el
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

«Απόλυτη» πρόκληση στο Καραϊσκάκη

Πρώτο εκτός έδρας ντέρμπι για τον ΠΑΟΚ φέτος και πρώτο φετινό ντέρμπι συνολικά για τον Ολυμπιακό. Την Κυριακή (30/09, 20:30) οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» σε αναμέτρηση για την 5η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκα. Η έντονη αντιπαλότητα μεταξύ των δύο ομάδων, προήλθε ουσιαστικά τη δεκαετία του 1960 και το «περιστατικό» με τον Γιώργο Κούδα.

Ειδικότερα, τη σεζόν 1966-67, ο 20χρονος τότε Γιώργος Κούδας συμφωνεί και υπογράφει με τον Ολυμπιακό, στον οποίο βέβαια δεν αγωνίστηκε ποτέ, αφού δεν είχε δώσει έγκριση η ομάδα της Θεσσαλονίκης ενώ υπήρξαν παράλληλα και διαδηλώσεις από χιλιάδες φίλους του ΠΑΟΚ που ζητούσαν την ακύρωση της μεταγραφής. Την εποχή εκείνη δεν ήταν σε ισχύ τα επαγγελματικά συμβόλαια και έτσι ο Κούδας μένει χωρίς εκτός αγωνιστικής δράσης σχεδόν για δύο χρόνια. Επειτα επιστρέφει στον ΠΑΟΚ, στον οποίο αγωνίστηκε στο σύνολο της καριέρας του, οδηγώντας τον στην κατάκτηση ενός πρωταθλήματος και δύο Κυπέλλων. Η ιστορία αυτή με τον Κούδα, ουσιαστικά ήταν η αφορμή της αντιπαλότητας που αναπτύχθηκε μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ.

Παρά την αντιπαλότητα που υπάρχει βέβαια, είναι πολλές οι περιπτώσεις παικτών που έχουν αγωνιστεί και στις δύο ομάδες. Μάλιστα, υπάρχουν ποδοσφαιριστές που έχουν κατακτήσει και με τις δύο ομάδες το πρωτάθλημα. Πρόκειται για τους Κώστα Ορφανό, Γιώργο Σκαρτάδο, Γιάννη Γούναρη και Γιώργο Κωστίκο. Ακόμα, τίτλο και με τις δύο ομάδες (πρωτάθλημα ή Κύπελλο) έχουν κατακτήσει οι Γιώργος Γεωργιάδης, Στέλιος Βενετίδης, Κυριάκος Τοχούρογλου, Κόφι Αμπονσά, Παντελής Καφές και Γιάννης Οκκάς.

Το πρώτο διπλό και το 4-0 του 1976

Ο ΠΑΟΚ ήταν και ο νικητής στο πρώτο ντέρμπι που διεξήχθη με τον Ολυμπιακό ως γηπεδούχο, τη σεζόν 1959-60, στο πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα (2-1). Η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη του τώρα σε επίπεδο πρωταθλήματος και ως φιλοξενούμενος, επετεύχθη την αγωνιστική περίοδο 1975-76, με τον «δικέφαλο» του Βορρά να επικρατεί 4-0 στο Καραϊσκάκη. Συνολικά, σε επίπεδο Α εθνικής κατηγορίας, ο ΠΑΟΚ έχει σαν απολογισμό επί του Ολυμπιακού και ως φιλοξενούμενος 9 νίκες, 7 ισοπαλίες και 44 ήττες. Τελευταία χρονικά εκτός έδρας νίκη επί των Πειραιωτών, τη σεζόν 2014-15 με 2-1.

Το 6-0 της περιόδου 1961-62, είναι η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη του Ολυμπιακού, ως γηπεδούχος, επί του ΠΑΟΚ, με τους «ερυθρόλευκους» να έχουν και τη συντριπτική παράδοση με το μέρος τους. Οι Πειραιώτες μετρούν στο μεταξύ τρεις σερί νίκες επί των «ασπρόμαυρων» ως γηπεδούχοι σε επίπεδο Σούπερ Λίγκα, έχοντας νικήσει στα δύο από αυτά με 1-0.

Το ντέρμπι της Πρωτεύουσας

Μεγάλο ματς υπάρχει και στην Ιταλία, με τη Ρόμα να υποδέχεται τη Λάτσιο, σε ένα από τα κλασικά ντέρμπι του Καμπιονάτο. Πρόκειται γενικά για το ντέρμπι με τη μεγαλύτερη αντιπαλότητα στην Ιταλία, ξεπερνώντας έτσι το Ιντερ – Μίλαν αλλά και το Τορίνο – Γιουβέντους, τα άλλα κλασικά ντέρμπι της Serie A με τοπικό χαρακτήρα. Ρόμα και Λάτσιο διατηρούν κοινή έδρα (Το Ολίμπικο), την οποία χρησιμοποιούν από το 1953. Η Ρόμα, είναι και η ομάδα που έχει σύμμαχο την παράδοση, μετρώντας συνολικά (ανεξαρτήτως έδρας και σε όλες τις διοργανώσεις) 70 νίκες έναντι  52 της Ρόμα ενώ 64 ματς έληξαν ισόπαλα. Σε επίπεδο πρωταθλήματος μόνο, η Ρόμα έχει 53 νίκες, 58 ισοπαλίες και 37 ήττες.

Η μεγαλύτερη νίκη της Ρόμα, ως γηπεδούχος και σε επίπεδο πρωταθλήματος, σημειώθηκε το μακρινό 1933, με τη Ρόμα να επικρατεί 5-0. Ο Φραντσέσκο Τόττι, ηγετική φυσιογνωμία της ομάδας επί σειρά ετών και πλέον τεχνικός διευθυντής, είναι ο παίκτης που έχει συμμετάσχει στα περισσότερα ντέρμπι Ρόμα – Λάτσιο, σε 44!

Ο Τότι, είναι παράλληλα ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ στο ντέρμπι της Ρώμης. Εχει σκοράρει 11 φορές και όλες για το πρωτάθλημα. Από πλευράς Λάτσιο, τα περισσότερα τέρματα έχει σημειώσει ο Σίλβιο Πιόλα. Εξι για το πρωτάθλημα και 1 για το Κύπελλο. Αγωνιζόμενος και στις δύο ομάδες, πέντε φορές έχει σκοράρει ο Σουηδός Αρνε Σέλμονσον.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτό το Σαββατοκύριακο παρουσιάζει στο πρωτάθλημα της Serie Α η αναμέτρηση Γιουβέντους – Νάπολι, ομάδων που και φέτος αναμένεται να «παλέψουν» για το «Σκουντέτο». Ουσιαστικά η «κόντρα» τους ξεκινάει τη δεκαετία του 1980, όταν και η Νάπολι έγινε ομάδα που διεκδικούσε το πρωτάθλημα. Υπέρ της Γιουβέντους η συνολική παράδοση, με 66 νίκες έναντι 31 της Νάπολι και 37 ισοπαλίες.

Clasico στη Μαδρίτη

Ιδιαίτερη σημασία έχει αποκτήσει την τελευταία 10ετία το ντέρμπι της Μαδρίτης, μεταξύ Ρεάλ και Ατλέτικο, το οποίο πλέον επεκτείνεται και εκτός του πρωταθλήματος, αφού οι δύο ομάδες βρίσκονται συχνά αντιμέτωπες και για στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Οι δύο τους αναμετρήθηκαν φέτος στον τελικό του Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ, με την Ατλέτικο να επικρατεί 4-2 και να κατακτά το τρόπαιο, σε ένα ματς με εναλλαγές συναισθημάτων και στο σκορ ενώ κρίθηκε στη διαδικασία της παράτασης (2-2 το 90λεπτο).  Η Ρεάλ έχει ως σύμμαχο τη συνολική παράδοση (52 νίκες, 14 ισοπαλίες, 15 ήττες ως γηπεδούχος), από την άλλη όμως η Ατλέτικο δεν έχει ηττηθεί στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» στις 5 τελευταίες επισκέψεις της, με 3 νίκες και 2 ισοπαλίες σαν απολογισμό.

Οι νίκες με 5-0 τις σεζόν 1958-59 και 1983-84 είναι οι μεγαλύτερες εντός έδρας για τη Ρεάλ απέναντι στη συμπολίτισσα, ενώ η Ατλέτικο πανηγύρισε τη μεγαλύτερη νίκη της στην έδρα της μεγάλης αντιπάλου το 1950-51, όπου επικράτησε 6-3. Πρώτος σκόρερ των ντέρμπι Ρεάλ – Ατλέτικο είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο με 22 γκολ και ακολουθεί ο Αλφρέντο Ντι Στέφανο, επίσης της Ρεάλ, με 17 τέρματα.

Σε ότι αφορά τις συμμετοχές στα ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων της Μαδρίτης, τις περισσότερες μετράει ο Μανουέλ Σαντσίς (42) ενώ από τους ενεργεία παίκτες, πρώτος στη λίστα είναι ο κεντρικός αμυντικός της «βασίλισσας» της Ευρώπης, Σέρχιο Ράμος με 36.

Τρεις ημέρες μετά…

Δεύτερη φορά φέτος και πρώτη για το θεσμό του πρωταθλήματος που Τσέλσι και Λίβερπουλ θα αναμετρηθούν μεταξύ τους. Την προηγούμενη Τετάρτη, για το Λιγκ Καπ, η Τσέλσι επικράτησε 2-1 στο «Ανφιλντ» και είναι αυτή που συνεχίζει στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, με τους «μπλε» του Λονδίνου να διευρύνουν έτσι το αήττητο στα 9 ματς. Αυτή είναι η 152η φορά που οι δύο αντίπαλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι, ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης.  Ως γηπεδούχος, η Τσέλσι, μετράει 38 νίκες έναντι 20 της Λίβερπουλ ενώ 16 ματς έληξαν ισόπαλα. Το πρώτο επίσημο καταγεγραμμένο μεταξύ τους ματς χρονολογείται τη σεζόν 1907-1908.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ