el
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Το φαινόμενο Στέφανος Τσιτσιπάς!

Το μεγαλύτερο ταλέντο της χώρας μας αυτή την εποχή στο χώρο του αθλητισμού, είναι ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν μπορεί πλέον να μπει σε αυτή τη λίστα, αφού είναι ένας ολοκληρωμένος αθλητής που πρωταγωνιστεί και σε λίγο καιρό μπορεί να καθιερωθεί ως ένας από τους κορυφαίους στο ΝΒΑ. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, τον Αύγουστο του 2018 βρέθηκε στην 15η θέση της Παγκόσμιας κατάταξης, θέση την οποία και διατηρεί έως σήμερα. Ο Έλληνας τενίστας, είναι πλέον έτοιμος να δώσει το παρών στο πρώτο μεγάλο γκραν σλαμ για το 2019, το Open της Αυστραλίας, που θα διεξαχθεί από 14 έως 27 Ιανουαρίου.

Ο γεννημένος τον Δεκέμβριο του 1998 αθλητής, ολοκλήρωσε το 2018 με ρεκόρ 50 νίκες – 37 ήττες, κατέκτησε τον τίτλο του Next Generation ATP Finals και αναδείχθηκε ως ο καλύτερος τενίστας του κόσμου σε ηλικία κάτω των 21 ετών. Ήταν η δεύτερη χρονιά που διεξήχθη η διοργάνωση. Την πρώτη, το 2017, είχε κατακτήσει ο Ιάπωνας Τσουνγκ Χιόν. Εδώ πάντως θα πρέπει να σημειώσουμε πως το εν λόγω τουρνουά δεν μετράει στην βαθμολογία, οπότε για την 15η θέση της Παγκόσμιας κατάταξης που βρίσκεται ο Τσιτσιπάς, δεν έχει καταμετρηθεί η πρωτιά του αυτή.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την ευκαιρία που μου δόθηκε να παίξω εδώ στο Μιλάνο και να είμαι ο δεύτερος νικητής της διοργάνωσης.
Ήταν μία σημαντική στιγμή. Μου δίνει αυτοπεποίθηση να παίξω ακόμα καλύτερα στο μέλλον. Απέδωσα πολύ καλά στο τουρνουά. Ήταν ένας φανταστικός τελικός. Έμεινα ήρεμος μέχρι το τέλος, σε ένα δύσκολο παιχνίδι, όπως φάνηκε και από το γεγονός πως κρίθηκε στο τάι – μπρέικ», τα λεγόμενα του Τσιτσιπά μετά την κατάκτηση του Next Generation ATP Finals.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις του στα ATP, ήταν φιναλίστ στο ATP World Tour Masters 1000, στον Καναδά, το 2018. Στον τελικό, ηττήθηκε από τον μεγάλο Ισπανό τενίστα, Ραφαέλ Ναδάλ. Η πιο πρόσφατη αγωνιστική του υποχρέωση, ήταν και πάλι στην Αυστραλία, στο τουρνουά Sydney international, όπου ηττήθηκε πριν λίγες ημέρες– και αποκλείστηκε – στα προημιτελικά από τον Ιταλό Αντρέας Σέπι.

Η δεύτερη παρουσία στην Αυστραλία

Ο Τσιτσιπάς θα δώσει για δεύτερη φορά το παρών στο Open της Αυστραλίας. Η πρώτη ήταν πέρσι, το 2018, όταν και είχε αποκλειστεί στον πρώτο γύρο από τον Καναδό Ντένις Σαποβάλοφ. Στη φετινή διοργάνωση, αντίπαλος του 20χρονου τενίστα θα είναι ο Ιταλός Ματέο Μπερετίνι. Ο 22χρονος, όπως και ο Τσιτσιπάς, μετέχει για δεύτερη φορά στην καριέρα του στο εν λόγω Grand Slam.

Ιδιαιτερότητα του φετινού Gran Slam στο Open της Αυστραλίας, είναι το γεγονός πως για πρώτη φορά μετά το 1976 και εφόσον το ματς κριθεί στο τάι μπρέικ, νικητής θα είναι αυτός που θα φτάσει πρώτος στους 10 πόντους (με 10-8 πχ.), σε περίπτωση που το έκτο και τελευταίο σετ  λήξει ισόπαλο (6-6 σετ).

Το Γκραν Σλαμ είναι μία διοργάνωση που περιλαμβάνει τα τέσσερα μεγαλύτερα τουρνουά του αθλήματος. Τα Open σε Αυστραλία, Γαλλία, Γουίμπλεντον και το US Open. Το αρχαιότερο από αυτά, είναι το Open του Γουίμπλεντον. Διεξήχθη πρώτη φορά το 1877 και είναι το μοναδικό που παίζεται σε γρασίδι. Συνολικά, διεξάγονται 12 τουρνουά σε ένα ημερολογιακό έτος σε επίπεδο ATP και αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής δεν έχει κατακτήσει όλους τους τίτλους σε μία χρονιά κανείς, ούτε στους άνδρες, αλλά ούτε και στις γυναίκες.

Οι οκτώ που τα έχουν κατακτήσει όλα

Οκτώ αθλητές κατά το παρελθόν, στην κατηγορία των ανδρών, έχουν κατακτήσει στην καριέρα τους και τα τέσσερα Open. Τελευταίος που το έκανε πράξη ήταν ο Σέρβος Νέναντ Τζόκοβιτς το 2016 (με την κατάκτηση του γαλλικού Open που έλειπε από τη συλλογή του).

Οι πρώτοι επτά που το έκαναν πράξη, ήταν οι:
Φρεντ Πέρι σε ηλικία 24 ετών το 1935
Ντον Μπατζ το 1938 σε ηλικία 23 ετών
Ροντ Λέιβερ το 1962 σε ηλικία 24 ετών
Ρόι Εμερσον το 1964 σε ηλικία 27 ετών
Αντρέ Αγκάσι το 1999 σε ηλικία 29 ετών
Ρότζερ Φέντερερ το 2009 σε ηλικία 27 ετών
Ράφα Ναδάλ το 2010 σε ηλικία 24 ετών

Το είχε αποφασίσει από το Δημοτικό…

Σε ηλικία 12 ετών, ο Στέφανος Τσιτσιπάς είχε ήδη καταλήξει πως θέλει να ασχοληθεί με τον αθλητισμό και το τένις, όπως παραδέχεται ο ίδιος μέσω δηλώσεών του στην επίσημη ιστοσελίδα του. Ο πατέρας του κατάγεται από την Καρδίτσα και η μητέρα του από τη Μόσχα. «Σε ηλικία 6 ετών έκανα τα πρώτα μου μαθήματα, στο τένις κλαμπ της Γλυφάδας. Στα 8, με ανέλαβε ο Γιώργος Φουντούκος, ο οποίος είναι προπονητής μου ακόμα και σήμερα, στην Ελλάδα. Όταν ξεκίνησα, υπήρξε μία πολύ σημαντική στιγμή. Αυτή που θα αποφάσιζα να ασχοληθώ επαγγελματικά με το τένις», σημειώνει μεταξύ άλλων και καταλήγει:

«Ήμουν έτοιμος για αυτό το μακρινό ταξίδι. Για τη μάχη που είχα να αντιμετωπίσω, το άγχος, την πίεση, τις νύχτες χωρίς ύπνο. Η μεγαλύτερη όμως πρόκληση, ήταν να ξεπεράσω τις προσδοκίες μου. Πήρα τις ευκαιρίες μου, αποτυγχάνοντας τις περισσότερες φορές, όμως αυτό είναι το «κλειδί» για να μεγαλώσεις σαν αθλητής. Το τένις μου έμαθε αρκετά πράγματα. Μου επέτρεψε να δω ανθρώπους, μέρη και να ανακαλύψω κουλτούρες. Μου έμαθε να έχω κρίση, καλή συμπεριφορά και σεβασμό. Χρωστάω τα πάντα στο παιχνίδι…».

To Open της Αυστραλίας θα είναι εκτός απροόπτου το τελευταίο για τον Αντι Μάρεϊ. Ο 31χρονος Βρετανός τενίστας ανακοίνωσε την απόφασή του να βάλει τέλος στην καριέρα του στο χώρο του αθλήματος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Μπορώ να παίξω, όμως μέχρι ένα σημείο. Ο πόνος δεν με αφήνει να αγωνιστώ όσο θέλω. Δεν με αφήνει να απολαύσω την προπόνηση, δεν με αφήνει να απολαύσω τον αγώνα. Θέλω να σταματήσω την καριέρα μου στο φετινό Wimbledon, αλλά δεν ξέρω πραγματικά αν είμαι ικανός να παίζω μέχρι τότε. Το φετινό Αυστραλιανό Οπεν κατά πάσα πιθανότητα είναι το τελευταίο μου. Δεν αισθάνομαι καλά. Παλεύω με τους δαίμονες μου, με τον πόνο, δεν ξέρω αν μπορώ να παίζω με τόσο πόνο για τους επόμενους τέσσερις-πέντε μήνες».

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ