el
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Γιουρόπα Λιγκ: Τα previews των πρώτων ημιτελικών

ΑΪΝΤΡΑΧΤ vs ΤΣΕΛΣΙ: Μηδέν στα τρία οι Γερμανοί με Αγγλους

Πρώτη και αήττητη στον όμιλό της η Άιντραχτ Φρανκφούρτης, στα νοκ-άουτ ως τώρα απέκλεισε τρεις ομάδες που προέρχονταν από το Τσάμπιονς Λιγκ (Σαχτάρ, Ίντερ, Μπενφίκα) και έφτασε να παίζει την πρόκρισή της στον τελικό κόντρα σε μία τέταρτη, την Τσέλσι.

Είναι η πρώτη φορά που οι δύο ομάδες θα βρεθούν αντιμέτωπες και η τέταρτη που η Άιντραχτ θα αντιμετωπίσει εκπρόσωπο της Αγγλίας σε διπλά ματς. Οι τρεις προηγούμενες προσπάθειες ήταν αποτυχημένες, με πιο πρόσφατη βέβαια το 1982, όταν αποκλείστηκε στα προημιτελικά του τότε Κυπέλλου Κυπελλούχων από την Τότεναμ.

Σε επίπεδο Γιουρόπα Λιγκ, η Άιντραχτ έχει δώσει στο σύνολο 22 ματς μαζί με τα προκριματικά και έχει απολογισμό 16 νίκες, 4 ισοπαλίες και 2 ήττες.

Ούτε η Τσέλσι, βέβαια, έχει μεγάλη εμπειρία στο Γιουρόπα Λιγκ. Είναι μόλις η δεύτερη φορά που συμμετέχει η -εδώ και 15 ματς αήττητη στη διοργάνωση- ομάδα του Μαουρίτσιο Σάρι. Την πρώτη (το 2013-14) που το κατέκτησε, προερχόταν από το Τσάμπιονς Λιγκ.

Τα αγωνιστικά νέα

Μόνο ο ένας επιθετικός, από τους τρεις που συνηθίζει να παρατάσσει ο Αντι Χίτερ στην Άιντραχτ, θα είναι διαθέσιμος για τον πρώτο ημιτελικό με την Τσέλσι. Οι Σεμπαστιάν Αλέρ (19 γκολ φέτος) και Άντε Ρέμπιτς (10) θα λείψουν λόγω τραυματισμού και τιμωρίας αντίστοιχα και πλέον το βάρος πέφτει στον πολλά υποσχόμενο Λούκα Γιόβιτς (25).

Ο Μαουρίτσιο Σάρι, στην Τσέλσι, πονοκεφαλιάζει για τη θέση του δεύτερου στόπερ δίπλα στον Νταβίντ Λουίζ, καθώς εκτός μάχης βρίσκονται οι Ρούντιγκερ και Κέιχιλ. Τραυματίας και ο εξτρέμ Χάντσον-Οντόι.

Οι πιθανές ενδεκάδες

Άιντραχτ (3-4-1-2): Τραπ – Αμπραχαμ, Χασέμπε, Χιντερέγκερ – Ντα Κόστα, Ρόντε, Φερνάντες, Κόστιτς – Γκατσίβονιτς – Γιόβιτς, Πασιένσια.

Τσέλσι (4-3-3): Κέπα – Αθπιλικουέτα, Νταβίντ Λουίς, Κρίστενσεν, Αλόνσο – Καντέ, Κόβασιτς, Ζορζίνιο – Γουίλιαν, Ζιρού, Αζάρ.

Τα στατιστικά

*** Η Άιντραχτ είναι αήττητη στην έδρα της με αγγλικούς συλλόγους (2-2-0). Η Τσέλσι σε γερμανικό έδαφος έχει ρεκόρ 3-1-4.

*** Η Τσέλσι είναι η μοναδική ομάδα των ημιτελικών που δεν έχει χάσει φέτος στο Γιουρόπα Λιγκ (11-1-0).

*** Σε 19 ματς συνολικά απέναντι σε ομάδες της Μπουντεσλίγκα, η Τσέλσι έχει απολογισμό 10-5-4.

*** Η μοναδική εκτός έδρας ήττα της Τσέλσι στο Γιουρόπα Λιγκ σημειώθηκε το 2012-13, από τη Ρούμπιν Καζάν. Έκτοτε μετράει 6 νίκες και 1 ισοπαλία ως φιλοξενούμενη.

*** Η Άιντραχτ είναι η μόνη από τις ομάδες της 4άδας που συμμετέχει για πρώτη φορά σε ημιτελική φάση από τη στιγμή που μετονομάστηκε η διοργάνωση σε Γιουρόπα Λιγκ.

*** Ο Ολιβιέ Ζιρού είναι πρώτος σκόρερ του φετινού Γιουρόπα Λιγκ με 10 γκολ, ενώ 8 έχει σημειώσει ο Λούκα Γιόβιτς.

ΑΡΣΕΝΑΛ vs ΒΑΛΕΝΘΙΑ: Ο βασικός στόχος των «κανονιέρηδων»

Ό,τι δεν κατάφερε με τον Αρσέν Βενγκέρ στην πολυετή παρουσία του στον πάγκο (1996-2018), στοχεύει φέτος με τον Ουνάι Εμερι η Αρσεναλ: να κατακτήσει ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Το Γιουρόπα Λιγκ ήταν από την αρχή βασικός στόχος της Άρσεναλ και είναι μία διοργάνωση που ο νυν προπονητής της έχει κατακτήσει τρεις φορές στο πρόσφατο παρελθόν, με τη Σεβίλλη (2014, 2015, 2016).

Ο στόχος, μάλιστα, είναι διπλός. Αφενός ο ευρωπαϊκός τίτλος, αφετέρου η σίγουρη παρουσία στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Για τους ίδιους λόγους θέλει να το κατακτήσει φυσικά και η Βαλένθια, που όπως και η Αρσεναλ, έχασαν σημαντικό έδαφος στα πρωταθλήματά τους τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Βαλένθια, μοναδική ομάδα της 4άδας που προέρχεται από το Τσάμπιονς Λιγκ, συμπλήρωσε πρόσφατα 100 χρόνια ιστορίας (ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1919).

Σύμμαχός της η παράδοση, αφού σε 5 ματς με την Αρσεναλ μετράει 2 νίκες, 2 ισοπαλίες και 1 ήττα (4-3 τα γκολ). Μεταξύ αυτών ο τελικός του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1979-80, με τη Βαλένθια να το κατακτά στα πέναλτι.

Τα αγωνιστικά νέα

Μία σημαντική απουσία καλείται να αντιμετωπίσει ο Ουνάι Εμερι, καθώς ο Άαρον Ράμσεϊ είναι τραυματίας και χάνει το υπόλοιπο της σεζόν. Επέστρεψε στη Βαρκελώνη για να αποθεραπευτεί ο Ντένις Σουάρεθ, που ήρθε ως δανεικός τον Ιανουάριο και πρόσφερε ελάχιστα.

Ο κεντρικός μέσος Φράνσις Κοκλέν, που έχει θητεύσει στην Αρσεναλ, λείπει λόγω τιμωρίας για τη Βαλένθια. Τραυματίες είναι ο επίσης κεντρικός μέσος Κοντογκμπιά και ο εξτρέμ Τσέρισεφ.

Οι πιθανές ενδεκάδες

Αρσεναλ (4-4-2): Τσεχ – Μέτλαντ-Νάιλς, Παπασταθόπουλος, Μουστάφι, Κολάσινατς – Μιχιταριάν, Τορέιρα, Τζάκα, Ιγουόμπι – Ομπαμεγιάνγκ, Λακαζέτ.

Βαλένθια (4-4-2): Νέτο – Πιτσίνι, Γκαμπριέλ, Γκαράι, Γκαγιά – Σολέρ, Βας, Παρέχο, Γκέδες – Ροντρίγκο, Σάντι Μίνα.

Τα στατιστικά

*** Ο Ουνάι Εμερι βρισκόταν στην τεχνική ηγεσία της Βαλένθια την 4ετία 2008-12 (107 νίκες, 58 ισοπαλίες, 55 ήττες). Απέναντι στον Μαρθελίνο, νυν τεχνικό των «νυχτερίδων», έχει απολογισμό 7 νίκες, 1 ισοπαλία, 5 ήττες.

*** Σε 37 ματς απέναντι σε αγγλικές ομάδες, η Βαλένθια έχει ρεκόρ 12-16-9. Σε διπλούς αγώνες, μετρά 6 προκρίσεις και 3 αποκλεισμούς.

*** Η Αρσεναλ με ομάδες από την Ισπανία έχει συνολικά 10 νίκες, 8 ισοπαλίες και 15 ήττες, μεταξύ των οποίων τρεις σε τελικούς (Βαλένθια/1980, Σαραγόσα/1995, Μπαρτσελόνα/2006). Ως γηπεδούχος, το ρεκόρ της είναι 8-4-3.

*** Η Άρσεναλ έγινε η τρίτη ομάδα, μετά από Σεβίλλη και Μπενφίκα, που συμμετέχει για δεύτερη σερί σεζόν σε ημιτελικά Γιουρόπα Λιγκ. Πέρσι αποκλείστηκε από την Ατλέτικο. Τρίτη συμμετοχή σε ημιτελικά Γιουρόπα Λιγκ για τη Βαλένθια.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ