el
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Άρης vs ΑΕ Λεμεσού: Όλες οι ελληνοκυπριακές μάχες στην Ευρώπη

Ελλάδα και Κύπρος συνδέονται με άρρηκτους δεσμούς, κοινή γλώσσα και ταυτότητα, είναι σαν μία χώρα. Στον αθλητισμό, ωστόσο, εκπροσωπούνται η κάθε μία με τις ομάδες της.

Στο ποδόσφαιρο, ειδικότερα, έχουν αναμετρηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, στο πλαίσιο όλων των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Σε επίπεδο προκριματικών, με αφορμή και το ζευγάρωμα Άρη – ΑΕ Λεμεσού για το Γιουρόπα Λιγκ, Ελλάδα και Κύπρος μετρούν από τέσσερις προκρίσεις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο ο Άρης θα αντιμετωπίσει πρώτη φορά κυπριακή ομάδα όσο και η ΑΕ Λεμεσού ελληνική.

Ποιος θα προκριθεί στον επόμενο γύρο; Άρης ή ΑΕ Λεμεσού;

Συνολικά, έχουν γίνει 31 παιχνίδια: 15 νίκες οι ελληνικές ομάδες, 10 οι κυπριακές και 6 ισοπαλίες, τέρματα 41-37. Σε διπλές αναμετρήσεις, 7 προκρίσεις για τις ελληνικές ομάδες και 5 για τις κυπριακές.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ – ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

1976-77: Πρόκριση με Κούδα και Σαράφη

Ο ΠΑΟΚ ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα που αντιμετώπισε αντίστοιχη της Κύπρου, για το Κύπελλο Πρωταθλητριών της περιόδου 1976-77.

Ο «Δικέφαλος» του Βορρά αντιμετώπισε την Ομόνοια για τον πρώτο γύρο της διοργάνωσης, της οποίας επικράτησε 2-0 εκτός έδρας στην πρώτη αναμέτρηση (Κούδας και Σαράφης οι σκόρερ) ενώ στον επαναληπτικό οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες με 1-1.

1992-93: Ιδια φάση, άλλοι πρωταγωνιστές

Ο ΑΠΟΕΛ με την ΑΕΚ, βρέθηκαν αντιμέτωποι τη σεζόν 1992-93, στον 1ο γύρο του Κυπέλλου πρωταθλητριών. Με δύο ισοπαλίες και χάρη στο εκτός έδρας γκολ πήρε την πρόκριση για τον δεύτερο γύρο η Ένωση.

Στο πρώτο ματς, στην Ελλάδα, ΑΕΚ – ΑΠΟΕΛ 1-1 και στον επαναληπτικό ΑΠΟΕΛ – ΑΕΚ 2-2. Εκ των πρωταγωνιστών για την ΑΕΚ σε εκείνη τη σειρά ήταν ο Αλέξης Αλεξανδρής, σκόρερ και στα δύο ματς.

1998-99: Δύο στα δύο για Ολυμπιακό

Την Ανόρθωση, στη σεζόν που είχε πραγματοποιήσει την καλύτερη πορεία της ιστορίας του στα Κύπελλα Ευρώπης, είχε αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός το 1998-99, για τον 2ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Με δύο νίκες (2-1 εντός, 4-2 εκτός), οι «ερυθρόλευκοι» είχαν προκριθεί, σε μία χρονιά που έφτασαν μέχρι τους «8», όταν και αποκλείστηκαν από τη Γιουβέντους.

2002-03: Η ΑΕΚ των έξι σερί ισοπαλιών

Μόνο με ισοπαλίες ολοκλήρωσε τη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 2002-03 η ΑΕΚ. Από αυτές, ξεχωρίζει το 3-3 στο «Μπερναμπέου» με τη Ρεάλ.

Για να περάσει στους ομίλους, η Ένωση είχε αποκλείσει στον 3ο προκριματικό γύρο τον ΑΠΟΕΛ, νικώντας με 3-2 στην Κύπρο, χάρη σε γκολ του Ντέμη Νικολαΐδη στο 93’, και 1-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Related image

2008-09: Η Ανόρθωση νίκησε Ολυμπιακό & Παναθηναϊκό

Ο Ολυμπιακός μετά από 11 σερί χρονιές στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, έμεινε εκτός από την Ανόρθωση του Τιμούρ Κετσπάγια.

Το 3-0 της Λάρνακας -με το χαμένο πέναλτι του Μήτρογλου να μένει στην ιστορία- αποδείχθηκε αρκετό για την «Κυρία» ώστε να ολοκληρώσει την έκπληξη, καθώς στο «Γ. Καραϊσκάκης» ο Ολυμπιακός (του Ερνέστο Βαλβέρδε) νίκησε μόνο με 1-0, με γκολ του Μπελούτσι στο 53’.

Image result for anorthosis olympiakos 3-0

Στη φάση των ομίλων η Ανόρθωση αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό, όπου έφερε τα ίδια σκορ: νίκησε 3-0 στην Κύπρο και ηττήθηκε 1-0 στην Αθήνα. Οι «πράσινοι», πάντως, με αυτή τη νίκη (γκολ του Καραγκούνη) πέρασαν ως πρώτοι στην επόμενη φάση, όπου και αποκλείστηκαν από τη Βιγιαρεάλ.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ – ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ

1996-97: Πρόκριση επί του Ηρακλή

Με δύο νίκες και συνολικό σκορ 3-1, είχε επικρατήσει ο ΑΠΟΕΛ του Ηρακλή, για τον 2ο γύρο του τότε Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Με γκολ του Άντρου Σωτηρίου είχε πάρει τη νίκη με 1-0 στο «Καυτανζόγλειο» ενώ στον επαναληπτικό της Λευκωσίας κέρδισε με 2-1. Ξανά σκόρερ ο Σωτηρίου από τον ΑΠΟΕΛ ενώ το πρώτο γκολ είχε πετύχει ο Αλέξης Αλεξάνδρου.

2002-03: Αυτή τη φορά αντίπαλος η Ανόρθωση

Αποκλεισμός ξανά για τον Ηρακλή, αλλά αυτή τη φορά από την Ανόρθωση, την οποία αντιμετώπισε στον 1ο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Ο Γηραιός επικράτησε με 4-2 στο πρώτο ματς στη Θεσσαλονίκη, αλλά στον επαναληπτικό η Ανόρθωση νίκησε με 3-1 και προκρίθηκε. Το καθοριστικό γκολ σημειώθηκε στο 82ο λεπτό από τον Παννίκο Ξιούρουπα.

2008-09: Αποκλεισμός ΑΕΚ από Ομόνοια

Δεύτερος αποκλεισμός ελληνικής ομάδας από κυπριακή τη σεζόν 2008-09. Μετά την Ανόρθωση, που έβγαλε εκτός Τσάμπιονς Λιγκ τον Ολυμπιακό, η Ομόνοια απέκλεισε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ την ΑΕΚ.

Η αναμέτρηση αφορούσε τον 2ο προκριματικό. Νίκη με 1-0 στην Αθήνα και ισοπαλία στον επαναληπτικό (2-2) για την Ομόνοια, με την ΑΕΚ να τελειώνει το δεύτερο ματς με εννέα παίκτες (αποβολές Σκόκο και Χουανφράν).

2015-16: Στους ομίλους με τον Αστέρα Τρίπολης

ΑΠΟΕΛ και Αστέρας Τρίπολης αναμετρήθηκαν τη σεζόν 2015-16 στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Από μία νίκη σημείωσε η κάθε ομάδα, αλλά αμφότερες αποκλείστηκαν, με Σάλκε και Σπάρτα Πράγας να προκρίνονται.

Image result for apoel asteras tripolis

Στην Κύπρο, ο ΑΠΟΕΛ επικράτησε με 2-1 (Καβενάγκι, Καρλάο – Λούι) και στην Τρίπολη ο Αστέρας με 2-0 (Μπερτόγλιο, Γιάννου).

2016-17: Δύο στα δύο ο ΑΠΟΕΛ

Με τον Ολυμπιακό βρέθηκε στον όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ την αγωνιστική περίοδο 2016-17 ο ΑΠΟΕΛ και σημείωσε ισάριθμες νίκες – και οι δύο, πάντως, προκρίθηκαν στη φάση των νοκ-άουτ, με τον ΑΠΟΕΛ πρώτο και τους «ερυθρόλευκους» δεύτερους.

Στον Πειραιά, Ολυμπιακός – ΑΠΟΕΛ 0-1 (Σωτηρίου) και στην Κύπρο ΑΠΟΕΛ – Ολυμπιακός 2-0 (Σωτηρίου, Ντε Καμάργκο).

ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ

Το 1965-66 ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε την Ομόνοια για τον 1ο γύρο και προκρίθηκε με συνολικό σκορ 2-1 (1-0 εκτός, 1-1 εκτός).

Εντεκα χρόνια αργότερα, το 1976-77, ο ΑΠΟΕΛ προκρίνεται επί του Ηρακλή, επίσης σε αναμέτρηση για τον πρώτο γύρο. Νίκη 2-0 στην Κύπρο και ισοπαλία χωρίς σκορ στον επαναληπτικό, έδωσαν την πρόκριση στον «θρύλο».

Το 1988-89, για τον πρώτο γύρο επίσης, ο Παναθηναϊκός αποκλείει την Ομόνοια, νικώντας τόσο εντός (1-0) όσο και εκτός έδρας (2-0).

Το 1998-99 τέλος, για τον 2ο γύρο, ο Πανιώνιος απέκλεισε τον Απόλλωνα Λεμεσού. Νίκες με 3-2 (εντός) και 1-0 (εκτός) για τον Ιστορικό, ο οποίος μετέπειτα έμεινε εκτός διοργάνωσης από τη Λάτσιο, που στη συνέχεια κατέκτησε το τρόπαιο.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ