el
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Για πού το έβαλε η Άιντραχτ;

Η ομάδα που έχει συνδέσει το όνομά της στην Ευρώπη με τη Γερμανία, είναι σαφέστατα η Μπάγερν. Τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο επανήλθε η Ντόρτμουντ, όμως και οι δύο δεν συνεχίζουν στα Κύπελλα Ευρώπης. Την ποδοσφαιρική λάμψη των δύο μεγαλύτερων ομάδων στη χώρα πάει να «κλέψει» φέτος η Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, που παρέμεινε και η μοναδική εκπρόσωπός της στις διεθνείς διοργανώσεις.

Εύστοχες κινήσεις και εμπιστοσύνη στα νέα παιδιά

Η Αϊντραχτ κατέκτησε πέρσι το 5o της Κύπελλο Γερμανίας (1974, 1975, 1981, 1988, 2018), επικρατώντας στον τελικό της Μπάγερν. Μέσω του θεσμού, κέρδισε και τη συμμετοχή της στο Γιουρόπα Λιγκ. Παρότι άλλαξε προπονητή και αποδυναμώθηκε μεταγραφικά, κατάφερε να παρουσιάσει ένα εξαιρετικό πρόσωπο, πολύ καλύτερο από πέρσι και δείχνει πως μπορεί να φτάσει πολύ μακριά φέτος και ειδικότερα μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου.

Ο Νίκο Κόβατς, προπονητής με τον οποίο η Αϊντραχτ έφτασε στην κατάκτηση του Κυπέλλου, είχε γίνει γνωστό πως από φέτος το καλοκαίρι θα ήταν προπονητής στην Μπάγερν. Πλην του Κόβατς, υπήρξαν και αποχωρήσεις σημαντικών παικτών, που δεν ήταν στο… πρόγραμμα. Πρώτος και καλύτερος που εξαργύρωσε την επιτυχία του με την Αϊντραχτ ήταν ο Κέβιν-Πρινς Μπόατεγκ (αρχικά στη Σασσουόλο και από τον Ιανουάριο του 2019 στην Μπαρτσελόνα).

Τρεις ακόμα σημαντικότατες μονάδες της Αϊντραχτ αποχώρησαν. Ο Μεξικανός μπακ Κάρλος Σαλσίδο (για την Τίγκρες), ο Φινλανδός τερματοφύλακας Λούκας Χραντέτσκι (για τη Λεβερκούζεν) και ο Γερμανός επιθετικός Μάριους Βολφ (για την Ντόρτμουντ), με την Αϊντραχτ να βάζει στα ταμεία της κοντά στα 18 εκατομμύρια ευρώ.

Η Αϊντραχτ είχε φροντίσει από πέρσι, χάρη στον τεχνικό διευθυντή Φρέντι Μπόμπιτς, για την επόμενη μέρα. Φέτος, πήραν την ευκαιρία τους οι επιθετικοί Γιόβιτς και Χέλερ, που βρίσκονταν από το 2017-18 στην ομάδα, ενώ έγιναν εύστοχες κινήσεις και στην αρχή της σεζόν, όπως η απόκτηση του Σέρβου μπακ Φίλιπ Κόστιτς (από το Αμβούργο), για 1.2 εκατομμύρια ευρώ και φυσικά του τερματοφύλακα Κέβιν Τραπ από την Παρί Σεν Ζερμέν.

Ευστοχότατη αποδείχθηκε και η επιλογή του προπονητή, με τον Αυστριακό Αντι Χούτερ να είναι ουσιαστικά άγνωστος στο ευρύ κοινό. Μέχρι πρότινος και για μία 3ετία βρισκόταν στην ελβετική Γιουνγκ Μπόις, με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα στην τελευταία του σεζόν. Στα μέσα Μαΐου του 2018 επισημοποιήθηκε η πρόσληψή του και σίγουρα μεγάλο μέρος της φετινής επιτυχημένης πορείας σε Μπουντεσλίγκα και Γιουρόπα Λιγκ, πιστώνεται στον ίδιο.

Ρεκόρ βαθμών, τρίτος αντίπαλος από το Τσάμπιονς Λιγκ

Η Αϊντραχτ φρόντισε να δείξει με το… καλημέρα τις προθέσεις της στο Γιουρόπα Λιγκ. Ολοκλήρωσε μόνο με νίκες τη φάση των ομίλων (με Λάτσιο, Μαρσέιγ και Απόλλωνα Λεμεσού) και γκολ 17 υπέρ και 5 κατά. Τα 5 από αυτά σημειώθηκαν από τον 21χρονο Σέρβο Λούκα Γιόβιτς, ο οποίος έχει φτάσει πλέον τα 7 στη διοργάνωση και βρίσκεται στην τρίτη θέση των σκόρερ (πρώτος ο Ζιρού με 9 γκολ για την Τσέλσι).

Η Σαχτάρ Ντόνετσκ, που προερχόταν από το Τσάμπιονς Λιγκ, ήταν η αντίπαλος στη φάση των «32» για την Αϊντραχτ. Ισοπαλία (2-2) στην Ουκρανία και νίκη (4-1) στη Γερμανία, έδωσαν πανηγυρικά την πρόκριση.

Στους «16» έπαιξε με ακόμα μία ομάδα που ήρθε από το Τσάμπιονς Λιγκ, την Ίντερ. Χωρίς νικητή έληξε το εντός έδρας ματς (0-0) και στην Ιταλία, με γκολ του Γιόβιτς και μπροστά σε 13.500 τρελαμένους οπαδούς της, η Άιντραχτ κατάφερε να πάρει τη νίκη-πρόκριση στην επόμενη φάση.

Πρόσωπο των αγώνων με την Μπενφίκα ο Γιόβιτς

Η παρουσία του Λούκα Γιόβιτς σε Γιουρόπα Λιγκ και Μπουντεσλίγκα, δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τους μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους: ο 21χρονος άσος έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Σίτι.

Για τον Γιόβιτς, που μαζί με τον Κροάτη εξτρέμ Άντε Ρέμπιτς και τον Γάλλο επιθετικό Σεμπαστιάν Αλέ αποτελούν τους παίκτες που κάνουν τη διαφορά, η Αϊντραχτ διατηρεί οψιόν αγοράς από την Μπενφίκα.

Με δεδομένο το ενδιαφέρον που υπάρχει, το πιο λογικό σενάριο είναι ο σύλλογος της Φρανκφούρτης να τον αγοράσει άμεσα και να είναι αυτός που θα επωφεληθεί σε ενδεχόμενη πώληση.

Ο Γιόβιτς θα είναι το πρόσωπο του αγώνα στα διπλά ματς με την Μπενφίκα, αφού είναι η ομάδα στην οποία ανήκει από το 2016 προερχόμενος από τον Ερυθρό Αστέρα. Διανύει στην ομάδα της Μπουντεσλίγκα τον δεύτερο και τελευταίο του χρόνο ως δανεικός.

Ομάδα που χαίρεσαι να τη βλέπεις

Το μεγαλύτερο κέρδος για την Αϊντραχτ τη φετινή σεζόν και ο λόγος που έχουν δημιουργηθεί μεγάλες προσδοκίες, είναι το ποδόσφαιρο που παίζει. Αποδίδει θεαματικά κατά διαστήματα, είναι μία ομάδα που χαίρεσαι να τη βλέπεις στον αγωνιστικό χώρο.

Συνήθως παρατάσσεται σε διάταξη 3-5-2 που ουσιαστικά μετατρέπεται σε 3-4-3 όταν κάνει επίθεση και ένα από τα στοιχεία που τη χαρακτηρίζει είναι η ταχύτητα, τόσο στη σκέψη όσο και την εκτέλεση.

Τριάντα εννέα χρόνια μετά την κατάκτηση του μοναδικού ευρωπαϊκού τροπαίου, του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, η Αϊντραχτ βάζει σοβαρή υποψηφιότητα να ξαναβρεθεί στην κορυφή της Ευρώπης.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ