el
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αφιέρωμα: Το Top-10 των ελεύθερων μεταγραφών

Η μεταγραφική περίοδος βρίσκεται σε εξέλιξη, ήδη έχουν δαπανηθεί πολλά εκατομμύρια ευρώ στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης και το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, οι κινήσεις θα κορυφωθούν.

Η μεγαλύτερη μεταγραφική κίνηση αυτή την εποχή, είναι η διαφαινόμενη επιστροφή του Νεϊμάρ στην Μπαρτσελόνα από την Παρί Σεν Ζερμέν και ενώ τα ρεπορτάζ θέλουν να υπάρχει συμφωνία του Φιλίπε Κουτίνιο με τον γαλλικό σύλλογο, καθώς ο Βραζιλιάνος βρίσκεται στα ανταλλάγματα των Καταλανών.

Αρκετές, αλλά πολύ λιγότερες, είναι βέβαια και οι κινήσεις για την απόκτηση ελεύθερων παικτών, με τελευταία χρονικά που έκανε αίσθηση στην Ευρώπη, την αποχώρηση του Αντριάν Ραμπιό ως ελεύθερος από την Παρί Σεν Ζερμέν για λογαριασμό της Γιουβέντους.

Ο παίκτης βρισκόταν ουσιαστικά εκτός πλάνων από το Δεκέμβρη, όταν και είχε γίνει γνωστό πως δεν θα ανανέωνε τη συνεργασία του με τους Παριζιάνους και η ιταλική ομάδα φρόντισε να τον κάνει δικό της. Στην Παρί ο Ραμπιό έμεινε για επτά σεζόν και κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα, ισάριθμα Λιγκ Καπ και τέσσερα Κύπελλα Γαλλίας.

Ο Ραμπιό, είναι μία από τις περιπτώσεις παικτών που άφησαν μία μεγάλη ομάδα για μία άλλη με ελεύθερη μεταγραφή και παραθέτουμε τις σημαντικότερες την τελευταία 10ετία.

Από τη Μίλαν στη Γιουβέντους ο Πίρλο

Το 2011 η Ευρώπη «ταρακουνήθηκε» από την αποχώρηση του Αντρέα Πίρλο από τη Μίλαν, για τη Γιουβέντους. Μετά από 10 σεζόν με τους «ροσονέρι» ο Ιταλός κεντρικός μέσος αναζητούσε μία νέα πρόκληση στην καριέρα του και αυτή του την έδωσε η «βέκια σινιόρα». Τέσσερα χρόνια έμεινε στο Τορίνο ο «μαέστρος» της μεσαίας γραμμής και πανηγύρισε ισάριθμους τίτλους στη Γιουβέντους, στην οποία πέρασε τη… δεύτερη νιότη του. 

Image result for Γιουβέντους ο Πίρλο

Βασικός και αναντικατάστατος σε όλες τις ομάδες που αγωνίστηκε αλλά και την εθνική Ιταλίας ο Πίρλο, άρχισε την καριέρα του το 1998 στην Μπρέσια και την ολοκλήρωσε το 2017 στο πρωτάθλημα των ΗΠΑ και τη Νιου Γιορκ Σίτι.

Πογκπά: Η «κλοπή» του αιώνα

Η δεύτερη σημαντικότερη μετακίνηση ελεύθερου παίκτη, αφορά τον Πολ Πογκμπά. Ο Γάλλος αμυντικός μέσος το καλοκαίρι του 2012 αποκτήθηκε ως ελεύθερος από τη Γιουβέντους, προερχόμενος από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τέσσερα χρόνια αργότερα, ο αγγλικός σύλλογος κατέβαλλε 120 εκατομμύρια ευρώ στην ομάδα της Ιταλίας για να επιστρέψει στο «Ολντ Τράφορντ»!

Image result for πογκμπά μαντσεστερ

Στα τέσσερα χρόνια που αγωνίστηκε στο Καμπιονάτο εξελίχθηκε αγωνιστικά, έγινε πρωταθλητής (4 πρωταθλήματα, 2 Κύπελλα) και ένας από τους πολυτιμότερους κεντρικούς μέσους αυτή την εποχή στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Αποκορύφωμα στην καριέρα του Πογκμπά, η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 με τη Γαλλία.

Η επιστροφή του Κακά

Η Ρεάλ Μαδρίτης δαπάνησε περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο του 2009 για να αποκτήσει τον Κακά από τη Μίλαν, ο οποίος προερχόταν από τις καλύτερες σεζόν της καριέρας του και είχε εδραιωθεί στο χώρο του ποδοσφαίρου ως το βασικό 10άρι της Βραζιλίας.

Κυρίως λόγω της παρουσίας του Ζοζέ Μουρίνιο στη «βασίλισσα» αλλά και προβλημάτων τραυματισμού, ο Κακά δεν κατάφερε να βρει στη Ρεάλ Μαδρίτης τον ρόλο που ήθελε, αυτόν του ηγέτη.

Τον Αύγουστο του 2013, εξέφρασε την επιθυμία να αποχωρήσει από τη Ρεάλ και λίγο αργότερα ανακοινώθηκε η επιστροφή του στη Μίλαν με ελεύθερη μεταγραφή.

Image result for κακα μιλαν

Μετά από μία σεζόν στο Μιλάνο, όπου αγωνιζόταν από το 2003 έως το 2009 στη πρώτη θητεία του, αποχώρησε για τις ΗΠΑ και το Ορλάντο, ομάδα με την οποία έκλεισε την ποδοσφαιρική του καριέρα. Κατέκτησε πρωτάθλημα, Τσάμπιονς Λιγκ και Μουντιάλ, ενώ ήταν και ο καλύτερος παίκτης του κόσμου το 2007.

Στη μεγάλη αντίπαλο ο Λεβαντόφσκι

Εδώ και πολλά χρόνια, η Μπάγερν Μονάχου στη Γερμανία αποκτά τους καλύτερους παίκτες του πρωταθλήματος. Μία τέτοια περίπτωση ήταν το 2013 ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.

Μετά από μία 4ετία στην Ντόρτμουντ και δύο πρωταθλήματα, ο Πολωνός φορ μετακινήθηκε το 2014 ως ελεύθερος στην Μπάγερν. Με τους Βαυαρούς συνεχίζει να αγωνίζεται, έχοντας προσθέσει ακόμα πέντε πρωταθλήματα στη συλλογή του ενώ έχει βγει συνολικά και τέσσερις φορές πρώτος σκόρερ στην Μπουντεσλίγκα.

Image result for Λεβαντόφσκι

Η απόκτηση του Λεβαντόφσκι ανέβασε επίπεδο την Μπάγερν και επέτρεψε στον ίδιο να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο αγωνιστικά. Στα 30 του χρόνια πλέον, ο «Λέβα» θεωρείται ένας από τους κορυφαίους σέντερ φορ στον κόσμο. Βασικός και αναντικατάστατος και στην εθνική Πολωνίας, στην οποία είναι ο πρώτος σκόρερ με 57 γκολ σε 106 συμμετοχές.

«Δράκος», 16 χρόνια μετά

Ταυτόσημο με τη Ρεάλ Μαδρίτης, είναι το όνομα του Ικερ Κασίγιας. Από το 1999 έως το 2015 ήταν ο βασικός τερματοφύλακας των «μερένγκες» και της Ισπανίας και αποτέλεσε μέλος της χρυσής φουρνιάς στη «ρόχα», αφού κατέκτησε Παγκόσμιο Κύπελλο και δύο Ευρωπαϊκά.

Πέντε πρωταθλήματα και τρία Τσάμπιονς Λιγκ πανηγύρισε στη Ρεάλ Μαδρίτης ο Κασίγιας, πριν αποχωρήσει το 2015 για την Πορτογαλία και την Πόρτο. Η παρουσία του Ζοζέ Μουρίνιο στην τεχνική ηγεσία της Ρεάλ ήταν καθοριστικός παράγοντας στο να αποχωρήσει ο 38χρονος πλέον Κασίγιας από την Πριμέρα Ντιβισιόν, αφού οι σχέσεις του με τον Πορτογάλο ήταν διαταραγμένες. 

Image result for Ικερ Κασίγιας

Ο «Άγιος Ικερ», όπως έγινε γνωστός για τις σωτήριες επεμβάσεις του όλα αυτά τα χρόνια, διαγνώστηκε πριν λίγο καιρό με σοβαρό πρόβλημα υγείας, δείχνει όμως να το ξεπερνά και ως αυτού συνεχίζει την καριέρα του. Με την Πόρτο έχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα Πορτογαλίας (2017-18).

Στο Τορίνο, ο αρχηγός της «σελεσάο»

Ο Ντάνι Άλβες μετά από 14 χρόνια στην Ισπανία και τα οκτώ από αυτά στην Μπαρτσελόνα, αποχώρησε ως ελεύθερος το 2016 από τους Καταλανούς. Ο 36χρονος πλέον μπακ και αρχηγός της Βραζιλίας στο Κόπα Αμέρικα 2019, έμεινε μόλις για μία σεζόν στο Τορίνο, κατακτώντας πρωτάθλημα και Κύπελλο (το 2016-17).

Ο Άλβες, που την τελευταία διετία αγωνίστηκε με την Παρί Σεν Ζερμέν, έχει κατακτήσει τίτλους με όλες τις ομάδες στην καριέρα του (Μπαΐα, Σεβίλλη, Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους, Παρί). Σε επίπεδο εθνικών ομάδων μετράει ένα Κόπα Αμέρικα (2007) και δύο Συνομοσπονδιών (2009, 2013) ενώ πολλές είναι φυσικά και οι ατομικές διακρίσεις του.

Image result for Ντάνι Άλβες

Σε Σεβίλλη και Μπαρτσελόνα ήταν τα πιο παραγωγικά του χρόνια, κατακτώντας μεταξύ άλλων δύο Γιουρόπα Λιγκ και τρία Τσάμπιονς Λιγκ.

Το φαινόμενο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς


Ο Ζλάταν είναι ίσως ο πιο εκκεντρικός χαρακτήρας στο χώρο του ποδοσφαίρου. Βέβαια, φροντίζει να αποδεικνύει και στον αγωνιστικό χώρο την αξία του, πλην των δηλώσεων που κάνει κατά καιρούς.

Έστω και στη λήξη της καριέρας του, κατάφερε να πανηγυρίσει ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο, που τόσο πολύ έλειπε από τη συλλογή του. Το Γιουρόπα Λιγκ με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην οποία πήγε ως ελεύθερος το 2016 και μετά από μία 4ετία στην Παρί Σεν Ζερμέν.

Image result for Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς

Μεγάλος ποδοσφαιριστής, έχει αγωνιστεί στους κορυφαίους συλλόγους (Άγιαξ, Γιουβέντους, Ιντερ, Μπαρτσελόνα, Μίλαν, Παρί Σεν Ζερμέν, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ).

Από το καλοκαίρι του 2018, αγωνίζεται στο MLS των ΗΠΑ και τους Λος Αντζελες Γκάλαξι. Ο ύψους 1.95 επιθετικός, τον Οκτώβριο του 2018 συμπλήρωσε 500 γκολ στην καριέρα του, έχοντας σημειώσει τα 62 από αυτά με τη Σουηδία, στην οποία είναι και ο πρώτος σκόρερ.

Άξιο αναφοράς το γεγονός πως ο Ιμπραΐμοβιτς μπορούσε να επιλέξει να αγωνιστεί τόσο με τη Βοσνία όσο και την Κροατία, λόγω της καταγωγής του πατέρα και της μητέρας του αντίστοιχα, ο ίδιος όμως επέλεξε τη Σουηδία, στην οποία είχε γεννηθεί. 

Από τη Ρεάλ Μαδρίτης στην Μπεσίκτας

Μετά από μία δεκαετία γεμάτη τίτλους με τη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Πορτογάλος κεντρικός αμυντικός Πέπε, αποχώρησε το 2017 από τη «βασίλισσα».

Η Μπεσίκτας κατάφερε να κάνει την έκπληξη και να τον εντάξει στο δυναμικό της, στο οποίο παρέμεινε μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, όταν και επέστρεψε στην Πόρτο. Εκεί έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό, με θητεία από το 2004 έως το 2007.

Image result for Πέπε μπεσικτας

Ο Πέπε είναι γεννημένος στη Βραζιλία και μπορούσε να επιλέξει να αγωνιστεί στη «σελεσάο». Τον Αύγουστο του 2007 και αφού απέκτησε πορτογαλικό διαβατήριο, ο 36χρονος πλέον στόπερ επέλεξε να αγωνιστεί με την ομάδα του Φερνάντο Σάντος, όπου μετράει 105 συμμετοχές και 7 γκολ.

Η τελευταία παράσταση του Ινιέστα

Το όνομά του, είναι συνδεδεμένο με την Μπαρτσελόνα, τη φανέλα της οποίας φορούσε σχεδόν για όλη του ζωή, μέχρι πέρσι το καλοκαίρι, όταν μετακόμισε στην Ιαπωνία για τη Βίσσελ Κόμπε. Ο λόγος φυσικά για τον Αντρές Ινιέστα, ο οποίος μετακινήθηκε στην ομάδα της Ασίας ως ελεύθερος.

Άρχισε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην Αλμπαθέτε, πριν μετακομίσει στην Μπαρτσελόνα και τα τμήματα υποδομής της (το 1996).

Image result for Βίσσελ Κόμπε ινιεστα

Με τους «μπλαουγκράνα» κατέκτησε τα πάντα, όπως και με την Ισπανία, της οποίας ήταν μέλος από το 2006, μετρώντας 131 συμμετοχές και 13 τέρματα.  Στη Βίσσελ Κόμπε αγωνίζεται τις δύο τελευταίες σεζόν, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει συνδυάσει την παρουσία του με κάποιον τίτλο.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ