεις των παικτών δεν ήταν καλό, ενώ οι πολλές αλλαγές προπονητή (Μπέσνικ Χάσι, Τάκης Λεμονής, Οσκαρ Γκαρσία, Χρήστος Κόντης) δεν επέτρεψαν ουσιαστικά στην ομάδα να βρει ποτέ ρυθμό. Παρόλα αυτά, κατάφερε να σταθεί αξιοπρεπώς στην παρουσία της στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, απέναντι σε Γιουβέντους, Μπαρτσελόνα και Σπόρτινγκ Λισσαβόνας.

Ο Πέδρο Μαρτίνς ανέλαβε από την αρχή του καλοκαιριού, το ρόστερ άλλαξε ριζικά και στα πρώτα ευρωπαϊκά ματς για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ, η εικόνα των «ερυθρολεύκων» ήταν αν μη τι άλλο ελπιδοφόρα για τη συνέχεια. Το ελληνικό στοιχείο έγινε πιο έντονο για την ομάδα του Πειραιά, αφού επέστρεψαν από δανεισμό οι Κώστας Τσιμίκας, Ανδρεάς Μπουχαλάκης, και μετά από κάποια χρόνια οι Βασίλης Τοροσίδης, Γιάννης Φετφατζίδης ενώ αποκτήθηκε και ο κορυφαίος της περσινής ΑΕΚ, Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, αλλά και οι Ανδρεάς Γιαννιώτης, Γιάννης Μασούρας και  Στέφανος Ευαγγέλου

Από τις μεταγραφές που ξεχωρίζουν, οι προσθήκες των Ντάνιελ Ποντένσε (εξτρέμ) από την Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, του Νάτχο (κεντρικός μέσος) από την ΤΣΣΚΑ και του Γκιγιέρμε (αμυντικός μέσος) από την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. Δώδεκα μέχρι στιγμής οι αποχωρήσεις για την ομάδα του Πειραιά και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί μέχρι την ολοκλήρωση της μεταγραφικής περιόδου.

Με Δώνη και νέους

Πολλές ήταν και οι αλλαγές στον Παναθηναϊκό, που συνεχίζει τις διεργασίες ώστε να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Οι «πράσινοι» είναι αναγκασμένοι να αποκτήσουν μόνο ελεύθερους παίκτες και μόνο έναν πάνω από 24 ετών και η χρονιά αυτή αναμένεται δύσκολη. Ο Παναθηναϊκός λόγω μη αδειοδότησης θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα με -6 βαθμούς ενώ παράλληλα λόγω διαφωνιών με τον ερασιτέχνη φέτος δεν θα αγωνίζεται στη Λεωφόρο αλλά στο ΟΑΚΑ, κάτι που σε θεωρητικό πάντα βαθμό δεν τον ευνοεί.

Ο Γιώργος Δώνης ανέλαβε τη δύσκολη αποστολή να καθοδηγήσει φέτος την ομάδα, στην οποία είχε αγωνιστεί ως παίκτης την 5αετία 1991-96 πριν αποχωρήσει για την Πρέμιερ Λιγκ και την Μπλάκμπερν. Τελευταίες μεταγραφικές κινήσεις για το «τριφύλλι» οι αποκτήσεις των Αργύρη Καμπετσή (φορ) από Ντόρτμουντ και Νίκου Βέργου (φορ) από Ολυμπιακό. Αμφότεροι υπέγραψαν τριετές συμβόλαιο συνεργασίας και αποκτήθηκαν ως ελεύθεροι.

«Μάθε στον Ριβάλντο λίγη μπάλα….»

Δώδεκα χρόνια μετά επιστρέφει – εκτός απροόπτου- στην Ελλάδα ο Αιγύπτιος μέσος Μαχμούντ Σικαμπάλα, ο οποίος θα αγωνίζεται στον Απόλλων Σμύρνης. Με τον παίκτη υπάρχει προφορική συμφωνία και αναμένεται τις επόμενες μέρες στην Ελλάδα για να ολοκληρωθεί και τυπικά. Ο 32χρονος πλέον Σικαμπάλα είχε αγωνιστεί στη χώρα μας το 2005-06, στον ΠΑΟΚ, έχοντας θετικότατη παρουσία. Μάλιστα, πολλοί θα θυμούνται το σύνθημα των φίλων του ΠΑΟΚ, «μάθε στον Ριβάλντο λίγη μπάλα, Σικαμπάλα, Σικαμπάλα». Υπενθυμίζεται πως ο Σικαμπάλα είχε συμφωνήσει για τριετές συμβόλαιο εκείνη την εποχή με τον ΠΑΟΚ αλλά επέστρεψε στην Αίγυπτο λόγω θέματος με την στρατιωτική του θητεία. Μετά από αρκετά χρόνια επιστρέφει στη χώρα μας, αυτή τη φορά για να ενισχύσει τον Απόλλωνα.

Από τις κινήσεις που ξεχωρίζουν εν όψει της νέας σεζόν, συγκαταλέγεται η απόκτηση του Ρόλαντ Αλμπεργκ από τον Πανιώνιο. Ο 27χρονος μεσοεπιθετικός μπορεί να βοηθήσει τόσο στο δημιουργικό όσο και το εκτελεστικό κομμάτι, προερχόμενος από το πρωτάθλημα Βουλγαρίας και την ΤΣΣΚΑ Σόφιας. Συνολικά η ομάδα της Νέας Σμύρνης πραγματοποίησε 14 μεταγραφές ενώ αποχώρησαν 12 παίκτες. Σημαντικό ρόλο στην ομάδα αναμένεται να έχει και ο Αμπντουλαγιέ Κεϊτά (αμυντικός μέσος), με τον 24χρονο να έχει κλέψει τις εντυπώσεις στα μέχρι στιγμής φιλικά.

Σημαντικά ενισχυμένος εν όψει της νέας σεζόν θεωρείται και ο Αρης. Οι Θεσσαλονικείς, στην επιστροφή τους στη Σούπερ Λίγκα φρόντισαν να ενισχύσουν σημαντικά την επίθεση, αποκτώντας μεταξύ άλλων τους Νικόλα Κολάσο (από Μπόκα Τζούνιορς), Μπρούνο Γκάμα (από Σετούμπαλ) και Χαμζά Γιουνές, με τον Τυνήσιο να είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό από την παρουσία του στην Ξάνθη τη σεζόν 2016-17 (19 γκολ σε 27 συμμετοχές).

Νέα ομάδα στην κατηγορία και ο ΟΦΗ, ο οποίος αναδείχθηκε πρωταθλητής πέρσι στη Β Εθνική και επένδυσε στο ελληνικό στοιχείο. Ξεχωρίζουν οι Χρήστος Αραβίδης (φορ), Βαγγέλης Πλατέλλας (μέσος) και Τάσος Παπάζογλου (στόπερ).

Οι ευρωπαίοι Αστέρας Τρίπολης και Ατρόμητος

Οι δύο ομάδες καλούνται να ξεπεράσουν το σοκ από τους πρόωρους αποκλεισμούς τους στην Ευρώπη και να διεκδικήσουν εν νέου το εισιτήριο. Οι Αρκάδες παρά τις 10 μεταγραφές θα στηριχθούν στον περσινό κορμό, η δε ομάδα του Περιστερίου καλείται να βρει από τους Κουλούρη, Ενσικουλού και τον Μανούσο που αποθεραπεύτηκε, τα 27 γκολ που «έχασε» από την αποχώρηση των Ουάρντα, Ντιγκινί, Ντάουντα.

Ουσιαστικά ίδια με πέρσι είναι η Ξάνθη (πολύ λίγες οι προσθαφαιρέσεις) σε αντίθεση με τον ΠΑΣ Γιάννινα που αν τελικά μείνει ο Κόντε, συγκαταλέγεται στους… πρωταθλητές του καλοκαιριού, με τις προσθήκες των μεσοεπιθετικών, Κριζμάν, Κούτσικ και Μυστακίδη, όπως και του κόφτη Σιόντη.

Στο Αγρίνιο θα στηριχθούν πολύ σε παιδιά από τις ακαδημίες τους (Οι 15 παίκτες του ρόστερ προέχονται από εκεί) ενώ ξεχωρίζει η προσθήκη του αμυντικού χαφ Ερικσον (αρχηγός της Γκέτεμποργκ) ενώ στη Λαμία θα στηρίξουν πολλά στο δίδυμο των Αργεντινών Μπαράλες (φορ) – Μπερτόγιο (μέσος) που καλούνται να δώσουν λύση στο περσινό επιθετικό πρόβλημα.

Εντελώς νέα ομάδα σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι η Λάρισα, που στοχεύει σε κάτι παραπάνω από την παραμονή ενώ ερωτηματικό αποτελεί ο Λεβαδειακός, στον οποίο αποχώρησαν παίκτες «κλειδιά» (Νιάσε – αμ. χαφ, Γιουσούφ – εξτρέμ).

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ – ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ     25/08          19:15
ΠΑΟΚ – ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ           25/08          19:15
ΑΕΚ – ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ   25/08          21:30
ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ – ΑΕΛ             25/08          21:30
ΞΑΝΘΗ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ               26/08          19:15
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ – ΟΦΗ       26/08          19:15
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ       26/08          21:30
ΛΑΜΙΑ – ΑΡΗΣ                 27/08          21:30

Τα ντέρμπι
ΠΑΟΚ – ΑΕΚ (4Η)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΟΚ (5Η)
ΑΕΚ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (6Η)
ΑΡΗΣ – ΠΑΟΚ (7Η)
ΠΑΟΚ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (8Η)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΑΕΚ (9Η)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (10Η)
ΑΕΚ – ΠΑΟΚ (19Η)
ΠΑΟΚ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (20Η)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΕΚ (21Η)
ΠΑΟΚ – ΑΡΗΣ (22Η)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΠΑΟΚ (23Η)
ΑΕΚ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (24Η)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (25Η)

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ