el
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γερμανία: Επιστήμη η νίκη μετά το 90’…

Στο Μουντιάλ της Ιταλίας το 1990, για τα ημιτελικά, η τότε Δυτική Γερμανία προκρίθηκε επί της Αγγλίας στη διαδικασία των πέναλτι και την απέκλεισε για δεύτερη φορά ιστορικά στους «4» της διοργάνωσης μετά τη συμπλήρωση του 90λεπτου. Η πρώτη ήταν το 1970.

Μετά και τον δεύτερο αυτό αποκλεισμό από τους Γερμανούς, ο επιθετικός της Αγγλίας, Γκάρι Λίνεκερ, σημείωνε τη φράση που έμεινε στην Ιστορία και χαρακτηρίζει τη μαχητικότητα των Γερμανών διαχρονικά: «Το ποδόσφαιρο είναι απλό άθλημα. Είκοσι δύο παίκτες κυνηγούν την μπάλα για 90 λεπτά και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί».

Μεγάλος επιθετικός εκείνη την εποχή για την Αγγλία ο Λίνεκερ, ο οποίος σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του (Λέστερ, Εβερτον, Μπαρτσελόνα, Τότεναμ, Ναγκόγια) δεν τιμωρήθηκε ποτέ με κάρτα! Με την εθνική Αγγλίας μέτρησε 80 συμμετοχές και 48 γκολ και παραμένει ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου (10 γκολ) και τρίτος σκόρερ συνολικά με το εθνόσημο.

Το πιο κρίσιμο γκολ στη φάση των ομίλων

Από το 1954, χρονιά που κατέκτησε το πρώτο Μουντιάλ, έως και σήμερα, η Γερμανία περνάει πάντα από τη φάση των ομίλων. Για πρώτη φορά στα γήπεδα της Ρωσίας το απίστευτο αυτό σερί παραλίγο να σταματήσει, ωστόσο επιβεβαιώθηκε ακόμα μία φορά οι Γερμανοί δεν τα παρατούν ποτέ. Ο Τόνι Κρόος ήταν σκόρερ για τα «πάντσερ». Τρίτη φορά που η Γερμανία σκοράρει στο 90+ σε φάση ομίλων Παγκοσμίου Κυπέλλου και η δεύτερη από αυτές που το γκολ έκρινε τη νίκη. Η πρώτη ήταν το 2002 απέναντι στη Σαουδική Αραβία και η δεύτερη με την Πολωνία το 2006.

Χρονολογικά, τα ματς με γκολ ή νίκη μετά το 90+

Διοργ. Φάση Αντίπαλος Σκόρερ
1970 Προημιτελικά Αγγλία (3-2) Μίλερ 108’
1982 Ημιτελικά Γαλλία (3-3, 5-4 πεν.) Ρουμενίγκε 102, Φίσερ 108
1986 Προημιτελικά Μεξικό (0-0) 4-1 στα πέναλτι
1990 Ημιτελικά Αγγλία (1-1) 4-3 στα πέναλτι
2002 Φάση ομίλων Σαουδική Αραβία (8-0) Σνέιντερ 91’
2006 Φάση ομίλων Πολωνία (1-0) Νόιβιλ 91’
2006 Προημιτελικά Αργεντινή (1-1) 4-2 στα πέναλτι
2014 Τελικός Αργεντινή 1-0 στην παράταση Γκέτζε 113’
2018 Φάση ομίλων Σουηδία (2-1) Κρόος 94’

Μετά τον Λίνεκερ, ο Χάρι Κέιν

Για τρίτη φορά στην ιστορία της σε Μουντιάλ, η Αγγλία αρχίζει με δύο νίκες στις πρώτες αγωνιστικές της φάσης των ομίλων. Το 1982 και το 2006 ήταν οι προηγούμενες. Φέτος, επικράτησε στην πρεμιέρα 2-1 της Τυνησίας και 6-1 του Παναμά. Στο πιο πρόσφατο ματς, χατ-τρικ από πλευράς Αγγλίας σημείωσε ο Χάρι Κέιν. Ο επιθετικός της Τότεναμ έγινε μόλις ο τρίτος παίκτης στην Ιστορία της εθνικής ομάδας που πετυχαίνει χατ-τρικ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Πρώτος που έχει σημειώσει χατ-τρικ, ήταν ο Τζέοφ Χαρστ το 1966 και μάλιστα στον τελικό και την επικράτηση με 4-2 επί της Γερμανίας. Επόμενος, ο Γκάρι Λίνεκερ το 1986 και την επικράτηση 3-0 επί της Πολωνίας και την Κυριακή (24/06) ο Χάρι Κέιν. Ο 24χρονος φορ πλέον έφτασε τα 18 γκολ σε 26 συμμετοχές με την εθνική ομάδα, της οποίας είναι και αρχηγός.

Ιστορικό γκολ (και) για Παναμά

Από το 1937 υπάρχει η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Παναμά και κατά συνέπεια η εθνική ομάδα, μόλις για πρώτη φορά όμως δίνει το παρών σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το γκολ του Φελίπε Μπαλόι στην ήττα με 6-1 από την Αγγλία είναι έτσι το πρώτο της ομάδας σε Μουντιάλ. Και μόνο η παρουσία στα γήπεδα της Ρωσίας είναι θετική φυσικά για τον Παναμά, μία χώρα με πληθυσμό 4 εκατομμυρίων κατοίκων και χωρίς παράδοση στο ποδόσφαιρο.

Τοπ σκόρερ ο Χαβιέ Ερνάντεζ

Στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ στην εθνική ομάδα του Μεξικού, βρίσκεται ο Χαβιέ Ερνάντεζ ή για τον περισσότερο κόσμο γνωστός ως Τσιτσαρίτο. Με το γκολ που σημείωσε μάλιστα στην αναμέτρηση με τη Νότιο Κορέα στη νίκη με 2-1, έφτασε τα 50 με το εθνόσημο. Παράλληλα, αυτό ήταν το τέταρτο του τέρμα σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τον επιθετικό της Γουέστ Χαμ να ισοφαρίσει έτσι στη σχετική λίστα τον Λουίς Ερνάντεζ.

Ακόμα, είναι ο τρίτος ποδοσφαιριστής του Μεξικού που βρίσκεται δίχτυα για τρίτο Μουντιάλ. Οι δύο πρώτοι ήταν οι Κουατεμόκ Μπλάνκο και Ράφα Μάρκεζ, με τον τελευταίο να μετέχει στην αποστολή και του Παγκοσμίου Κυπέλλου στα γήπεδα της Ρωσίας. Το Μεξικό έχει αρχίσει με 2/2 νίκες στον όμιλο και ζητούμενο σύμφωνα με τον Τσιτσαρίτο είναι: «Εάν δεν κερδίσουμε τους Σουηδούς δεν θα έχει αξία η νίκη με τη Νότια Κορέα. Χωρίς νίκη δεν θα έχουμε εξυπηρετήσει τον σκοπό μας. Πηγαίνουμε αγώνα με αγώνα».

Από το 1986 χωρίς ισοπαλία

Από το Μουντιάλ του 1986, που διεξήχθη στο Μεξικό, έχει να φέρει ισοπαλία σε ματς Παγκοσμίου Κυπέλλου η Πολωνία. Το σερί χωρίς Χ συνεχίστηκε, αφού ηττήθηκε και στην αναμέτρηση της δεύτερης αγωνιστικής (από την Κολομβία 3-0). Συγκεκριμένα, η τελευταία ισοπαλία της Πολωνίας σε Μουντιάλ ήταν στον αγώνα με το Μαρόκο στις 02/06/1986 (0-0). Εκτοτε ο απολογισμός της Πολωνίας είναι τρεις νίκες και οκτώ ήττες. Ακόμα, το τελευταίο Χ απέναντι σε ομάδες από τη Νότιο Αμερική σημειώθηκε το 1938 (4-4 με Βραζιλία). Εκτοτε, μετράει τέσσερις νίκες και πέντε ήττες, συμπεριλαμβανομένου του αγώνα με την Κολομβία.

Πρώτο γκολ για τον Φαλκάο

Βρίσκεται στην κορυφή των σκόρερ στην Ιστορία της Κολομβίας, ένας τραυματισμός ωστόσο του είχε στερήσει τη συμμετοχή στη διοργάνωση του 2014 και κατά συνέπεια την ευκαιρία να χριστεί σκόρερ σε τελική φάση Μουντιάλ. Ο λόγος για τον Ρανταμέλ Φαλκάο, ο οποίος μπήκε πλέον στην λίστα των παικτών που έχουν σκοράρει σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο 32χρονος πλέον φορ, σκόραρε στο 70ο λεπτό στη νίκη με 3-0 επί της Πολωνίας και άνοιξε έτσι λογαριασμό και σε Μουντιάλ. Πριν το Μουντιάλ που διεξάγεται στα γήπεδα της Ρωσίας, το τελευταίο γκολ του Φαλκάο σε τελική φάση διοργάνωσης ήταν στο Κόπα Αμέρικα του 2011.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ