el
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βοσνία: Η διάσπαση, η καυτή έδρα και ο διπλός αποκλεισμός στα πλέι οφ

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στη Βραζιλία, ήταν η μόνη παρουσία της Βοσνίας σε τελική φάση διεθνούς ποδοσφαιρικής διοργάνωσης σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Έχει φτάσει δύο ακόμα φορές κοντά σε μία πρόκριση σε τελικά Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, αμφότερες όμως αποκλείστηκε στη διαδικασία των πλέι οφ.

Πλέον τα πλέι οφ έχουν καταργηθεί, αφού τα τέσσερα εισιτήρια θα προκύψουν από το UEFA Nations League, ακόμα και έτσι όμως η Βοσνία μπορεί να έχει το πλεονέκτημα της δεύτερης ευκαιρίας, εφόσον δεν τα καταφέρει σε αυτή την προκριματική φάση. Μετέχει σε όμιλο με την εθνική μας ομάδα, απέναντι στην οποία ως γηπεδούχος μετράει 1 νίκη, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες.

Το «καταραμένο» γήπεδο

Εννέα χρόνια αήττητη παρέμεινε η Βοσνία στη Ζένιτσα. Στο «Μπίλινο Πόλιε» έδωσε και το πρώτο ματς σαν εθνική ομάδα, το 1996 με αντίπαλο την Αλβανία (ήττα 2-0).

Η εθνική μας ομάδα έχει δώσει τρία ματς στο εν λόγω γήπεδο με απολογισμό μία νίκη, μία ισοπαλία και μία ήττα. Για τα προκριματικά του Euro 2006 επικράτησε με το επιβλητικό 4-0, για τα προκριματικά του Μουντάλ 2014 ηττήθηκε 3-1 και για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2018 απέσπασε το 0-0.

Τρεις επισκέψεις στο συγκεκριμένο γήπεδο και ισάριθμοι προπονητές για την Ελλάδα: Οτο Ρεχάγκελ, Φερνάντο Σάντος, Μίκαελ Σκίμπε – τέταρτος θα είναι απόψε ο Άγγελος Αναστασιάδης.

Η τελευταία ομάδα που υποχρέωσε τη Βοσνία σε εντός έδρας ήττα σε προκριματικά Euro ήταν η Κύπρος, τον Σεπτέμβριο του 2014 (1-2). Τέσσερις νίκες και δύο ισοπαλίες είναι έκτοτε ο απολογισμός των Βόσνιων.

Ο Κροάτης Ρόμπερτ Προσινέτσκι, έγινε τον Ιανουάριο του 2018 ο πρώτος μη Βόσνιος προπονητής του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Ο Προσινέτσκι, κεντρικός μέσος στα νιάτα του με θητεία σε Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, είχε κάνει το… αγροτικό του στο Αζερμπαϊτζάν (2014-17).


Το «διαμάντι της Βοσνίας»
Ηγέτης αυτής της Βοσνίας, αλλά και πρώτος σε συμμετοχές και κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της, είναι ο Εντιν Τζέκο. Από τη στιγμή που έκανε το ντεμπούτο του – με γκολ – τον Ιούνιο του 2007, στη νίκη επί της Τουρκίας (3-2), ο 33χρονος πλέον φορ αποτελεί αναντικατάστατο μέλος της ομάδας. Ο Ελβιρ Μπόλιτς με 24 γκολ κατείχε την πρωτιά στους σκόρερ και ο Τζέκο έσπασε το ρεκόρ με χατ-τρικ τον Σεπτέμβριο του 2012. Ηδη ο υψηλόσωμος επιθετικός της Ρόμα μετράει 55 σε 100 συμμετοχές.

Τον Σεπτέμβριο του 2009 και μετά από θεαματικό γκολ που σημείωσε, του αποδόθηκε από τον τότε προπονητή της Βοσνίας (Μαριάν Μιγιάλοβιτς) το προσωνύμιο που τον ακολουθεί μέχρι και σήμερα στη χώρα του, ως «διαμάντι της Βοσνίας». Ο Αντρέι Σεφτσένκο που συνδύασε την καριέρα του με τη «χρυσή» εποχή της Μίλαν, αποτελεί το πρότυπό του, όπως έχει παραδεχθεί ο ίδιος παλαιότερα.


Τα δύσκολα χρόνια και η διάσπαση

Όπως οι περισσότεροι, έτσι και ο Εντιν Τζέκο έχει σημαδευτεί από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Ο ίδιος αναγκάστηκε να φύγει από το Σαράγεβο σε παιδική ηλικία και για πολλά χρόνια ζούσε με τους παππούδες του σε ένα μικρό σπίτι με 12 συνολικά μέλη. Δεν είναι έτσι έκπληξη πως ο Τζέκο έγινε ο πρώτος πρεσβευτής της UNICEF.

Το 1992 είναι η χρονιά που ανεξαρτητοποιείται η Βοσνία-Ερζεγοβίνη από τη Γιουγκοσλαβία. Τον πρώτο καιρό του πολέμου, χιλιάδες κόσμου βρήκαν καταφύγιο στα γήπεδα ποδοσφαίρου, στην προσπάθειά τους να προστατευτούν από τα πυρά.

** Κανένας από τους υπάρχοντες παίκτες του ρόστερ της Ελλάδας δεν έχει σκοράρει σε ματς με τη Βοσνία. Τελευταίος χρονικά ήταν ο Γιώργος Τζαβέλλας. Εχουν βρει δίχτυα και οι Χαριστέας, Γκέκας, Πατσατζόγλου, Σαμαράς, Κατσουράνης.

 

** Τρία τέρματα στα ισάριθμα τελευταία ματς με αντίπαλο την Ελλάδα έχει σημειώσει ο Έντιν Τζέκο, ο οποίος δεν άρχισε την καριέρα του σαν επιθετικός, αλλά σαν κεντρικός μέσος, χωρίς τότε να υπάρχουν οι ενδείξεις πως θα έκανε σπουδαία καριέρα.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ