el
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Βιλερμπάν vs Ολυμπιακός: Κόντρα στην ομάδα του Τόνι Πάρκερ

Σε μία σεζόν που μοιάζει μεταβατική, ο Ολυμπιακός κάνει πρεμιέρα στην Ευρωλίγκα αντιμετωπίζοντας τη Βιλερμπάν, στη Γαλλία (4/10, 21:45). Διαβάστε τα δεδομένα για τις δύο ομάδες.

Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν την απόφαση φέτος να συμμετάσχουν μόνο στην Ευρωλίγκα, έχοντας αρχικό στόχο την παρουσία τους στα πλέι οφ της διοργάνωσης.

Ο Ολυμπιακός αποχώρησε στο ημίχρονο του ημιτελικού Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαιτησία, ενώ δεν κατέβηκε να αγωνιστεί ούτε στα πλέι οφ με το «τριφύλλι», αφού το αίτημά του για ορισμό διαιτητών της Ευρωλίγκας, δεν έγινε αποδεκτό. Συνέπεια αυτού, ήταν ο υποβιβασμός στην Α2, όπου αγωνίζεται με την αναπτυξιακή ομάδα.

Στην Ευρωλίγκα, φυσικά, ο Ολυμπιακός θα αγωνίζεται με την κανονική του ομάδα, στην οποία το ρόλο του ηγέτη εξακολουθούν να έχουν οι Βασίλης Σπανούλης και Γιώργος Πρίντεζης.

Οι δύο τους, μαζί με τον Νικόλα Μιλουτίνοφ και τους Κώστα Παπανικολάου, Σάσα Βεζένκοφ αλλά και τον Ουίλ Τσέρι, είναι αυτοί που παραμένουν στην ομάδα, όπως φυσικά και ο προπονητής Ντέιβιντ Μπλατ.

Image result for μιλουτινοφ

«Είμαστε νέα ομάδα και χρειάζεται αρκετή δουλειά. Ουσιαστικά ξεκινάμε από την ίδια βάση που είχαμε ξεκινήσει και τη σεζόν 2011-12. Μόνο ο Μιλουτίνοφ από τους ξένους έχει σημαντική εμπειρία από τη Euroleague», σχολίασε για το ρόστερ ο Γιώργος Πρίντεζης.

Ο Λιθουανός Μιντάουγκας Κουζμίνσκας είναι ο παίκτης που επιλέχθηκε να μοιράζεται το χρόνο με τον Πρίντεζη, με τον 29χρονο φόργουορντ να αγωνίζεται πέρσι στη Μιλάνο και ενώ προηγουμένως είχε δοκιμάσει χωρίς επιτυχία την τύχη του στο ΝΒΑ (Νιου Γιορκ Νικς).

Image result for Μιντάουγκας Κουζμίνσκας

Ίθαν Χαπ και Όγκουστιν Ρούμπιτ, οι άλλοι «ψηλοί» που αποκτήθηκαν από τον Ολυμπιακό, ενώ στη θέση του Βαγγέλη Μάντζαρη (συνεχίζει στην Ούνικς) αποκτήθηκε ο Ουέιντ Μπάλντουιν, με τον 26χρονο να έχει θητεία σε δύο ομάδες του ΝΒΑ (Μέμφις, Πόρτλαντ).

Οι Κέβιν Πάντερ και Μπράντον Πολ είναι οι παίκτες στους οποίους στηρίζει πολλά στον τομέα του σκοραρίσματος η ελληνική ομάδα, με τον Πολ να έχει αγωνιστεί το 2017-18 στο ΝΒΑ για τους Σαν Αντόνιο Σπερς.

Το φετινό ρόστερ κλείνουν οι νεαροί Αντώνης Κόνιαρης, Νίκος Αρσενόπουλος και Αλεξέι Ποκουσέφκσι ενώ η μεγαλύτερη απώλεια συγκριτικά με πέρσι, αφορά τον Ουίλιαμ Γκος, παίκτη στον οποίο πόνταρε ο Ντέιβιντ Μπλατ ώστε να εξελιχθεί σε νέο ηγέτη της ομάδας. Ο Αμερικανός πλέι μέικερ συνεχίζει στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου με τους Γιούτα Τζαζ.

Βιλερμπάν: Επιστροφή στην Ευρωλίγκα μετά το 2010

Για πρώτη φορά από τότε που αγόρασε τη Βιλερμπάν ο Τόνι Πάρκερ, θα συμμετάσχει η γαλλική ομάδα στην Ευρωλίγκα. Τελευταία της συμμετοχή, την περίοδο 2009-10. Το μακρινό 1997, είχε λάβει μέρος στο Final 4 της διοργάνωσης.

Image result for tony parker villeurbanne

Ο Πάρκερ έχει στην κατοχή του μετοχές της ομάδας από το 2009 (το 20%) ενώ από το 2014 κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο και είναι και πρόεδρος. Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2017 αγόρασε και τη γυναικεία ομάδα μπάσκετ της Λυών.

Πέρσι η Βιλερμπάν επέστρεψε στους τίτλους, κατακτώντας το πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Οι φετινοί της στόχοι στην Ευρωλίγκα έχουν να κάνουν αρχικά με μία αξιοπρεπή παρουσία, αφού δύσκολα, βάσει ρόστερ, θα καταφέρει να κάνει την υπέρβαση.

Τρεις είναι οι παίκτες από την παρουσία των οποίων αναμένεται να κριθούν πολλά για την πορεία των Γάλλων στη φετινή Ευρωλίγκα. Οι Αντουάν Ντιότ (γκαρντ) που προέρχεται από μία τριετία στη Βαλένθια, Έντουιν Τζάκσον (γκαρντ, πέρσι στην Μπουντούτσνοστ) και ο Έιντριαν Πέιν (σέντερ), γνωστός στο ελληνικό κοινό από τη θητεία του στον Παναθηναϊκό.

Image result for Έντουιν Τζάκσον

Σε αυτούς, μπορεί να προστεθεί και ο Γάλλος σέντερ Αμίν Νουά, που βρίσκεται στην ομάδα από το 2015 και πέρσι πραγματοποίησε μία πολύ καλή σεζόν στο Γιούροκαπ (10.8 πόντοι, 4.1 ριμπάουντ μ.ό.).

Έξι φορές έχουν αναμετρηθεί συνολικά οι δύο ομάδες από το 2002 έως και σήμερα, με τον Ολυμπιακό να μετρά τέσσερις νίκες και τη Βιλερμπάν δύο (αμφότερες εντός έδρας).

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ