el
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αφιέρωμα: Τα 10 κορυφαία selling clubs της Ευρώπης

Ποιες είναι οι 10 κορυφαίες ομάδες, στην τροφοδότηση παικτών στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της Ευρώπης; Διαβάστε τη λίστα.

Το όνειρο κάθε ποδοσφαιριστή είναι να παίξει στο υψηλότερο επίπεδο και κάποια στιγμή να φορέσει τη φανέλα μίας ομάδας από το Top5 της Ευρώπης. Αν όμως δεν είσαι Αγγλος, Ισπανός, Ιταλός, Γερμανός ή Γάλλος ποδοσφαιριστής τι διαδρομή πρέπει να ακολουθήσεις για να φτάσεις στον προορισμό σου;

Σύμφωνα με τη μελέτη του CIES Football Observatory η απορρόφηση παικτών από ομάδες που δεν ανήκουν στο Top5 των πρωταθλημάτων είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος σε ποσοστό 48%.

Ακολουθεί η προώθηση παικτών από ακαδημίες ή Β’ ομάδες και η αγορά ποδοσφαιριστών από μικρότερες κατηγορίες των πέντε κορυφαίων ποδοσφαιρικά χωρών.

Παρακάτω τα δέκα καλύτερα stepping-stone clubs της Ευρώπης ή αν θέλετε με όρους αγοράς τα καλύτερα selling clubs της ηπείρου που τροφοδοτούν επί μονίμου βάσεως τα πέντε μεγαλύτερα πρωταθλήματα (Πρέμιερ Λιγκ, Πριμέρα, Καμπιονάτο, Μπουντεσλίγκα, Σαμπιονά).

10 ΚΛΑΜΠ ΜΠΡΙΖ (Βέλγιο) – 11 παίκτες

Ο Τομά Μενιέ

Αυτή τη στιγμή 11 παίκτες αγωνίζονται στο τοπ5 της Ευρώπης έχοντας πάρει μεταγραφή από την πρωτοπόρο του βελγικού πρωταθλήματος. Μόνο το περασμένο καλοκαίρι η Κλαμπ Μπριζ πούλησε τρεις παίκτες στην Πρέμιερ Λιγκ και έναν στη Serie A.

Αναλυτικά, παραχώρησε τους Γουέσλεϊ και Νακάμπα στην Αστον Βίλα, τον Νταντζούμα στην Μπόρνμουθ και τον Ντένσβιλ στην Μπολόνια, εισπράττοντας συνολικά 61 εκατ. ευρώ!

Το καλοκαίρι του 2018 είχε δώσει τον Λιμπόμπε στη Ναντ αντί 8 εκατ. ευρώ, το καλοκαίρι του 2017 είχε παραχωρήσει τον Ισκιέρδο στην Μπράιτον με 15 εκατ. ευρώ και το 2016 τον διεθνή δεξιό μπακ Μενιέ στην Παρί Σ.Ζ. με 6 εκατ. ευρώ. Η αξία του τελευταίου τώρα υπερβαίνει τα 20 εκατ. ευρώ.

9 ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ (Βέλγιο) – 13 παίκτες

Ο Γιούρι Τίλεμανς

O πιο επιτυχημένος σύλλογος στην ιστορία του Βελγίου παραδοσιακά παράγει ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που γίνονται μήλον της έριδος για μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ.

Το περσινό καλοκαίρι η Αντερλεχτ έβαλε στα ταμεία της σχεδόν 20 εκατ. ευρώ από τις πωλήσεις του Ντεντόνκερ στη Γουλβς και του Μπορνό στην Κολωνία. Επίσης, τον Ιανουάριο παραχώρησε δανεικό στη Μίλαν αντί 3,5 εκατ. ευρώ τον 20χρονο χαφ Σαλεμάκερς.

Την τελευταία τετραετία έχει κάνει ακόμη δύο σπουδαίες πωλήσεις, τον Πρατ στη Σαμπντόρια με 8 εκατ. ευρώ και τον Τίλεμανς στη Μονακό με 25 εκατ. ευρώ! Αμφότεροι τώρα αγωνίζονται στη Λέστερ.

Αλλοι παίκτες που μεταπήδησαν από την Αντερλεχτ στις κορυφαίες λίγκες, αλλά με σαφώς μικρότερο αντίτιμο, είναι οι Τεόντορτσικ (Ουντινέζε), Νάουτινκ (Ουντινέζε), Λεγιά (Τουλούζ), Οκάκα (Γουότφορντ, Ουντινέζε).

8 ΒΑΣΙΛΕΙΑ (Ελβετία) – 15 παίκτες

Ο Μπριλ Εμπολό

Η Βασιλεία αποτελεί σταθερά μία από τις καλύτερες τροφοδότριες των γερμανικών ομάδων. Το καλοκαίρι του 2016 είχε πουλήσει στη Σάλκε με 26,5 εκατ. ευρώ τον Εμπολό, ο οποίος συνεχίζει να αγωνίζεται στην Μπουντεσλίγκα με τα χρώματα της Γκλάντμπαχ πλέον.

Τον Ιανουάριο του 2018 είχε ακολουθήσει η πώληση του Ακάντζι στην Ντόρτμουντ με 21,5 εκατ. ευρώ. Αλλες αξιοσημείωτες πωλήσεις είναι του Βάτσλικ στη Σεβίλλη με 6 εκατ. ευρώ και πέρυσι του Αγέτι με 8,7 εκατ. ευρώ στη Γουέστ Χαμ. Σημαντική ήταν και η πώληση του Ελγιουνούσι με 18 εκατ. ευρώ στη Σαουθάμπτον, ωστόσο ο Νορβηγός μεσοεπιθετικός αγωνίζεται φέτος δανεικός στη Σέλτικ.

Αυτή τη στιγμή 15 παίκτες ανήκουν σε ομάδες του Top5 έχοντας μεταπηδήσει εκεί από τη Βασιλεία, μεταξύ άλλων πρόκειται για τους Στέφεν (Βόλφσμπουργκ), Λανγκ (Γκλάντμπαχ, Βέρντερ), Σούχι (Αουγκσμπουργκ), Ζόμερ (Γκλάντμπαχ).

7 ΑΪΝΤΧΟΦΕΝ (Ολλανδία) – 15 παίκτες

Ο Ιρβινγκ Λοσάνο

Τη σεζόν 2019/20 πήραν… φωτιά τα ταμεία της Αϊντχόφεν καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της τα έσοδα από πωλήσεις παικτών ξεπέρασαν τα 95 εκατ. ευρώ! Μόνο από τις πωλήσεις του Λοσάνο (Νάπολι) και του Μπεργκβάιν (Τότεναμ) αποκόμισε 68 εκατ. ευρώ.

Αλλοι παίκτες που η Αϊντχόφεν τους έδωσε την ευκαιρία να ανοίξουν την πόρτα του Top5 την τελευταία πενταετία είναι οι Πρέπερ (Μπράιτον), Βίλεμς (Αϊντραχτ, Νιούκαστλ), Αριας (Ατλέτικο), Ντεπάι (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λυών), Βαϊνάλντουμ (Νιούκαστλ, Λίβερπουλ).

15 παίκτες συνολικά αγωνίζονται την τρέχουσα σεζόν στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα έχοντας πάρει μεταγραφή από τον ολλανδικό σύλλογο.

6 ΠΟΡΤΟ (Πορτογαλία) – 15 παίκτες

Ο Εντερ Μιλιτάο

Η Πόρτο έχει κάνει επιστήμη τις ακριβές πωλήσεις ποδοσφαιριστών σε συλλόγους του Top5. Μόνο το καλοκαίρι του 2019 εισέπραξε 81 εκατ. ευρώ (!) για να παραχωρήσει τους Μιλιτάο, Φελίπε και Ολιβερ Τόρες σε Ρεάλ, Ατλέτικο Μαδρίτης και Σεβίλλη αντίστοιχα.

Εξίσου αποδοτικό ήταν και το καλοκαίρι του 2018 όταν πούλησε τους Ρικάρντο Περέιρα, Νταλότ και Μπολί σε Λέστερ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Γουλβς αντίστοιχα για 56 εκατ. ευρώ συνολικά!

Το 2017 είχε βάλει στα ταμεία της ακόμη 56 εκατ. ευρώ μόνο από τις πωλήσεις των Νέβες (Γουλβς) και Αντρέ Σίλβα (Μίλαν), με τον δεύτερο τώρα να αγωνίζεται στην Αϊντραχτ Φρανκφούρτης.

Στο σύνολο, 15 παίκτες την τρέχουσα σεζόν αγωνίζονται σε κορυφαίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα έχοντας γίνει γνωστοί μέσω της Πόρτο.

5 ΓΚΕΝΚ (Βέλγιο) – 16 παίκτες

Ο Σεργκέι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς

Η πρωταθλήτρια Βελγίου είναι από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης στην ανάδειξη νεαρών παικτών. Εχει αναπτύξει ένα πρότυπο δίκτυο σκάουτινγκ σε όλο τον κόσμο και δεν είναι τυχαίο ότι 16 ποδοσφαιριστές αγωνίζονται τώρα στα πιο λαμπερά πρωταθλήματα της ηπείρου έχοντας αφετηρία τους την Γκενκ.

Μόνο τη σεζόν 2019/20 η ομάδα της Λιμβουργίας κέρδισε πάνω από 75 εκατ. ευρώ από τις πωλήσεις των Μπέργκε (Σέφιλντ Γιουνάιτεντ), Τροσάρντ (Μπράιτον), Μαλινόφσκι (Αταλάντα), Σαμάτα (Αστον Βίλα), Αϊντού (Θέλτα), Ινγκβαρτσεν (Ουνιόν Βερολίνου)!

Αλλοι γνωστοί παίκτες που έκαναν το βήμα παραπάνω μέσω της Γκενκ είναι οι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς (Λάτσιο), Κουλιμπαλί (Νάπολι), Ντίντι (Λέστερ), Μπέιλι (Λεβερκούζεν), Καμπασέλε (Γουότφορντ), Καστάνιε (Αταλάντα), Κόλεϊ (Σαμπντόρια).

4 ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ (Πορτογαλία) – 17 παίκτες

Ο Μπρούνο Φερνάντες

Η Σπόρτινγκ γνωρίζει πολύ καλά τόσο να αναδεικνύει άγνωστους στο ευρύ κοινό παίκτες, όσο και να προσδίδει αξία σε κάποιους πιο αναγνωρίσιμους.

Ο Μπρούνο Φερνάντες πριν μεταγραφεί στα «λιοντάρια» της Λισαβόνας είχε παίξει σε Ουντινέζε και Σαμπντόρια. Φορώντας όμως τη φανέλα της Σπόρτινγκ η χρηματιστηριακή του αξία εκτινάχθηκε και τον Ιανουάριο πωλήθηκε 55 εκατ. ευρώ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Από την άλλη, ο Ραφίνια από την άσημη Αβαΐ και τη μικρομεσαία Γκιμαράες, έφτασε να πωλείται μέσω της Σπόρτινγκ με 21 εκατ. ευρώ στη Ρεν.

Την τελευταία πενταετία η Σπόρτινγκ έχει κάνει ουκ ολίγες σπουδαίες πωλήσεις. Πιο χαρακτηριστικές τα 40 εκατ. ευρώ της Ιντερ για τον Ζοάο Μάριο, τα 55 εκατ. ευρώ της Λέστερ για το πακέτο Σλιμανί-Αντριεν Σίλβα, τα 22 της Ατλέτικο για τον Ζέλσον Μαρτίνς και τα 20 εκατ. της Μπέτις για τον Γουίλιαμ Καρβάλιο.

3 ΣΑΛΤΣΜΠΟΥΡΓΚ (Αυστρία) – 20 παίκτες

Ο Σαντιό Μανέ

Ούσα κάτω από την ομπρέλα της Red Bull έχει αναπτύξει ένα κορυφαίο σύστημα ανεύρεσης και ανάδειξης νέων ταλαντούχων ποδοσφαιριστών.

Σε πρώτη φάση λειτουργούσε ως φυτώριο της Λειψίας (Γκουλάτσι, Λάιμερ, Αϊνταρά, Καμπλ, Βολφ, Ουπαμεκανό, Κεϊτά) πλέον όμως αποτελεί ένα πραγματικό χρυσορυχείο εξαιρετικών παικτών που προσελκύει το ενδιαφέρον και από τις πέντε μεγάλες λίγκες της Ευρώπης.

Ο κορυφαίος παίκτης που έχει αναδείξει η Σάλτσμπουργκ είναι ασφαλώς ο Σαντιό Μανέ, τον οποίο πούλησε με 23 εκατ. ευρώ στη Σαουθάμπτον το καλοκαίρι του 2014.

Εκτοτε ακολούθησαν εξίσου μεγάλες πωλήσεις. Τελευταία αυτή του Χάαλαντ με 20 εκατ. ευρώ στην Ντόρτμουντ. Τη σεζόν 2019/20 αποκόμισε συνολικά 95 εκατ. ευρώ από τις πωλήσεις του Νορβηγού φορ και των Νταμπούρ (Σεβίλλη), Σλάγκερ (Βόλφσμπουργκ), Λάινερ (Γκλάντμπαχ), Σαμασέκου (Χοφενχάιμ), Πόνγκρασιτς (Βόλφσμπουργκ), Μιναμίνο (Λίβερπουλ).

Το 2018 είχε παραχωρήσει τον Τσαλέτα-Τσαρ με 19 εκατ. ευρώ στη Μαρσέιγ και με 10 εκατ. ευρώ τον Λαζάρο στη Χέρτα. Ο τελευταίος αγωνίζεται πλέον στη Νιούκαστλ.

Συνολικά 20 παίκτες που ανήκουν τώρα σε ομάδες του Top5 διοχετεύτηκαν από τους «ταύρους» της Αυστρίας.

2 ΜΠΕΝΦΙΚΑ (Πορτογαλία) – 21 παίκτες

Ο Ζοάο Φέλιξ

Η Μπενφίκα είναι μία από τις καλύτερες βιτρίνες στην Ευρώπη για τους μεγάλους συλλόγους. Το καλοκαίρι του 2019 έκανε την ακριβότερη πώληση της ιστορίας της παραχωρώντας τον Ζοάο Φέλιξ στην Ατλέτικο Μαδρίτης με 126 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα εισέπραξε πάνω από 58 εκατ. από τις πωλήσεις των Ραούλ Χιμένες (Γουλβς) και Ραούλ ντε Τομάς (Εσπανιόλ).

Αλλοι πρωτοκλασάτοι ποδοσφαιριστές που έκαναν το βήμα στο Top5 μέσω των «αετών» είναι οι Εντερσον (Μάντσεστερ Σίτι), Νέλσον Σεμέδο (Μπαρτσελόνα), Λίντελεφ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και Ροντρίγκο (Βαλένθια).

1 ΑΓΙΑΞ (Ολλανδία) – 22 παίκτες

Οι Φρένκι Ντε Γιονγκ και Ματάις Ντε Λιχτ

Ο Αγιαξ κατά γενική ομολογία αποτελεί το απόλυτο stepping-stone club της Ευρώπης. Απαντες γνωρίζουν πως αν πετύχεις στον Αίαντα η πόρτα του Top5 είναι διάπλατη.

Από τη φοβερή και τρομερή ομάδα του 2019 που άγγιξε τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, ήδη έχουν ανοίξει τα φτερά τους οι Ντε Λιχτ (Γιουβέντους/85 εκατ. ευρώ), Ντε Γιονγκ (Μπαρτσελόνα/75 εκατ. ευρώ) και Ντόλμπεργκ (Νις/20 εκατ. ευρώ). Ο Ζίγιεκ έχει κλείσει στην Τσέλσι για την επόμενη σεζόν με 40 εκατ. ευρώ.

Μακρά ασφαλώς η λίστα των παικτών που έχει αναδείξει τα τελευταία χρόνια ο ολλανδικός σύλλογος, μερικοί εξ αυτών είναι οι Σάντσες (Τότεναμ), Κλάασεν (Εβερτον, Βέρντερ), Σίλεσεν (Μπαρτσελόνα, Βαλένθια), Κλάιφερτ (Ρόμα), Βέμπερ (Σεβίλλη).

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ