el
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΑΕΚ vs ΠΑΟΚ: Τα πρόσωπα του ντέρμπι των Δικεφάλων

ΑΕΚ και ΠΑΟΚ κοντράρονται το απόγευμα της Κυριακής (29/9, 19:30) στο ΟΑΚΑ. Διαβάστε ποια είναι τα πρόσωπα του ντέρμπι.

Το συναπάντημα των «Δικεφάλων» ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά ντέρμπι του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, έχει αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία και αντιπαλότητα δεδομένου ότι ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έχουν πλέον αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο κάνοντας πρωταθλητισμό.

Η μεν ΑΕΚ κατέκτησε τον τίτλο του 2018, ο δε ΠΑΟΚ τον περσινό, ενώ οι δυο τους είναι σταθερά το ζευγάρι του τελικού Κυπέλλου εδώ και μία τριετία, με το τρόπαιο να καταλήγει και τις τρεις φορές στο Βορρά.

Σε επίπεδο πρωταθλήματος οι δύο «Δικέφαλοι» θα αναμετρηθούν για 72η φορά με γηπεδούχο την ΑΕΚ. Στις προηγούμενες 71 συναντήσεις τους η παράδοση είναι συντριπτικά υπέρ της Ένωσης η οποία μετράει 51 νίκες, 12 ισοπαλίες και 8 ήττες.

Ο ΠΑΟΚ κέρδισε για πρώτη φορά στην ιστορία του στο «Νίκος Γκούμας» το 1959 (1-0), ενώ το τελευταίο του διπλό επί της ΑΕΚ σημειώθηκε το 2012 στο ΟΑΚΑ με 2-0. Έκτοτε η Ενωση μετράει εντός έδρας για το πρωτάθλημα πέντε νίκες και τρεις ισοπαλίες κόντρα στον μεγάλο της αντίπαλο.

Πάμε όμως να δούμε τα πρόσωπα του ντέρμπι.

 

Μια συναρπαστική προσφορά* σε περιμένει στο live του ΑΕΚ – ΠΑΟΚ! 

*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

 

Νίκος Κωστένογλου: Η τρίτη θητεία

Η ΑΕΚ ξεκίνησε τη σεζόν με τον Μιγκέλ Καρντόσο στον πάγκο, όμως το αγωνιστικό στιλ του Πορτογάλου δεν ταίριαξε ποτέ με το υλικό της Ένωσης και αμέσως μετά την ήττα από την Ξάνθη στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος λήφθηκε εσπευσμένα η απόφαση της αντικατάστασής του.

Ο Νίκος Κωστένογλου ανέλαβε ως υπηρεσιακός, ωστόσο πολύ γρήγορα κέρδισε τη μονιμοποίησή του καθώς υπό τις οδηγίες του η ΑΕΚ μεταμορφώθηκε εν ριπή οφθαλμού κάνοντας 4/4 νίκες με Τράμπζονσπορ, Αστέρα Τρίπολης, Λαμία και Παναιτωλικό.

Image result for Νίκος Κωστένογλου

 

Για τον Κωστένογλου, που ως ποδοσφαιριστής κατέγραψε 222 συμμετοχές στο πρωτάθλημα με τη φανέλα της ΑΕΚ, αυτή είναι τρίτη θητεία του στον πάγκο της Ένωσης. Ο 48χρονος τεχνικός ανέλαβε πρώτη φορά την ΑΕΚ τον Φεβρουάριο του 2008, διαδεχόμενος τον Σέρα Φερέρ. Σε 18 αγώνες τότε είχε απολογισμό 10-5-3.

Επιστρατεύτηκε εκ νέου από την Ένωση τον Οκτώβριο του 2011 παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Μανόλο Χιμένεθ. Στη δεύτερη θητεία του ως προπονητής της ΑΕΚ μέχρι τον Ιούνιο του 2012 κατέγραψε 15 νίκες, 9 ισοπαλίες και 14 ήττες σε 38 αγώνες.

Η τρέχουσα θητεία του Κωστένογλου έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς και ο έμπειρος τεχνικός δείχνει πιο ώριμος από ποτέ για να σηκώσει το βαρύ φορτίο της ΑΕΚ.

Στην καριέρα του σαν προπονητής έχει αντιμετωπίσει επτά φορές τον ΠΑΟΚ και μετράει δύο νίκες και πέντε ήττες. Στα πέντε ντέρμπι ΑΕΚ – ΠΑΟΚ με τον Κωστένογλου προπονητή το ρεκόρ είναι 2-0-3 υπέρ των Θεσσαλονικέων.

Το τελευταίο ντέρμπι «Δικεφάλων» με τον Κωστένογλου στον πάγκο της Ένωσης ήταν το ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-0 τον Μάιο του 2012 για την 5η αγωνιστική των πλέι οφ.

Άμπελ Φερέιρα: Αντιμέτωπος με την περσινή σεζόν

Ο ΠΑΟΚ πέρυσι πραγματοποίησε την τέλεια σεζόν κατακτώντας το νταμπλ όντας αήττητος στο πρωτάθλημα. Αυτή η κληρονομιά είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος φέτος για τον Άμπελ Φερέιρα, που διαδέχθηκε τον Ραζβάν Λουτσέσκου.

Image result for Άμπελ Φερέιρα

Οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες για τον Πορτογάλο, ο οποίος προσπαθεί να περάσει τη δική του ταυτότητα σε ένα πιεστικό περιβάλλον που πλέον ζει και αναπνέει για νίκες.

Ο ΠΑΟΚ φέτος υπό τις οδηγίες του Φερέιρα είναι φανερό πως επιχειρεί να αποδώσει πιο επιθετικό ποδόσφαιρο, ωστόσο αυτό έρχεται εις βάρος της αμυντικής του λειτουργίας, η οποία πέρυσι ήταν το ισχυρό χαρτί της ομάδας.

«Πρέπει να αλλάξουμε την αγωνιστική μας φιλοσοφία και να προστατεύουμε καλύτερα την άμυνά μας. Αυτό μπορεί να μην αρέσει στον κόσμο, αλλά είναι αποτελεσματικό για μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κρέσπο αφήνοντας να εννοηθεί ότι το νέο πλάνο που προωθεί ο Φερέιρα χρειάζεται χρόνο και δουλειά.

Όντως η κορυφαία άμυνα του περσινού πρωταθλήματος σε οχτώ ματς φέτος δεν έχει κρατήσει καμία φορά ανέπαφη την εστία της μετρώντας 14 γκολ παθητικό! Βέβαια αυτό δεν οφείλεται αποκλειστικά στην αλλαγή της αγωνιστικής φιλοσοφίας αλλά και στο ατομικό ντεφορμάρισμα ορισμένων παικτών, όπως και στο γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ στερείται από το ξεκίνημα κομβικούς ποδοσφαιριστές του όπως ο Μαουρίτσιο και ο Βιεϊρίνια.

Ο Φερέιρα, πάντως, εξακολουθεί να θεωρείται ένας από τους πολλά υποσχόμενους πορτογάλους τεχνικούς. Στην Μπράγκα μία διετία άφησε εξαιρετικό έργο με 1,96 πόντους κατά μέσο όρο σε 102 ματς και μόνο τυχαίο δεν είναι πως βρίσκεται στο στόχαστρο της Σπόρτινγκ.

Μάρκο Λιβάγια: Ο φορμαρισμένος «τρελός»

Ο Μάρκο Λιβάγια μπορεί να μην είναι το πιο εύκολο παιδί για τα αποδυτήρια μίας ομάδας, μπορεί κάποιοι να τον αποκαλούν «τρελό», όμως δεν παύει να είναι χαρισματικός ποδοσφαιριστής και ό,τι πιο ποιοτικό διαθέτει η ΑΕΚ στην επίθεσή της.

Image result for marko livaja back

 

Ο Κροάτης φορ έχει πάρει πραγματικά από το χέρι την Ενωση και την καθοδηγεί αφού σε οχτώ επίσημα ματς την φετινή σεζόν μετράει πέντε γκολ και δύο ασίστ.

Ο Λιβάγια έχει αγωνιστεί έξι φορές απέναντι τον ΠΑΟΚ και ήταν καθοριστικός στα δύο ματς του πρωταθλήματος στο ΟΑΚΑ. Τη σεζόν 2017/18 είχε πετύχει το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης στο 1-0 της ΑΕΚ επί του ΠΑΟΚ στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής, ενώ τη σεζόν 2018/19 ήταν αυτός που έδωσε την τελική πάσα για το γκολ της ισοφάρισης (1-1) από τον Πόνσε.

 

Ντιέγκο Μπίσεσβαρ: Το βαρόμετρο

Ο ΠΑΟΚ θα παραταχθεί με σημαντικές απώλειες στο ΟΑΚΑ, αφού πέρα από τις γνωστές απουσίες των Μαουρίτσιο, Βέρνμπλουμ, Βιεϊρίνια, προέκυψαν δύο νέα προβλήματα από το ντέρμπι με τον Αρη και αφορούν τον Μάτος και τον Πέλκα. Ο ΠΑΟΚ, δηλαδή, έχασε ακόμη δύο επιδραστικούς παίκτες της ενδεκάδας του.

Image result for Ντιέγκο Μπίσεσβαρ

Τέτοιος βέβαια είναι και ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ. Ο Ολλανδός είναι αναντικατάστατος στα πλάνα του Φερέιρα για τον φετινό ΠΑΟΚ και από την απόδοσή του κρίνεται σε μεγάλο βαθμό και η απόδοση ολόκληρης της ομάδας. Όταν ο Μπίσεσβαρ είναι καλά, τότε είναι και ο ΠΑΟΚ. 

Σε οχτώ παιχνίδια μέχρι στιγμής ο 31χρονος άσος έχει σημειώσει δύο γκολ κι έχει μοιράσει τρεις ασίστ. Οι φίλοι του ΠΑΟΚ ασφαλώς θυμούνται ακόμη το τέρμα που είχε πετύχει στον τελικό Κυπέλλου στο Βόλο, το 2017, όταν ο «Δικέφαλος του Βορρά» είχε κερδίσει την ΑΕΚ με 2-1.

Συνολικά ο ΠΑΟΚ με τον Μπίσεσβαρ στο γήπεδο είτε βασικό, είτε ως αλλαγή μετράει 5-1-5 σε 11 ματς κόντρα στην ΑΕΚ.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ