el
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αθλητική ανασκόπηση 2017

Κατερίνα Στεφανίδη – Κορυφαία αθλήτρια στην Ευρώπη 2017

Αναδείχθηκε κορυφαία αθλήτρια στην Ευρώπη για το 2017 από την ευρωπαϊκή Ομοσπονδία στίβου. Η ελληνίδα πρωταθλήτρια κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοικτού στίβου, ενώ ήταν νικήτρια και στη σειρά αγώνων Diamond League, όπου έκανε και νέο Πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με 4.91μ. «Το 2017 ήταν μία εξαιρετική χρονιά για εμένα. Είναι πραγματικά μία μεγάλη τιμή. Θεωρώ ότι είναι μία τιμή και για τη χώρα μου. Είμαι η πρώτη Ελληνίδα που κατακτά τον τίτλο και θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα φέρει αρκετά νέα παιδιά στον στίβο», τα λεγόμενά της.

Λευτέρης Πετρούνιας – Παγκόσμιος πρωταθλητής στους Κρίκους

Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης στους Κρίκους τον Οκτώβριο στο Αζερμπαϊτζάν ενώ λίγους μήνες νωρίτερα, είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, στην Ρουμανία. Ο 27χρονος πρωταθλητής, έδωσε έτσι συνέχεια στις επιτυχίες μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο το 2016. Αυτό ήταν στο μεταξύ το δεύτερο χρυσό σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (το πρώτο το 2015).

Νίκος Γκάλης  –  Hall of fame

Θεωρείται ο μεγαλύτερος Ελληνας αθλητής όλων των εποχών και όχι άδικα. Εντεκα φορές πρώτος σκόρερ στην Α1, 4 φορές πρώτος σκόρερ σε Ευρωμπάσκετ, όπου μετράει ένα χρυσό (1987) και ένα ασημένιο μετάλλιο (1989). Η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου το 1987, στην Αθήνα, είναι φυσικά μία από τις μεγαλύτερες διακρίσεις για τον ίδιο αλλά και τον ελληνικό αθλητισμό. Τα στατιστικά σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του τα λένε όλα. Με 30.4 πόντους μ.ο σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο σε σύνολο 854 αγώνων. Τον Σεπτέμβρη, πέρασε στην ιστορία, καθώς έγινε μέλος του Naismith Hall of Fame και τους κορυφαίους καλαθοσφαιριστές στην υφήλιο. Μαζί με τον Νίκο Γκάλη, στο Hall Of Fame για το 2017 μπήκαν επίσης οι Τρέισι ΜακΓκρέιντι και Τζορτζ ΜακΓκίνις.

Γιάννης Αντετοκούνμπο –  Συμμετοχή σε All star game

Το 2017 ήταν η χρονιά του στον… μαγικό κόσμο του NBA. Η παρουσία του με τους Μιλγουόκι Μπακς του χάρισε τον τίτλο του πιο βελτιωμένου παίκτη της σεζόν. Νωρίτερα, είχε γράψει ιστορία, ως ο πρώτος έλληνας παίκτης που κατάφερε να συμμετάσχει σε All Star Game και μάλιστα ως βασικός (στην Ανατολή). Στην πρώτη του συμμετοχή, σκόραρε 30 πόντους σε 23 λεπτά, έχοντας παράλληλα εξαιρετικά ποσοστά. Γεννημένος στις 6 Δεκεμβρίου 1994, ο 23χρονος έκανε το βήμα για το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου το 2013 και χρόνο με το χρόνο παρουσιάζει τρομερή βελτίωση στο παιχνίδι του. Δεσμεύεται με την ομάδα του με τετραετές συμβόλαιο, έναντι 100 εκατομμυρίων δολαρίων, δείγμα της αξίας του.

Εθνική Νέων Μπάσκετ – Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα

Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Euro U20 στην Κρήτη, επικρατώντας στον τελικό του Ισραήλ με 65-56. Πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης αναδείχθηκε ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος στον τελικό είχε 10 πόντους και ισάριθμα ριμπάουντ. Αυτή ήταν η τρίτη φορά που η Εθνική ομάδα κατακτά το τρόπαιο. Είχαν προηγηθεί τα χρυσά μετάλλια το 2002 και το 2009. Προπονητής της ομάδας ήταν ο Ηλίας Παπαθεοδώρου.

Εθνική Νέων Πόλο – Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

Εφτασε στην κορυφή του κόσμου τον Αύγουστο, στη διοργάνωση που διεξήχθη στη Σερβία. Στον μεγάλο τελικό, η εθνική ομάδα επικράτησε στη διαδικασία των πέναλτι της Κροατίας  (12-10, 7-7 στην κανονική διάρκεια) και βρέθηκε στην κορυφή του κόσμου. Να σημειωθεί πως είναι η δεύτερη φορά για την Εθνική Νέων που φτάνει σε αυτή τη διάκριση. Είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο και το 2001 στην Κωνσταντινούπολη

Σλοβενία – Ευρωπαϊκό μπάσκετ

Με κορυφαίο και ηγέτη τον Ζόραν Ντράγκιτς, που σκόραρε 35 πόντους στον τελικό, απέναντι στη Σερβία με 93-85, πραγματοποίησε την έκπληξη στο Ευρωμπάσκετ του 2017, κατακτώντας την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο. Είναι η κορυφαία διάκριση για την ομάδα, η οποία μέχρι τότε είχε να επιδείξει μία 4η θέση στο Ευρωπαϊκό του 2009. Ο Ντράγκιτς, ήταν στο μεταξύ και ο κορυφαίος της διοργάνωσης, στην οποία δεν είχε την αναμενόμενη παρουσία η εθνική μας ομάδα.

ΠΑΟΚ Βόλεϊ Ανδρών –  Πρωτάθλημα

Το τρίτο πρωτάθλημα της ιστορία του κατέκτησε ο ΠΑΟΚ, που στη σειρά των τελικών επικράτησε του Ολυμπιακού με 3-2 νίκες. Ηταν μάλιστα το τρίτο διαδοχικό πρωτάθλημα για την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Από τους κορυφαίους για το δικέφαλο του Βορρά ο Ισραηλινός Αλεξάντερ Σαφράνοβιτς, που ήταν και MVP της κανονικής περιόδου.

ΠΑΟΚ ποδόσφαιρο – Κύπελλο Ελλάδος

Ακόμα μία διάκριση για τον «δικέφαλο του Βορρά», αυτή τη φορά στο ποδόσφαιρο και την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος. Στον τελικό, νίκησε 2-1 την ΑΕΚ και κατέκτησε για πέμπτη φορά στην ιστορία του το τρόπαιο. Η αμέσως προηγούμενη κατάκτηση τίτλου για τον ΠΑΟΚ ήταν το 2002-03, όταν είχε πάρει και πάλι το Κύπελλο με τη νίκη επί του Αρη (1-0) στον τελικό.

Ολυμπιακός ποδόσφαιρο – Εβδομο σερί πρωτάθλημα

Το ρεκόρ των επτά σερί πρωταθλημάτων ισοφάρισε ο Ολυμπιακός τη σεζόν 2016-17. Ηταν η 44η κατάκτηση πρωταθλήματος για την ομάδα του Πειραιά και δεύτερη φορά που φτάνει σε επτά σερί τίτλους. Η πρώτη ήταν από το 1997 έως το 2003. Να σημειωθεί πως οι «ερυθρόλευκοι» στην πορεία προς τον τίτλο άλλαξαν τρεις φορές προπονητή. Αρχικά ο Πάουλο Μπέντο, έπειτα ο Βασίλης Βούζας και τέλος ο Τάκης Λεμονής, ανέλαβαν να οδηγήσουν τον Ολυμπιακό στον τίτλο.

ΠΑΟ Μπάσκετ – Πρωτάθλημα και Κύπελλο Ελλάδος

Επιστροφή στον… θρόνο του πρωταθλητή Ελλάδος για τον Παναθηναϊκό στην Α1 μπάσκετ, μετά από δύο σεζόν. Στη σειρά των τελικών επικράτησε του.. αιώνιου αντιπάλου, Ολυμπιακού. Ηταν η 35η κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδος για τους «πράσινους», οι οποίοι πήραν και το Κύπελλο (18η κατάκτηση), επικρατώντας στον τελικό και πάλι επί του Ολυμπιακού.

Φενερμπαχτσέ – Ευρωπαϊκό μπάσκετ

Το τρόπαιο της Ευρωλίγκας διεκδίκησε ο Ολυμπιακός, αλλά ηττήθηκε στον τελικό από την Φενερμπαχτσέ. Ηταν ο πρώτος Ευρωπαϊκός τίτλος στην ιστορία της ομάδας από την Τουρκία, την οποία προπονεί ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη με τον Παναθηναϊκό. Η Φενερμπαχτσέ, πλην της Ευρωλίγκας, την αγωνιστική περίοδο 2016-17 κατέκτησε και το πρωτάθλημα στη χώρα της.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Europa League

Το τρόπαιο που έλλειπε από τη συλλογή της, το Γιουρόπα Λιγκ, κατέκτησε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, υπό τις οδηγίες του Ζοσέ Μουρίνιο. Ηταν ο δεύτερος τίτλος για τους «κόκκινους διαβόλους» στην πρώτη χρονιά με τον Πορτογάλο στην τεχνική ηγεσία, αφού πήραν και το Λιγκ Καπ. Στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ η Μάντσεστερ επικράτησε 2-0 του Αγιαξ και σε αυτόν του Λιγκ Καπ 3-2 της Σαουθάμπτον.

Ρεάλ Μαδρίτης – Τσάμπιονς Λιγκ

Εγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία που κατακτά δύο συνεχόμενα Τσάμπιονς Λιγκ, με τη μορφή που διεξάγεται σήμερα. Στον μεγάλο τελικό επικράτησε 4-1 της Γιουβέντους και κατέκτησε για 12η φορά στην Ιστορία της τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Η ομάδα του Ζινεντίν Ζιντάν κατέκτησε πρόσφατα και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων, επικρατώντας στον τελικό της Γκρέμιο 1-0. Το γκολ από τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος αναδείχθηκε και ως ο κορυφαίος παίκτης στον κόσμο για το 2016-17. Αυτή ήταν η πέμπτη φορά που ο Ρονάλντο κατακτά την χρυσή μπάλα.

Γιουσέιν Μπολτ – Τέλος καριέρας με Χάλκινο στα 100 μ.

Αυλαία στην μεγάλη του καριέρα έβαλε το 2017 ο Γιουσέιν Μπολτ. Ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ, κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ  στα 100μ. (9.58) και 200μ. (19.19), ολοκλήρωσε την καριέρα του με το χάλκινο μετάλλιο στον τελικό των 100μ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Αγγλία. Μεταξύ των διακρίσεών του, η ανάδειξη ως κορυφαίου αθλητή από την Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου για έξι χρονιές.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ