el
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αυστραλιανό Οπεν 2020: Το big3, ο Τσιτσιπάς και η Σάκκαρη

Νέα δεκαετία, νέα σεζόν, ίδια φαβορί. Το πρώτο μεγάλο τουρνουά τένις της χρονιάς διεξάγεται από 20 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου στη Μελβούρνη.

Μπορεί να έχουμε φτάσει αισίως στο 2020, ωστόσο όπως και πέρυσι έτσι και φέτος, Νόβακ Τζόκοβιτς και Σερένα Γουίλιαμς θεωρούνται οι επικρατέστεροι νικητές στο ταμπλό ανδρών και γυναικών αντίστοιχα στο πρώτο μεγάλο τουρνουά της χρονιάς, το Αυστραλιανό Οπεν.

Σε ό,τι αφορά στους άνδρες το ερώτημα για το πότε έρχεται επιτέλους η νέα γενιά πλανάται αρκετά χρόνια τώρα. Το big3 όμως των Ναδάλ, Φέντερερ, Τζόκοβιτς αρνείται πεισματικά να παραδώσει τα σκήπτρα.

Αποτέλεσμα εικόνας για nadal federer djokovic

Φυσικά δεν υπάρχει φίλαθλος του τένις που να χορταίνει τις μάχες μεταξύ αυτών των τριών υπεραθλητών, ωστόσο όσο παρατείνεται αυτή η κατάσταση, τόσο πιο δύσκολο θα είναι το αύριο του αθλήματος, αφού όταν το big3 αποσυρθεί από την ενεργό δράση η αίγλη του τένις θα δεχθεί σημαντικό πλήγμα.

Προκαλεί δέος το big 3

Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία 12 Grand Slams κατέληξαν στην τριάδα Ναδάλ, Φέντερερ, Τζόκοβιτς. Αυτό είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σερί που έχει τρέξει το big 3. Το πρώτο είχε σημειωθεί με 18 συνεχόμενα Grand Slams μεταξύ του Γαλλικού Οπεν το 2005 και του Γουίμπλεντον το 2009.

Προκαλεί δέος και πιστοποιεί τη διαχρονικότητα αυτών των τριών «τεράτων» του τένις το γεγονός ότι αυτά τα δύο σερί έχουν απόσταση μεταξύ τους μία δεκαετία!

Η αλήθεια είναι πως οι ανερχόμενοι αστέρες του τένις έχουν κάνει βήματα προόδου και προσπαθούν να πλησιάσουν την κορυφή. Ο Τιμ για παράδειγμα στον περσινό τελικό στο Παρίσι κατάφερε και πήρε ένα σετ από τον Ναδάλ. Επίσης, ο Μεντβέντεφ στον τελικό του Αμερικανικού Οπεν λύγισε στο πέμπτο σετ από τον Ισπανό, Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης.

Σε ό,τι αφορά στο Αυστραλιανό Οπεν, 13 από τα τελευταία 14 τουρνουά κατέληξαν στο big 3. Μόνο ο Σταν Βαβρίνκα το 2014 μπόρεσε να σπάσει την κυριαρχία των Ναδάλ, Φέντερερ, Τζόκοβιτς. Νικητής πέρυσι ήταν ο Τζόκοβιτς, με τον Σέρβο μάλιστα να είναι ο πολυνίκης του συγκεκριμένου Grand Slam με επτά κατακτήσεις.

Το ταμπλό των ανδρών

Στο πρώτο quarter του ταμπλό βρίσκεται ο επικεφαλής στο ranking της ATP, Ράφα Ναδάλ, ο οποίος πέρυσι έφτασε ως τον τελικό της Μελβούρνης, αλλά εκεί ηττήθηκε με 3-0 από τον Τζόκοβιτς.

Ο Ισπανός φέτος ξεκίνησε τη χρονιά με απολογισμό τέσσερις νίκες και δύο ήττες στο ATP Cup, που πρακτικά έπαιξε ρόλο προθέρμανσης για το Αυστραλιανό Οπεν.

Στον πρώτο γύρο κληρώθηκε με τον Βολιβιανό Ούγο Ντελιέν (Νο. 72). Ο πρώτος seed παίκτης που λογικά θα αντιμετωπίσει θα είναι ο Πάμπλο Καρένιο Μπούστα και η πρώτη σοβαρή πρόκληση θα έρθει στον τέταρτο γύρο, όπου μπορεί να βρει στον δρόμο του έναν εκ των Κύργιου ή Χατσάνοφ.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για τον Ναδάλ στον δρόμο προς τα ημιτελικά λογικά θα είναι ο Τιμ στους «8». Στο ίδιο quarter, αξίζουν της προσοχής μας οι Γκαέλ Μονφίς, Φελίξ Οζέ-Αγιασίμ και Τέιλορ Φριτς.

Το πιο αμφίρροπο quarter

Το δεύτερο quarter είναι το πιο αμφίρροπο διότι δεν υπάρχει κάποιο μέλος του big 3.

Το μεγάλο φαβορί για να φτάσει ως τα ημιτελικά θεωρείται ο Ντανίλ Μεντβέντεφ (Νο. 4), ωστόσο ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος αφού από τον πρώτο γύρο μάλιστα θα τεθεί αντιμέτωπος με τον Φράνσις Τιάφο, ο οποίος την περσινή σεζόν στη Μελβούρνη κατέγραψε το καλύτερό του αποτέλεσμα σε Grand Slam προχωρώντας ως τα προημιτελικά.

Αποτέλεσμα εικόνας για daniil medvedev

Επίσης, στο ίδιο quarter βρίσκονται τενίστες όπως ο Βάβρινκα, ο Ισνερ, ο Τσονγκά, ο Ρούμπλεφ και φυσικά ο Ζβέρεφ, που μπορεί να συναντήσει τον Μεντβέντεφ μόνο στα προημιτελικά.

Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τον Βέλγο Νταβίντ Γκοφέν, που έρχεται με φουλ ψυχολογία μετά τη νίκη του επί του Ναδάλ στο πρόσφατο ATP Cup.

Δεσπόζει ο Φέντερερ

Στο τρίτο quarter δεσπόζει η παρουσία του Ρότζερ Φέντερερ. Ο 38χρονος Ελβετός είναι πλέον πολύ επιλεκτικός στις διοργανώσεις που κατεβαίνει και προφανώς αποφάσισε να μη σπαταλήσει δυνάμεις στο ATP Cup.

Ισως στο ξεκίνημα εμφανιστεί λίγο κρύος, όμως ο έξι φορές πρωταθλητής του Αυστραλιανού Οπεν δύσκολα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα κόντρα στον Στιβ Τζόνσον.

Πιο επικίνδυνη μοιάζει η αποστολή με τον 22χρονο Χούμπερτ Χούρκατς, τον οποίο εκτός απροόπτου θα συναντήσει στον 3ο γύρο. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, ο Φέντερερ λογικά θα χρειαστεί να αποκλείσει τον Ιταλό Ματέο Μπερετίνι στα προημιτελικά για να φτάσει ως τους «4».

Το μονοπάτι δείχνει βατό για τον Ντένις Σαποβάλοφ, προκειμένου να προχωρήσει τουλάχιστον ως τον 4ο γύρο, όπου θα τον περιμένει εκεί ο Φέντερερ. Στο ίδιο quarter συμμετέχουν επίσης οι Τσόριτς, Φονίνι και Οπέλκα, με τους δύο τελευταίους μάλιστα να συνθέτουν ένα πολύ δυνατό ζευγάρι πρώτο γύρου.

Πάνω στον Νόλε ο Τσιτσιπάς

Στο τέταρτο quarter τα φώτα θα πέσουν ασφαλώς στον Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο Σέρβος στην Αυστραλία είναι κάτι όπως ο Ναδάλ στο Παρίσι: απόλυτος κυρίαρχος. Με ρεκόρ 68-8 στο Αυστραλιανό Οπεν αποτελεί μοιραία και αναγκαστικά το μεγάλο φαβορί της συγκεκριμένης διοργάνωσης.

Ο Τζόκοβιτς δείχνει αποφασισμένος να αφήσει πίσω του το απογοητευτικό δεύτερο μισό της περσινής σεζόν και στοχεύει στον 17ο τίτλο Grand Slam της καριέρας του, πουσάροντας κι άλλο το όνομά του στην κούρσα για τον GOAT (greatest of all time).

Η αρχή θα μπορούσε να ήταν ευκολότερη από ένα παιχνίδι με τον έμπειρο Γερμανό Γιαν-Λέναρντ Στρουφ, ωστόσο ο Νόλε στο αγαπημένο του τουρνουά δύσκολα θα αντιμετωπίσει σθεναρή αντίσταση ως τα προημιτελικά. Εκεί ενδέχεται να διασταυρωθεί με τον δικό μας, Στέφανο Τσιτσιπά, ο οποίος έρχεται από την κορυφαία στιγμή της καριέρας του με τη νίκη του στα Nitto ATP Finals!

Ο Τσιτσιπάς, που έχει ρεκόρ 2-2 κόντρα στον Τζόκοβιτς, κερδίζοντας μάλιστα πέρυσι τον Σέρβο στο 1000άρι Masters της Σανγκάης, θα ξεκινήσει τη διαδρομή του με τον Ιταλό Σαλβατόρε Καρούζο (Νο. 93).

Εν συνεχεία, πάντως, τον περιμένουν αρκετά επικίνδυνα εμπόδια έως ότου φτάσει πάνω στον Νόλε, όπως ο Φίλιπ Κολσράιμπερ (No. 74), ο Μίλος Ράονιτς (No. 35) και ο Ρομπέρτο Μπαουτίστα Αγκούτ (Νο. 9).

Υπενθυμίζεται ότι ο Στέφανος πέρυσι είχε φτάσει ως τα ημιτελικά στη Μελβούρνη γνωρίζοντας τελικά τον αποκλεισμό από τον Ναδάλ.

Πολύ πιο απρόβλεπτο το ταμπλό των γυναικών

Τα πράγματα στις γυναίκες δεν είναι τόσο… προβλέψιμα όπως στους άνδρες. Εξι διαφορετικές αθλήτριες κέρδισαν τον τίτλο στην Αυστραλία την τελευταία επταετία. Μόνο η Σερένα Γουίλιαμς έκανε το ριπίτ αφού αναδείχθηκε πρωταθλήτρια τόσο το 2015 όσο και το 2017.

Στο ίδιο διάστημα είναι ενδεικτικό πως έχουν φτάσει στον τελικό 11 διαφορετικές παίκτες με τη Σερένα να έχει τρεις εμφανίσεις.

Η 38χρονη Αμερικανίδα, Νο.9 του κόσμου, με επτά τίτλους στο Αυστραλιανό Οπεν είναι δεδομένα το μεγαλύτερο όνομα του τουρ, ωστόσο οι Αυστραλοί φέτος ελπίζουν πως χάρη στην Ασλι Μπάρτι, η οποία είναι το Νο.1 στην παγκόσμια κατάταξη, θα σπάσει επιτέλους μία κατάρα 42 χρόνων, όπου κανένας Αυστραλός ή Αυστραλή δεν έχει κερδίσει στο μονό το τοπικό major tournament.

Η μεγαλύτερη απειλή της Μπάρτι στο πρώτο quarter του ταμπλό των γυναικών είναι η Τσέχα Πέτρα Κβίτοβα (Νο. 8). Το δεύτερο quarter είναι μακράν το πιο ενδιαφέρον, διότι σε αυτό συμμετέχουν η περσινή νικήτρια του τουρνουά, Ναόμι Οσάκα (Νο. 3), οι αδερφές Γουίλιαμς, η Καρολίνα Βοζνιάκι και η Γιοάνα Κόντα.

Στο τρίτο quarter οι δύο αθλήτριες με την υψηλότερη κατάταξη είναι η Σιμόνα Χάλεπ (Νο. 4) και η Μπελίντα Μπένσιτς (Νο. 7), ποιος όμως μπορεί να ξεγράψει τη Σαμπαλένκα ή την Κόλινς και ποιος μπορεί να αρνηθεί να δει τον πρώτο γύρο της Μαρία Σαράποβα κόντρα στη Ντόνα Βέκιτς, έστω κι αν η 32χρονη Ρωσίδα αγωνίζεται πλέον μόνο για το χόμπι της.

Τέλος, στο τέταρτο quarter φαβορί για την τετράδα είναι η Καρολίνα Πλίσκοβα (Νο. 2) και η Ελίνα Σβιτολίνα (Νο. 5).

Στα δύσκολα η Σάκκαρη

Σε ό,τι αφορά στη Μαρία Σάκκαρη (Νο. 23) μάλλον έπεσε στα δύσκολα αφού τοποθετήθηκε στο πρώτο quarter. Η 24χρονη πρωταθλήτρια θα ξεκινήσει τις υποχρεώσεις της στο τουρνουά με τη Ρωσίδα Μαργκαρίτα Γκασπαριάν (Νο. 98).

Αποτέλεσμα εικόνας για sakkari

Αν προκριθεί στον 2ο γύρο αναμένεται να αγωνιστεί με την Κινέζα Σουάι Πενγκ (Νο. 70) και εν συνεχεία θα την περιμένουν κατά σειρά η Μάντισον Κις (Νο. 10) και η Πέτρα Κβίτοβα.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ