el
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τζέιμς Χάρντεν vs Λούκα Ντόντσιτς: Μονομαχία στην άγρια δύση

Την Κυριακή (24/11, 22:00) δύο επίδοξοι MVP της σεζόν στο NBA, ο Τζέιμς Χάρντεν και ο Λούκα Ντόντσιτς θα βάλουν φωτιά στο Τέξας σε μία γνήσια δυτική κόντρα ανάμεσα στους Χιούστον Ρόκετς και τους Ντάλας Μάβερικς.

Με τεράστιο ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη φετινή μονομαχία των δύο ανθρώπων που έχουν αναγάγει σε επιστήμη το step back.

Σπάει τα κοντέρ ο Ντόντσιτς

Ο Ντόντσιτς αυτήν τη στιγμή είναι το πρώτο θέμα συζήτησης σε όλα τα αμερικανικά δίκτυα που ασχολούνται με το ΝΒΑ.

Ο μικρός Σλοβένος μάγος έχει τρελάνει τους Αμερικανούς με τις επιδόσεις του καταγράφοντας εξωπραγματικά νούμερα για την ηλικία του και δεν είναι τυχαίο ότι οι αποδόσεις για την ανάδειξή του ως MVP της σεζόν σημειώνουν πτωτική τάση μπαίνοντας πλέον για τα καλά δίπλα στα βαριά χαρτιά, δηλαδή τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, τον Λεμπρόν Τζέιμς και φυσικά τον Τζέιμς Χάρντεν.

Σε 14 παιχνίδια έχει κατά μέσο όρο 29,9 πόντους, 10,6 ριμπάουντ και 9,4 ασίστ. Είναι δηλαδή 4ος σκόρερ στο ΝΒΑ, 10ος ριμπάουντερ και 2ος πασέρ!

Στη νίκη επί των Σπερς σημείωσε triple-double με 42 πόντους και στη νίκη επί των Γουόριορς έκανε ξανά triple-double, αυτή τη φορά με 35 πόντους. Εχει ήδη φτάσει τα επτά triple-doubles τη φετινή περίοδο κάνοντας πράγματα που μόνο ο Μάτζικ Τζόνσον έκανε σε ηλικία 20 ετών.

Αν οδηγήσει το Ντάλας στα πλέι οφ και καταφέρει να αναδειχθεί πολυτιμότερος παίκτης θα γίνει ο νεότερος MVP στην ιστορία του ΝΒΑ καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Ντέρικ Ρόουζ που τα κατάφερε σε ηλικία 22 ετών.

Ακόμη πάντως και η πιθανότητα να καταταγεί στην τελική πεντάδα της ψηφοφορίας θα είναι κάτι εκπληκτικό, αφού στο παρελθόν μόνο ο Λεμπρόν Τζέιμς και ο Σακίλ Ο’Νιλ κατάφεραν κάτι παρόμοιο όντας 20 χρονών.

Προς το παρόν ο χαμογελαστός Σλοβένος μπορεί να καυχιέται ότι κανένας ποτέ 20χρονος δεν είχε 29,9 πόντους κατά μέσο όρο και δεν μοίραζε πάνω από 9 ασίστ το παιχνίδι. Φυσικά ουδείς γκαρντ στην ηλικία του κατέβαζε πάνω από 10 ριμπάουντ (το έχουν καταφέρει άλλοι εννιά παίκτες, όλοι όμως ήταν σέντερ).

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό όμως με τον Ντόντσιτς είναι η επιρροή που ασκεί στο παιχνίδι των Μάβερικς. Κανένας άλλος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ σε ηλικία 20 ετών δεν είχε usage rate (ποσοστό κατοχών που αναλαμβάνει να τελειώσει όσο είναι στο παρκέ) στο 35,2%. Μάλιστα, ανάμεσα στους παίκτες με usage rate από 35% και πάνω είναι ο δεύτερος πιο εύστοχος στις τελευταίες 28 σεζόν του ΝΒΑ με true percentage στο 62,5%!

Κοιτάζοντας πίσω θα διαπιστώσουμε πως μόλις έξι παίκτες έχουν σημειώσει παραπλήσιες επιδόσεις με αυτές που καταγράφει ο Ντόντσιτς μέχρι στιγμής φέτος.

Μόνο οι Λεμπρόν, Ρόμπερτσον (έξι φορές), Γουέστμπρουκ (δις), Μπερντ, Χάρντεν και Τζόρνταν έχουν ολοκληρώσει μία σεζόν με τουλάχιστον 25 πόντους, 7,5 ριμπάουντ και 7,5 ασίστ. Πέρυσι ο Αντετοκούνμπο αναδείχθηκε MVP με 30,5 πόντους, 13,8 ριμπάουντ και 6 ασίστ.

Ο Ντόντσιτς είναι πραγματικά η χαρά του παιχνιδιού, κάθε του κίνηση αποτελεί και ένα απρόβλεπτο βήμα για τον εκάστοτε αντίπαλο και ασφαλώς η παρουσία του έχει δώσει άλλη οντότητα στους Μάβερικς, οι οποίοι φέτος δείχνουν ικανοί να επιβιώσουν σε μία άγρια περιφέρεια.

Πολλοί αναλυτές βιάζονται ήδη να συγκρίνουν τον πρώην άσο της Ρεάλ με τον Λεμπρόν Τζέιμς. Το μέλλον του όντως προδιαγράφεται λαμπρό, όμως η τοποθέτησή του δίπλα στα ιερά τέρατα του ΝΒΑ θα κριθεί από τη διάρκεια που θα επιδείξει και ο Ντόντσιτς προς το παρόν είναι ακόμη στην αρχή.

Πυροβολεί ασταμάτητα ο Χάρντεν

Μπορεί το ΝΒΑ να βρίσκεται σε ρυθμούς Doncicmania όμως δεν γίνεται να αγνοήσουμε την καλαθομηχανή των Χιούστον Ρόκετς. Ο Χάρντεν έχει εξελιχθεί στον πιο χαρισματικό σκόρερ του ΝΒΑ και κανείς δεν μπορεί πλέον να το αμφισβητήσει αυτό.

Ο «μούσιας» των Ρόκετς κυνηγάει κάτι εξωπραγματικό φέτος, να γίνει ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ μετά τον Γουίλτ Τσαμπερλέιν το 1963, που ολοκληρώνει μία σεζόν με 40+ πόντους.

Προς το παρόν ο Χάρντεν έχει σκοράρει κατά μέσο όρο 38,4 πόντους, όμως τα ποιοτικά του νούμερα δείχνουν πως μπορεί να επιτύχει αυτό το απίστευτο ρεκόρ καθώς σε κάθε αγώνα παίρνει τουλάχιστον 25 προσπάθειες, εκτελεί μίνιμουμ 14,5 βολές και το usage rate του ανέρχεται στο 39,8%.

Είναι ενδεικτικό ότι στο νικηφόρο σερί των οχτώ αγώνων που έτρεξε το Χιούστον, πριν ηττηθεί από το Ντένβερ, ο Χάρντεν είχε μέσο όρο 42,1 πόντους!

Ο «μούσιας» δείχνει ικανός και πρόθυμος φέτος να σπάσει το φράγμα των 40 πόντων κατά μέσο όρο, ωστόσο η προσπάθειά του να κυνηγήσει ένα ατομικό ρεκόρ θα πρέπει να έρθει σε ισορροπία με το καλό της ομάδας και ίσως όσο προχωρά η σεζόν ο Νταντόνι θα αποφασίζει να δίνει ανάσες στον σούπερ σταρ του εν όψει της postseason.

Άλλωστε η προσθήκη του Γουέστμπρουκ έγινε ακριβώς για αυτόν λόγο, δηλαδή για να μην εξαρτάται πλήρως το παιχνίδι των «ρουκετών» από τα κέφια του Χάρντεν.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ