el
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γιουρόπα Λιγκ: Τα previews των δεύτερων ημιτελικών

ΤΣΕΛΣΙ vs ΑΪΝΤΡΑΧΤ:  Με Ρέμπιτς αλλά κόντρα παράδοση

Εστω και αγχωτικά, η Τσέλσι έφτασε στην εκπλήρωση του πρώτου στόχου της, που είναι η συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ μέσω του πρωταθλήματος.

Η ισοπαλία στο «Ολντ Τράφορντ» με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά και το γεγονός πως τη βόλεψαν τα υπόλοιπα αποτελέσματα, της επέτρεψαν μία αγωνιστική πριν το φινάλε της Πρέμιερ Λιγκ να οριστικοποιήσει την παρουσία της στη φάση των ομίλων της κορυφαίας διοργάνωσης. Πλέον επικεντρώνεται στον άλλο μεγάλο της στόχο, που είναι η κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ.

Image result for manchester united chelsea


Οι «μπλε» εκκινούν στον επαναληπτικό του «Στάμφορντ Μπριτζ» το βράδυ της Πέμπτης (9/5, 22:00) από θέση οδηγού μετά την ισοπαλία με 1-1 που απέσπασαν στην πρώτη αναμέτρηση με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, αλλά και βάσει της εικόνας ανωτερότητας που έβγαλαν στο γήπεδο.

Η Άιντραχτ συνετρίβη με 6-1 στο Λεβερκούζεν για το τελευταίο της ματς στην Μπουντεσλίγκα και μένει να δούμε κατά πόσο θα επηρεαστεί από αυτό το αποτέλεσμα. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως δέχθηκε όλα τα τέρματα στο διάστημα του πρώτου 45λεπτου.

Η παράδοση για την Άιντραχτ δεν είναι ευνοϊκή εν όψει του επαναληπτικού, καθώς σε τρεις επισκέψεις της στην Αγγλία έχει γνωρίσει μόνο ήττες σε διπλά ματς και μόνο αποκλεισμούς.

Από την πλευρά της, η Τσέλσι απέναντι σε συλλόγους από την Μπουντεσλίγκα δεν έχει ηττηθεί ως γηπεδούχος στην Ευρώπη (6 νίκες και 2 ισοπαλίες) ενώ προκρίθηκε στις 5/7 περιπτώσεις που απέσπασε ισοπαλία εκτός έδρας στον πρώτο αγώνα, σε φάση νοκ-άουτ. Μάλιστα, μετά και την ισοπαλία στη Γερμανία διεύρυνε το αήττητο στη διοργάνωση στα 16 ματς (14 νίκες, 2 ισοπαλίες).

Τα αγωνιστικά νέα

Ο Κροάτης επιθετικός Άντε Ρέμπιτς, εξέτισε την αγωνιστική της τιμωρίας του στην πρώτη αναμέτρηση και επιστρέφει στο αρχικό σχήμα της Άιντραχτ. Εκτός πλάνων παραμένει ο έτερος φορ Αλάρ και κάποιοι μακροχρόνιοι απόντες που δεν επηρεάζουν.

Image result for ante rebic


Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στην Τσέλσι ο Μαουρίτσιο Σάρι, με τον Ιταλό να βρίσκεται σε θέση να επιλέξει στους καλύτερους έντεκα για την αναμέτρηση.

Οι πιθανές ενδεκάδες

Τσέλσι (4-3-3): Κέπα – Αθπιλικουέτα, Νταβίντ Λουίζ, Κρίστενσεν, Αλόνσο – Καντέ, Κόβατσιτς, Ζορζίνιο – Γουίλιαν, Ζιρού, Αζάρ.

Αϊντραχτ (3-4-1-2): Τραπ – Άμπραχαμ, Χασέμπε, Χιντερέγκερ – Ντα Κόστα, Ρόντε, Φερνάντες, Κόστιτς – Ρέμπιτς – Γιόβιτς, Πασιένσια.

Τα στατιστικά

** Και στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις που η Τσέλσι απέσπασε ισοπαλία ως φιλοξενούμενη σε πρώτο ματς ημιτελικού ευρωπαϊκής διοργάνωσης, προκρίθηκε (με Μπαρτσελόνα το 2008-09 και Μπάγερν το 2013/14). Τη μοναδική φορά που απέσπασε ισοπαλία με ακριβές σκορ 1-1, αποκλείστηκε (από την Παρί Σεν Ζερμέν το 2014/15 για τους 16).

** Μόλις 2 ήττες για την Άιντραχτ συνολικά στο Γιουρόπα Λιγκ (από το 2009/10). Ο συνολικός απολογισμός της, εντός και εκτός έδρας είναι 16 νίκες, 5 ισοπαλίες και 2 ήττες.

** Η Άιντραχτ αποκλείστηκε και τις τρεις φορές που αναδείχθηκε ισόπαλη στο πρώτο ματς στην έδρα της, σε φάση νοκ-άουτ ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

** Από τη στιγμή που η διοργάνωση μετονομάστηκε σε Γιουρόπα Λιγκ, μόνο η Τσέλσι από όσες μετέχουν στην 4άδα, το έχει κατακτήσει. Άιντραχτ και Βαλένθια έχουν κατακτήσει το τρόπαιο ως Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

** Ο Ολιβιέ Ζιρού της Τσέλσι είναι ο πρώτος σκόρερ φέτος στη διοργάνωση, με 10 γκολ. Ένα λιγότερο έχει από πλευράς Αϊντραχτ ο Λούκα Γιόβιτς.

Image result for olivier giroud

** Μία νίκη και τρεις αποκλεισμοί για την Τσέλσι σε διαδικασία πέναλτι.

** Μία φορά έχει κριθεί η πρόκριση σε διαδικασία πέναλτι για την Άιντραχτ και έχει αποκλειστεί.

ΒΑΛΕΝΘΙΑ vs ΑΡΣΕΝΑΛ: Δυσκολίες στην Ισπανία

Η μόνη ομάδα από όσες μετέχουν στα ημιτελικά και δεν έχει κατακτήσει τη διοργάνωση είτε ως Γιουρόπα Λιγκ, είτε παλαιότερα ως Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, είναι η Άρσεναλ.

Για δεύτερη διαδοχική σεζόν οι «κανονιέρηδες» φτάνουν στα ημιτελικά και αντιμετωπίζουν ομάδα από την Ισπανία. Πέρσι αποκλείστηκαν από την Ατλέτικο Μαδρίτης, με ήττα 1-0 εκτός και ισοπαλία 1-1 εντός έδρας. Φέτος βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση, αφού επικράτησε 3-1 στην Αγγλία.

Είναι η τρίτη φορά που η Άρσεναλ αντιμετωπίζει τη Βαλένθια ως φιλοξενούμενη, με τις «νυχτερίδες» να μετρούν δύο νίκες στις δύο προηγούμενες. Το 2001 για τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ με 1-0 και το 2003 στη φάση των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης 2-1.

Οι δύο ομάδες, που έχουν αναμετρηθεί και στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1980 (5-4 στα πέναλτι η Βαλένθια), βλέπουν τη φετινή διοργάνωση ως τον πιο εφικτό τρόπο να συμμετάσχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ της ερχόμενης περιόδου, κάτι που αυτή τη στιγμή μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί μέσω των πρωταθλημάτων τους.

Μόλις σε 2 από τα 15 εκτός έδρας ματς στην Ισπανία, έχει καταφέρει να νικήσει η Αρσεναλ. Η πιο πρόσφατη νίκη της σημειώθηκε τη σεζόν 2005/06 επί της Ρεάλ (1-0) σε αναμέτρηση για τη φάση των 16. Στις 4 πιο πρόσφατες επισκέψεις της μετρά ισάριθμες ήττες (τρεις σερί από την Μπαρτσελόνα και μία από την Ατλέτικο).

Την ίδια στιγμή, η Βαλένθια μετράει 8 σερί νίκες στο γήπεδό της στην Ευρώπη ενώ έχει θετική παράδοση και σε διπλά ματς με Αγγλους.

Τα αγωνιστικά νέα

Ο βασικός κεντρικός μέσος Κοκλέν εξέτισε την αγωνιστική της τιμωρίας του και θα είναι διαθέσιμος για το ματς κόντρα στην πρώην ομάδα του. Παραμένουν εκτός πλάνων του Μαρθελίνο οι Κοντογκμπιά και Τσέρισεφ.

Χωρίς νέα προβλήματα ο Ουνάι Εμερι στην Αρσεναλ, που βλέπει τον Μέιτλαντ-Νάις να επιστρέφει ενώ δεν υπολογίζει ακόμα μία φορά στον τραυματία Ααρον Ράμσεϊ.

Βαλένθια (4-4-2): Νέτο – Πιτσίνι, Γκαμπριέλ (Ντιακαμπί), Γκαράι, Γκαγιά – Σολέρ, Παρέχο, Κοκλέν, Γκέδες – Ροντρίγκο, Γκαμερό.

Αρσεναλ (3-4-1-2): Τσεχ – Μουστάφι, Κοσιελνί, Παπασταθόπουλος (Μονρεάλ) – Έινσλι, Τζάκα, Τορέιρα, Κολάσινατς – Οζίλ (Γκεντουζί) – Ομπαμεγιάνγκ, Λακαζέτ.

Τα στατιστικά

** Σε 19 περιπτώσεις η Βαλένθια έχει ηττηθεί στο πρώτο ματς ως φιλοξενούμενη σε νοκ-άουτ φάση και έχει προκριθεί τις 10. Μετρά 3/3 αποκλεισμούς όποτε έχασε με 3-1.

** Η Βαλένθια έχει σημειώσει τη δεύτερη μεγαλύτερη ανατροπή σκορ σε φάση νοκ-άουτ. Το 2013/14 για το Γιουρόπα Λιγκ, ηττήθηκε από τη Βασιλεία 3-0 στην Ελβετία και στον επαναληπτικό νίκησε 5-0.

** Σε 38 ματς με αγγλικές ομάδες, ο απολογισμός των «νυχτερίδων» είναι 12 νίκες, 16 ισοπαλίες και 10 ήττες  (9-3-5 εντός έδρας). Εχουν αναμετρηθεί 9 φορές σε διπλά ματς με ομάδες από το Νησί και έχουν προκριθεί τις 6.

** 11-9-15 μετράει με ομάδες από την Ισπανία η Αρσεναλ. Το συνολικό ρεκόρ της ως φιλοξενούμενη στο Γιουρόπα Λιγκ είναι 8 νίκες, 1 ισοπαλία και 4 ήττες.

** Στις 17 από τις 19 περιπτώσεις που η Αρσεναλ νίκησε ως γηπεδούχος την πρώτη αναμέτρηση, πήρε το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Τις 2 φορές που δεν προκρίθηκε, είχε νικήσει στην έδρα της με 2-1.

** Τρεις κατακτήσεις τροπαίου για τον προπονητή της Αρσεναλ, Ουνάι Εμερι, όλες με τη Σεβίλλη. Το ρεκόρ του απέναντι στον προπονητή της Βαλένθια είναι 8 νίκες, 1 ισοπαλία και 5 ήττες.

** Από 2 προκρίσεις και ισάριθμους αποκλεισμούς μετρούν σε διαδικασία πέναλτι Βαλένθια και Αρσεναλ.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ